Da li je anemija opasna

anemija-da-li-je-opasna

Anemija je stanje ljudskog tela, koje karakteriše smanjena koncentracija hemoglobina u krvi i, po pravilu, korelira s istovremenim smanjenjem broja crvenih krvnih zrnaca.

Stanje anemije je sekundarno i simptom je raznih bolesti.

Brojne bolesti, od bolesti zarazne i parazitske etiologije do predkanceroznih stanja i prisutnosti tumora, propraćene su anemijom.

Anemija uzrokuje

Anemija kao stanje, uzrokuje hronični umor, gubitak snage, pospanost, vrtoglavicu, gubitak apetita, povećanu razdražljivost, depresiju.

U teškim slučajevima, anemija može biti izuzetno opasna i dovesti do stanja šoka, teške hipotenzije, koronarne, plućne insuficijencije, hemoragijskog šoka.

Kada se anemija detektuje, lečenje je usmereno na uklanjanje simptoma bolesti i lečenje osnovne bolesti koja je uzrokovala stanje anemije.

BESPLATNA e-knjiga
24 namirnice za borbu protiv anemije

e-knjiga-anemija
Saznajte koje sve prirodne namirnice Vam mogu pomoći da se izborite sa anemijom!

Kako sam pobedila anemiju

Milijana-Stjepanović-primed5-iskustvoJa imam problem sa anemijom još od srednje škole, u stvari od samog puberteta. Gvožđe se tada kretalo oko 8-9. To je neka početna, blaža faza anemije, koja se javlja u tom dobu.

Terapija je bila blaga, u skladu sa preporukom lekara.

Međutim, kada sam postala starija, posle dvadesete godine, posle neke manje ginekološke intervencije, proverena mi je krvna slika koja je pokazala da mi je gvožđe 1-2, a hemoglobin 70.

Istog dana otpuštena sam iz bolnice i dobila sam terapiju koja je bila jako agresivna, ali nije davala skoro nikakve rezultate.

Bilo je jako puno nuspojava, a jako malo poboljšanja u samoj krvoj slici.

Da li je opasno stanje anemije kod odraslih

Anemija se smatra jednim od najčešćih patoloških stanja među stanovništvom u svetu.

Razlikuje se nekoliko vrsta anemije:

 • anemija nedostatka gvožđa;
 • hemolitička anemija;
 • aplastična anemija;
 • sideroblastična anemija;
 • B12 deficijentna, što je rezultat nedostatka vitamina B12;
 • posthemoragijska anemija;
 • anemija srpastih ćelija i drugi oblici.

Otprilike svaka četvrta osoba na planeti, prema istraživanju, pati od anemije zbog nedostatka gvožđa, zbog smanjenja koncentracije gvožđa.

Simptomi postaju izraženi kada se nivo gvožđa, a time i hemoglobina, smanji na kritičan nivo.

Kategorije ljudi koji imaju veći rizik od razvoja anemije kod odraslih osoba:

 • vegetarijanci;
 • osobe koje pate od gubitka krvi zbog fizioloških razloga (iscrpljujuće menstruacije kod žena), bolesti (unutrašnje krvarenje, hemoroidi), kao i dobrovoljni davaoci krvi i plazme;
 • trudnice i dojilje;
 • profesionalni sportisti;
 • bolesnici s hroničnim ili akutnim oblicima određenih bolesti;
 • pojedine kategorije stanovništva – nedostatak ishrane ili ograničena ishrana.

Koliko je opasna Anemija kod muškaraca

Statistički, anemija kod muškaraca je ređe dijagnostifikovana nego kod ženske populacije i, po pravilu je posledica prisutnosti hronične bolesti i poremećaja u radu različitih fizičkih sistema.

Raznolikost faktora koji uzrokuju anemiju kod muškaraca zahteva dijagnozu uzroka stanja i odgovarajuću terapiju.

Pogledajte VIDEO: 20 namirnica koje pomažu kod anemije
anemija-kod-zena

Anemije kod žena može biti opasna iz više razloga

Fiziološki, žene imaju veću verovatnoću za razvoj anemije.

S menstrualnim krvarenjem, žensko telo gubi crvene krvne ćelije, pa takav redovan gubitak krvi kroz nekoliko meseci, može dovesti do razvoja anemije.

Drugi oblik latentne anemije, uobičajen kod ženske populacije s visokom učestalošću, čak kod 20% žena, uzrokovan je smanjenjem koncentracije feritina, proteina koji ima funkciju akumuliranja gvožđa u krvi i otpuštanja kad se nivo hemoglobina smanjuje.

Anemija se često javlja i tokom trudnoće!

Ozbiljna anemija kod trudnica preti pobačajem, prevremenom porođaju, kao i nastanku anemije kod novorođenčadi.

Simptomi anemije kod trudnica uključuju opštu kliničku sliku anemije, kao što je umor, pospanost, razdražljivost, mučnina, vrtoglavica, suva koža, krhka kosa, i perverzija mirisa i ukusa, – želja da jedu kredu, gips, glinu, netretirano meso, itd.

Anemija u trudnoći

Proizvodnja majčinog mleka ne pridonosi razvoju anemije, ali kada su u ishrani, uz mlečne i mesne proizvode, zbog alergijskih reakcija kod odojčadi, isključene određene važne grupe namirnica, kao što su mahunarke, zbog rizika povećane proizvodnje gasova kod deteta, verovatnost anemije značajno se povećava.

Razlog za kasnu dijagnozu postpartumnih anemija je u tome što je sva pažnja sa majke usmerena prema bebi.

Budući da majka više prati zdravlje deteta od pažnje za svoje zdravlje, simptome anemije, kao što je vrtoglavica, umor, pospanost, smanjena koncentracija, bledilo kože – najčešće se percipira kao posledica umora povezanog sa brigom za novorođenče.

Anemija u kasnijim godinama kod žena je veoma česta.

Hormonalno restrukturiranje, posledice perioda menstruacije, trudnoće, porođaja, različitih disfunkcionalnih stanja i hirurških intervencija uzrokuju hroničnu anemiju, pogoršanu klimakterijskim promenama u telu.

Provokativnu ulogu ima ograničenje u ishrani, neuravnotežene dijete koje koriste žene koje pokušavaju smanjiti brzinu debljanja uzrokovanu fluktuacijama hormonske ravnoteže u periodu pre menopauze i za vreme menopauze.

Do doba početka menopauze, takođe postoji smanjenje rezervi feritina u telu, što je dodatni faktor u razvoju anemije.

Oscilacije umora, razdražljivosti, vrtoglavice često se percipiraju kao simptomi početka menopauze, što dovodi do kasne dijagnoze anemije.

anemija-kod-dece

Opasnost anemije u detinjstvu

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), 82% dece pati od anemije različite težine.

Nizak nivo stanja hemoglobina i pomanjkanja gvožđa različitih etiologija dovodi do mentalnog i fizičkog oštećenja deteta.

Glavni razlozi nastanka anemije u detinjstvu su:

 • nedostatak celovite, uravnotežene ishrane;
 • disfunkcija regulacije vitamina;
 • parazitske bolesti;
 • gastritis, i druge gastrointestinalne bolesti;
 • hormonalne neravnoteže;
 • spoljni faktori: trovanje teškim metalima, zagađenje vazduha, zagađenje vode, prehrambenih proizvoda, itd.

Potreba za gvožđem varira kod dece, zavisno o uzrastu. Terapija kod anemije, kod dece s uravnoteženom ishranom nije uvek efikasna, stoga stručnjaci preferiraju regulaciju uz pomoć lekova.

Anemija kod dece

Novorođeno dete rođeno je sa zalihom gvožđa, dobijenom od majčinog tela.

Veštačko i mešano hranjenje smatraju se faktorom rizika koji povećava verovatnoću anemije.

Posebno brzo se razvija nedostatak hemoglobina zamenom majčinog mleka i veštačkih smesa s kravljim, kozjim mlekom, kašikom i drugim proizvodima u periodu do 9-12 meseci.

Simptomi anemije kod dece do godine dana uključuju:

 • bledilo kože, budući da je koža još uvek vrlo tanka, povećana je “transparentnost”, “cijanoza” kože;
 • anksioznost, bezobzirni plač;
 • poremećaj spavanja;
 • smanjen apetit;
 • gubitak kose;
 • slab dobitak na težini;
 • zaostaju prvo u fizičkom, zatim u psihoemocionalnom razvoju,

Kada se dijagnostifikuje teški stepen anemije, uzroci mogu biti ne u ishrani, već u bolestima, patologijama i disfunkcijama detetovog tela.

Anemija kod dece

Anemija takođe može biti uzrokovana naslednim bolestima, neki nasledni poremećaji u razvoju i bolesti karakteristični su smanjenjem koncentracije gvožđa.

Sa stalnim niskim nivoom hemoglobina potrebno je obavezno ispitivanje dece i korekcija primarne bolesti.

Nizak nivo hemoglobina može dovesti do ozbiljnih posledica!

Studija velikih razmera u 2010. god. otkrila je visoku učestalost anemije, nedostatka gvožđa, kod predškolske dece: svako drugo dete pati od nedostatka hemoglobina zbog smanjenog nivoa gvožđa.

U etiologiji ovog fenomena mogu postojati različiti faktori, ali najčešće su posledice neusklađene anemije u prvoj godini života.

Važnost pravilne ishrane

Nedovoljno uravnotežena ishrana, nedostatak proteina (mesnih proizvoda) i vitamina (povrća) često se objašnjava detetovom nespremnošću da jede meso i povrće, preferirajući poluproizvode i slatkiše.

To je isključivo pitanje roditeljstva i pažnje roditelja za zdravom ishranom, bez pružanja alternativnih proizvoda od ranog perioda života, što takođe zahteva prenos članova porodice na racionalno sastavljenu ishranu.

Kada reagovati

U slučaju kada hrana odgovara periodu života, a dete pokazuje znakove anemije (bledilo, suva koža, brzi zamor, smanjeni apetit, veća krhkost noktiju itd.), dete treba pregledati lekar.

Uprkos činjenici da je 9 od 10 predškolske dece s dijagnozom anemije uzrokovano nedostatkom gvožđa, u 10% anemiju uzrokuju bolesti i patologije (celijakija, leukemija, itd.).

Kod dece od 7-11 godina, manifestacija anemije postupno se povećava.

Znakovi razvoja anemije uključuju, pored simptoma anemije kod predškolske dece, smanjenje koncentracije, česte akutne respiratorno-virusne i bakterijske bolesti, povećan umor, što može uticati na ishode učenja.

RIZICI ZA RAZVOJ ANEMIJE

Ograničena aktivnost na otvorenom, preferiranje igara u kući, posebno tableta, pametnih telefona i sl., koje diktiraju produženi boravak u statičnom položaju, takođe izazivaju anemiju.

Adolescentski period je opasan za razvoj anemije, posebno kod devojčica s početkom menstruacije, koje karakteriše povremeno smanjenje hemoglobina s gubitkom krvi.

Drugi faktor koji pokreće nastanak anemije kod adolescentnih devojaka je koncentracija na sopstveni izgled, želje za različitim dijetama i smanjenje dnevne ishrane, pa čak i isključivanje proizvoda potrebnih za zdravlje.

Brzi rast, intenzivna vežba, loša ishrana i anemija iz prethodnog perioda takođe utiču na adolescente oba pola.

Izraženi oblici bolesti u adolescentskom periodu zahtevaju terapiju lekovima.

uzroci-anemije

Uzroci anemije

Anemiju karakteriše smanjenje koncentracije hemoglobina i eritrocita po jedinici krvi.

Glavna svrha crvenih krvnih zrnaca je učestvovanje u razmeni gasova, transportu kiseonika i ugljen dioksida, kao i hranjivih materija i metaboličkih proizvoda za ćelije i tkiva za daljnju obradu.

Eritrocit se napuni hemoglobinom, proteinom koji daje crvenu krv i crvene krvne ćelije.

Sastav hemoglobina je gvožđe, stoga njegov nedostatak u telu uzrokuje visoku učestalost anemije nedostatka gvožđa među svim vrstama ovog stanja.

Postoje tri glavna faktora u razvoju anemije:

 • akutna ili hronična hemoragija;
 • hemoliza – raspadanje, uništenje eritrocita;
 • smanjenje proizvodnje crvenih krvnih zrnaca.

Sledeće vrste anemije se razlikuju po različitim faktorima i uzrocima:

 • hrana – povezana s nedostatkom ishrane ili opštim nedostatkom hrane;
 • fizička – trauma, hirurška intervencija, smrzavanje, opekotine, itd.;
 • genetska etiologija;
 • infekcije – sekundarne anemije u takvim bolestima kao što su virusni hepatitis, ciroza, tuberkuloza jetre, glomerulonefritis, bolesti gastrointestinalnog trakta (gastrointestinalni ulkus, kolitis, gastritis), reumatoidni artritis, sistemski lupus, benigni i maligni tumori različite lokalizacije;
 • zarazne – u virusnim, bakterijskim, parazitskim i protozojskim bolestima;
 • trovanja s otrovnim materijama i lekovima, uključujući produženi, posebno nekontrolisani tok terapije – antibiotska terapija, upotreba citostatika, nesteroidnih protivupalnih lekova, antitiroidnih sredstava, antiepileptička delovanja;
 • izlaganje radioaktivnim talasima.

Klasifikacija anemija

Klasifikacija anemije zasniva se na različitim znakovima koji opisuju etiologiju, mehanizme razvoja bolesti, fazu anemije i dijagnostičke pokazatelje.

Klasifikacija prema težini anemije

Ozbiljnost anemije temelji se na testu krvi i zavisi o godinama, polu i fiziološkom periodu.

Normalne vrednosti hemoglobina

Normalno, kod zdravih odraslih muškaraca, vrednosti hemoglobina su 130-160 g / l krvi, kod žena – od 120 do 140 g / l, za vreme trudnoće od 110 do 130 g / l.

Laki stepen je dijagnostifikovan sa smanjenjem nivoa koncentracije hemoglobina na 90 g / l u oba pola, sa prosečnom vrednošću koja odgovara rasponu od 70 do 90 g / l, teškim stepenom anemije podrazumeva se smanjenje hemoglobina ispod granice od 70 g / l.

Anemija nedostatka gvožđa (IDA)

Nedostatak gvožđa čini do 90% svih vrsta anemičnih stanja.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ovaj obrazac utiče na jednog od šest muškaraca i na svake tri žene na svetu.

Hemoglobin – kompleksan protein koji ima u sastavu gvožđe, osnova je za proces prenosa kiseonika iz pluća u tkivo tela.

Gvožđe je vitalni mikroelement, uključen u mnoge metaboličke procese, razmenu nutrijenata, razmenu telesnih gasova.

Razlozi za razvoj ovog oblika anemije uključuju faktori različite etiologije.

Klinička slika o nedostatku gvožđa uzrokovana je anemičkim i sideropeničnim sindromom uzrokovanim prvenstveno neodgovarajućom razmenom gasova u tkivima tela.

Simptomi anemičnog sindroma uključuju:

 • opštu slabost, hronični umor;
 • slabost, nemogućnost izdržavanja dugotrajnog fizičkog i mentalnog stresa;
 • poteškoće s koncentracijom, ukočenost;
 • razdražljivost;
 • glavobolje;
 • vrtoglavicu, ponekad i nesvesticu;
 • poremećaj spavanja;
 • otežano disanje;
 • crnu boju stolice – s krvarenjem gastrointestinalnog trakta.

Sideropenični sindrom karakteriše:

 • želja za jedenjem krede, gline, sirovog mesa itd.;
 • poremećaj mirisa, želja za mirisom boje, hemikalija za čišćenje, materije s oštrim mirisom (aceton, benzin, prašak za pranje i sl.);
 • krhkost, suva kosa, nedostatak sjaja;
 • bele mrlje na noktima;
 • suva koža, itd.

U teškim stadijumima IDA-e primećuju se neurološki simptomi: ukočenost udova, poteškoće u gutanju, slabljenje kontrole nad mokraćnom bešikom, itd.

Dijagnoza IDA-e

Dijagnoza “anemije nedostatka gvožđa” temelji se na spoljnim ispitnim podacima, oceni rezultata laboratorijskih krvnih analiza i instrumentalnog pregleda pacijenta.

Lečenje anemije etiologije nedostatka gvožđa

Zavisno o stepenu, koristi se korekcija ishrane, lečenje, hirurške intervencije za uklanjanje uzroka krvarenja ili kombinaciju metoda.

Dijeta kod prehrambene terapije u nedostatka gvožđa

Namirnice koje se preporučuju kod nedostatka gvožđa uključuju sledeće:

 • goveđu jetru, goveđi jezik, zečetinu, ćuretinu, meso guske, govedinu, neke vrste riba;
 • sušenu gljivu, sveži grašak, heljdu, zob, sveže gljive, kajsije, kruške, jabuke, šljive, trešnje, repa itd …

Trebalo bi povećati u ishrani namirnice bogate vitaminom C i proteinom (meso) i smanjiti korišćenje jaja, soli, pića sa kofeinom i hrane bogate kalcijumom.

ANEMIJA: Terapija lekovima

Lekovi se razlikuju po vrsti, obliku doziranja, mogu biti tablete, dražeji, sirupi, kapi, kapsule, rastvori za injekcije.

Formulacije za oralnu upotrebu –  uzeti jedan sat pre jela ili dva sata nakon jela, zbog apsorpcije gvožđa, a kao tečnost kako bi se olakšalo gutanje, ne preporučuje se primena pića (čaj, kafa), zbog asimilacije.

Doziranje  i oblik određuje lekar, s naglaskom na godine, stepen bolesti.

Intramuskularno i intravenozno gvožđe daje se u ograničenim situacijama, kao što su:

 • teška faza anemija;
 • neefikasnost oralnih preparata;
 • prisustvo specifičnih poremećaja gastrointestinalnog trakta, pri čemu upotreba oralnih oblika može pogoršati stanje pacijenta (akutni gastritis, čir na želucu, ulcerativni kolitis, itd …);
 • preosetljivost na oralne oblike preparata koji sadrže gvožđe;
 • u hitnim situacijama, na primer, sa značajnim gubitkom krvi zbog traume ili operacije.

Kako sprečiti anemiju

Kada postoji rizik za razvoj anemije (vegetarijanstvo, u periodu rasta, trudnoće, dojenja, u mlađoj dobi kod odojčadi, teška menstrualna krvarenja, hronične i akutne bolesti) preporučuju se redovni lekarski pregledi i analize krvi – hemoglobina, crvenih krvnih zrnaca.

Svaki slučaj anemije uzmite ozbiljno, nemojte ignorisati simptome, javite se lekaru, jer ukoliko ne lečite ovo stanje, ono će vas dovesti do još većih komplikacija.

Konzumirajte raznovrsnu hranu, odmarajte se i boravite na planini, ukoliko je moguće, bar sedam dana, jer nadmorska visina, od 1000 – 1400 m, utiče na povećanje crvenih krvnih zrnaca.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-anemija-baner

Preporučeni preparat

anemija-baner
[icegram campaigns="3257"]