Šta predstavljaju čvorići na štitnoj žlezdi: Simptomi i prirodni lekovi

Cvorici na stitnoj zlezdi

Čvorići na štitnoj žlezdi u najvećem broju slučajeva budu bezazleni i nisu povezani sa rakom štitne žlezde. Ipak, kao i svaka promena na štitnoj žlezdi, zahteva praćenje i lečenje od strane endokrinologa.

Čvorići na štitinoj žlezdi su sve češća pojava. Javljaju se češće kod žena, kod jedne od 12 – 15 žena, a ređe kod muškaraca, odnosno kod jednog od 40 – 50.

Stručnjaci smatraju da je razlog sve više obolelih upravo razvoj medicine i tehnologije, te lakšeg dijagnostikovanja.

Kod žena se javlja češće najverovantnije zbog čestih hormonskih disbalansa.

Čvorovi na štitnoj žlezdi su izrasline ispunjene tečnošću. Najčešće su benigne prirode, ne stvaraju značajne probleme i nemaju simptome. Vrlo retko, čvorovi su zloćudni i u vezi su sa rakom štitne žlezde.

Štitna žlezda je žlezda sa unutrašnjim lučenjem (endokrina). Nalazi se u vratu, na prednjoj strani, ispod grkljana. Ima oblik leptira i normalna težina joj je oko 30 g.

Zadužena je za proizvodnju dva veoma bitna hormona – tiroksina i trijodtironina.

Smatra se da kržice ili čvorove na štitnoj žlezdi izaziva nedostatak joda u organizmu.

Jod je bitan za funkcionisanje našeg tela, a njegov nedostatak direktno utiče na rad štitne žlezde. Jod, zapravo, pomaže štitnoj žlezdi da proizvodi hormone, a oni su zaslužni za metaboličke procese.

Kada organizam ima manje joda, štitna žlezda se brani svojim uvećanjem, a posledica može biti i pojava čvorova.

Čvorovi, osim tečnošću, mogu biti i ispunjeni tkivima štitne žlezde.

Kada je čvor dovoljno veliki ili kod mršavih ljudi, može se čak i jasno uočiti na prednjoj strani vrata.

To ne treba mnogo da vas brine, jer je čak 90 % ovakvih ćvorova dobroćudno.

BESPLATNA e-knjiga
Hipotireoza i Hipertireoza

e-knjiga-stitna-zlezda
Saznajte koje sve prirodne namirnice vam mogu pomoći u tretmanu štitne žlezde

Smanjila sam TSH, manje mi se spavalo i bolje sam funkcionisala

Primed 7 iskustvo DragicaImam usporen rad štitaste žlezde.

U poslednje dve godine primetila sam da sam stalno umorna, bezvoljna, puno mi se spavalo.

Takođe, ciklusi su mi bili neredovni.

Nisam znala da imam problem sa štitastom žlezdom dok nisam otišla na snimanje, kada mi je lekar koji je snimao štitastu žlezdu rekao da bi trebalo da se uradi i analiza hormona.

Analiza je pokazala da je povišen TSH, iako su ostali hormoni bili u redu.

Predložio mi je da počnem da koristim preparate na biljnoj bazi.

Simptomi čvorića na štitnoj žlezdi

Najčešće čvorovi ne izazivaju neke karakteristične simptome. Neki ljudi mogu veoma dugo da žive sa njima, a da ne osete ama baš nikakav simptom.

Najčešće se i otkrivaju na rutinskim pregledima. Međutim, kada narastu mogu ispoljiti određene karakteristične posledice.

Javlja se otežano gutanje, kada čvor naraste već toliko da pritiska dušnik. Tada se može javiti i osećaj smetnji pri disanju.

Osećate li se kao da vam konstanto stoji „knedla“ u grlu, to može  ukazivati na čvorove na štitnoj žlezdi.

Bol u toku gutanja i smetnje, kao i promuklost, mogu biti neki od simptoma.

Hroničan kašalj, ali i teško disanje kada je glava u određenom položaju, jesu znak da se javite lekaru.

Ako se kašalj i otežano disanje javlja kada ste u stresnoj sitaciji, možda je vreme za posetu endokrinologu.

Nekada čvorovi izazivaju previše lučenja hormona tiroksina koji izaziva iznenadni gubitak težine, neobjašnjivu razdražljivost i nervozu i ubrzan rad srca.

Uzroci nastanka čvorova na štitnoj žlezdi

Uzrok nastanka čvorića na štitnoj žlezdi će utvrditi vaš lekar, a može ih biti nekoliko.

Iako se smatra da je premalo joda glavni uzrok, redak je slučaj kada je on jedini i pravi uzrok čvorova na štitnoj žlezdi. Jod se preventvno dodaje soli i još nekim namirnicama, te ga zasigurno i unosimo u organizam.

Adenom štitne žlezde je benigno bujanje tkiva štitne žlezde i bezazleno je. Tačan razlog nije utvrđen, a ako ne stvara nikakve komplikacije, uz praćenje se ne smatra ozbiljnim problemom. Nekada ovaj problem izaziva hiperprodukciju hormona, ali je to ređe.

Ciste na štitnoj žlezdi mogu prerasti u čvoriće, s obzirom na to da su veoma retko u potpunosti ispunjene tečnošću.

Najčešće su kombinacija tečnosti i tkiva i posledica benignog bujanja tkiva žlezde. Ciste se, takođe, prate, s obzirom na to da ređe mogu sadržati maligni materijal.

Hronična upala štitne žlezde ili Hashimoto bolest je poremećaj rada štitne žlezde i najčešće uzrokuje smanjenu proizvodnju hormona, odnosno hipotireozu.

Hipotireoza izaziva i čvoriće na štitnoj žlezdi.

Čvorovi na štitnoj žlezdi ređe uzrokuju rak štitne žlezde. Ovakvi čvorovi su bolni i izazivaju smetnje, te nemaju iste simptome kao benigni.

Pogledajte VIDEO: 20 prirodnih načina za lečenje štitne žlezde

Lečenje čvorova na štitnoj žlezdi

Nakon analiza krvi, ultrazvuka i biopsije kojom će se utvrditi da li je ćvor dobroćudan ili zloćudan, lekar vam može predložiti nekoliko terapija.

U najboljem slučaju, ako se radi o benignom čvoru, doktor će preporučiti praćenje. Praćenje stanja uključuje preglede, ultrazvučne i analize krvi, kao i fizički pregled štitne žlezde na određeni, propisani vremenski period.

Ako čvor raste, biopsija se ponavlja i lekar će odlučiti o daljem postupanju, a ako stagnira, najverovatnije neće biti potrebe za terapijama.

Lečenje lekovima uključuje sintetički tiroksin u obliku tableta koje ćete piti po instrukcijama lekara. Lekovi funkcionišu tako što će dodatni tiroksin smanjiti pojačanu proizvodnju hormona koja uzrokuje rast tkiva štitne žlezde.

U težim slučajevima, kada benigni čvorovi narastu toliko da remete život ljudi, to zahteva hiruško odstranjivanje. Hiruški se odstranjuju i „sumnjivi čvorovi“, odnosno oni za koje se sumnja da su kancerogeni kako bi se uradila biopsija.

Kada čvorovi stvaraju hipertireozu, može se preporučiti terapija radioaktivnim jodom, posebnim lekovima ili operacija.

Kada su čvorovi kancerogeni, najčešće se odstranjuju sa većim delom tkiva štitne žlezde. Nakon operacije, doživotno se uzimaju lekovi koji nadomešćuju hormone.

Posle operacije štitne žlezde savetuje se i promena ishrane.

Prirodno lečenje čvorova na štitnoj žlezdi

Kao jedan od faktora zbog kojih nastaju čvorovi ili neki od poremećaja rada štitne žlezde, smatra se veći stres ili fizički napor. Dakle, pre svega treba da obezbedite ambijent koji podrazumeva da ste lišeni stresnih situacija, a fizička aktivnost treba biti umerena.

1. Ishrana bogata jodom

Pokušajte da ishranom povećate unos joda u organizam. Jedite meso, mlečne proizvode, jaja i morske plodove. Ako želite suplementima da nadoknadite nedostatak (Primed 7 tiromed), ne bi trebalo da unosite više od 150 mikrograma dnevno.

2. Alge sargasum za lečenje čvorića na štitnoj žlezdi

Novija istraživanja smatraju alge sargasum i ginseng odličnim rešenjem za vaše probleme. Ove alge su bogate jodom, pa mogu pomoći u izlečenju čvorova. Pijte 3 šolje čaja dnevno, što će pomoći da se bolest izleči i spreči recidivi.

3. Ivanjsko cveće

U lečenju problema sa štitnom žlezdom, kod cista i čvorova na štitnoj žlezdi, pomoći će vam oblozi od ivanjskog cveća.

Pripremite čaj od ivanjskog cveća za štitnu žlezdu, tako što ćete 1 kašičicu herbe preliti sa šoljom ključale vode i ostaviti nekoliko minuta da odstoji.

Takav čaj se pije 3 puta dnevno, a može se i grgotati nekoliko puta u toku dana. Toplim čajem se natopi i pamučna krpa, pa se koristi kao oblog nekoliko puta u toku dana.

Da bi efekat bio bolji, ivanjsko cveće se može kratko napariti i uviti u pamučnu krpu, pa se stavi na vrat dok je još toplo. Oblog se drži oko sat vremena, a najbolje je da se tada i odmara, odnosno miruje u krevetu. Ponavlja se nekoliko puta u toku dana.

4. Aronija za štitnu žlezdu

Aronija može regulisati rad štitne žlezde, a preporučuje se i kod čvorova na štitnoj žlezdi. Pripremite svež sok od aronije, tako što ćete prvo zamrznuti kilogram ove biljke, pa zatim izvaditi iz zamrzivača i ostaviti da se otopi na sobnoj temperaturi.

Propustite je kroz mašinu za meso ili jači blender, pa dodajte vode ukoliko je potrebno i sok popiti u narednih 24 sata.

Sirup možete koristiti i duže.

Pripremite 2 kg aronije, 800 g šećera, oko litar vode i sok od jednog sveže isceđenog limuna. Najpre bobice lepo operite. Na ringlu stavite vodu i šećer, pa mešajte i sačekajte da provri. Zatim ubacite aroniju. Konstantno mešajte dok smesa ne provri.

U toku mešanja pritiskajte bobice kako bi se oslobodilo što više soka. Kada proključa, ostavite još kratko, pa skinite sa ringle i ostavite da se hladi.

Procedite, pa dobijeni tečni deo vratite na šporet. Još jednom sačekajte da proključa, pa dodajte sok od limuna, skinite sa ringle i dobro promešajte.

Sirup se sipa u staklene sterilizovane boce koje se čuvaju na tamnom i suvom mestom. Sirup se može piti razblažen ili koncentrovan.

5. Čaj od bele imele i žalfije za lečenje štitne žlezde

Za lečenje čvorića na štitnoj žlezdi mogu pomoći i čaj od bele imele i čaj od žalfije.

6. Luk kao prirodni lek za štitnu žlezdu

Jedna struja stručnjaka smatra da će vam i crni luk pomoći kod problema sa štitnom žlezdom.

Svako veče pre spavanja isecite 2 koluta crnog luka i utrljavajte prvo jedan, dok ne potrošite sok, pa drugi.

Luk se utrljava lagano, bez mnogo pritiskanja, kružnim pokretima.

Cilj je da što više soka iscuri na vaš vrat.

Prespavajte, ali nemojte prati vrat do ujutru. Sokovi deluju u toku noći, a sok crnog luka potpuno prirodno podstiču rad štitne žlezde.

7. Pevajte

Takođe, smatra se i da pevanje pomaže. Naime, bioenergičari su mišljenja da problemi sa štitnom žlezdom nastaju zbog nagomilanih i neoslobođenih emocija, konkretno ljubavnih.

I osobama koje svoje emocije taje i zadržavaju, mogu se pojaviti neke tegobe sa štitnom žlezdom.

Oni smatraju da takve osobe što više treba da pevaju, kako bi se štitna žlezda oslobodila negativnih emocija i kako bi se podstakao njen rad.

8. Pokušajte i sa nekom biljnom mešavinom

Možete pomešati 1 deo muške bokvice, 1 deo ženske bokvice i 2 dela hajdučke trave. Sve lepo oprati, osušiti od vode, pa staviti u avan i lepo izgnječiti biljke.

Iscediti zatim sok iz avana, pa piti svako jutro, pre jela narednih 40 dana.

Nađite bogorodičinu travu ( 3 grama), list žalfije ( 3 grama), pelin (3 grama) i smrekove bobice (5 grama) koje ćete istucati u avanu.

Izmešajte biljke koje ste prethodno oprali, a zatim nalijte 1 l vode i ostavite da odstoji preko noći.

Ujutru prespite u šeru, pa stavite na ringlu i grejte do ključanja, a zati još 5 minuta. Skinite sa vatre, dodajte kašičicu meda i promešajte.

Procedite čaj, pa polovinu pijte ujutru, a drugu polovinu uveče pre spavanja.

Lečenje ovom čajnom mešavinom traje najmanje mesec dana.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
marko
marko
5 years ago

sve ste dobro napisali,ali je ovo RADIOKTIVNI JOD-promasaj:…prirodni jod

Irena
Irena
3 years ago

Dobar dan. Rekli ste da premalo ili u retkim slucajevima previse joda izaziva cvorove na stitnoj zlezdi. A kako da znamo da li da ishranom povecamo unos joda, ukoliko imamo cvor? Hvala.

Buba
Buba
3 years ago

Lepo napisano, a jasno za nas koji nismo u toj oblasti.

Sonja
Sonja
3 years ago

imam cvorice ali imam Strumu ,HIPERTIRIDU ,dali vas proizvod Primed 7 je aekvatna alternativa ???Hvala

Marina
Marina
2 years ago

Pre samo 5 sati saznala sam da imam 2 čvorica oko 0,6 mm Moram da odradim analize na te hormone.Hvala na tekstu,slučajno sam naišla na njega.Veliki sam optimista i ovo da PEVAMO bas mi se svidja.U mom slučaju je istina,svoje emocije sam sakrila
Ko peva zlo ne misli
Još jedno hvala od mene
I nadam se da moji rezultati na hormone budu ok

Marija
Marija
1 year ago

Postovani zanima me koja alga se koristi kod hipertiriza a i cvorovi su tu

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-stitna-zlezda-baner

Preporučeni preparat

stitna-zlezda-baner
[icegram campaigns="3277"]