Bol u laktovima: Najćešći uzroci i kako ga pravilno tretirati

Bol u laktovima

Lakat je zbog svoje pokretljivosti veoma osetljiv. Njegova struktura mu omogućava pokretanje – kako savijanje tako i rotaciju podlaktice.

LAKAT

Formiraju ga 3 kosti (jedna u nadlaktici i dve u podlaktici), a tanak sloj hrskavice prekriva krajeve kosti i one formiraju zglob lakta.

Mreža ligamenata, koji okružuju zglobnu kapsulu, ima ulogu stabilizatora zgloba lakta.

Vrh lakta često koristimo kao tačku oslonca dok na primer sedimo ili obavljamo određene aktivnosti (kucanje na tastaturi), i upravo zbog toga je koža ovde zadebljala, sa malo nervnih završetaka, kako ovakav položaj ne bi uzrokovao bol.

Lakat  je jedan od većih zglobova, svakodnevno izložen povredama, što dolazi i zbog same činjenice da je na jednom od najaktivnijih delova tela.

Najčešća komplikacija u zglobu lakta je ukočenost lakta, i ona se javlja kao posledica povrede ili operacije.

Stanje se vremenom poboljšava, ali u nekim slučajevima potrebna je i hirurška intervencija.

Većina bolova u laktu ima vrlo jednostavan uzrok i uglavnom prolazi u roku od nekoliko dana.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Reumatoidni artritis

e-knjiga-reumatoidni-artritis
19 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Reumatoidnog artritisa

Apitoks forte

Apitoks mast
Mast sa pčelinjim otrovom protiv bolova u kostima i zglobovima

UZROCI: Zašto se javlja bol u laktovima

Bol u laktovima obično dolazi od napetih ili zapaljenih mekih tkiva kao što su tetive.

Ovu bol u laktu možete tretirati sa lekovima protiv bolova koje možete naći u apotekama, i dobiti bez recepta; kao i kroz nekoliko dana odmora, i možda vam neće trebati odlazak lekaru.

Važno je da se ne odmarate predugo, jer nedostatak kretanja prouzrokuje zatezanje zgloba, a mišići oko vašeg lakta slabe, što povećava mogućnost da ćete imati još simptoma.

Jednostavne vežbe mogu pomoći u smanjenju rizika budućih problema.

Dugotrajan bol u laktu može izazvati i artritis.

Lekari dijagnostifikuju bolove lakta uglavnom fizičkim pregledom. Radiološke tehnike kao što su rendgenska slika i MRI (magnetna rezonanca) često se koriste za određivanje strukture lakta.

Za većinu bolesnika s bolovima u laktu, ako se leče brzo i na odgovarajući način, prognoza je vrlo dobra. Prognoza se smanjuje ako je bol u zglobovima postala hronična ili je posledica postupka koji može biti progresivan ako se ne leči.

Moguće je smanjiti ili čak sprečiti neke slučajeve bolova u laktovima, dok za neke druge uzroke, kao što je autoimuna bolest, moguće je smanjiti bolove, ali prevencija je malo verovatna.

Postoje mnogi uzroci bolova u laktovima, ali većina ih je zbog prekomerne upotrebe ili naprezanja zgloba, obično zbog posla, ali i kod sportista ili nesreća.

Uobičajeni uzroci bolova u laktovima uključuju sledeće:

 • Slomljena ruka
 • Burzitis – zapaljenje burze, kesice ispunjene tečnošću, smeštene unutar zgloba.

Pojava burzitisa lakta se dešava kod ponavljajućih i dugotrajnih opterećenja burze, npr. kod čestih udaraca na laktove, oslanjanja na laktove u dužem vremenskom periodu, ali može nastati i nakon udarca ili pada.

Razvoju burzitisa doprinosi i neadekvatan oporavak posle npr. treninga, slabih mišića, nezagrevanja pre treninga, preteranog napora, itd.

Burzitis se leči lekovima protiv bolova i upala i uglavnom prolazi kroz nekoliko nedelja. Važno je mirovanje i ustezanje od svih fizičkih aktivnosti.

Ukoliko pak sve mere ne urode plodom, može se primeniti i hirurško odstranjenje kompletne burze.

 • Tendinitis – upala tetive, bolest je karakteristična za sportiste, ali i za osobe čija zanimanja iziskuju upotrebe ruku.

Bol se javlja postepeno i širi ka spoljašnjoj strani podlaktice – ispod lakta. Na dodir ovo mesto je veoma osetljivo, bolno, a ruka se teško ispravlja u laktu.

Da se radi o ovoj bolesti dijagnozu može dati isključivo lekar nakon detaljnog pregleda, sugerišući odmaranje i izostanak svake aktivnosti.

Lekovi protiv bolova mogu mnogo pomoći, kao i ledene obloge.

 • Teniski lakat (lateral epicondylitis) predstavlja bolno stanje koje nastaje zbog oštećenja tetiva mišića koji ispružuju šaku i prste. Obično nastaje zbog dugotrajnog preopterećenja mišića i tetiva.

Teniski lakat najčešće se javlja kod sportista – tenisera, ali i kod npr. daktilografa, vodoinstalatera, stolara, i dr., kod osoba koje često upotrebljavaju ruku.

 • Golferski lakat: Takođe se naziva i medial epicondylitits – predstavlja povredu koja nastaje dugotrajnom aktivnošću, bolje rečeno preteranim korišćenjem i ponavljanjem gotovo istih pokreta.

Bol pogađa unutrašnji deo lakta. Simptomi se razvijaju postepeno, ali vremenom pacijenti osećaju bol i prilikom jednostavnog podizanja čaše ili šolje, pa i samim rukovanjem sa nekom osobom.

 • Povrede bacanja: Takozvani “bacački lakat”, ove vrste povreda uzrokovane su preteranom upotrebom lakta kod bejzbola.
 • Dislocirani lakat – jedna od kostiju koja čini lakat tokom udarca se deformiše, a jedan od najučestalijih uzroka je kada ispružimo ruku u trenutku pada.
 • Prelomi lakta – slomljeni lakat brzo otiče, pokreti postaju ograničeni, a svaki pokret izaziva prodornu bol. Važno je ruku držati mirno i otići hitno u bolnicu kako bi lakat bio mobilisan.
 • Kontuzija lakta – simptomi su: modrice, osetljivost na dodir, lakat je natečen, a bol je verovatno uzrokovana padom ili udarcem na lakat. Dobro je staviti led na to područje kako bi se bol ublažila.
 • Osteoartritis: Gubitak hrskavice tokom vremena, pa kada hrskavice nema kosti se trljaju jedna od drugu i uzrokuju kako bol tako i ukočenost. Rizik obolevanja je veći tokom starenja.
 • Reumatoidni artritis: Autoimuna bolest koja uzrokuje upalu zglobova i stvara prilično oštar bol. Bol je prisutna ne samo ukoliko ste aktivni, već i u stanju mirovanja. Često je to hronično stanje.
 • Smanjena snabdevenost krvi u laktu
 • Infekcije lakatnog zgloba: celulitis, stvaranje apscesa ili druga infekcija.

Uticaj artritisa na bol u laktovima

Na vaš lakat mogu uticati različite vrste artritisa kao i na bilo koji drugi zglob u vašem telu.

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa i on može uticati ili samo na lakat ili na niz zglobova.

Reumatoidni artritis takođe obično utiče na lakat.

Artritis takođe može uzrokovati krutost. Iako krutost ne uzrokuje bol, može vam dati osećaj nelagode.

Krutost može biti uzrokovana:

 • osteoartritisom
 • prelomom lakta
 • zapaljenjem u zglobu (npr. ako imate reumatoidni artritis)
 • abnormalna formacija kostiju, gde se kost u mišićima oko vašeg lakta formira nakon povrede ili operacije – ne zna se zašto se ovo dešava
 • kontraktura mekog tkiva – ovo se ponekad može dogoditi nakon povrede

Kod većine bolova lakta možete sami sebi pomoći, a lekaru treba da se obratite ako se:

 • bol ne smanjuje nakon upotrebe lekova protiv bolova ni nakon dve nedelje, i niste imali povredu ili infekciju.
 • imate utrnulost ili slabost u ruci

Trebali bi hitno posetiti lekara ako:

 • imate infekciju u laktu – simptomi mogu uključiti teške bolove zbog kojih ne možete premestiti ruku, oticanje, groznicu, temperaturu i crvenilo. Svi oni simptomi karakteristični su i za reumatoidni artritis.
 • mislite da ste slomili lakat – ovo će verovatno pratiti očiglednu povredu; izvrtanje ruke, osim ako imate ozbiljnu osteoporozu, kada moće doći do frakture nakon manjih udaraca, a imaćete bol, otok i deformitet koji se sve više pogoršava.

Prilagođavanje vaših pokreta kako bi izbegli bol u laktovima

Prva stvar koju treba uraditi ako imate bol u laktovima je promena ili prilagođavanje bilo kog pokreta koji mogu uzrokovati simptome ili ga pogoršati.

Ako mislite da bi vaš rad mogao biti glavni uzrok vašeg bola, pogotovo ako se radi o ponavljajućim pokretima, razgovarajte sa profesionalnim terapeutom, koji će vas savetovati kako da promenite svoje kretnje lakta.

Jednostavni lekovi protiv bolova kao što je paracetamol (analgetik) mogu pomoći u ublažavanju bola u laktovima.

Trebalo bi da ih koristite kada vam zatrebaju, ali najbolje je da ih uzimate pre nego što bol postane veoma jaka. Važno je da ih uzimate redovno i po preporučenoj dozi, ali ne biste trebali previše često da ih koristite.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) kao što je ibuprofen, koje možete kupiti u apoteci, takođe mogu pomoći da smanjite bol u laktovima.

Možete koristiti ove lekove protiv bolova za kratak tretman od oko nedelju do 10 dana, ali ako vam u tom periodu nisu pomogli potrebno je da se javite svom lekaru.

NSAID mogu izazvati probleme sa digestivnim taktom (poremećaji stomaka, slabost…), tako da treba voditi računa da se ti lekovi često ne koriste.

NSAID takođe ima povećan rizik od srčanog udara ili moždanog udara. Iako je povećan rizik mali, treba biti oprezan u pogledu uzimanja tih lekova ukoliko postoje drugi faktori koji mogu povećati vaš ukupni rizik.

Nanošenje tople obloge na bolno mesto može olakšati bol i krutost.

Takođe, može biti koristan i led, na primer kesa smrznutog graška.

Uverite se da ne stavljate ni suviše vrelo ni hladno direktno na kožu kako bi izbegli spaljivanje ili iritiranje kože, i ne koristite ih predugo – 10-15 minuta svakih par sati treba biti dovoljno.

Vežbe za zglobove

Da bi sprečili slabljenje zglobova u laktovima i samih mišića, preporučujemo da se ne odmarate više od nekoliko dana.

Započnite nežno vežbu čim bol počne da jenjava.

Jednostavne vežbe vam mogu pomoći da vratite okret, uspostavite snagu, olakšate krutost i pomognete da se vaš lakat vrati u normalu.

Možete raditi niz vežbi koji su osmišljenje da ojačaju i stabilizuju mišiće koji podržavaju vaš lakat.

Pogledajte VIDEO: 20 Prirodnih lekova za lečenje reumatoidnog artritisa

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natasa
Natasa
3 years ago

Odlican clanak!

Predrag
Predrag
3 years ago

Vrlo mi se dopao članak

Dejan
Dejan
3 years ago

Tekst je opširan, mada dosta uopšten. Nikakvih konkretnih vežbi nisam našao u tekstu tako da bi ga mogao ceniti 5 / 10.
U svakom slučaju hvala onome ko ga je postavio.
Dejan

Мирослав
Мирослав
3 years ago

Хвала на савету:

Nedeljko neđo
Nedeljko neđo
3 years ago

Poučno,nema šta

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-artritis-baner

Preporučeni preparat

Apitoks baner
[icegram campaigns="10161"]