Šta predstavlja bol u štitnoj žlezdi i kod kojih bolesti se najčešće javlja

bol-u-stitnoj-zlezdi

Klinički, razni poremećaji štitne žlezde ili štitnjače povezani su sa bolom u štitnoj žlezdi na prednjoj strani vrata. Bol se može pogoršati kod gutanja i može biti propraćen osetljivošću na palpiranje (dodirivanje) štitne žlezde.

Bol štitne žlezde

Bolno oticanje štitne žlezde ili štitnjače može nastati kao respiratorna komplikacija, ali i kao uobičajeni simptom svojstven mnogim stanjima štitnjače kao što je hiperaktivna štitna žlezda i rak štitne žlezde.

Stoga se savetuje da potražite pomoć lekara kako bi utvrdili uzrok bolova štitne žlezde i što je najvažnije, da isključite kancer. Ako bol kod mirovanja uzrokuje nelagodu duži vremenski period, može rezultovati ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama ako se ne leči.

Ponekad, bol u štitnoj žlezdi ne znači uvek težinu određenog poremećaja štitne žlezde i ne mora uvek biti propraćen oticanjem štitnjače. Glavni uzrok bola ostaje nepoznat u nekoliko slučajeva, budući da je bol povezana sa štitnom žlezdom specifična za svakog pacijenta i da je neće na isti način doživeti svi pacijenti.

Bolovi u štitnoj žlezdi mogu se shvatiti kao bol, s očiglednom osetljivošću na dodir i oticanjem štitne žlezde. Može se fizički pojaviti kao otečenost neuglednog izgleda, povezana s promuklim grlom ili grloboljom.

Bol se pogoršava dodirivanjem ili gutanjem.

BESPLATNA e-knjiga
Hipotireoza i Hipertireoza

e-knjiga-stitna-zlezda
Saznajte koje sve prirodne namirnice vam mogu pomoći u tretmanu štitne žlezde

Smanjila sam TSH, manje mi se spavalo i bolje sam funkcionisala

Primed 7 iskustvo DragicaImam usporen rad štitaste žlezde.

U poslednje dve godine primetila sam da sam stalno umorna, bezvoljna, puno mi se spavalo.

Takođe, ciklusi su mi bili neredovni.

Nisam znala da imam problem sa štitastom žlezdom dok nisam otišla na snimanje, kada mi je lekar koji je snimao štitastu žlezdu rekao da bi trebalo da se uradi i analiza hormona.

Analiza je pokazala da je povišen TSH, iako su ostali hormoni bili u redu.

Predložio mi je da počnem da koristim preparate na biljnoj bazi.

Ne zanemarujte znak bola u štitnoj žlezdi ili štitnjači:

Bolovi u štitnoj žlezdi mogu biti prvi i najistaknutiji pokazatelj karcinoma štitne žlezde ili štitnjače. Prema Mayo Clinici, objavljeno je da je većina nodusa štitne žlezde koja ima jaku bol često maligna. Stoga se savetuje da budete oprezni kada doživite oticanje ili bol u štitnoj žlezdi.

Preporučljivo je biti oprezan čak i u slučajevima hipoaktivnog ili hiperaktivnog stanja štitne žlezde, jer progresivno oticanje uz bolove štitne žlezde može biti prvi znak trajnog stanja.

Pomoć lekara

Uvek se savetuje da potražite pomoć lekara ukoliko se javi bol, jer slučajevi lečeni s lekovima za štitnu žlezdu zahtevaju često praćenje kako bi isključili teže komplikacije.

Štaviše, rana dijagnoza i lečenje raka štitne žlezde je najpotrebnije za postizanje povoljnog ishoda lečenja.

Štitna žlezda ili štitnjača je najvažniji element endokrinog sistema; stvara hormone potrebne za funkcionisanje fizioloških funkcija organizma. Hormon kojeg proizvodi štitna žlezda (tiroksin) određuje brzinu funkcionisanja tela.

Štitna žlezda se nalazi na prednjoj strani vrata, mala je, ima oblik leptira, jer se sastoji od dva okrugla dela, udubljenja, koji su povezani uskim mostom.

Rad štitne žlezde uglavnom zavisi o sadržaju joda, pa ljudi koji žive u mestima gde voda ima nisku koncentracija joda, lekari savetuju da uzimaju dodatke joda i jedu hranu bogatu jodom.

Pogledajte VIDEO: 20 prirodnih načina za lečenje štitne žlezde

Šta predstavlja bol u štitnoj žlezdi ili štitnjači

Bol u štitnoj žlezdi ili štitnjači smatra se bilo kakva nelagoda ili bol koji proizlazi iz štitne žlezde usled procesa bolesti unutar žlezde ili retko zbog susednih struktura u vratu i gornjem grudnom košu koji utiču na štitnu žlezdu.

Često bol u štitnoj žlezdi nije identifikovana kao takva ako drugi znakovi simptoma disfunkcije štitnjače nisu jasno vidljivi.

Patologija u bilo kojoj od okolnih struktura vrata, poput vratnih mišića, dušnika, jednjaka, limfnih čvorova, pa čak i krvnih žila, uzrokovaće bol u tom području.

Bolovi štitne žlezde mogu se razlikovati u intenzitetu, od nelagode, u dosadnu bol duž cele žlezde koja se pogoršava kad se dodiruje.

Bolovi štitne žlezde ili štitnjače mogu biti propraćeni drugim kliničkim znacima, kao što su:

 • Gušavost

 • Otežano gutanje (disfagija)

 • Grub glas

Prepoznavanje uzroka bola štitne žlezde je teško bez procene drugih istovremenih znakova i simptoma. Tireoiditis, krvarenje cista na štitnoj žlezdi i napredni stadijum raka štitne žlezde su uslovi u kojima je bol u štitnoj žlezdi istaknuta i očigledna.

Bolovi štitne žlezde možda neće biti istaknuti ili prisutni u svim ostalim bolestima štitnjače, ali neki bolesnici s tim bezbolnim stanjima štitne žlezde mogu prijaviti tešku bol štitnjače.

U drugim slučajevima bolovi štitne žlezde mogu biti vidljivi samo nakon gutanja i treba ih smatrati kao bolno gutanje. Takođe je važno uzeti u obzir druge uzroke bolova u prednjem delu vrata koji nisu povezani s bilo kojom bolesti štitne žlezde.

Kod kojih bolesti se javlja bol u štitnoj žlezdi ili štitnjači

1. Tireoidis

Bakterije, virusi, određeni lekovi, kao i povrede su među mogućim uzrocima upale štitne žlezde.

Postoje sledeći oblici tireoiditisa:

 • akutni,
 • subakutni,
 • hronični.

Za svaki od ovih oblika upale štitnjače terapije su različite, jer su uzroci različiti.

Akutni bakterijski tireoiditis je akutno zapaljenje štitne žlezde uzrokovano bakterijama, koje počinje s povećanom temperaturom tela, glavoboljom i teškom bolu u štitnoj žlezdi.

Predstavlja jedan od ređih oblika upale štitne žlezde. Odlikuje ga veoma brzo napredovanje i izraženi simptomi poput jakih bolova i visoke temperature. Može se javiti i kod dece i kod odraslih, ali je češći kod dece.

Najčešće se javlja širenjem infekcije sa krajnika, ždrela, pokvarenih zuba itd….

Akutni bakterijski tireoiditis se manifestuje:

 • bolovima u grlu koji mogu biti izraženiji sa jedne strane i zrače u oko, uho i vilicu
 • istezanjem vrata pojačava se bol
 • pritiskom na vrat pojačava se bol
 • prisustvo otoka na prednjoj strani vrata
 • pojava otežanog gutanja
 • groznica sa povišenom telesnom temperaturom
 • postoji crvenilo kože iznad štitne žlezde
 • mogu biti uvećane lokalne limfne žlezde

Laboratorijske analize pokazuju promene krvne slike u vidu povišenih vrednosti leukocita, povećanje sedimentacije eritrocita i povećanje CRPa (C reaktivni protein). CRP je protein koji se nalazi u jetri, a njegova koncentracija u krvi se koristi kao značajan parametar za mnoga stanja.

Lečenje akutnog bakterijskog tireoidisa podrazumeva primenu antibiotika u visokim dozama. Najčešće se koriste se penicilin i cefalosporini, ali i drugi antibiotici.

Cilj je izvući tečnost i sekret koje stvara upala.

Takođe lečenje može podrazumevati i hiruršku intervenciju, ako dođe do formiranja apscesa, jer ga antibiotici ne mogu izlečiti.

Subakutni tireoiditis: tireoiditis de Quervain, tihi tireoiditis

Subakutni (De Quervain) tireoiditis se najverovatnije javlja kao posledica virusne infekcije gornjeg respiratornog trakta, iako za to na postoji zvanična potvrda.

Smatra se da su glavni pokretači virus mumpsa, zbog kojeg inače nastaju zauške, ili virus gripa.

Pacijenti se osećaju umorni i oslabljeni, imaju poteškoće s gutanjem i često imaju glavobolju, bolove u mišićima i groznicu. Bol je po pravilu jak, a dolazi i do otoka žlezde.

Uvećanje štitnjače može trajati nedeljama ili mesecima. Sedimentacija je ekstremno visoka.

Terapija je simptomatska uz beta blokatore i nesteroidne antiinflamatorne lekove. Bolest vrlo dobro reaguje na kortikosteroidnu terapiju, ali kada se doza kortikosteroida smanji, može dovesti do pogoršanja bolesti.

Upaljena štitna žlezda takođe može biti gotovo bez simptoma. Lekari tada govore o tihom tireoidisu.

Upala štitne žlezde ili štitnjače može uzrokovati preteranu funkciju (hipertireoza), što dovodi do simptoma kao što su gubitak apetita, gubitak težine, nervoza, nemir, konstantna toplina i nedostatak koncentracije.

Hronični tireoiditis

Najčešće je autoimune prirode, odnosno organizam stvara antitela protiv samog sebe: Hashimoto tireoiditis, Gravesova bolest, tireoiditis induciran lekom, itd.

Ovom bolešću su uglavnom pogođene žene srednjih godina.

Razvoj bolesti uglavnom počinje polako, bez upadljivih znakova. Mogu proći meseci ili čak godine da bi bolest bila otkrivena i da bi nivoi hormona koje štitna žlezda proizvodi bili niži od normalnih vrednosti.

Ozbiljnost mogućih simptoma zavisi o težini poremećaja funkcije: Hipotireoza može uzrokovati umor, povećanje težine, suvu kožu i depresivno raspoloženje. Prekomerna aktivnost, s druge strane, može uzrokovati simptome kao što su unutrašnji nemir, poremećaji spavanja i gubitak težine.

Amiodaron takođe može izazvati upalu štitne žlezde.

Amiodaron je lek iz grupe lekova za lečenje aritmija odnosno nepravilnog rada srca. S obzirom na prikladnu predispoziciju, amiodaron može inicirati razvoj bolesti, Gravesove bolesti i Hashimotovog tireoiditisa.

Osim toga, produžena upotreba amiodarona može uzrokovati malu hiperfunkciju štitne žlezde.

2. De Quervainov tireoiditis – granulomatozni tireoiditis ili tireoiditis orijaških stanica

Verovatno je uzrok virusna infekcija. Mogu biti pogođene sve osobe bez obzira na godine i pol.

Pacijenti će na početku imati period hipertireoze, koji će vremenom preći u hipotireozu dok se količina TSH hormona bude smanjivala.

Klinička slika uključuje nagli nastup grlobolje, u stvari bola u vratu, s osetljivošću vrata. Temperatura je blago povišena.

Karakteristično je da se bol na vratu seli s jedne na drugu stranu, ali može se zadržati i u jednom području, kao i širiti se u donju čeljust i uši. Pogoršava se otežanim gutanjem ili okretanjem glave.

Pri pregledu štitna žlezda je asimetrično povećana, čvrsta i bolno osetljiva. U težim slučajevima preporučuje se primena kortikosteroida.

3. Hronični limfocitni tireoiditis – Hashimoto tireoiditis, hronična upala štitne žlezde.

To je autoimuna bolest, koja se polako razvija, a koji je prvi opisao Hakaru Hashimoto, po kome je bolest i dobila ime.

Bolest je češća kod žena, a njena učestalost raste sa godinama. Većina bolesnika nema tegoba, a bolesnici obično dolaze lekaru zbog gušenja i osećaja pritiska u vratu.

Jedini simptom je povećanje štitne žlezde, a u budućnosti se pojavljuju nemir i bolovi u štitnoj žlezdi, simptomi hipotireoze. Regionalni limfni čvorovi se ne povećavaju.

Pravog leka nema, važno je ublažiti autoimunu bolest, odnosno smanjiti titar antitela.

4. Fibrozni invazivni tireoiditis – Riedlov tireoiditis

Hronično oboljenje štitne žlezde, čiji uzrok nastanka oboljenja nije poznat, a karakteriše se zamenom žlezdanog parenhima vezivnim tkivom. Bolest je dobila ime po profesoru Bernardu Riedlu koji ju je prvi opisao u XIX veku.

Štitna žlezda je normalne veličine ili malo uvećana.

Nastaje gusta fibroza, odnosno vrsta vezivnog tkiva koja menja parenhimska tkiva štitnjače. U oko 30% slučajeva, oboljenje je praćeno hipotireozom.

Bolest može da zahvati i okolne organe i da dovede do otežanog gutanja, disanja kao i promuklosti. Bolest se obično leči kortikosteroidima koji mogu da smanje gušavost, kao i zaustave proces fibroze.

Simptomi za hronični fibrozni tireoiditis su: promuklost, dispneja, disfagija, gušavost.

Glas postaje hrapaviji, a javlja se i zvučni fenomen pri disanju nalik zviždanju visokih tonova poznatiji kao stridor.

5. Simptomi raka štitne žlezde ili štitnjače

Bolovi u grlu i vratu, bolovi u štitnoj žlezdi kod gutanja i disanja, ponekad se pripisuju infektivnim bolestima, pa je u nekim slučajevima teško dijagnostifikovati bolest.

Raka štitne žlezde

Svake godine lekari registruju sve veći broj novih slučajeva raka štitne žlezde ili štitnjače, uglavnom među ženama. Rizik od ove bolesti je najranjiviji na ženama starijim od 30 godina, a posebno u menopauzi. Verovatnost oporavka je više od 95% u slučaju dijagnoze bolesti u ranoj fazi.

Šta uzrokuje rak štitne žlezde ili štitnjače još nije u potpunosti jasno, ali poznato je da do njega dolazi kad ćelije štitne žlezde prolaze genetske promene.

Mutacije ćelija dozvoljavaju im da rastu i da se razmnožavaju velikom brzinom. Iste ćelije ne mogu da umiru kao što se događa ćelijama normalnih i zdravih tkiva.

Akumuliranje mutiranih ćelija formira tumor. Iste ćelije mogu da se prošire na susedna tkiva i da napadnu i druge delove tela, ukoliko se rak ne leči na vreme.

U većini slučajeva bolest je izlečiva i kod većine osoba sa rakom hirurški se odstranjuje cela štitna žlezda ili njen veći deo.

Rak u početnoj fazi ne uzrokuje nikakve simptome, ali kada uznapreduje može uzrokovati: kvržice koje se mogu osetiti kroz kožu na vratu, promuklost, otežano gutanje, bol u vratu i grlu, kao i natečene limfne čvorove u vratu.

6. Povećana aktivnost štitnjače

Hipertireoza je stanje u kojem štitna žlezda proizvodi prekomerne količine hormona. To dovodi do povećanog metabolizma, uzrokujući dramatičan gubitak težine, pojavu osećaja vrućine i znojenja.

Najčešći oblik hipertireoze jeste Grejvsova bolest.

Simptomi hipertireoze: podrhtavanje ruku, razdražljivost i brzi otkucaji srca, nelagoda i bol u štitnoj žlezdi.

Pacijente takođe muče dijareja, hroničan umor, slabost mišića, velika osetljivost na toplotu i uvećan apetit.

Putem posebnih medikamenata stanje u telu i produkcija hormona se mogu normalizovati, a do tada terapija mora trajati od jedne do dve godine da bi rezultati bili vidljivi.

Veoma je važno lečiti hipertireozu da bi se izbegle brojne komplikacije.

Kojeg lekara treba kontaktirati ako postoji bol u štitnoj žlezdi – Endokrinologa!

Imate bol u štitnoj žlezdi? Želite da znate detaljnije o bolu koji vam se javlja, javite se lekaru!

Lekar će vas pregledati, ispitati spoljne znakove i pomoći u određivanju simptoma bolesti, konsultovati se i pružiti vam potrebnu pomoć.

Trebate imati oprezan pristup prema zdravlju. Ljudi ne obraćaju previše pažnje na simptome bolesti i ne shvataju da te bolesti mogu biti kritične i opasne. Postoje mnoge bolesti koje u početku nisu ispoljile simptome, ali na kraju ispada, nažalost, da ste se javili kasno.

Svaka bolest ima svoje specifične karakteristike – tipične simptome. Definisanje simptoma je prvi korak u dijagnozi bolesti uopšte.

Posetite lekara

Trebate samo nekoliko puta godišnje da odete do lekara, da se pregledate, ne samo da bi sprečili užasnu bolest, već i da održavate zdrav duh u telu i organizmu uopšte.

Protokol za lečenje štitne žlezde koja uzrokuje bol i otečenost, uglavnom zavisi o osnovnom uzroku.

Hranite se zdravo!

Zdrava ishrana podrazumeva izbegavanje gaziranih sokova, kafe, crnog čaja, duvana i alkohola. Takođe, potrebno je izbaciti gluten i proizvode od soje. Pijte puno vode i vežbajte redovno. Regulišite unos joda.

Veoma je važno da izbegavate stres, kao najbolju prevenciju u oboljevanju štitne žlezde.

Kvalitetan san, odmor i redovna vežba je zadatak koji svakako trebate staviti pred sebe, kako bi ostali zdravi.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Snezana Curcin
Snezana Curcin
2 years ago

Odlicno!

Zabrinuti
Zabrinuti
1 year ago

Bolje se nije moglo objasniti. Sjajna deskripcija

Gordana
Gordana
9 months ago

Odličan članak, lepo objašnjeno, hvala vam.

Jasna
Jasna
9 months ago

Sve temeljno i jasno opisano.
Hvala na obazrivosti za nas bolesne.

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-stitna-zlezda-baner

Preporučeni preparat

stitna-zlezda-baner
[icegram campaigns="3277"]