Čaj za štitnu žlezdu

caj-za-stitnu-zlezdu

Štitna žlezda se nalazi u predelu vrata i ima karakterističan oblik leptira. Njena uloga u našem telu je veoma značajna, jer upravo ona reguliše čitav metabolizam. Proizvodi hormone koje šalje do svih organa putem krvotoka.

Međutim, može se desiti poremećaj rada štitnjače, razvoj bolesti ili narušen hormonski balans. Da bi se štitna žlezda uspešno lečila, određuju se terapije raznim lekovima, a ono što dosta može pomoći jeste čaj od neke korisne lekovite biljke.

Kombinujte čajeve sa terapijama kojih se svakodnevno pridržavate i ubrzo ćete se osećati bolje. Navodimo nekoliko čajeva koji su posebno korisni u ovom slučaju, podjednako kao prirodni lekovi i preventivna sredstva.

KAKO ČAJ POMAŽE VAŠOJ ŠTITNOJ ŽLEZDI?

Čaj nije samo koristan za prehlade, već mnogo više od toga.

Njegov redovan unos ublažiće simptome bilo kakve bolesti štitne žlezde i pomoći će da se produkcija hormona vremenom koliko toliko normalizuje.

Mnogi čajevi imaju svojstva koja mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema, pomoći u gubitku telesne težine i eventualno smanjiti rizik od razvoja raka štitne žlezde i drugih problema sa štitnom žlezdom.

Većina čajeva sadrži antioksidanse, polifenole i flavonoide. Drugi sadrže minerale i vitamine koji su neophodni za celokupno zdravlje.

Čaj od kamilice za štitnu žlezdu

Nova istraživanja su otkrila da konzumiranje čaja od kamilice nekoliko puta nedeljno može pomoći kod uvećane štitne žlezde i čak sprečiti rak štitne žlezde.

Iako su mnoge studije pokazale prednosti čaja u manjoj meri, nova studija iz Grčke otkrila je da čaj od kamilice može zaštititi od raka štitne žlezde i drugih problema s štitnom žlezdom.

Drugi čajevi koji su korisni za zdravlje štitne žlezde su kadulja i planinska trava – trava iva, ali kamilica daje najveći zaštitni efekat protiv raka štitne žlezde.

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Ispitanici koji su pili čaj od kamilice imaju niži rizik razvoja problema štitne žlezde

Prema istraživanju grčka populacija ima znatno niže stope raka štitne žlezde od pojedinaca u Sjedinjenim Državama i Evropi. Studija je pokazala da su grčki stanovnici koji su pili čaj od kamilice dva do šest puta nedeljno imali 70 posto niži rizik od razvoja problema sa štitnom žlezdom.

Ako učesnici istraživanja redovno piju čaj od kamilice trideset ili više godina, rizik od razvoja problema štitne žlezde je još niži.

Istraživači su sugerisali po prvi put da pijenje biljnih čajeva, posebno kamilice, štiti od raka štitne žlezde, kao i drugih benignih bolesti štitne žlezde.

Iako je ova studija bila mala, sa nešto više od 100 učesnika, ukazuje na to da čaj od kamilice može imati blagotvoran učinak na štitnu žlezdu.

Značaj ishrane

Istraživanja su pokazala da bi neka korist mogla doći i iz mediteranske ishrane u celini, jer ona nudi zdrave masti, puno ribe i veliki dnevni unos povrća i voća, a ne samo od čaja. Međutim, ispitanici koji su pili čaj značajno su smanjili rizik od učesnika studije koji nisu često pili čaj od kamilice.

Tu se nije odnosilo samo na smanjeni rizik od raka štitne žlezde. Oni koji su pili čaj su znatno smanjili rizik za sve vrste problema štitne žlezde.

Iako su ovi rezultati istraživanja ohrabrujući, istraživači su oprezni kod donošenja zaključaka, da li je to mešavina čaja i celokupni zdrav stil života koji je zaslužan za ovakve rezultate.

Nezdrava ishrana prerađenom hranom i dalje škodi štitnoj žlezdi.

BESPLATNA e-knjiga
Hipotireoza i Hipertireoza

e-knjiga-stitna-zlezda
Saznajte koje sve prirodne namirnice vam mogu pomoći u tretmanu štitne žlezde

Smanjila sam TSH, manje mi se spavalo i bolje sam funkcionisala

Primed 7 iskustvo DragicaImam usporen rad štitaste žlezde.

U poslednje dve godine primetila sam da sam stalno umorna, bezvoljna, puno mi se spavalo.

Takođe, ciklusi su mi bili neredovni.

Nisam znala da imam problem sa štitastom žlezdom dok nisam otišla na snimanje, kada mi je lekar koji je snimao štitastu žlezdu rekao da bi trebalo da se uradi i analiza hormona.

Analiza je pokazala da je povišen TSH, iako su ostali hormoni bili u redu.

Predložio mi je da počnem da koristim preparate na biljnoj bazi.

Zašto je čaj od kamilice efikasniji od bilo kog drugog čaja kod bolesti štitne žlezde ?

Istraživači su teoretisali da su antioksidansi i antiupalna svojstva u čaju od kamilice korisni za štitnu žlezdu. Ali ono što razlikuje kamilicu od ostalih čajeva je da je to mešavina višestrukih biljaka, a ne lišća jedne biljke.

Čaj od kamilice sadrži apigenin, koji je flavonoid za koji se smatra da ima svojstva protiv raka. Apigenin se takođe nalazi u voću, povrću, drugim biljkama, peršunu i celeru.

U eksperimentima na životinjama, pronađeno je da apigenin usporava rast raka i čak smanjuje tumore. Studije na životinjama pokazale su da apigenin može biti efikasniji od drugih tretmana, jer ima više efekata na tumore, poput odstranjivanja protoka krvi do tumora, vezivanja proteina i usporavanja brzine replikacije (proces dupliranja) ćelija raka.

Kamilica takođe sadrži dodatne korisne hranljive materije koje su efikasnije u jačanju zdravlja štitne žlezde. Kamilica je povezana s protivupalnim svojstvima, antiseptičkim svojstvima i antivirusnim svojstvima.

Čaj za HIPOTIREOZU

Altajsko lekovito bilje koje ulazi u ovaj fitokompleks pomaže u regulisanju hipotireoze usporenog rada štitne žlezde, odnosno manjka lučenja hormona štitne žlezde u organizmu.

Tiroidmaks-caj-hipotireozu-kutija-
Čaj za HIPERTIREOZU

Altajsko lekovito bilje, koje ulazi u sastav ruskog fitočaja – TIROIDMIN, pomaže u regulisanju hipertireoze –povećanog rada štitne žlezde, odnosno prekomernog lučenja hormona štitne žlezde u organizmu.

Tiroidmin-caj-hipertireozu-kutija
zeleni-crni-caj-za-stitnu-zlezdu

Zeleni i crni čaj za štitnu žlezdu

Kada je reč o zelenom i crnom čaju, preporuka je da osobe s autoimunim poremećajima na bazi štitne žlezde – kao što je Hashimoto sindrom, izbegavaju da piju zeleni čaj, dok crni čaj nema isti efekat jer nema katehina.

Nije slučajno da je zeleni čaj jedan od najpopularnijih i značajnih napitaka u ljudskoj istoriji, zbog svojih mnogih lekovitih svojstava, ali to nije slučaj i kod štitne žlezde.

Štitna žlezda je deo vašeg endokrinog sistema. Proizvodi hormone koji igraju vitalnu ulogu u regulisanju korišćenja energije tela ili metabolizma.

Konzumacija crnog i zelenog čaja može potencijalno podstaći značajne promene u funkciji štitne žlezde.

Zeleni čaj dolazi od nefermentisanih C. sinensis lišća, dok crni čaj dolazi od fermentisanih lišća iste biljke.

Ako ne prođu kroz poseban proces dekofenizacije, svi oblici čaja sadrže stimulans kofein. Dodatni sastojci u čaju uključuju antioksidacijske materije koje se nazivaju fenoli, drugi stimulansi zvani teobromin i teofilin.

Konzumacija zelenog i crnog čaja može dovesti do povećanja ukupne veličine štitne žlezde, kao i povećanja veličine u folikularnim ćelijama.

Konzumacija čaja takođe može dovesti do smanjene aktivnosti određenih specijalizovanih proteina i smanjene proizvodnje T3 i T4. Smanjen nivo T3 i T4 dovode do povećane proizvodnje TSH, što zauzvrat dovodi do povećane stimulacije štitne žlezde.

Komponente zelenog čaja, odnosno zdravstveni efekti:

1. Katehini (glavna komponenta) 

 • Može smanjiti razvoj tumora
 • Može sprečiti određene genetske mutacije
 • Može smanjiti holesterol u krvi
 • Može inhibirati povećanje krvnog pritiska
 • Može pomoći regulaciji šećera u krvi
 • Može ubiti štetne bakterije
 • Može se boriti protiv virusa influence
 • Može smanjiti loš dah

2. Kofein 

 • Podstiče budnost, uklanja umor
 • Deluje kao diuretik

3. Vitamin C           

 • Može pomoći u smanjenju stresa
 • Podstiče imunološku funkciju

4. Vitamin B kompleks      

 • Može sniziti krvni pritisak

5. Flavonoidi          

 • Može ojačati zidove krvnih žila

6. Fluorid

 • Može pomoći u jačanju kostiju

7. Vitamin E           

 • Deluje kao antioksidans i može pomoći u regulaciji starenja

8. Teanin  

 • Može pomoći u smirivanju uma
 • Možda snižava funkciju štitne žlezde

Flavonoidi – KATEHINI: Uticaj čaja na štitnu žlezdu

Svi čajevi sadrže flavonoide, prirodno prisutna fitohemijska jedinjenja koja deluju kao antioksidansi i koji mogu pomoći u sprečavanju hroničnih bolesti.

Zeleni čaj je posebno bogat flavonoidima poznatim kao katehini, uključujući epigalokatehin i epikatehin.

Katehini mogu da suzbiju aktivnost štitne žlezde i povećaju rizik od gušavosti, odnosno razvoj abnormalno velike štitne žlijezde. Ova studija sprovedena je na laboratorijskim pacovima, pa je potrebno uraditi više istraživanja na ljudima.

Preporuke stručnjaka:

Zbog učinka katehina zelenog čaja koji može imati na štitnu žlezdu, stručnjaci preporučuju da osobe s autoimunim poremećajima na bazi štitne žlezde kao što je Hashimoto sindrom, vrste nasledne hipotireoze, izbegavaju da piju zeleni čaj i uzimaju bilo koji dodatak ishrani koji sadrži ekstrakt zelenog čaja.

Katehini u zelenom čaju mogu uzrokovati neravnotežu u T ćelijama imunološkog sistema i odgovora antitela na B ćelije, što može dovesti do ozbiljnijih simptoma poremećaja štitne žlezde.

Za razliku od zelenog čaja, crni čaj nije povezan s problemima štitne žlezde.

Iako su oba napravljena od lišća biljke Camellia sinensis, crni čaj sadrži različitu koncentraciju flavonoida u poređenju sa zelenim čajem.

Studija koja se fokusirala na suzbijanje problema štitne žlezde ukazuje na zaključak da crni čaj nema isti učinak, jer nema katehina.

Pogledajte VIDEO: 20 prirodnih načina za lečenje štitne žlezde

Nekoliko čajeva i njihove lekovite prednosti

Određeni čajevi donose određene prednosti i ukuse. Da biste saznali šta vam najviše odgovara, ovde vam navodimo neke uopštene informacije.

1. Čaj od korena cikorije

Za one koji se teško mogu prebaciti sa kafe na čaj, koren cikorije je dobar za početak.

Pored jačanja probave, pun je antioksidansa i protivupalnih materija. Takođe ima vrlo sličan ukus kafi. Mnogi su otkrili da je ovaj čaj izuzetna zamena za kafu.

U narodnoj medicini zauzima posebno mesto zbog svojih lekovitih svojstava.

Pola kašičice sušenog korena cikorije kuvajte između 5 i 8 minuta na laganoj vatri u 2dl vode.

Skinuti sud sa vatre i ostavite da čaj odstoji 15 minuta.

Procedite toplu tečnost i konzumirajte. Dnevni limit je tri šolje.

2. Čaj od kadulje ili žalfije

Kadulja ili želfija nije samo popularna biljka u kuvanju nego takođe deluje kao snažan i ukusan čaj.

Stari narodi su je upotrebljavali kao lek gotovo za sve bolesti. Dokazano je njeno antivirusno, antibakterijsko i antifungicidno delovanje. Najvažniji sadržaj kadulje je eterično ulje, ali kadulja je bogata i kalcijumom, natrijumom i kalijumom.

Kad se koristi kao čaj, podstiče poboljšanje memorije i ublažava simptome povezane sa nervnim sistemom. Osim toga, kadulja ublažava mišićne grčeve, bolove, i višestruke simptome menopauze.

Ukoliko se češće pije, čaj od kadulje jača celo telo, i pomaže kod oboljenja žlezda.

Kuvajte 200ml vode do vrenja.

Sipajte kafenu kašičicu sušene žalfije i ostavite da tečnost ključa nekih minut, dva.

Skloniti sud sa vatre i poklopite ga.

Sačekajte da čaj odstoji 15 minuta pre nego što ga procedite i popijete.

Piti najviše tri šolje dnevno.

3. Astragalus

Astragalus se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicine već hiljadama godina, a takođe se često kombinuje sa drugim biljkama kako bi ojačali telo kod bolesti. Korišten je u lečenju prehlade i stimuliše imunološki sistem.

Astragalus ima antibakterijsko, protivupalno i diuretsko dejstvo. Poznat je po svojoj korisnosti za pacijente obolele od raka, za pacijente kojima je oslabljen imunološki sistem.

Dokazano je da kod hemoterapije astragalus doprinosi boljem opštem stanju pacijenta i njegovog bržem oporavku.

Astragalus može ometati lekove kao što su kortikosteroidi, pa kod osoba koje imaju bolesti kao što su reumatoidni artritis, ili lupus, astragalus se ne preporučuje. Ako bolujete od navedenih bolesti, tražite mišljenje svog lekara oko konzumacije.

U prodavnicama zdrave hrane potražite koren astralagusa u prahu.

Jednu kašičicu praha umešajte u 200ml vruće vode i polako pijte dobijen napitak.

Možete popiti najviše tri šolje čaja na dan.

3. Maslačak

Ova biljka nalazi se svuda oko nas, a možda niste znali koliko ona pozitivno deluje na Vašu štitnjaču.

Maslačak je prebogat antioksidantima i zbog toga može uspešno ublažiti upale kod autoimunih oboljenja štitne žlezde.

Ojačaće oslabljeni imunološki sistem i pomoći telu da se lakše bori protiv bolesti.

Listove i korenje maslačka možete ubrati u Vašem dvorištu ukoliko ne koristite toksične hemikalije za eliminisanje korova.

U šolju prokuvane vode sipajte dve kašičice sušenog korenja i listića maslačka.

Sačekajte 15-20 minuta pa procedite tečnost.

Dodati malo soka od limuna i kašičicu kvalitetnijeg meda.

Zaključak

S mnogo više informacija o tome šta naši izbori doprinose našem telu, možemo donositi pametne odluke i pomoći našoj štitnoj žlezdi.

Svi smo mi jedinstveni pojedinci, s različitom genetikom, različitim biohemijskim potrebama i različitim reakcijama na piće i hranu.

Kada pijete čaj, prizivate pozitivne promene u svoj život. Razlog zašto ljudi piju čaj je jednostavan – piju ga jer im on čini dobro!

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zuhra
Zuhra
4 years ago

Jako mi se svidja.Zivim u Svedskoj i mogu vam reci da oni nemaju bas neke informacije za lijecenje stitne zlijezde i da je jako tesko dobiti pravo na lijecenje.Oni ne smatraju da je to neki veliki problem i prije se to nije istrazivalo.Zadnjih nekoliko godina se pojavilo sve vise zena koje imaju problem sa stitnom zlijezdom.Mnogi se zale na terapiju koju dobijaju i nisu zadovoljni.Meni je trebali nekoliko godina da dobijem terapiju sa lijekovima.Pocela sam da primjenjujem vase savjete u vezi ishrane, stresa i zadovoljna sam.Hvala! Nastavite samo tako.?

ESMA
ESMA
3 years ago
Reply to  Zuhra

Najbolje čajeve za uspješno lječenje, dobiju se kod ČASNIH SESTARA.

Edita
Edita
2 years ago
Reply to  ESMA

Mozete neki kontakt od c. Sestara?hvala

Vesna
Vesna
1 year ago

Ako je usporena štitna žlezda i pijem tek počela Euthyrox 50 mcg koji bolje ni čaj je dobar protiv nesanice

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-stitna-zlezda-baner

Preporučeni preparat

stitna-zlezda-baner
[icegram campaigns="8091"]