Alergija na duvanski dim
– cigarete | nikotin –

alergija-na-duvanski-dim

Odnos između pušenja i alergija je složen. Postoji mnogo razloga zašto ljudi sa alergijama ne bi trebali pušiti.

Alergija na duvanski dim odnosi se na neželjenu reakciju tela na duvanski dim i ona se ne smatra pravom alergijom, već osetljivošću, jer je dim nadražujuć, a ne alergen. Osobe kod kojih postoje druge alergije obično su osetljivije na duvanski dim.

Brojne su studije pokazale kako deca koja žive sa pušačem povećavaju rizik od budućih brojnih zdravstvenih problema. Njihova pluća još se razvijaju i izloženost duvanskom dimu povećava rizik za brojne bolesti uključujući bronhitis, upalu pluća, traheitis i astmu.

Deca koja su izložena duvanskom dimu takođe ima veću šansu za razvoj otitis medie (infekcija srednjeg uha, koja je po učestalosti druga bolest u dečijem uzrastu).

Duvanski dim: uticaj pasivnog pušenja

Mnogo više infekcija donjeg respiratornog trakta povezano je s tzv. pasivnim pušenjem. Pasivno pušenje se smatra “prisilnim” udisanjem duvanskog dima.

Dim cigarete

Dim cigarete koji se odvaja sa vrha zapaljene cigarete zovemo sporednom strujom dima, koje je u engleskoj literaturi poznato kao – secondhand smoke (sHs), i ona sadrži veću koncentraciju kancerogena, odnosno hemikalija koje uzrokuju rak pluća, nego što to sadrži glavna struja dima – first-hand smoke.

Glavnu struju dima pušač uvlači kroz cigaretu, direktno u svoja pluća, uglavnom preko filtera. Dim koji ostaje nakon što se cigareta ugasi nazivamo duvanski dim iz okoline ili environmental tobacco smoke (ets) i on ostaje u vazduhu prostorije najmanje narednih osam sati.

Naučni dokazi o štetnosti pasivnog pušenja dali su nepušačima mogućnost da se izbore za svoja prava, da zahtevaju čist vazduh koji udišu na svom radnom mestu, tražeći zabranu pušenja u zatvorenim prostorima, a što je danas regulisano zakonom u većini razvijenih zemalja sveta.

Šanse za sindrom iznenadne smrti odojčadi povećavaju se čak četiri puta, ako majka ili oba roditelja puše.

Deca koja odrastaju izložena duvanskom dimu imaju veću verovatnoću da će imati smanjenu funkciju pluća, kao i simptome respiratorne infekcije. To uključuje šištanje, kašljanje i višak sluzi.

Zbog brojnih materija koji uzrokuju rak i otrovnih iritansa u njima, cigarete mogu uzrokovati ili pogoršati alergijske reakcije kod pušača.

Ove materije mogu uzrokovati upalu disajnih puteva koji vode do pluća, pa zbog toga imunološke ćelije žure do disajnih puteva uzrokujući oslobađanje histamina – što rezultuje alergijskim reakcijama.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Astmu

e-knjiga-astma
19 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod tegoba sa Astmom

PUMPICE I INHALATOR SMO IZBACILI

Rada-Mićo-Jelić-fotografija-PRIMED-2

Kada je imala 5 godina, dok je bila kod bake i deke dobila je gušenje, pa je hitno prebačena iz beranske bolnice u dečju kliniku u Podgorici.

Tada je otkrivena astma.

Slučajno sam na internetu naišla na Vašu stranicu Primarna medicina, videla sam da hvale vaše proizvode, pa sam tako odlučila da i ja probam PRIMED 2.

Posle prvog pakovanja pluća su joj bila čista!

Otišli smo na pregled, doktorica je bila u čudu, jer nije čula uobičajeno škripanje u grudima.

Nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na alergijsku reakciju na duvanski dim

Najčešći su promuklost, teško disanje i poteškoće s disanjem.

Budući da se histamin otpušta u gornji deo disajnog sistema, kada se proširi gornji disajni put, smanji se protok vazduha čime se ograničava kretanje kiseonika u pluća i ispuštanje ugljen dioksida.

Duvanski dim takođe može iritirati i upaliti nosne prolaze. To rezultuje kijanjem, svrabom u očima i zapušenim nosem.

To su zajednički imunološki odgovori na hemikalije koje se nalaze u cigaretama. Oni nemaju lek, a jedini način da ih izbegnete je da potpuno eliminišete duvanski dim iz vaše okoline.

Zašto i dalje pušite?

Osim svojih smrtonosnih učinaka, život postaje teži ako vas alergijske reakcije progone tokom vašeg pušačkog perioda. Osim toga, pušenjem u prisustvu deteta možete izazvati problem normalnog disanja kod deteta.

Bilo da imate alergiju na duvanski dim ili ne, ono što je sigurno, a to je da pušenje nikada nije odgovor. Bivši pušači se slažu da se kvalitet njihovog života poboljšao prestankom pušenja.

Zbog vaše dece i vašeg zdravlja, bolje odustati od pušenja, nego kasnije zažaliti.

Kako nastaje alergijska reakcija na duvanski dim?

Alergije su posledica reakcije imunološkog sistema na materije koje obično prvobitno ne uzrokuju snažnu reakciju. Imunološki sistem proizvodi antitela pri prvom izlaganju alergenu.

Dok osoba ne doživljava alergijsku reakciju u prvom momentu, kada je ponovno izložena, antitela koja je njen imunološki sistem izazvao napadaju materiju – dim cigarete – što dovodi do napada alergije.

Pušenje uzrokuje

Suženje krvnih žila i starenje kože zbog pušenja mogu nepovoljno uticati na atopiju. Atopija je imunološki poremećaj koji se javlja u mnogim oblicima kao što je sinusitis, konjuktivitis, rinitis, astma, itd. Pušači osim toga imaju i veću stopu smrtnosti od koronarnih bolesti.

Smrtnost direktno zavisi od količine popušenih cigareta. Cigarete sa niskim katranom, za koje bi mogli reći da manje štete, ne postoje.

Osim što direktno utiče na pušače, dim koji uvlačite direktno u pluća i dim koji nastaje od kraja zapaljene cigarete – tj. sekundarni dim – takođe dodiruje i ostaje na pušačkoj koži i na ljudima u blizini.

Poznato je da je sekundarni dim štetniji od glavnog dima.

Simptomi alergije na duvanski dim:

  • Peckanje u očima

  • Suzne oči

  • Kašalj

  • Promuklost

  • Pomankanje daha

Tretmani za alergije na duvanski dim obuhvataju prvenstveno izbegavanje izlaganja duvanskom dimu, kao i korišćenje bronhidilatatora – lekova za simptome astme.

Postoji oko 4000 štetnih materija, koje se nalaze u duvanskom dimu, kao što je nikotin, koji uništava krvne žile i aktivni kiseonik, ali ne možemo da nabrojimo ni jednu korisnu.

Duvanska industrija u cigarete ubacuje dodatnih 600 hemijskih komponenti, kao npr.:

  • Sumpor – nekvalitetni duvan dobija žutu boju

  • Olovo – koriguje se ukus – verovatno ste od pušača često čuli da imaju metalni ukus u ustima

  • Antifriz – da bi se stabilizovala vlaga i da se ne bi presušio duvan

  • Titan-dioksid – da bi pepeo bio beo, itd.

Štetnost cigareta i duvanskog dima

Sagorevanjem papira i duvana nastaje selenvodonik, koji je dve stotine puta otrovniji od cijanvodonične kiseline. Dokazana je njegova odgovornost za prerano javljanje impotencije, naročito kod onih koji su rano počeli da puše, još u detinjstvu.

alergija

Alergija na cigarete / duvan / nikotin

Alergija na cigarete je bolest u kojoj se alergijski simptomi, poput atopije, aktiviraju imunološkom reakcijom na štetne materije u duvanu ili dimu.

Ne postoji jedinstvena, medicinski definisana alergija na duvan, već se to stanje naziva preosetljivost na određene hemikalije.

Strah od alergija na duvan može biti tačka koja se dešava ne samo pušačima nego i nepušačima. Budući da pasivni dim sadrži brojne toksične hemikalije, osobe koje npr. rade u prodaji duvana, tokom vremena mogu razviti simptome alergije na duvan.

Ovi simptomi mogu biti blagi, poput curenja nosa, kašljanja ili kijanja, ali u teškim slučajevima može doći do slučajeva respiratornih poremećaja, kao što je astma, teških kašlja i dispneje, pa se mora paziti.

ISTRAŽIVANJE

Skorašnje istraživanje upozorava da ostaci pušenja, koji se mesecima, pa čak i godinama skupljaju na unutarašnjim površinama, kao npr. na stolicama, stolovima, zidovima, odeći, televizorima, itd. predstavlja sve veći dodatni problem.

Ljudi, a posebno deca mogu svakodnevno doći u dodir s toksičnim filmom, ali njegov učinak na alergije i dugoročni uticaj na telo još uvek nije dovoljno poznat, ali je očigledan.

Počnite da razmišljate o tome kako da prestanete sa pušenjem pre nego što vam se jave simptomi duvanske alergije, a ako dođe do pojave simptoma kod vas ili članova porodice, preporučuje se obavezna lekarska konsultacija.

Ako pušač neposredno pokazuje simptome alergije, možda je moguće preduzeti protivmere zavisno o samim simptomima, no ako se razvije alergija zbog pasivnog dima, poboljšanje možda neće biti tako jednostavno.

Kako sprečiti pojavu simptoma alergije na duvanski dim?

Tražeći svakodnevne načine kako sprečiti pojavu simptoma alergije na duvanski dim, važno je delovanje koje nepušači trebaju preduzeti kada dele prostor sa pušačem.

Sprečavanje pojave simptoma alergije

Jedan od najjednostavnijih načina je zatražiti da pušač zadrži fizičku udaljenost ili da puši van kuće i da odmah opere ruke, lice i ostale delove koji su kontaminirani dimom nakon povratka kući.

U međuvremenu, za nepušače, jednostavan i efikasan način je nošenje hirurške maske kod kuće – pogotovo ako pušač puši u zatvorenom prostoru. To pomaže filtrirati udisaj vazduha i može dramatično smanjiti brojne otrovne materije od cigareta, kod ulaska u telo, istovremeno štiteći mukozu nosa i grla.

Svakako je važna dnevna šetnja. Jednostavan način za početak je brza šetnja više od 20 minuta.

Takođe, cilj je uravnotežene ishrane s mnogo povrća i voća. Vitamini i minerali su neophodni za održavanje imunološke funkcije tela. Isto tako, budući da deprivacija sna uzrokuje zamor i stres, to dovodi do alergijske sklonosti. Svakako je važan san, odnosno spavanje više od šest sati dnevno.

Budući da pušenje može pogoršati atopiju i druge alergije, bolje je tražiti načine za prestanak pušenja, ne samo zbog vašeg zdravlja, već i za dugoročno zdravlje drugih oko vas.

Kada se razviju simptomi alergije na duvan, bolje je prestati sa pušenjem, jer nakon što se simptomi pogoršaju, mogu trajati dugo vremena.

Pušenje ne samo da šteti pušačima nego i onima oko njih. Sprovedena istraživanja su pokazala da deca i supružnici pušača imaju više respiratornih infekcija i astme od nepušača.

Ako ipak ne planirate da prestanete sa pušenjem, ili ne u neko dogledno vreme, američka NASA je izdvojila neke biljke koje pušači treba da imaju u svom domu, budući su prečiščivači vazduha, a to su aloe vera, bršljan, fikus, svekrvin jezik, i dr.

Iako to nije pravi način, ipak, ove biljke već za šest sati mogu da prečiste vazduh od otrova, pa i kancerogenih čestica iz duvanskog dima.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-astmu-baner

Preporučeni preparat

astma-baner
[icegram campaigns="3273"]