Prirodno lečenje https://www.prirodnolecenje.com Prirodni lekovi za bolesti i tegobe Sat, 01 Aug 2020 09:58:51 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 Simptomi neplodnosti kod žena i kako je lečitihttps://www.prirodnolecenje.com/simptomi-neplodnosti-kod-zena-i-kako-je-leciti/ https://www.prirodnolecenje.com/simptomi-neplodnosti-kod-zena-i-kako-je-leciti/#comments Tue, 26 May 2020 13:40:51 +0000 https://www.prirodnolecenje.com/?p=20851 The post Simptomi neplodnosti kod žena i kako je lečiti appeared first on Prirodno lečenje.

]]>

Simptomi neplodnosti kod žena i kako je lečiti


simptomi neplodnosti kod zena

Ako ste se odlučili za proširenje porodice i već izvesno vreme radite na tome, onda znate da je za začeće ponekad potrebno vreme.

To je sasvim prirodno, jer za trudnoću morate biti fizički i psihički spremni.

Međutim, alarm za uzbunu javlja se kada to vreme postane predugo.

Ako trudnoća izostane i nakon godinu dana pokušavanja – a pritom vi i vaš partner imate redovne odnose –ginekolozi se slažu da je reč o bračnoj neplodnosti.

Od svih slučajeva steriliteta, u 40% je uzrok ženska neplodnost.

Sve veći broj žena se suočava sa ovim problemom, a da bi se on sa sigurnošću utvrdio i uspešno lečio, ključno je da se na vreme obratite lekaru.

U prilog tome ide i podatak da u proseku 65% parova koji otkriju problem na vreme, uspeju da ostvare potomstvo nakon odgovarajućeg lečenja.

Da bi prevazišle ovaj izazov i ostale u drugom stanju, ženama su danas na raspolaganju brojne metode.

Osim terapije koju prema uzroku steriliteta odredi ginekolog, mnoge se okreću i prirodnim metodama koje uključuju, pre svega, zdrav životni stil.

Sve je više žena koje su se uverile i u pozitivne efekte prirodnih preparata kao što je peruanska maka, tako da u prevazilaženju ovog izazova imaju i proverene saveznike.

Najvažnije od svega jeste da se utvrdi pravi uzrok neplodnosti.

Čak i pre nego što primete da pokušaji začeća ostaju bezuspešni, većina žena može uočiti signale koji upućuju na moguće probleme sa sterilitetom.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi i čajevi za Sterilitet


e-knjiga-sterilitet-small

9 prirodnih namirnica i 10 čajeva koji se preporučuju kod Neplodnosti

Prepoznajte najčešće uzroke ženske neplodnosti

Neki od značajnijih faktora koji utiču na žensku nepolodnost su pre svega godine starosti, genetske predispozicije i ozbiljnija stanja kao što su kancerogene bolesti.

Pokazalo se da na plodnost žene utiču i psihički problemi, pa poteškoće sa začećem nastaju i usled pojačane napetosti, nervoze i dugotrajne izloženosti stresu.

Međutim, uzroci steriliteta često su dosta kompleksni.

Neka stanja ženama mogu godinama zadavati muke, sa simptomima koji direktno ukazuju na probleme sa reproduktivnim zdravljem.

Neki od najčešćih simptoma su:

 1. Hormonski poremećaj. Nepravilan rad hormona ima brojne uzroke, a glavni simptomi uključuju neredovne menstrualne cikluse, gojaznost, poremećaj rada štitne žlezde ili poremećaj ovulacije.

Analize krvi tada pokazuju povećane ili smanjene nivoe najvažnijih ženskih hormona (estrogena, progesterona i prolaktina).

Često je u krvi manji i nivo Antimilerovog (AMH) hormona, po kome se utvrđuju rezerve jajnih ćelija.

 1. Sindrom policističnih jajnika (PCOS). Žene sa ovim sindromom imaju različite simptome, a može ih uzrokovati poremećaj u radu hormona, poremećaj metabolizma ili nepravilno lučenje insulina.

Najčešće su to gojaznost, neredovne menstruacije, izražena maljavost, problemi sa aknama i poteškoće sa začećem.

PCOS je ozbiljan poremećaj koji zahteva promenu životnih navika (pre svega u ishrani i vežbanju) i terapiju koju određuje lekar.

Kod nekih žena se nakon lečenja menstruacija i ovulacija postepeno stabilizuju i ostaju redovni.

Drugima se, da bi mogle da zatrudne, savetuje vantelesna (in vitro) oplodnja.

 1. Kod žena sa ovom bolešću simptomi mogu, ali i ne moraju biti prisutni. Endometrioza znači da tkivo koje oblaže unutrašnjost materice (endometrijum) raste izvan nje, i to najčešće u jajnicima i drugim delovima abdomena.

Neki od simptoma koji ukazuju na endometriozu su bolni seksualni odnosi, bolovi u karlici kao i obilne i bolne menstruacije. Žene koje na vreme otkriju endometriozu i započnu odgovarajuću terapiju, kasnije imaju i veće šanse za začeće.

 1. Miomi i polipi na materici. Izrasline u šupljini materice takođe mogu uticati na uspešnost začeća.

Procedura koja se koristi u njihovom otkrivanju i uklanjanju naziva se histeroskopija, a ukoliko je potrebno, lekar će odrediti i neki drugi vid terapije.

 1. Nekvalitetne jajne ćelije. Ovaj problem se otkriva isključivo ginekološkim pregledom, jer ne postoje simptomi koji bi ukazali na njega.

Jajne ćelije prirodno gube na broju i kvalitetu posle 35. godine, a pored odgovarajuće terapije, trudnoća se može ostvariti i vanteleskom oplodnjom.

 1. Nedovoljna prohodnost jajovoda. Kada jajovodi nisu dovoljno prohodni, dolazi do poteškoće prilikom oplodnje jer spermatozoidi ne stižu do jajne ćelije. Takođe, i embrion tada teže dolazi do materične šupljine.

Do ovog stanja najčešće dolazi zbog zapaljenja, endometrioze, priraslog tkiva posle operacije slepog creva ili cista na jajnicima, ali i u slučaju seksualno prenosivih bolesti i vanmaterične trudnoće.

Slaba prohodnost jajnika takođe nema simptoma, a šanse za trudnoću se mogu uvećati operacijom ili uklanjanjem oštećenih jajovoda pre vantelesne oplodnje.

 1. Problemi sa ovulacijom. Žene kojima je ustanovljena neplodnost redovno se suočavaju sa ovim problemom. Do njega dolazi kada jajna ćelija u jajnicima ne sazri, ili kada jajnici ne mogu da ispuste zrelu jajnu ćeliju u jajovod.

Najčešći simptom je neredovan menstrualni ciklus sa obilnim krvarenjem.

Žene mogu primetiti i da im izostaju neki od simptoma PMS-a (bol u grudima ili naduvenost).

Uz određenu terapiju ili proces vantelesne oplodnje, povećavaju se i šanse za trudnoću.

Šta ako su znaci neplodnosti teško uočljivi?

Postoje slučajevi kada sterilitet ima ređe uzroke. Njih je zato i teže prepoznati, jer se neplodnost javlja kao posledica problema sa imunitetom ili su njeni uzroci neobjašnjivi.

U prvom slučaju, ženski imunitet proizvodi antitela koja otežavaju spermatozoidima da stignu do jajne ćelije i oplode je.

Dešava se i da imuni sistem žene odbaci posteljicu i plod.

Ovo je inače dosta redak poremećaj koji se može otkriti pomoću specijalnih testova, a uzroci neuspele trudnoće povezani su sa autoimunim ili naslednim bolestima.

Iako su faktori koji izazivaju sterilitet brojni, ponekad je nemoguće odrediti bilo kakav poznati razlog. Stručnjaci tada govore o neobjašnjivim uzrocima neplodnosti.

Zato je važno da znate da na probleme sa sterilitetom utiče i životni stil, kao i određene navike kao što su:

 • pušenje, alkohol i prekomerna upotreba kofeina,
 • upotreba narkotika,
 • dugotrajno korišćenje lekova protiv otoka i upala,
 • neuhranjenost ili gojaznost.

Kako lečiti ženski sterilitet

Lečenje neplodnosti kod žena pre svega zavisi od njenih uzroka, ali prednost uvek imaju prirodne metode.

Ako se utvrdi da je to potrebno, lekar će predložiti procedure kao što su inseminacija, stimulisanje ovulacije ili vantelesna oplodnja.

Kada govorimo o prirodnim načinima lečenja, oni pre svega uključuju prilagođavanje navika u ishrani.

Ako ishranom i štetnim navikama unosite previše toksina, vaša jetra neće moći pravilno da ih preradi.

Tada se višak toksina taloži u materici i jajnicima, a prvo što treba da uradite je da izbacite alkohol, duvan i hranu koja sadrži veštačke aditive, antibiotike, pesticide i veštačka đubriva.

Preporučuje se da smanjite unos kofeina (najviše do 2 šoljice kafe dnevno), kao i da proverite da li imate netoleranciju na određene namirnice.

Pošto organizam tada ne može da obradi sastojke na koje ste netolerantni, oni će se u telu taložiti kao toksini.

Takve namirnice bi takođe trebalo da izbacite iz ishrane.

Umesto njih, vaši obroci treba da sadrže sveže voće i povrće, žitarice od celog zrna i namirnice bogate mineralima i antioksidansima.

Preporučuje se da u ishrani koristite hladno ceđena biljna ulja (maslinovo, sojino, kokosovo, bundevino i laneno ulje), jer su ona bogata esencijalnim masnim kiselinama.

Za žene je posebno važno da konzumiraju namirnice kao što su integralni pirinač,  mahunarke, ćureće meso, losos, pečurke i citrusi, budući da su bogate vitaminom B5.

Savetuje se i pojačani unos vitamina B12, koga najviše ima u jajima, mesu, džigerici i ribi.

Prirodni saveznici u borbi protiv ženske neplodnosti

Postoje određene namirnice koje, kada se redovno i pravilno konzumiraju, na prirodan način mogu poboljšati plodnost kod žena.

U prirodnoj borbi protiv steriliteta pomažu i zeleno lisnato povrće, lešnici, bademi i matični mleč.

Pokazalo se da na plodnost, pogotovo kod žena, pozitivan uticaj ima i heljda koja je bogata proteinima i drugim važnim sastojcima.

Evo i kako da najbolje iskoristite blagotvorna svojstva pojedinih namirnica:

Med

1. Med kao prirodan lek za sterilitet

Ženama se med preporučuje kao prirodan lek za sterilitet.  Dovoljno je da u pola kilograma domaćeg umešate 50 grama cimeta u prahu, i ovu mešavinu uzimate ujutru uz čašu mlake vode.

Nakon 15 dana konzumiranja napravite 15 dana pauze, i posle toga ponovo počnite sa korišćenjem.

cimet

2. Cimet za prirodno lečenje ženskih problema

Ova namirnica se pokazala efikasnom u prirodnom lečenju policističnih jajnika, endometrioze i amenoreje (izostanka menstruacije).

Možete ga koristiti uz žitarice, salate i poslastice, a preporuka je da to bude najviše 2 kašičice dnevno.

Čaj od cimeta napravite tako što ćete u čašu tople vode umešati jednu kašičicu i piti ga u toku dana.

urme

3. Urme za poboljšanje plodnosti

Pošto sadrže velike količine vitamina i minerala, urme su odličan izbor za žene koje planiraju da zatrudne.

Za napitak od ovog voća sameljite 10 do 12 urmi očišćenih od koštica i pomešajte sa 2 kašice seckanog korena korijandera.

Dodajte ovoj smesi još 2 šolje mleka i kuvajte dok ne provri.

Ohlađeni napitak konzumirajte jednom dnevno.

Nar

4. Nar za poboljšanje ženske plodnosti

Još jedna supernamirnica za poboljšanje ženske plodnosti poznata je po svojim blagotvornim efektima na prokrvljenost materice.

Osim u prirodnom obliku ili kao sveže ceđeni sok, možete pripremiti i prah od semena i kore nara koji ćete čuvati u staklenoj tegli.

Razmutite pola kafene kašičice u toploj vodi i pijte ovaj napitak nekoliko nedelja ujutru i tokom dana.

Zuti nocurak

5. Žuti noćurak za hormonski balans

Ova lekovita biljka poznata je po svom pozitivnom uticaju na uspostavljanje hormonske ravnoteže. Najbolje dejstvo ima ulje žutog noćurka, koje možete naći u apotekama i konzumirati prema uputstvu proizvođača.

Zlatna maka

6. Peruanska maka za povećanje plodnosti

Kao jedna od najpoznatijih biljaka sa lekovitim svojstvima, peruanska maka pomaže i kod povećanja plodnosti i kod lečenja različitih stanja koja uzrokuju sterilitet. Najčešće se koristi kao prirodni suplement.

Koje su još najpoznatije prirodne metode?

Pored promene životnog stila kao neizostavnog dela lečenja neplodnosti, pojedine žene se odlučuju i na takozvane alternativne metode.

Od tih metoda najpoznatije su:

 • Homeopatija: kod homeopatskog lečenja terapija se prepisuje na osnovu fizičkih simptoma, ali i prema psihološkim i emocionalnim osobinama. Iako značajno može pomoći ženama koje planiraju trudnoću, sa ovom vrstom lečenja potreban je i oprez. Naime, ne mora svaki homeopatski lek odgovarati svakoj osobi, pa se zato lekovi prepisuju u zavisnosti od celokupnog stanja organizma.
 • Akupunktura: ova stara kineksa tehnika pre svega pomaže u poboljšanja cirkulacije, imuniteta i rada endokrinog sistema. Poznata je po tome što oslobađa od napetosti i stresa, i preporučuje se u slučajevima kada na probleme sa plodnošću utiču psihički faktori (takozvani psihogeni sterilitet).

Ipak, pre nego što se odlučite na alternativne metode konsultujete svog lekara. Većinu uzroka neplodnosti moguće je rešiti odgovarajućom terapijom ili medicinskim procedurama, a dobra vest je da većina parova, uz dovoljno upornosti i strpljenja, na kraju uspe u svom cilju da ostvari potomstvo.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 


Preuzmite BESPLATNO


e-knjiga-za-sterilitet-baner

Preporučeni preparat


borovaja-matka-baner

[avia_codeblock_placeholder uid="0"]

The post Simptomi neplodnosti kod žena i kako je lečiti appeared first on Prirodno lečenje.

]]>
https://www.prirodnolecenje.com/simptomi-neplodnosti-kod-zena-i-kako-je-leciti/feed/ 1
Da li je moguće sprečiti alergije i kako otkriti sklonost u najranijem uzrastu?https://www.prirodnolecenje.com/da-li-je-moguce-spreciti-alergije-i-kako-otkriti-sklonost-u-najranijem-uzrastu/ https://www.prirodnolecenje.com/da-li-je-moguce-spreciti-alergije-i-kako-otkriti-sklonost-u-najranijem-uzrastu/#respond Tue, 19 May 2020 12:26:09 +0000 https://www.prirodnolecenje.com/?p=20823 The post Da li je moguće sprečiti alergije i kako otkriti sklonost u najranijem uzrastu? appeared first on Prirodno lečenje.

]]>

Da li je moguće sprečiti alergije i kako otkriti sklonost u najranijem uzrastu?


Kako spreciti alergije

Bilo da je reč o alergiji na hranu, inhalacionim ili kontaktnim alergenima, danas je sve više moguće predvideti koja deca imaju predispoziciju na razvoj alergijskih stanja.

Faktori koji mogu uticati na razvoj alergije kod dece

Ukoliko dete dolazi iz porodice koja u svojoj medicinskoj istoriji ima zabeležene slučajeve alergija, postoji veći rizik da će i samo razviti alergiju.

Kod porodica sa istorijom alergija (atopične porodice) tipično je da više članova boluje od neke alergije, nije specifično koje.

Dokazano je da će skoro svako drugo dete iz atopične porodice razviti alergiju, a procenat dece je još i veći ukoliko oba roditelja imaju neko alergijsko stanje.

Alergijska stanja koja se javljaju u atopičnim porodicama mogu biti astma, atopijski dermatitis (ekcem), alergijski rinitis ili alergija na neku namirnicu.

Deca u ovim porodicama mogu razviti alergijsko stanje koje nije isto kao i kod drugih članova porodice, pa tako recimo majka ili otac mogu biti podložni ekcemima ili alergijskoj kijavici, a kod deteta se može razviti alergija na hranu.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Ekcem


e-knjiga-ekcem

Najbolje prirodne namirnice koje se preporučuju kod Ekcema

Rani simptomi koji ukazuju na alergiju

Istraživanja su pokazala da se određeni rani simptomi mogu javiti još u toku prve godine detetovog života.

Rano otkrivanje ovakvih simptoma može da vam pomogne da preduzmete određene korake koji će sprečiti komplikacije alergije i odložiti ili čak sprečiti razvoj određenih alergijskih stanja.

Naime, istraživanja objavljena u američkom medicinskom magazinu (Journal of Allergy and Clinical Immunology) dala su podatak da bebe koje su pokazale osteljivost na alergene imaju čak 16 puta veću verovatnoću da razviju alergiju na hranu do uzrasta od 3 godine.

Bebe kod kojih su se javili ekcemi u prvoj godini, imaju 5 puta veću verovatnoću da razviju alergiju na hranu, u odnosu na druge bebe.

Dodatni podatak iz istog istraživanja govori o tome da bebe kod kojih se javljaju ujedno i ekcemi i drugi znaci pojačane osetljivosti na alergene, imaju 34 puta veću verovatnoću za razvoj alergije na hranu, u odnosu na bebe koje ne spadaju u rizičnu grupu.

Faktori koji povećavaju rizik od alergija

Bez obzira na očiglednu povezanost alergija i genetike, neće sva deca iz atopičnih porodica razviti alergije. Sa druge strane, ponekad deca razvijaju alergije bez obzira što nisu poznati slučajevi alergija u porodičnoj istoriji.

Zaključak je da genetika ne igra jedinu ulogu u razvoju alergija, već postoje i dodatni faktori koji mogu stvarati uticaj u ovom procesu.

Ovi faktori se uglavnom odnose na okruženje i svakodnevne aktivnosti, a to su:

 • Duvanski dim
 • Domaće životinje i proizvodi od domaćih životinja
 • Kućni ljubimci
 • Specifičnosti okruženja u vrtiću i dnevnim boravcima
 • Virusne infekcije
 • Vakcinacije
 • Lekovi
 • Zagađenost vazduha
 • Način ishrane

Najverovatnije svaki od ovih faktora ima ulogu u patogenezi alergija, a njihov uticaj je jači ukoliko je prisutna i genetska sklonost ka razvoju alergija.

Pogledajte VIDEO: 20 Prirodnih načina za lečenje ekcema


Preventivne mere

Kako se mogu sprečiti alergije na namirnice?

Alergeni u namirnicama mogu prouzrokovati razne oblike alergija, od lakših (kao što su ekcemi kod beba), pa do životno ugrožavajućih alergijskih reakcija (anafilaktički šok).

Kao najčešći alergeni se javljaju orašasti plodovi (kao što je kikiriki), kravlje mleko, pšenični proizvodi, jaja, soja, riba i morski plodovi.

Iako treba biti obazriv sa ovim namirnicama, doktori rutinski ne preporučuju odricanje od namirnica tokom perioda trudnoće i dojenja, ukoliko je beba zdrava.

Naime, studije su pokazale da izbacivanje ovih namirnica tokom perioda trudnoće i dojenja neće sprečiti alergije kod deteta.

Umesto toga, doktori preporučuju isključivo dojenje bar tokom prvih 4 do 6 meseci, kao savršen način ishrane odojčeta.

Pored toga što će dete teško imati alergijsku reakciju na majčino mleko, ono je lako svarljivo i jača imuni sistem deteta.

Štaviše, uzimanjem isključivo majčinog mleka se smanjuje verovatnoća nastupanja alergijskih reakcija, kao recimo od alergije na kravlje mleko.

Ukoliko se dete ne hrani majčinim mlekom, a pripada rizičnoj grupi, savetuje se davanje hidrolizovane formule, umesto formule na bazi kravljeg mleka ili soje.

Postepeno uvođenje namirnica

Preporuka je da se ne odlaže previše uvođenje namirnica koje se smatraju alergenima. Ipak, najpre treba početi sa namirnicama koje su najbeznednije, odnosno koje ne spadaju u značajnije alergene.

Namirnice treba uvoditi postepeno, jednu po jednu, prema sledećem rasporedu:

Između 4. i 6. meseci možete početi sa uvođenjem pojedinog voća, kao što su jabuke, kruške, banane, od povrća zeleno povrće, batat, bundeva, šargarepa i od žitarica pirinač i ovas.

Možete svaku novu namirnicu uvoditi sa pauzom od 3 do 5 dana. Ovakvim sporim uvođenjem moći ćete da ispratite potencijalno javljanje reakcije na određenu namirnicu i istu ukloniti na neko vreme iz detetove ishrane.

Kada se dokaže tolerancija na ove bezbednije namirnice, nakon 4 do 6 meseci možete početi sa postepenim uvođenjem i ostalih namirnica, odnosno onih koje se smatraju alergenima.

Dosadašnje strudije su pokazale da ovako rano uvođenje raznovrsnih namirnica ustvari može smanjiti rizik od nastupanja alergija kod dece iz rizične grupe čak do 80%.

Važno je ipak, kada su u pitanju deca iz rizične grupe, da ovo uvođenje namirnica-alergena bude pod nadzorom i uz prethodnu konsultaciju sa detetovim pedijatrom ili alergologom.

Ovo se naročito odnosi na decu koja imaju dokazanu veću osteljivost na alergene, decu sa ekcemima, kao i decu čiji roditelji, brat ili sestra imaju neko alergijsko stanje.

Kako sprečiti alergije na supstance iz okruženja?

Kao provokatori alergijskih reakcija i astme često se javljaju pojedini alergeni u vazduhu.

Ukoliko smanjite kontakt deteta sa ovim alergenima još tokom najranijeg uzrasta, može se odložiti ili čak sprečiti pojava ovih alergijskih stanja.

Za ovu konstataciju najviše dokaza dao je primer grinja iz kućne prašine. Na sreću, postoje načini kojima se može kontrolisati prisustvo grinja u kućnom okruženju.

Preporuka je da nabavite medicinske (antialergijske) navlake za jastuke i dušeke i da redovno perete posteljinu u toploj vodi, najbolje jednom nedeljno.

Vlažnost vazduha u domu ne treba da prelazi 50%. Dodatno, možete ukloniti tepihe i tapacirani nameštaj iz bebine sobe.

1. ŽIVOTINJE I ALERGIJE

Nije sasvim jasna povezanost kućnih ljubimaca sa razvojem alergija i astme, a informacije iz raznih istraživanja su donekle kontradiktorna.

Ranije su istraživanja ukazivala na to da će deca verovatnije razviti astmu ili alergiju ukoliko dele životno okruženje sa životinjama.

Međutim, novije studije su to opovrgle i ukazuju na to da rani kontakt sa životinjama (pogotovo psima i mačkama) ustvari štiti dete od razvoja alergija.

Pokazalo se da deca koja rastu na farmama ređe obolevaju od raznih alergijskih stanja i astme.

Posavetujte se sa pedijatrom ukoliko planirate da nabavite kućnog ljubimca, a imate bebu koja pripada rizičnoj grupi.

2. PUŠENJE I ASTMA

Izloženost duvanskom dimu, kako posle rođenja, tako i pre, može povećati rizik da dete razvije probleme sa disajnim putevima tokom ranog detinsjtva.

Ovo se odnosi i na sekundarno pušenje, odnosno kada majka nije pušač, ali je okružena duvanskim dimom.

Pušenje u bebinom okruženju, kako u prenatalnom, tako i u postnatalnom periodu, direktno je povezano sa većom verovatnoćom da dete oboli od astme ili drugih hroničnih oboljenja pluća.

3. BENEFITI DOJENJA U SPREČAVANJU ALERGIJA

Čest provokator astmatičnih napada jesu infekcije donjih disajnih organa.

Kako dojenje jača imunitet deteta, isključivo dojenje se preporučuje u prvih 6 meseci detetovog života, kao najbolji način bebine zaštite od infekcija, a samim tim, na duže staze i razvoja astme i drugih bolesti pluća.

Da li moja beba ima alergiju?

Mnogi simptomi mogu da roditelje stave u nedoumicu da li je u pitanju alergija ili samo prehlada.

Pojedine simptome nije lako odrediti, pa je alergološko testiranje jedini način da budete sigurni da li je recimo curenje nosića posledica infekcije ili je u pitanju alergija na neku supstancu iz okruženja.

Pored toga, alergološko testiranje, ukoliko se dokaže alergija, može da pomogne da se odredi o kom specifičnom alergenu se radi.

Alergološko testiranje može da bude naročito korisno kada su u pitanju sledeća stanja:

 • Astma
 • Upala ili iritacija nosa (rinitis)
 • Ekcem
 • Neuobičajene reakcije na hranu, ubod insekta ili neke lekove

Jedan od pokazatelja da je reč o alergiji, a ne o prehladi, jeste ukoliko simptomi prehlade traju duže od nedelju dana i ukoliko se javljaju otprilike u istom periodu svake godine.

Kašalj uz specifično šištanje pluća takože može ukazivati na alergijsku astmu.

Ako posumnjate da je kod deteta u pitanju alergija, najbolje je da ga povedete na pregled kod alergologa. Alergolog će odgovarajućim postupcima i testovima moći da utvrdi da li je zaista reč o alergiji.

Da bi došao do dijagnoze, alergolog će, uz uzimanje porodične anamneze i detaljnih informacija o bebinom zdravlju, verovatno uraditi neki od sledećih testova:

 • kožni alergo test (Prik test)
 • test iz krvi
 • test eliminacije radi detetktovanja alergena

Prik testovi (kožni testovi)

Prik testovi su namenjeni otkrivanju alergijskih reakcija na najčešće alergene:

 • čestice u vazduhu,
 • pojedine namirnice,
 • ujed insekta,
 • dlaku životinje,
 • lekove i druge substance.

Testiranje se vrši tako što se rastvor alergena tankom iglom uvodi u površinski sloj kože, a zatim se prati reakcija kože 15 minuta.

Testiranje se uglavnom vrši za decu iznad 6 meseci starosti.

Ukoliko se na detetovoj koži, nakon kontakta sa određenim alergenom, pojavi reakcija u vidu crvenog osipa (gleda se poprečni presek papula koje se javljaju na koži), smatra se da je reakcija prisutna.

Osetljivost se procenjuje na bazi širine regije kože zahvaćene osipom.

Uslov da se test pravilno izvede jeste da dete ne uzima neko vreme lekove protiv alergije (bar 3 do 14 dana).

Ovde se ne misli na lekove koji se koriste za trenutno popuštanje simptoma alergije.

Analiza krvi

Određivanje specifičnih IgE (alergisjkih) antitela iz krvi nije toliko osteljiv test kao što je prik test, kada je u pitanju detekcija određenog alergena.

Ova analiza se najčešće izvodi kada se ne mogu raditi kožni testovi zbog osipa na koži, ili kada dete ne sme da prestane sa uzimanjem lekova.

Eliminacija namirnica

Alergolog kao jedan od najmanje invazivanih načina da utvrdi da li kod deteta postoji alergija može predložiti poseban režim ishrane uz nadzor od nedelju dana.

U ovom režimu, doktor će preporučiti da se pojedine namirnice izoluju ili izbace iz ishrane, kako bi mogao da utvrdi da li i koje namirnice uzrokuju alergijsku reakciju.

Od ovih namirnica su najčešće: mlečni proizvodi, soja, jaja, orašasto voće i morski plodovi.

Ukoliko se potvrdi sumnja na alergiju, alergolog će prepisati adekvatnu terapiju, koja može podrazumevati izbacivanje alergena iz ishrane, terapiju lekovima ili injekcijama, te prilagođavanje ishrane.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 


Preuzmite BESPLATNO


e-knjiga-za-ekcem-baner

Preporučeni preparat


bebica-set-baner

[avia_codeblock_placeholder uid="1"]

The post Da li je moguće sprečiti alergije i kako otkriti sklonost u najranijem uzrastu? appeared first on Prirodno lečenje.

]]>
https://www.prirodnolecenje.com/da-li-je-moguce-spreciti-alergije-i-kako-otkriti-sklonost-u-najranijem-uzrastu/feed/ 0
Na moje veliko iznenađenje vrednost gvožđa je bila 18,2https://www.prirodnolecenje.com/na-moje-veliko-iznenadenje-vrednost-gvozda-je-bila-182/ https://www.prirodnolecenje.com/na-moje-veliko-iznenadenje-vrednost-gvozda-je-bila-182/#respond Sat, 18 Apr 2020 19:29:12 +0000 https://www.prirodnolecenje.com/?p=20600 The post Na moje veliko iznenađenje vrednost gvožđa je bila 18,2 appeared first on Prirodno lečenje.

]]>

Na moje veliko iznenađenje vrednost gvožđa je bila 18,2, a koristila sam samo PRIMED 5

dragana-simović-PRIMED-5-iskustvo

Poštovani,

želela bih sa Vama da podelim iskustvo o korišćenju PRIMED-a 5.

O preparatu sam pročitala dok sam po netu tražila nešto prirodno za poboljšanje krvne slike i gvožđa.

Pošto godinama imam problem sa krvnom slikom i niskim vrednostima gvožđa 5-6, odlučila sam nakon pročitanih iskustava korisnika da isprobam Vaš preparat.

U aprilu ove godine vadila sam krv i pored brojnih lekova za gvožđe, ono je i dalje bilo 5,6.

Taj dan sam odmah uzela u Vašoj bio-apoteci na Novom Beogradu PRIMED 5 i počela svaki dan da konzumiram po 1-2 drvene kašičice zajedno sa vitaminom C.

Posle mesec dana sam otišla da vadim ponovo krv i na moje veliko iznenađenje vrednost gvožđa je bila 18,2.

Ništa drugo sem vašeg preparata nisam koristila.

Sada redovno uzimam PRIMED 5 i problem sa krvnom slikom više nemam.

Takođe uzimam i Vaš matični mleč kao i primed za jačanje imuniteta i veoma sam zadovoljna.

Hvala sto postojite!

S poštovanjem,
Dragana Simonović, Beograd.

Primed 5 feromed

primed5-kutija

PRIMED 5 Feromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepuri, na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe.

PRIMED 5 Feromed se preporučuje kod:

 • anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
 • gastritisa bilo kog uzroka,
 • gihta i reumatoloških bolesti.

PRIMED 5 obezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca.

Povećanjem koncentracije gvožđa povećava se stvaranje hemoglobina koji ima osnovnu ulogu u prenošenju kiseonika putem krvotoka.

Kopriva, koja ulazi u sastav preparata, ima dugu tradicionalnu upotrebu u narodnoj medicini u prevenciji gihta i reumatoloških poremećaja.

Pomaže da se eliminiše višak tečnosti i mokraćne kiseline, čije nakupljanje u organizmu uzrokuje pojavu gihta.

Više informacija o preparatu:


The post Na moje veliko iznenađenje vrednost gvožđa je bila 18,2 appeared first on Prirodno lečenje.

]]>
https://www.prirodnolecenje.com/na-moje-veliko-iznenadenje-vrednost-gvozda-je-bila-182/feed/ 0
Ne primećujem više teškoće sa gutanjemhttps://www.prirodnolecenje.com/ne-primecujem-vise-teskoce-sa-gutanjem/ https://www.prirodnolecenje.com/ne-primecujem-vise-teskoce-sa-gutanjem/#respond Sat, 18 Apr 2020 18:44:59 +0000 https://www.prirodnolecenje.com/?p=20590 The post Ne primećujem više teškoće sa gutanjem appeared first on Prirodno lečenje.

]]>

Otkad koristim lekove i PRIMED 7, ne primećujem više teškoće sa gutanjem


Slavica-Gavranović-PRIMED-7-iskustvo

Još uvijek koristim PRIMED 7 za štitnu.

Uz ljekove propisane od doktora ja sam koristila i PRIMED 7 i za 3 mjeseca sam uspjela sve vratiti u normalu.

Radila sam nalaze i sve je bilo u granici normale za 3 mjeseca.

Od simptoma nisam osećala neke velike smetnje, jedino sam ponekad osećala da malo teže gutam.

Otkad koristim lekove i PRIMED 7, ne primećujem više teškoće sa gutanjem.

Hvala Vam što ste napravili ovakav preparat i rado ću ga preporučiti svima koji imaju smanjen rad štitne.

Meni je mnogo pomogao.

Hvala vam za ovako dobar proizvod, koristiću ovaj preparat još dugo.

Slavica Gavranović,

Banja Luka

Primed 7 iskustva

Primed 7 Tiromed


primed7-pakovanje

PRIMED 7 Tiromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i ekstrakta zelenih oraha.

Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Upotreba PRIMED 7 preparata se preporučuje u slučaju potrebe za nadoknadom joda, naročito kod osoba sa oslabljenom funkcijom štitaste žlezde.

Prirodan sastav preparata obezbeđuje dobru apsorpciju i iskorišćenost aktivnih sastojaka.

Svakodnevnom upotrebom PRIMED 7 preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos joda.

Blagotvorno deluje na simptome koji prate smanjenu funkciju štitaste žlezde, kao dopuna osnovnoj terapiji.

Više informacija o preparatu:


The post Ne primećujem više teškoće sa gutanjem appeared first on Prirodno lečenje.

]]>
https://www.prirodnolecenje.com/ne-primecujem-vise-teskoce-sa-gutanjem/feed/ 0
Lečenje psorijaze prirodnim putemhttps://www.prirodnolecenje.com/lecenje-psorijaze-prirodnim-putem/ https://www.prirodnolecenje.com/lecenje-psorijaze-prirodnim-putem/#respond Wed, 15 Apr 2020 12:20:15 +0000 https://www.prirodnolecenje.com/?p=12985 The post Lečenje psorijaze prirodnim putem appeared first on Prirodno lečenje.

]]>

Lečenje psorijaze prirodnim putem: 16 prirodnih lekova za psorijazu


lecenje psorijaze

Psorijaza je zapaljensko oboljenje kože, koje povremeno utiče i na zglobove, izazivajući crvenilo, bol i otok.

Bolest se manifestuje različitim intenzitetom tokom života i nije zarazna.

Psorijaza ima teške posledice na zdravlje, kvalitet života i rad ljudi koji od nje pate, pogotovo, jer se radi o hroničnoj bolesti.

Ova hronična bolest kože utiče na oko 2 – 3% svetske populacije.

Poreklo bolesti je nepoznato, ali poznata je činjenica da je to genetska bolest.

Drugim rečima lociran je gen čija promena utiče na pojavu patologije.

Takođe je poznato da je to nasledna bolest.

Međutim, može se dogoditi da je genetska promena nasleđena, ali se bolest ne razvija.

Među egzogenim faktorima koji mogu izazvati psorijazu, ističu se:

 • Hronične infekcije
 • Nervni stres
 • Gojaznost
 • Konzumacija alkohola
 • Bolesti, kao što je reumatoidni artritis
 • Hormonske promene
 • Trauma (rane, opekotine, itd.).

Simptomi psorijaze

Psorijaza se može manifestovati polako ili se može pojaviti iznenada.

Pored toga, simptomi mogu nestati u određenom vremenskom periodu i ponovo se pojaviti.

Najčešće manifestacije su lezije kože u obliku ploča čija veličina može da varira.

Odlikuje se crvenom bojom, pokrivena beličastim ljuspicama različitog oblika i veličine.

Neke mogu biti veličine noktiju malog prsta, ali druge se mogu proširiti da pokrivaju velike površine tela, stvarajući prsten ili spiralni oblik.

Najčešće lokacije na kojima se ona pojavljuje su laktovi, kolena, leđa, vlasište glave i zadnjica.

Psorijaza se takođe može pojaviti oko i ispod noktiju.

Na obrve, pazuh, pupak i prepone takođe može uticati.

U manje česte simptome psorijaze spadaju:

 • Bol
 • Genitalne povrede kod muškaraca
 • Promene u boji noktiju
 • Perut

Da li postoji prevencija za psorijazu

Trenutno ne postoji poznata metoda za sprečavanje pojave ovog stanja.

Specijalisti savetuju da kožu održavate hidriranu i čistu, kao i da izbegate određene pokretače.

Koje sve vrste psorijaze postoje

Postoji mnogo vrsta psorijaze, iako specijalisti preferiraju da pričaju o različitim načinima prezentacije bolesti.

1. Plak psorijaza

Plak psorijaza – Psoriasis vulgaris je najčešći oblik psorijaze.

Ovu vrstu ima preko 80% slučajeva od ukupno obolelih osoba.

Javlja se u vidu crvenih lezija koje su usled upale obično natečene; izdignute iznad površine kože.

Mogu biti prekrivene slojem srebrnkaste ili bele ljuspaste kože.

Najčešće su zahvaćena mesta oko kolena, laktova, donjeg dela leđa i temena.

2. Gutatna psorijaza

Gutatnu psorijazu karakterišu lezije u obliku crvenih tačkica koje se pojavljuju na trupu ili udovima.

Obično nisu toliko izdignute kao što je to slučaj kod psoriasis vulgarisa.

Može nastati u detinjstvu ili ranoj mladosti, i može da se pojavi iznenada.

3. Inverzna psorijaza

Inverzna psorijaza javlja se u vidu jarkocrvenih lezija koje nisu grube, već glatke i sjajne.

Uglavnom se nalaze na osetljivim područjima kao što su pazuh, prepone ili ispod grudi ili zadnjice.

Ta mesta se takođe mogu iziritirati trljanjem ili znojenjem.

4. Gnojna psorijaza

Gnojna psorijaza uglavnom se javlja kod odraslih, i karakterišu je beli gnojni plikovi – nisu zarazni, jer se sastoje od belih krvnih ćelija.

Ovi plikovi mogu biti okruženi pocrvenelom kožom ili lokalizovani, ili pak razbacani.

5. Eritrodermična psorijaza

Eritrodermična psorijaza, budući da je uglavnom zapaljenska, često zahvata veći deo površine tela.

Velike površine kože su crvene i upaljene. To dovodi do ljuštenja velikih listova ljuspi, izazivajući jaku bol.

Izbijanje psorijaze može nestati, kao i ponovo se pojaviti nakon dugo vremena.

Podela psorijaze prema težini

 • Blaga psorijaza

Pokriva 2 % ili manje kože tela. Obično su izolovane ploče koje se nalaze na kolenima, laktovima, vlasištu glave, rukama i stopalima. Tretman je za lokalnu upotrebu – kreme, losioni, šamponi.

 • Umerena psorijaza

Pokriva između 2 i 10 % površine tela. Može se pojaviti na rukama, nogama, vlasištu glave i drugim mestima. Tretman koji pacijenti dobijaju je za lokalnu upotrebu i fototerapiju. U nekim slučajevima to može uključiti i farmakološku terapiju.

 • Teška psorijaza

Pokriva više od 10% kože tela. Obično se tretira sa fototerapijom i oralnim lekom.

Dijagnoza i lečenje psorijaze

Dijagnoza bolesti se vrši posmatrajući mesta gde se pojavljuju lezije kože.

Kako psorijaza napreduje, doktori mogu lako prepoznati bolest, pa dijagnostički testovi nisu potrebni, međutim, ponekad specijalisti obavljaju biopsiju kože kako bi potvrdili dijagnozu i isključili druge patologije koje mogu deliti izgled i simptome.

Koji su tretmani u lečenju psorijaze

Lečenje psorijaze zavisi od svakog pacijenta ponaosob i vrste bolesti koju on ima.

Iako ne postoji lek za ovu bolest, ona se može održavati pod kontrolom, a u nekim slučajevima simptomi, kao što su zapaljenje, crvenilo i svrab, se ne moraju ponovo pojavljivati.

Budući da se radi o hroničnoj bolesti, cilj lečenja psorijaze je prvenstveno smanjenje simptoma i sprečavanje sekundarnih infekcija.

Inicijalni tretman za većinu psorijaza obično su kreme, losioni, sredstva za čišćenje i masti primenjeni u oblastima gde se psorijaza ispoljila.

Generalno, sunce je korisno za ovu vrstu pacijenata.

Nekima će možda biti potrebna kombinacija ultraljubičastog svetla i lekova.

Lekovi se uzimaju oralno ili injektirani kako bi poboljšali efekte UVA.

Od suštinskog je značaja da pacijenti sa psorijazom održavaju adekvatnu higijenu kože kako bi sprečili infekcije koje mogu prouzrokovati povrede i novu ekspanziju bolesti.

Uticaj hrane na psorijazu

Bez sumnje, hrana utiče na kožu i njezin izgled, prema tome, pomaže pri prevenciji psorijaze.

Naučnici se slažu da alkohol, nikotin i prekomerna telesna težina negativno utiču na bolest, ali i da omega 3 masne kiseline (kojima obiluje plava riba, lan ili chia semenke) i ishrana siromašna mesom, a bogata voćem i povrćem, pozitivno utiču na razvoj bolesti.

Voće i povrće snabdeva telo vitaminima, a poznato je da su vitamini C i E protivupalni.

Oni koji ne mogu bez životinjske hrane mogu da si priušte dva obroka mesa nedeljno.

Dozvoljeni su i obrani mlečni proizvodi.

Riba mora biti uvedena u ishranu kako bi se dobile dovoljne količine omega 3 masne kiseline, po mogućnosti dva puta nedeljno.

Pored svih ovih opštih pravila, vrlo je važno pokušati saznati koja će hrana uzrokovati pokretanje bolesti ili iritirati kožu svakoj osobi pojedinačno.

Tu hranu treba izbegavati.

Prekomerna težina čini se da pogoršava razvoj psorijaze.

Definitivno, osobe s prekomernom težinom više pate od psorijaze od onih s normalnom težinom.

Osobe s neadekvatnom ishranom ili one koje manje vežbaju imaju veću verovatnoću za razvijanje psorijaze.

Preporučeni preparat


psorijaza baner

Prirodni lekovi za lečenje psorijaze

zob

1. Zob kao prirodni lek za lečenje psorijaze

Spoljašnja upotreba zobenih pahuljica jedan je od najboljih lekova za simptome psorijaze. Oblozi od zobenih pahuljica su naročito delotvorni protiv kožnih bolesti – poput atopijskog dermatitisa i psorijaze.

Zobena kaša pomaže u eliminaciji mrtvih ćelija kože i istovremeno ima protivupalni efekat. Oticanje i crvenilo mogu se ublažiti.

Potrebni su vam sastojci:

 • 1 šolja zobenih pahuljica (100 g)
 • 5 litara vode

Pomešajte zobene pahuljice u provreloj vodi i kuvajte na niskoj temperaturi oko dva minuta.

Dodajte ovu smesu u kupku i kupajte se u njoj oko 15 minuta, zatim se istuširajte kako bi uklonili ostatke sa tela.

avokado

2. Prirodni piling za lice i usne – Maska s avokadom i kamilicom za psorijazu

Masne kiseline avokada savršene su za vlaženje kože i ublažavanje simptoma psorijaze. U kombinaciji s protivupalnim i smirujućim svojstvima kamilice stvaraju delotvorni prirodni lek za psorijazu.

Potrebni su sastojci:

 • 1 zreli avokado
 • 1 kašika cveta kamilice (10 g)
 • ½ šolje vode (125 ml)

Pripremite pola šolje čajnog kamiličnog cveta i pomešajte ga s zrelim avokadom u mikseru, te dodajte vodu.

Nanesite proizvod na kožu zahvaćenu psorijazom i neka deluje 20 minuta.

Zatim isperite mlakom vodom i nježno osušite kožu mekom krpom.

Ponovite ovo dva do tri puta nedeljno.

Jabuka

3. Jabukovo sirće je prirodni lek za psorijazu

Delovanje jabukovog sirćeta uklanja simptome psorijaze, površinskih opekotina i gljivičnih bolesti.

Potrebni su sastojci:

 • ½ šolje organskog jabukovog sirćeta (125 ml)
 • 1 litar mlake vode

Pomešajte jabukovo sirće sa vodom i nanesite krpom na zahvaćena mesta kože.

Ponovite to dva puta dnevno dok ne osetite olakšanje.

Jabukovo sirće ne sme se primenjivati na ispucalu kožu.

Masline

4. Toplo maslinovo ulje za lečenje psorijaze

Maslinovo ulje je izvrstan prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina i antioksidansa koji poboljšavaju izgled kože. Ono vlaži kožu, uklanja mrtve ćelije kože i ublažava svrab.

To je jedan od najboljih proizvoda za psorijazu kože.

Potrebni sastojci:

 • 3 kašike maslinovog ulja (48 g)

Zagrejte maslinovo ulje na pari dok ne dostigne umerenu temperaturu. Umasirajte maslinovo ulje na obolelo mesto i ostavite nekih 20 minuta pre ispiranja. Takođe, zagrejano ulje možete dodati u kupku.

Ponovite ovo dva do tri puta nedeljno.

Aloe vera

5. Aloe vera gel je prirodni lek za psorijazu

Biljka aloe vera sadrži kristalni gel koji ima umirujuće, protivupalno i hidratantno svojstvo. Poznato je da gel iz biljke aloe vere pomaže kod iscelivanja kožnih rana.

To takođe može pomoći u smanjenju crvenila i upala.

Aloe treba nanositi direkto na kožu.

Svako ko koristi aloe kremu treba odabrati onu koji sadrži najmanje 0,5% aloe.

Gel možete pronaći u većini trgovina zdrave hrane.

Sa aloe verom, perut i crvenilo uzrokovano psorijazom mogu se ublažiti.

Sastojci:

 • 2 kašike aloe vera gela – izvađenog iz unutrašnjosti lista aloa vere (30 g)
 • 1 kašičica kokosovog ulja (5 g)

Pomešajte aloe gel s kokosovim uljem da se formira homogena krema, a zatim nanesite na kožu.

Ponovite ovaj tretman dva puta dnevno.

riblje ulje

6. Riblje ulje ili omega-3 masti u borbi protiv psorijaze

Dokazano je da omega-3 masne kiseline, koje se obično nalaze u ribama i ribljim uljima, smanjuju upalu i poboljšavaju stanje kod autoimunih bolesti. Iz tog razloga, oni mogu biti korisni za psorijazu, koja je i upalna i autoimuna.

chilli paprika

7. Kapsaicin za tretman psorijaze

Kapsaicin je sastojak koji se nalazi u crvenim ljutim papričicama, za koje se pokazalo da se bore protiv upale. Može se koristiti kod psorijaze, umanjujući upalu i svrab.

Kapsaicin kreme dostupne su u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

Kefir

8. Probiotici za psorijazu

Probiotici su prijateljske bakterije koje se mogu naći u jogurtu, fermentisanoj hrani i dodacima. Stručnjaci se slažu da pravilna ravnoteža bakterija u telu pomaže imunološkom sistemu.

Budući da je psorijaza autoimuna bolest, probiotici mogu biti korisni u upravljanju simptomima psorijaze.

Probiotici su izvrstan način za uklanjanje toksina iz tela, smanjenje upale i podizanje imuniteta.

Kurkuma

9. Bilje i začini kao prirodni lekovi za psorijazu

Bilje i začini su protivupalni i sadrže antioksidante. Kurkumin, aktivni sastojak u začinu kurkuma, poznat je po svojim snažnim zdravstvenim svojstvima. Možete slobodno dodati ovaj začin u svoju hranu.

Kurkumin je dostupan u obliku tableta ili kapsula u mnogim trgovinama zdrave hrane.

pasulj

10. Hrana bogata vlaknima

Pojačavajući unos hrane bogate vlaknima, možete pomoći da vaš probavni sistem održite zdravim, što pomaže u izbegavanju konstipacije i održavanju prirodnih procesa detoksifikacije.

Voće, povrće, pasulj i semenke su bogati vlaknima.

Orah

11. Hrana bogata antioksidansima za osobe sa psorijazom

Hrana bogata antioksidansima uključuje povrće, voće, bilje, pasulj i orašaste plodove. Neki izbori koji se nalaze na vrhu spiska kada su u pitanju antioksidansi uključuju goji plodove, divlje borovnice i pasulj.

Potrošnja antioksidansa je posebno važna budući da bolesnici s psorijazom imaju veći rizik od raka i bolesti srca.

Seme bundeve

12. Hrana bogata cinkom za psorijazu

Cink je veoma važan za održavanje zdravlja kože. Neki dokazi pokazuju da cink pomaže u smanjenju bola i otoka bolesnika s psorijazom. Govedina, janjetina, semenke bundeve i kefir su veliki izvori cinka.

Sargarepa

13. Hrana bogata vitaminom A za lečenje psorijaze

Hrana bogata vitaminom A je važna, budući da upravo vitamin A pomaže kod isceljenja kože.  Dobri izvori vitamina A uključuju dinju, šargarepu, mango, paradajz, kelj i lubenicu.

losos

14. Morska riba kao pomoć u borbi protiv psorijaze

Ribe poput lososa, skuše, haringe i srdela izvrsni su izvori vitamina D, kao i omega-3 masne kiseline , koje su ključne za poboljšanje psorijaze. Vitamin D klinički se dokazuje kao pomoć u borbi protiv psorijaze.

Ako imate psorijazu, riba bi trebala biti češće uključena u vaš jelovnik.

mleko

15. Sirovo mleko deluje terapeutski na psorijazu

Sirovo mleko je puno zdraviji izbor od uobičajenih prerađevina mleka. Bogato vitaminom D i enzimima, sirovi mlečni proizvodi mogu biti terapeutski za psorijazu.

lavanda

16. Eterična ulja kao prirodni lekovi za psorijazu

Eterična ulja za psorijazu poput ulja čajevca, lavande, tamjana, i dr. mogu doneti olakšanje upaljenoj koži i podržati proces ozdravljenja.

Eterično ulje čajevca – Kada koristite eterično ulje čajevca za svoju psorijazu, sprečavate infekciju, a istovremeno smanjujete upalu i podstičete imunološki sistem da podrži zdravlje kože. Naučno istraživanje potvrdilo je efekte smanjenja psorijaze uljem čajevca.

Ulje lavande sa smirujućim i protivupalnim svojstvima, pomaže ublažavanju kože, a istovremeno podstiče novi rast i isceljenje kože.

Ulje tamjana regeneriše kožu, ubrzava zaceljivanje posekotina, ožiljaka, poboljšava cirkulaciju krvi i ublažava reumatske tegobe. Ukoliko uzimate preparate od tamjana, neophodno je da se pre toga konsultujete sa lekarom.

Postoji mnogo prirodnih, kućnih lekova koji su naučno dakazani da poboljšaju stanje psorijaze.

Psorijaza je problem imunološkog sistema tako da sve što možete učiniti da poboljšate svoj imunološki sistem pomoćiće kod poboljšanja simptoma psorijaze.

Simptome psorijaze uvek treba pratiti kako bi se osiguralo da se ne pogoršavaju.

Preporučeni preparat


psorijaza baner

The post Lečenje psorijaze prirodnim putem appeared first on Prirodno lečenje.

]]>
https://www.prirodnolecenje.com/lecenje-psorijaze-prirodnim-putem/feed/ 0
Chiari glavoboljehttps://www.prirodnolecenje.com/chiari-glavobolje/ https://www.prirodnolecenje.com/chiari-glavobolje/#respond Sat, 11 Apr 2020 10:19:41 +0000 https://www.prirodnolecenje.com/?p=20481 The post Chiari glavobolje appeared first on Prirodno lečenje.

]]>

Chiari malformacija kao uzrok glavobolje


chiari glavobolja

Šta je Chiarieva malformacija?

Chiari malformacija (CM) je stanje koje utiče na položaj mozga unutar lobanje.

Mozak, odnosno donji deo mozga, gurnut je kroz otvor na dnu lobanje što blokira normalan protok cerebralne spinalne tečnosti (CSF) – engl. Colony-Stimulating Factor – CSF, između mozga i kičmenog kanala.

Chiari malformacija može biti uzrokovana problemima koji su se razvili i pre nego što ste se rodili.

Npr., mozak možda nema dovoljno mesta ako je lobanja manja od uobičajene.

Poremećaj Chiari nije neuobičajen, ali povećana upotreba slikovnih testova dovela je do učestalijih dijagnoza.

Ima nekoliko vrsta Chiarievih malformacija, a to su:

 • Tip 1 je najčešći. Deo mozga je gurnut kroz otvor na dnu lobanje. Simptomi poremećaja se obično pojavljuju tek u kasnom detinjstvu ili ranoj adolescenciji. Chiari-ova malformacija tipa 1 obično se leči operacijom koja obnavlja slobodni protok CSF-a pružajući više prostora u zadnjem delu mozga. Simptomi se razlikuju od pacijenta do pacijenta, a mogu se menjati s vremenom, zavisno o intenzitetu i mestu tačaka pritiska.
 • Tip 2 – Ovde se radi o većem pomaku moždanih struktura. Ovaj se tip obično javlja u sklopu težih razvojnih poremećaja.
 • Tip 3 je teški oblik CM i uzrokuje ozbiljne neurološke defekte. Čitav mozak i stabljika mozga guraju se kroz rupu i u spinalni kanal koji drži kičmenu moždinu.
 • Tip 4 je redak oblik koji se javlja, jer mozak nije u potpunosti razvijen.

Koji se znakovi i simptomi mogu pojaviti kod Chiari-eve malformacije

Glavobolje, koje često mogu biti jake, klasični su simptom Chiarieve malformacije i obično se javljaju nakon naglog kašljanja, kijanja ili naprezanja.

Možda nemate nikakvih simptoma, ali možete imati i neke simptome poput:

 • Glavobolja koja se pogoršava kad kašljete ili se naprežete
 • Bol u vratu
 • Problemi s vidom
 • Umor ili trnce u rukama ili rukama
 • Slabost mišića
 • Problemi s ravnotežom, vrtoglavica ili zujanje u ušima
 • Poteškoće s gutanjem

Odojčad može biti razdražljiva, povraćati za vreme hranjenja, imati ukočen vrat, i dr.

Kako se dijagnostifikuje CM

Ukoliko odete kod lekara, lekar će vas pitati o simptomima i znakovima koji mogu pokazati da se radi o CM.

Možda će tražiti od vas da uradite i MRI nalaz.

MRI koristi snažne radio talase i magnete za stvaranje detaljnog prikaza vašeg tela.

Ovaj siguran, bezbolan test daje detaljne 3D slike strukturnih abnormalnosti u vašem mozgu koje mogu pridoneti vašim simptomima.

Takođe može pružiti slike vašeg mozga i odrediti da li se proteže u vaš kičmeni kanal.

MRI se može ponoviti tokom vremena i može se koristiti za praćenje napredovanja vašeg poremećaja.

Kako se leči Chiari-eva malformacija

Možda nećete trebati nikakvo lečenje ako nemate simptome. Lečenje malformacije Chiari zavisi od težine i karakteristika vašeg stanja.

Lekovi se mogu davati za smanjenje količine CSF-a koju vaše telo stvara ili za smanjenje CSF-a.

Za ublažavanje bolova mogu vam se dati i lekovi protiv bolova, mišićni relakseri ili antidepresivi.

Možda je potreban i hirurški zahvat ako vam je CM težak.

Može se izvršiti hirurški zahvat kako bi se uklonio neki deo vaše lobanje ili kičme.

To može stvoriti više prostora za vaš mozak ili ublažiti pritisak na kičmenu moždinu.

Odojčad i mala deca će možda trebati operaciju za pomeranje kičmene moždine i zatvaranje otvora.

Ponekad je dovoljna jedna operacija, međutim u nekim slučajevima je potrebno i više od jedne operacije.

Kako možete upravljati svojim CM-om i smanjiti glavobolje

 • Spavajte uspravno za smanjenje glavobolje.
 • Masaža ili fizikalna terapija mogu pomoći ublažavanju mišićnih grčeva.
 • Izbegavajte aktivnosti visokog rizika koje mogu prouzrokovati povrede glave i vrata, kao što su npr. vožnja rolera, skijanje i takmičarski sportovi.

Kada se obratiti svom lekaru

 • Vaši znakovi ili simptomi se pogoršavaju.
 • Imate nove ili iznenadne probleme s disanjem.
 • Ostajete manje budni nego inače ili gubite svest.

Faktori rizika

Postoje dokazi da je Chiari malformacija prisutna u nekim porodicama, ali istraživanje moguće genetske komponente još je u ranoj fazi.

Kod nekih ljudi, Chiariova malformacija može postati progresivan poremećaj i dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Kod drugih možda nema pridruženih simptoma i nije potrebna intervencija.

Hirurgija uključuje rizike, uključujući mogućnost infekcije tečnosti u vašem mozgu, curenja cerebrospinalne tečnosti ili problemi s zarastanjem rana.

Operacija smanjuje simptome kod većine ljudi, ali ako se već dogodila povreda živaca u kičmenom kanalu, ovaj postupak neće popraviti oštećenje.

Nakon operacije trebaće vam redovno praćenja od strane lekara.

Priprema za sastanak sa lekarom

Budući da sastanci mogu biti kratki, dobra je ideja biti dobro pripremljeni za ovaj sastanak sa lekarom.

Sledeće informacije pomoći će vam da se pripremite za odlazak kod lekara i shvatite što možete očekivati od njega:

 • Zapišite sve simptome koje imate, uključujući i one koji mogu biti nepovezani s razlogom zbog kojeg ste zakazali sastanak. Npr., iako vaš glavni prigovor može biti glavobolja, vaš lekar će hteti da zna o svim promenama koje ste primetili u svom vidu, govoru ili koordinaciji.
 • Zapišite ključne lične podatke, uključujući velike stresne situacije i nedavne životne promene.
 • Napravite popis ključnih medicinskih podataka, uključujući druga stanja koja se leče i nazive lekova koje uzimate.

Lekar će vam verovatno postaviti brojna pitanja, budite unapred spremni za davanje odgovora.


KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 


Preporučeni preparat


demigra baner

The post Chiari glavobolje appeared first on Prirodno lečenje.

]]>
https://www.prirodnolecenje.com/chiari-glavobolje/feed/ 0
Sinusne glavoboljehttps://www.prirodnolecenje.com/sinusne-glavobolje/ https://www.prirodnolecenje.com/sinusne-glavobolje/#respond Sat, 04 Apr 2020 17:02:30 +0000 https://www.prirodnolecenje.com/?p=20444 The post Sinusne glavobolje appeared first on Prirodno lečenje.

]]>

Sinusne glavobolje: Koji su simptomi, dijagnoza i prirodni lekovi za sinusnu glavobolju


sinusne glavobolje

Sinusi su šupljine u licu ispunjene vazduhom. Kada se upale, što je obično zbog alergijske reakcije ili infekcije, nabubre, stvaraju više sluzi i kanali se mogu blokirati.

Nakupljanje pritiska u vašim sinusima uzrokuje bol koju osećate kao glavobolju.

Možda ćete osetiti pritisak oko očiju, obraza i čela.

Možda ćete imati osećaj kao da vam u glavi bubnja.

Međutim, mnogi ljudi koji pretpostavljaju da imaju glavobolju od sinusitisa, uključujući mnoge koji su čak i dobili takvu dijagnozu, zapravo mogu da imaju migrene.

Obično je vaš lekar taj koji vam može reći jesu li vaši sinusi blokirani na osnovu simptoma koje opisujete i fizikalnog pregleda, ali u nekim slučajevima će vam možda trebati CT /skenerska dijagnostika/ ili MRI pretrage /magnetna rezonantna tomografika/.

Simptomi sinusnih glavobolja

Znakovi i simptomi sinusne glavobolje, bez obzira na njihov uzrok, mogu uključivati:

 • Bol, pritisak i punoća u obrazima, obrvama ili čelu
 • Bol koja se pogoršava ako se nagnete napred ili ukoliko legnete
 • Začepljen nos
 • Umor
 • Bol u gornjim zubima

Budući da se simptomi kod migrene i glavobolja od sinusitisa preklapaju, odnosno mogu biti isti, često mogu zbuniti lekare.

Međutim sinusitis, obično nije povezan s mučninom ili povraćanjem ili pojačan bukom ili jakim svetlom, što su ustvari uobičajeni znakovi migrene.

Sinusitis se obično javlja nakon virusne infekcije gornjeg disajnog sistema ili prehlade, i glavobolje kod sinusne bolesti često traju danima ili duže, a glavobolje kod migrene najčešće traju satima, do dan ili dva.

Kada treba posetiti lekara

Posavetujte se sa lekarom ukoliko se:

 • Vaši simptomi glavobolje javljaju više od 15 dana mesečno ili zahtevaju često lekove protiv bolova koje možete dobiti bez recepta
 • Imate jaku glavobolju, a lekovi protiv bolova ne pomažu
 • Propuštate da idete u školu ili na posao zbog čestih glavobolja

Sinusne glavobolje obično su povezane s migrenama ili drugim oblicima glavobolje i mogu uticati na bilo koga.

Prevencija sinusnih glavobolja

Bez obzira na uzimanje ili ne uzimanje preventivnih lekova, znatnu korist osetićete ukoliko unesete promene u način života.

Jedan ili više sledećih predloga vam mogu biti do koristi za prevenciju sinusnih glavobolja:

 • Izbegavajte okidače

Ako vam se čini da su određena hrana ili mirisi pokrenuli vaše glavobolje u prošlosti, izbegavajte ih. Vaš lekar će vam možda preporučiti da smanjite unos alkohola i kofeina i da izbegavate duvan.

 • Uspostavite rutinu

Uspostavite dnevnu rutinu, redovno spavajte i imajte redovne obroke. Kontrolišite stres.

 • Vežbajte redovito

Redovna aerobna fizička vežba smanjuje napetost i može pomoći u sprečavanju glavobolje, ali obratite pažnju na zagrejavanje, jer nagle, intenzivne vežbe mogu uzrokovati glavobolju.

 • Pazite na kilažu

Pretilost /gojaznost/ se takođe smatra faktorom glavobolje, a redovno vežbanje može vam pomoći da izgubite kilograme.

 • Smanjite efekte estrogena

Kod žena čini se da estrogen podstiče ili pogoršava glavobolju. Smanjite lekove koje uzimate, a koji sadrže estrogen. Ovi lekovi uključuju kontraceptivne pilule i hormonsku terapiju.

Dijagnoza

Uzrok glavobolje ponekad se teško može utvrditi.

Najbolje je da odete do lekara koji će vršiti ispitivanje i napravite fizički pregled.

Možda će biti potrebna kompjuterizovana tomografija  /CT/ ili magnetna rezonantna tomografija (MRT).

Prirodni lekovi za sinusne glavobolje koji vam mogu pomoći:

 1. Para kao prirodni lek za sinusne glavobolje

Suvi vazduh i suvi sinusi mogu povećati pritisak u sinusu i uzrokovati glavobolju i pulsiranje bola. Para dodaje vlagu vazduhu, pomaže da navlažite svoje sinusne prolaze i istiskuje sluz koja se možda s vremenom nakupila.

Tuširajte se što toplijim tušem udišući paru kako bi smanjili pritisak. Ukoliko imate mogućnosti koristite ovlaživać za dugoročno olakšanje, koji možete kupiti u specijalizovanoj radnji.

Kako bi dodatno pojačali efekat, u kupku dodajte eukaliptusovo ulje kako bi ubrzali oporavak. Eukaliptus sadrži cineol, sastojak za koji se zna da ubrzava zaceljivanje akutnog sinusitisa. Ulje takođe može pomoći da smanjite začepljenje nosa i očistite disajne puteve.

 1. Fiziološki rastvor protiv sinusnih glavobolja

Čest tretman pritiska i začepljenja sinusa je ispiranje fiziološkim rastvorom.

Možete kupiti fiziološki sprej u drogerijama, ili možete napraviti svoj, dodajući sodu bikarbona, destilovanu voda i so bez joda.

 1. Odmaranje

Dobar noćni san može pomoći telu da ozdravi. Spavanje podstiče vaš mozak na oslobađanje hormona koji podstiču rast tkiva.

Takođe kada ste u stanju mirovanja, vaše telo proizvodi više belih krvnih zrnaca neophodnih za napad virusa i drugih bakterija.

 1. Položaj spavanja – podignuti jastuci

Ukoliko spavate u ravnom položaju povećaćete nakupljanje sluzi u nosnim prolazima, povećati pritisak u sinusu i poremetiti ciklus spavanja.

Dok spavate podignite jastuke da vam glava bude iznad srca. Ovaj položaj spavanja sprečiće začepljenje sinusa i može vam pomoći da udobnije dišete.

 1. Hidratacija za sprečavanje sinusnih glavobolja

Dehidracija može doprineti isušivanju vaših sinusnih prolaza i povećanju pritiska u licu. Povećajte unos vode tokom dana, jer će vam tečnost smanjiti blokade u sinusima.

Iako vam je voda možda prvi izbor da ostanete hidrirani, možete to uraditi i kroz drugu hranu i pića, uključujući:

 • supe
 • čajeve
 • povrće i voće na bazi vode

Voda za piće, čaj ili sokovi bez šećera dobri su načini za hidrataciju vašeg sistema.

Te tečnosti pomažu u razređivanju sluzi i donose olakšanje nadraženim sinusima.

Možda niste znali, ali mleko je zapravo bolje za rehidrataciju i za suzbijanje dehidracije nego voda.

Sadrži prirodnu mešavinu kvalitetnih ugljenih hidrata, proteina i natrijuma koji pomažu vašem telu da zadrži tečnost.

Kokosova voda je nesumnjivo najbolji hidratantni napitak. Ima malo kalorija i bogat je kalijumam, a poznato je da ima bolje hidratantne kvalitete od obične vode. Takođe daje energiju.

Sok od krastavca: Poznato je da krastavci sadrže 90% vode i jedno su od povrća koji najviše hidrira.

Sokovi od povrća bolji su za hidrataciju od voćnih sokova, jer prirodni šećeri prisutni u voću mogu inhibirati hidrataciju.

Međutim, ako volite voćne sokove, sok od narandže može biti dobra opcija, jer sadrži puno elektrolita.

Čak je i sok od cvekle odličan za hidrataciju i deluje poput prirodnog pročišćivača krvi.

Biljni čajevi poput čaja od hibiskusa ili čaja od kamilice odlični su hidratantni napici za zimu. Prirodni su i bez kofeina.

Oni ne samo da pomažu u održavanju hidriranosti, već smiruju umorne živce i opuštaju um.

 1. Vežbanje

Vežbanje može smanjiti pritisak u sinusima.

Fizička aktivnost može povećati cirkulaciju krvi i privremeno olakšati zagušenja kako bi se olakšalo disanje.

Svaka fizička aktivnost će vam pomoći da poboljšate vreme oporavka i da ubrzate ozdravljenje.

Što još možete učiniti

Zapišite sve simptome koje imate, uključujući i one koji mogu biti nepovezani s razlogom zbog kojeg ste zakazali sastanak kod lekara.

Zapišite ključne lične podatke, uključujući pretrpljene stresove ili nedavne životne promene.

Napravite popis svih lekova, vitamina i dodataka koje uzimate.

Sve to će vam zasigurno pomoći da lekar postavi pravu dijagnozu i maksimalno pokuša da vam smanji bol.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 


Preporučeni preparat


demigra baner

The post Sinusne glavobolje appeared first on Prirodno lečenje.

]]>
https://www.prirodnolecenje.com/sinusne-glavobolje/feed/ 0
Klaster glavoboljehttps://www.prirodnolecenje.com/klaster-glavobolje/ https://www.prirodnolecenje.com/klaster-glavobolje/#respond Wed, 01 Apr 2020 18:58:45 +0000 https://www.prirodnolecenje.com/?p=20425 The post Klaster glavobolje appeared first on Prirodno lečenje.

]]>

Klaster glavobolja: Koji su simptomi, uzroci, dijagnoza i prirodni lekovi za lečenje klaster glavobolje


klaster glavobolja

Klaster glavobolje su jedna od najtežih vrsta glavobolje, glavobolje koja vas obično budi usred noći jakim bolom u jednom oku ili na jednoj strani glave.

Javljaju se u serijama /klasterima/ i mogu trajati od nekoliko nedelja do meseci, a kad glavobolje prestanu obično sledi period remisije.

Tokom remisije glavobolje se ne javljaju mesecima, čak i godinama.

Neki naučnici smatraju da postoji i nasledna osnova za klaster glavobolje.

To je srećom retka bolest i nije opasna po život, a prirodnim lekovima se može smanjiti broj glavobolja.

Klaster glavobolje obično počinju bez upozorenja, ali možete pre početka da osetite mučninu i auru poput migrene.

Koji su znaci i simptomi klaster glavobolje

Uobičajeni znakovi i simptomi tokom glavobolje uključuju:

 • Bol koja se obično nalazi u, iza ili oko jednog oka, ali može se prostirati i na druga mesta vašeg lica, glave i vrata
 • Jednostrana bol
 • Nemir
 • Crvenilo očiju na zahvaćenoj strani
 • Curenje iz nosa na zahvaćenoj strani
 • Znojenje čela ili lica na zahvaćenoj strani
 • Bleda koža ili crvenilo na licu
 • Oticanje oko očiju na zahvaćenoj strani

Ljudi s klaster glavoboljom, za razliku od onih s migrenom, neće biti mirni, verovatno će koračati ili sedeti i ljuljati se naprijed – nazad.

Neki simptomi su slični kao kod migrene – uključujući osetljivost na svetlo i zvuk – mogu se javiti kod klaster glavobolje, iako obično s jedne strane.

Dva tipa klaster glavobolja

Postoje epizodične ili povremene, ali i hronične klaster glavobolje.

Epizodične klaster glavobolje se javljaju u isto doba svake godine, najčešće u proleće ili jesen. Mogu preći u hronične, ali i obrnuto.

Hronične klaster glavobolje imaju bol koji je hroničan i bez pauze.

Kako izgledaju periodi hronične klaster glavobolje:

 • Glavobolje se obično javljaju svaki dan, ponekad i nekoliko puta dnevno
 • Jedan napad može trajati od 15 minuta do tri sata
 • Napadi se događaju često u isto vreme svakog dana
 • Većina napada događa se noću, obično jedan do dva sata nakon odlaska u krevet
 • Bol se obično završava naglo kao što i počinje. Nakon napada većina ljudi nema bolova, ali se oseća iscrpljeno.

Kada posetiti lekara

Lekaru se treba javiti kad glavobolja počne, da bi isključili druge poremećaje i kako bi pronašli najbolje lečenje.

Od najvećeg značaja za postavljanje dijagnoze glavobolje je dobro uzeta anamneza i fizikalni pregled.

Često primenjivane dijagnostičke procedure su:

 • biohemijske i analize krvne slike,
 • oftalmološki pregled,
 • EEG,
 • CT,
 • kolor dopler ispitivanje krvnih sudova vrata i mozga,
 • NMR glave i krvnih sudova,
 • analiza cerebrospinalne tečnosti.

U zavisnosti od vrste glavobolje, kao i jačine bola i broja mesečnih napada glavobolje, razlikuje se i terapijska procedura.

Preventivno se daju lekovi koji treba da smanje broj napada.

Glavobolja može povremeno ukazivati ​​na ozbiljno zdravstveno stanje, poput tumora mozga ili abnormalno proširenje krvnog suda u mozgu (aneurizma).

Ukoliko imate istoriju glavobolje, potražite svog lekara ako se obrazac promeni ili su vaše glavobolje drugačije.

Ako imate bilo koji od ovih znakova i simptoma, potražite hitnu pomoć:

 • Nagla, jaka glavobolja,
 • Glavobolja sa temperaturom, mučninom ili povraćanjem, ukočen vrat, poteškoće u govoru, što može ukazivati ​​na brojne probleme, uključujući moždani udar, meningitis, encefalitis ili tumor na mozgu
 • Glavobolja nakon povrede glave, čak i ako se radi o manjem padu ili udarcu, pogotovo ako se pogorša
 • Iznenadna, jaka glavobolja za razliku od bilo koje koju ste imali
 • Glavobolja koja se pogoršava tokom dana i menja obrazac

Koji su uzroci klaster glavobolja

Tačan uzrok klaster glavobolja nije poznat, ukazuju na povezanost s aktivnošću u delu mozga koji se zove hipotalamus, i za razliku od migrene uglavnom nije povezana s okidačima, kao što su hrana, hormonalne promene ili stres.

Ostali mogući okidači uključuju upotrebu lekova poput nitroglicerina, leka koji se koristi za lečenje srčanih bolesti.

Faktori rizika uključuju:

 • Starost. Većina ljudi koji razviju glavobolju imaju između 20 i 50 godina, iako se stanje može razviti u bilo kom periodu života.
 • Pušenje. Mnogi ljudi koji dobiju napade glavobolje su pušači, međutim, prestanak pušenja obično nema uticaja na smanjenje glavobolje.
 • Upotreba alkohola. Konzumiranje alkohola može povećati rizik od napada.
 • Porodična istorija. Ako je neko od roditelja ili brata ili sestre imao klaster glavobolju može povećati rizik od glavobolje i u vašem slučaju.

Dijagnoza klaster glavobolja

Klaster glavobolja ima karakterističnu vrstu bola i obrazac napada.

Dijagnoza zavisi od vašeg opisa napada, uključujući vašu bol, lokaciju i težinu glavobolje i pridružene simptome, koliko često se javljaju vaše glavobolje i koliko dugo traju, važni su faktori.

Vaš će lekar verovatno pokušati da utvrdi vrstu i uzrok vaše glavobolje pomoću određenih pristupa.

Ne postoji lek za klaster glavobolju.

Cilj lečenja je smanjiti ozbiljnost bola, skratiti periode glavobolje i sprečiti napade.

Neke vrste akutnih lekova mogu brzo olakšati bol.

Neke terapije pokazale su se najefikasnijim za akutno i preventivno lečenje klaster glavobolja.

Šta se pokazalo efikasnim kod tretiranja bola kod glavobolje

Kratko udisanje čistog kiseonika kroz masku pruža dramatično olakšanje većini onih koji ga koriste.

Efekti ovog sigurnog, jeftinog postupka mogu se osetiti u roku od 15 minuta.

Kiseonik je siguran i bez nuspojava.

Glavni njegov nedostatak je potreba da nosite kiseonik i regulator kiseonika sa sobom, što može učiniti postupak ponekad neugodnim i nepristupačnim.

Dostupne su male, prenosne jedinice, ali neki ih i dalje smatraju nepraktičnim.

Oralni lekovi relativno sporo deluju i često nisu korisni za akutno lečenje klaster glavobolje.

Lekovi za suzbijanje upale koji se nazivaju kortikosteroidi, kao što je prednizon su brzo delujući preventivni lekovi koji mogu biti efikasni za mnoge ljude s klaster glavoboljom.

Vaš lekar će vam možda pripisati kortikosteroide ako su vaše glavobolje nedavno počele.

Iako bi kortikosteroidi mogli biti dobra opcija nekoliko dana, ozbiljne nuspojave poput dijabetesa, hipertenzije i katarakte čine ih neprikladnim za dugotrajnu upotrebu.

Alternativna medicina: Prirodni lekovi za tretman klaster glavobolja

Budući da klaster glavobolje mogu biti jako bolne, možda bi trebali isprobati alternativne ili komplementarne terapije za ublažavanje bola.

Melatonin je pokazao skromnu efikasnost u lečenju noćnih napada.

Postoje i dokazi da kapsaicin, odnosno kapsaicinske kreme kojima se maže unutrašnjost nosa mogu smanjiti učestalost i ozbiljnost napada glavobolje.

Kao prirodni lekovi za glavobolju izdvajaju se i esencijalno ulje nane, đumbir, Vitamin B2 i magnezijum – poželjno je jesti više hrane bogate magnezijumom kao što je spanać, brokoli, blitva, krastavac.

Živeti s klaster glvoboljom može biti zastrašujuće i teško.

Napadi se mogu činiti nepodnošljivim.

Sve to može uticati na vaše svakodnevne aktivnosti i kvalitet vašeg života, a kako bi to maksimalno sprečili pokušajte svakodnevno da vežbate.

Idite na svež vazduh kad je to god moguće, pijte dovoljno tečnosti kako bi vaš organizam uvek bio dovoljno hidriran, imajte kvalitetan san i svakako izbegavajte duvan i alkohol.

Zašto je bitno i kako voditi dnevnik glavobolje

Jedna od najkorisnijih stvari koju možete učiniti jeste da vodite dnevnik glavobolje.

Svaki put kada vas boli glava, zapišite ove pojedinosti koje bi mogle pomoći lekaru da utvrdi vašu vrstu glavobolje.

 • Datum. Utvrđivanje datuma i vremena svake glavobolje može vam pomoći u prepoznavanju obrazaca.
 • Trajanje. Koliko dugo traje svaka glavobolja.
 • Intenzitet. Ocenite bol u glavi na skali od 1 do 10, a 10 je najteža.
 • Aktiviranje vaše glavobolje. Navedite moguće okidače koji bi vam mogli uzrokovati glavobolju, poput određene hrane, zvukova, mirisa, fizičke aktivnosti i dr.
 • Simptomi. Jeste li imali nekih simptoma pre glavobolje, poput aure.
 • Lekovi. Navedite sve lekove, vitamine i suplemente, uključujući doze, čak i ako nisu povezani s vašom glavoboljom.
 • Olakšanje. Jeste li osetili ublažavanje od bola.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 


Preporučeni preparat


demigra baner

The post Klaster glavobolje appeared first on Prirodno lečenje.

]]>
https://www.prirodnolecenje.com/klaster-glavobolje/feed/ 0
Prirodno lečenje glavobolje i migrenehttps://www.prirodnolecenje.com/prirodno-lecenje-glavobolje-i-migrene/ https://www.prirodnolecenje.com/prirodno-lecenje-glavobolje-i-migrene/#respond Fri, 27 Mar 2020 10:42:41 +0000 https://www.prirodnolecenje.com/?p=20331 The post Prirodno lečenje glavobolje i migrene appeared first on Prirodno lečenje.

]]>

Prirodno lečenje glavobolje i migrene: Isprobajte neki od 12 efikasnih prirodnih lekova protiv glavobolje


prirodno lecenje glavobolje migrene

Šta je glavobolja?

Glavobolje su neugodni bolovi u vašoj glavi koji mogu biti u rasponu od blagih do jakih, i obično se javljaju s obe strane glave.

Područja na kojima se mogu pojaviti glavobolje uključuju čelo, slepoočnice i zadnji deo vrata.

Glavobolja može trajati od 30 minuta do nedelju dana.

Prema klinici Mayo, najčešća vrsta glavobolje je tenziona glavobolja.

Okidači za ovu vrstu glavobolje uključuju stres, nedostatak sna, spazam mišića, anksioznost, naprezanje očiju.

Koje sve vrste glavobolja postoje

1. KLASTER GLAVOBOLJE

Klaster glavobolje su izuzetno iscrpljujuće, bolne glavobolje koje se javljaju na jednoj strani glave i dolaze u serijama.

Karakteristično je da je reč o napadima jakog, odnosno veoma jakog bola.

To znači da doživljavate napade glavobolje u ciklusima, nakon čega slede periodi bez glavobolje.

Bol se vrlo brzo razvija, i kroz desetak minuta dostiže svoju punu snagu.

Uzrokuje uznemirenost, pa oni koji imaju ovakvu vrstu glavobolje ne mogu ostati mirni, uglavnom šetaju unaokolo.

Klaster glavobolja se obično javlja između 20 i 40 godina života, i tri puta je češća kod muškog pola.

Postoje epizodne, odnosno povremene i hronične klaster glavobolje.

Epizodne, odnosno povremene klaster glavobolje predstavljaju učestaliji oblik klaster glavobolja.

Javljaju se u istom periodu svake godine, mnogo češće u proleće ili jesen.

Neki ljudi imaju dve ili tri serije napada svake godine.

Hronične klaster glavobolje se javljaju kod svakog desetog obolelog od klaster glavobolje. Bol je hroničan, a dnevni ili skoro svakodnevni napadi se nastavljaju iz godine u godinu, bez pauze.

Epizodne klaster glavobolje mogu preći u hronične, ali i  obrnuto.

Dijagnoga se postavlja na osnovu istorije bolesti, kao i dijagnostike, a lečenje se zasniva na primeni medikamenata.

Zašto se javlja klaster glavobolja nije do sada otkriveno. Alkohol, i u manjim količinama može biti okidač.

2. SINUSNE GLAVOBOLJE

Sinusne glavobolje  se javljaju usled zapaljenja sinusa – tzv. Sinusitisa.

To je konstantni bol u licu, u predelu obraza, čela i u predelu oko očiju. Obično se javlja sa jedne strane.

Bol se pogoršava prilikom pomeranja glave, pa i usled promena temperature.

Sinusne glavobolje mogu trajati duže vreme, to se dešava kada zarobljena sluz bude inficirana bakterijom, ili ukoliko su usled alergije vaši sinusi često otečeni.

Važno je, za sinusnu glavobolju, raditi na jačanju imuniteta, ali naravno i na borbi protiv upale.

Inhaliranje parom je za zapaljenje sinusa najbolji lek, a ukoliko dodate i nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa dodatno će vam pomoći.

Treba piti više tečnosti, što pomaže u hidrataciji tela. Čajevi su svakako dobar izbor.

3. CHIARI GLAVOBOLJE

Chiari glavobolju uzrokuje urođena mana poznata kao Chiarijeva malformacija, kod koje nalazimo pomeranje određenih moždanih struktura u kanal kičmene moždine, često uzrokujući bol u zadnjem delu glave.

Bolest varira od blagog do životno ugrožavajućeg teškog oblika.

Simptomi uključuju vrtoglavicu, poteškoće s vidom, mučninu, glavobolju, i dr.

Mnogi ljudi s blagom Arnold-Chiari malformacijom ne osećaju simptome i dijagnoza se često postavi slučajno, prilikom testiranja zbog nekih drugih tegoba.

Lečenje je hirurško.

4. GROM GLAVOBOLJA

Grom glavobolja je veoma jaka glavobolja koja se razvija u 60 sekundi ili manje.

Bol dolazi bez ikakave najave, poput groma.

Može trajati od jednog sata pa i do desetak dana.

Kod sumnje da se radi o grom glavobolji treba sprovesti neuroradiološku dijagnostiku kako bi se isključile unutarlobanjske vaskularne anomalije.

Pucanje moždane aneurizme i krvarenje u mozgu manifestuje se jakom glavoboljom isto kao i grom glavobolja.

Ako osetite glavobolju takve vrste, odmah je potrebno pozvati hitnu pomoć.

Šta je migrena?

Ove su glavobolje intenzivne, jake i često imaju i druge simptome pored bolova u glavi.

Simptomi migrene uključuju:

 • Mučninu
 • Povraćanje
 • Bol iza jednog oka ili uva
 • Privremeni gubitak vida
 • Bol u slepoočnici
 • Viđenje mrlja ili treptajućih svetala
 • Osetljivost na svetlost ili zvuk

Neki ljudi mogu osetiti glavobolju tako jaku da traže pomoć hitne službe.

Migrenske glavobolje obično utiču na samo jednu stranu glave, ali je moguće da pogađa obe strane glave.

Migrenska glavobolja zbog svoje intenzivnosti može otežavati obavljanja svakodnevnih zadataka.

Migrenska glavobolja se obično deli u dve kategorije:

 • migrene sa aurom
 • i migrene bez aure.

Aura je kompleks neuroloških simptoma koji se obično javljaju pre glavobolje, od 10 do 30 minuta pre napada.

Simptomi mogu biti:

 • Osećaj poteškoća u razmišljanju
 • Viđenje treptećih svetala ili neobičnih linija
 • Osećaj trnjenja ili ukočenosti na licu ili rukama
 • Neobičan miris, okus ili dodir

Neki oboleli od migrene mogu osetiti simptome dan ili dva pre nego što se stvarna migrena pojavi.

Ovi suptilni znakovi mogu uključivati:

 • Zatvor
 • Depresiju
 • Učestalo zevanje
 • Razdražljivost
 • Krutost vrata
 • Neobična žudnja za hranom

Ljudi koji dožive migrenu prijavljuju različine uzročnike koji su povezani sa njima.

Oni se nazivaju okidači migrene i mogu uključivati:

 • Emocionalna anksioznost
 • Hormonske promene
 • Kontracepcija
 • Alkohol
 • Menopauza

TEHNIKE OPUŠTANJA KAO NAČIN UBLAŽAVANJA GLAVOBOLJE

Budući da je većina glavobolja izazvana stresom, preduzimanje koraka za smanjenje stresa može pomoći u ublažavanju bolova od glavobolje i smanjenju rizika za buduće glavobolje.

Koraci za ublažavanje i smanjenje rizika od glavobolje uključuje:

 • Toplotnu terapiju, npr. toplo tuširanje
 • Masažu
 • Meditaciju
 • Istezanje vrata
 • Vežbe opuštanja

Za prevenciju važno je uneti i promene u ishrani.

Migrenu je svakako teško razlikovati od ostalih vrsta glavobolje.

Za mnoge vrste glavobolja možete se sami pobrinuti, ali neke glavobolje zahtevaju brzu medicinsku negu.

Evo nekoliko znakova koji upozoravaju kada trebate da se zabrinete kada se radi o glavobolji:

 • Neobično jaka glavobolja
 • Glavobolje koje se naglo javljaju, posebno ako vas probude
 • Bol u glavi koji se povećava s kašljem ili pokretima
 • Glavobolje koje se konstantno pogoršavaju
 • Glavobolje koje se prve razvijaju nakon 50. godine
 • Promene u ličnosti ili mentalnoj funkciji
 • Glavobolja praćena temperaturom, ukočenim vratom, zbunjenošću, smanjenim pamćenjem ili neurološkim simptomima kao što su poremećaji vida, ukočenost ili napadi
 • Glavobolje koje prate bolno crveno oko
 • Glavobolja nakon udarca u glavu
 • Glavobolja koja sprečava normalne svakodnevne aktivnosti
 • Glavobolja kod pacijenata sa karcinomom ili oslabljenim imunološkim sistemom

Hrana pomaže da se smanji učestalost migrena

Neki ljudi koji imaju učestale migrene otkrivaju da izbegavanje konzumiranja određene namirnice može pomoći u ublažavanju nekih njihovih glavobolja.

Za druge, konzumiranje proizvoda s visokim udelom magnezijuma, riboflavina i omega-3 masnih kiselina (spanać, celovito zrno, bademi, losos) pomaže u smanjenju učestalosti migrene.

Kućni lekovi su i eterična ulja koja se koriste za lečenje migrena i drugih vrsta glavobolja. Ostali kućni lekovi uključuju ulje od bosiljka, heljde, lanenog semena i dr.

Posavetujte se s lekarom pre upotrebe bilo kojeg kućnog leka.

Lekovi mogu olakšati migrene i druge vrste glavobolja; ljudi često koriste komplementarne i alternativne tretmane kako bi olakšali bol.

Poznato je da stres uzrokuje neke od najčešćih vrsta glavobolje, stoga su naučnici proučavali alternativne tretmane usmerene na smanjenju stresa, i otkrili da oni često borbo deluju.

Neki ljudi uključuju akupunkturu, masažu, bilje i dijete, dok drugi to ne čine.

Neke isprobane metode za lečenje glavobolje uključuju:

 • Kontrola stresa
 • Akupunktura
 • Masaža
 • Bilje
 • Aromaterapija
 • Promena ishrane, i dr.

Životne okolnosti koje povećavaju stres, anksioznost i depresiju povezani su s hroničnim migrenama i drugim glavoboljama.

Studije pokazuju da će glavobolju olakšati kombinacija mogućnosti upravljanja stresom i upotreba nekih antidepresiva.

Uz redovnu praksu opuštanja, može vam pomoći i dovoljno spavanja i zdrava ishrana.

 • Akupunktura za ublažavanje glavobolje

U drevnoj kineskoj tehnici /akupunktura/ ubacuju se sitne igle u tačke na vašem telu.

Kažu da pomaže u ublažavanju glavobolje na taj način što ispravlja energetsku neravnotežu i čini vaše telo sposobnijim da se odupre ili savlada bolest.

Istraživanja pokazuju da akupunktura može uzrokovati da vaše telo oslobađa hemikalije koje blokiraju bol, kao što je endorfin.

Čini se da akupunktura pomaže kod raznih zdravstvenih problema.

Akupunktura je jedinstven tretman za bol i njen učinak može biti dugotrajan.

 • Masaža može ublažiti glavobolju

Klinička ispitivanja nisu pokazala uverljive dokaze da masaža leči glavobolju, ali to je sjajan način da se smanji stres i oslobodi napetost.

Posebno pomaže kod opuštanja mišića, poput onih u zadnjem delu glave, vratu i ramenima, a pojačava protok krvi u tim delovima.

Nekim ljudima masaža može ublažiti glavobolju uzrokovanu napetošću mišića.

 • Aromaterapija za tretman glavobolje

U vrsti tretmana /aromaterapija/ udišete eterična ulja ili ih utrljavate na kožu kako bi vam pomogli da se opustite i promenite način na koji osećate bol.

Mnogi ljudi kažu da ulja lavande, đumbira ili metvice mogu pomoći u ublažavanju glavobolje i napetosta.

Potrebno je više istraživanja kako bi znali koliko dobro funkcioniše ova terapija.

Takođe, treba biti oprezan kad se stavlja ulje na kožu, budući da neka mogu dovesti do iritacije.

 • Promena ishrane kao način lečenja glavobolje

Određena hrana, kao npr. čokolade, tvrdi sir, agrumi i dr., kod nekih ljudi može izazvati glavobolju.

Ako je to slučaj i kod vas, pokušajte da to prepoznate i izbegnite okidače glavobolje povezane s hranom.

Isto važi i za druge stvari koje aktiviraju glavobolju, uključujući stres, nedostatak sna i umor.

Neki su otkrili da su ljudi koji su jeli manje masnoća imali manje migrena.

Drugi predlažu dodavanje omega-3 masnih kiselina u ishranu.

Suplementi koji bi mogli pomoći uključuju magnezijum, riboflavin, koenzim Q10 i melatonin.

Opet je potrebno još istraživanja kako bi se saznalo jesu li sigurni i efikasni za tretiranje glavobolje.

Najbolje je imati uravnoteženu ishranu, ne preskakati obroke, ne jesti brzo, jer sve to može ukoliko se ne pridržavate podstaći migrenu.

Savetujte se sa svojim lekarom pre nego što započnete novu dijetu ili uzmete nove lekove, uključujući vitamine, bilje i suplemente.

Mnoge povremeno muče glavobolje i pitaju se kako da ih se brzo reše.

Način da se brzo zaustavi glavobolja zavisi o tome što ju je prouzrokovalo.

Mnogi su uzroci glavobolje ili okidača povezani s dehidracijom, visokim krvnim pritiskom, zategnutim mišićima vrata i ramena usled fizičkog ili emocionalnog stresa ili reakcijom na hranu, aditive, lekove ili hemikalije koje pokreću upalne reakcije.

Da bi rešili glavobolju, treba videti koji im je uzrok.

Dodatni saveti za lečenje glavobolje i migrene

> Kofein za lečenje glavobolje i migrene

Mnoge glavobolje reaguju na kofein – šoljica čaja ili kafe s kofeinom često se može koristiti za rešavanje glavobolje.

Klaster glavobolje i migrene najviše reagiraju na kofein.

> Hidratacija za rešenje glavobolje

Ako vam se javi glavobolja prvo probajte da unesete više vode u organizam. To pomaže jer je dehidracija čest uzrok glavobolje.

Ovo je posebno korisno da bi se rešili glavobolje koja je posledica npr. pijenja alkoholnih pića, glavobolja od mamurluka.

Pakovanja mešavina pića u prahu, poput onih pomešanih s vitaminom C , dobre su opcije.

Ako imate dijabetes, važno je pažljivo pogledati sadržaj šećera u piću.

> Eterična ulja, bilji i vitamini za glavobolju

Eterična ulja, lekovito bilje i vitamini koji umiruju i oslobađaju od glavobolje.

Glavobolje se ponekad mogu izlečiti prirodnim putem. Biljni lekovi mogu pomoći ljudima koji često imaju glavobolju ili pate od migrene.

> Joga je takođe efikasna protiv glavobolje

Jedno istraživanje je pokazalo da joga može biti efikasna protiv glavobolje.

Praksa joge uključivala je tehnike disanja (pranayama) i joga držanja (asana).

Jednostavno istezanje može biti od pomoći i kod glavobolje.

> Samo-masaža za glavobolju

Samo-masaža oko slepoočnice, ramena i zadnjeg dela glave može pomoći u napetosti kod glavobolje.

Masaža, bilo samo masaža ili rad s masažnim terapeutom, može rešiti hroničnu napetost u vratu i ramenima koji mogu uzrokovati glavobolju.

> Akupunktura za glavobolju i migrenu

Akupunktura može biti efikasna za određene glavobolje, poput hroničnih glavobolja i migrena.

Akupunkturista će proceniti vrstu glavobolje s dijagnozom tradicionalne kineske medicine i lečiti glavobolju iglama na određenim mestima duž energetskih meridijana.

> Vežba za borbu protiv glavobolje

Redovna vežba, posebno hodanje, trčanje ili plivanje, može smanjiti učestalost i ozbiljnost glavobolje.

Ostanite dobro hidrirani nakon vežbanja!

> Meditacija ili odmaranje može zaustaviti glavobolju ili migrenu.

Ležanje u zamračenoj sobi 15 minuta često može zaustaviti glavobolju ili migrenu.

Pokazalo se da meditacija, praksa opuštanja, smanjuje nekoliko vrsta glavobolje u nekoliko istraživačkih studija.

Duhovna meditacija pokazala se kao najefikasija u smanjenju migrena.

> Magnezijum može smanjiti glavobolju i migrenu

Magnezijum opušta krvne sudove i može smanjiti glavobolju.

Može se davati intravenski za prekid migrene ili glavobolje.

Uzimanje oralnog suplementa magnezijuma može sprečiti glavobolju.

Najbolje ga je uzimati pre spavanja.

> Vitamin B sprečava glavobolje

Riboflavin (vitamin B2) je efikasan u sprečavanju nekih glavobolja.

Koja hrana izaziva glavobolju?

Glavobolja kod nekih ljudi može biti aktivirana određenom hranom koja uzrokuje oslobađanje histamina.

Unos određene hrane često je uzrok klaster glavobolja.

Hrana koja pokreće oslobađanje histamina može uključivati:

 • Konzervirana ili visoko prerađena hrana
 • Konzervirani pasulj i meso
 • Alkohol
 • Dimljena riba i meso
 • Pasulj
 • Čokolada

Druga kategorija hrane koja može aktivirati glavobolju je hrana bogata tiraminom.

Neki ljudi imaju manjak enzima koji razgrađuje tiramin i druge amine.

U ovoj situaciji, previše hrane bogate tiraminom preplavi enzim i uzrokuje glavobolju.

Hrana bogata tiraminom uključuje:

 • tvrdi sirevi
 • suhomesnati proizvodi
 • pivo, posebno na točenje
 • crno vino
 • kiseli kupus
 • soja sos
 • miso supa
 • so

So može uzrokovati glavobolju jer dovodi do zadržavanja tečnosti i visokog krvnog pritiska.

So se dodaje većini pakovanih i prerađenih namirnica, pa ih je najbolje izbegavati.

Skriveni izvori soli u ishrani uključuju:

 • Sir
 • Kiseli krastavci
 • Masline
 • Grickalice poput pereca i čipsa
 • Sos i prelivi za salatu

Šta zaista deluje – prirodni lekovi protiv glavobolje

Djumbir

1. Đumbir je prirodni lek za glavobolju

Poznat kao eliksir protiv glavobolje, đumbir je prirodni lek za trenutno olakšanje. Pomaže u smanjenju upale krvnih sudova, čime ublažava bol.

Budući da podstiče probavu, on takođe pomaže u smanjenju mučnine koja nastaje tokom migrene.

Iseckajte 2 do 3 cm đumbira i prelijte sa dve šollice vrele vode. Pustite da ostoji 30 minuta.

Pijte čaj svakodnevno budući da nema nikakvih neželjenih dejstava, a kod glavobolje sigurno pomaže.

lavanda

2. Ulje mente i ulje lavade za glavobolju

Ulje mente: Svojim osvežavajućim mirisom, menta pomaže kod začepljenja krvnih sudova koje uzrokuju glavobolju. Sadrži mentol koji pomaže u regulaciji protoka krvi u telu.

Mirno udišite aromu u hladnoj, mračnoj sobi. Takođe, možete masirati slepoočnice ili zadnji deo vrata.

Alternativno, možete na čelo naneti zgnječene i usitnjene listove mente.

Napravite biljni čaj dodajući 1 čajnu kašičicu suve paprike u šolju provrele vode. Poklopite i ostavite da stoji 10 minuta.

Procedite i dodajte malo meda da ga zasladite. Pijte čaj polako.

Ulje lavande: Ne samo da lavanda ima predivan miris, već je i sjajan prirodni lek za ublažavanje glavobolje.

Jednostavno udisanje umirujućeg mirisa esencijalnog ulja lavande pomaže, pa možete samo staviti nekoliko kapi na kožu i udahnuti ga.

Možete dodati i dve kapi ulja lavande u dve šolje provrele vode i udisati paru.

Druga je mogućnost pomešati dve ili tri kapi u jednu kašiku bademovog ulja ili maslinovog ulja i njime masirati čelo.

Možete čak i napraviti kupku za noge od lavandinog ulja, jer topla voda odvodi krv u noge, a aroma vas opušta.

Napomena: Ne uzimajte ulje lavande oralno.

cimet

3. Cimet je jedan od najefikasnijih prirodnih lekova protiv glavobolje

Cimet je čudesni začin, izvor mangana, gvožđa, vlakana i kalcijuma, koji je poznat kao jedan od najefikasnijih lekova protiv glavobolje. Pitate se kako ga koristiti?

Kašiku cimeta u prahu prelijte sa šoljom vrele vode, i pustite da odstoji nekih 10 minua.

Zasladite po ukusu i pijte tokom dana, ali ne više od tri šolje dnevno.

Cimet je čudesan začin koji može efikasno lečiti glavobolju.

ruzmarin

4. Eterično ulje majčine dušice ili ruzmarina za ublažavanje glavobolje

Da bi ublažili glavobolju, kapnite kap ili dve eteričnog ulja majčine dušice ili ruzmarina na čelo. Lagano utrljajte u kožu, a zatim mirno sedite nekoliko minuta kako bi ovaj prirodni lek delovao.

kamilica

5. Kamilica pomaže u ublažavanju bola

Kamilica je poznata kao sedativ koja sadrži sastojke koji pomažu u ublažavanju bola i opuštaju. Jedan je od najsigurnijih čajeva protiv glavobolje, i možete ga svakodnevno piti.

Kesicu čaja prelijte ključalom vodom i ostavite 10 minuta. Po želji zasladite medom i pijte tokom dana.

Bosiljak

6. Bosiljak se smatra prirodnim lekom protiv glavobolje

Bosiljak je začinska biljka intenzivnog mirisa, koji se smatra prirodnim lekom protiv glavobolje. Ima brojne analgetske prednosti. Ulje bosiljka opušta mišiće i pomaže u uklanjanju glavobolja uzrokovanih napetim i zgrčenim mišićima.

Možete skuvati i čaj od nekoliko listića bosiljka začinjen s malo meda i polako ga piti, žvakati sveže listove bosiljka ili se inhalirati vodom u kojoj ste pre toga kuvali bosiljak.

karanfilic

7. Karanfilić za ublažavanje glavobolje

Karanfilić se mogu koristiti za ublažavanje glavobolje zbog svojstava hlađenja i ublažavanja bola. Nežno usitnite nekoliko karanfilića i stavite ih u kesicu ili čistu maramicu.

Udahnite miris karanfilića svaki put kada vas boli glava dok ne dođe do olakšanja.

Jabuka

8. Jabuka za borbu protiv glavobolje

I jabuka i jabukovo sirće mogu se koristiti za borbu protiv glavobolje. Pomažu u vraćanju kiselo-alkalne ravnoteže u telu.

Pomešajte pola kašičice jabukovog sirćeta s pola šoljice vode i smesu prokuvajte.

Sklonite posudu s vatre, držite peškir iznad glave i polako udišite paru.

Laneno seme

9. Semenke lana su prirodni lek protiv migrena

Semenke lana su popularan prirodni lek protiv migrena, obzirom na to da je većina glavobolja posledica upale. Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može smanjiti ili sasvim ukloniti bolove u glavi.

Možete jesti cele semenke ili samlevene u prah.

Lanene semenke odlično se slažu s gotovo svakim jelom, slanim ili slatkim, tako da neće biti problem uvrstiti ih u svakodnevni jelovnik.

10. Vežbe istezanja glave i vrata za smanjenje intenziteta glavobolje

Nekoliko jednostavnih vežbi za istezanje glave i vrata mogu vam pomoći da smanjite intenzitet glavobolje.

Pomerite bradu prema gore i dole, levo i desno, a vrat savijte u stranu prema svakom ramenu.

Takođe možete pokušati lagano okretati vrat u smeru kazaljke na satu i obrnuto, kako biste pomogli mišićima ramena i vrata da se opuste.

Kada se javi glavobolja, znate na koji način da reagujete.

Nekoliko jednostavnih vežbi mogu vam pomoći da smanjite intenzitet glavobolje.

11. Grejanje ili hlađenje?

Primena kesice leda na zadnji deo vrata može vam olakšati migrenu, jer led pomaže da smanjite upalu koja doprinosi glavobolji.

Osim toga, ima ošamućujući učinak na bol.

I verovali ili ne, samo potapanje stopala u toploj vodi takođe pomaže da se rešite glavobolje.

12. Moć prevencije

Joga kombinuje fizičke položaje, vežbe disanja i meditaciju kako bi se pojačalo opuštanje.

Usmeriće vaš um, istegnuti mišiće i pokrenuti vas na načine koji vam mogu pomoći da smanjite napetost.

Redovno praktikovanje joge je nešto najbolje što možete učinitiza sebe, jer prevencija je bolja od lečenja.

Zaključak

Glavobolja je najtipičnija vrsta bola koju je svako od nas osetio.

Može biti blaga ili ponekad tako jaka da vas može odvratiti od svakog zadatka.

Stoga je veoma važno znati kako možete da pomognete sam isebi.

Prirodni lek za glavobolju je i vežba disanja.

Treba otići na vazduh i duboko disati uz vežbanje rukama, što stimuliše razmenu gasova.

Pratite svoje simptome.

Vodite dnevnik glavobolje dajući opis svakog poremećaja vida ili neobičnih zapažanja, uključujući to kada su se dogodili, koliko su trajale i što ih je pokrenulo.

Dnevnik glavobolje može pomoći vašem lekaru da dijagnostifikuje vaše stanje.

Napravite popis svih lekova, vitamina ili dodataka koje uzimate, uključujući količinu.

Posebno je važno navesti sve lekove koje ste koristili za lečenje glavobolje.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 


Preporučeni preparat


demigra baner

The post Prirodno lečenje glavobolje i migrene appeared first on Prirodno lečenje.

]]>
https://www.prirodnolecenje.com/prirodno-lecenje-glavobolje-i-migrene/feed/ 0
Korona virus – COVID-19: Činjenice, preporuke i savetihttps://www.prirodnolecenje.com/korona-virus-covid-19/ https://www.prirodnolecenje.com/korona-virus-covid-19/#comments Sun, 22 Mar 2020 09:51:32 +0000 https://www.prirodnolecenje.com/?p=20201 The post Korona virus – COVID-19: Činjenice, preporuke i saveti appeared first on Prirodno lečenje.

]]>

Korona virus – COVID-19: Sve što trebate da znate o ovom virusu – činjenice, preporuke i saveti


korona-virus-covid-19

Korona virusi su porodica virusa koji mogu izazvati bolest kako kod ljudi tako i kod životinja.

Ljudski koronavirusi su uobičajeni i uzrokuju blage do umerene bolesti kod ljudi širom sveta.

Kod ljudi je poznato da nekoliko korona virusa uzrokuje respiratorne infekcije, od obične prehlade do težih bolesti kao što su Respiratorni sindrom Bliskog Istoka tzv. MERS i Teški akutni respiratorni sindrom, tzv. SARS.

Uobičajeni ljudski koronavirusi obično uzrokuju blage do umerene bolesti gornjeg disajnog sistema, poput prehlade.

Većina ljudi se zarazi tim virusima u nekom trenutku svog života. Te bolesti obično traju samo kratko vreme.

Simptomi mogu uključivati:

 • Glavobolja
 • Kašalj
 • Bolovi u grlu
 • Groznica
 • Opšti osećaj neraspoloženja

Nedavno je otkriven novi korona virus koji uzrokuje koronavirusnu bolest COVID-19.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Jačanje imuniteta


e-knjiga-jacanje-imuniteta

Prirodne namirnice koje će ojačati vaš imunitet i zaštititi vaš organizam

Šta je COVID-19?

COVID-19 je zarazna bolest koju izaziva nedavno otkriveni korona virus /decembar 2019/ koji je bio nepoznat pre izbijanja epidemije u kineskom gradu Wuhanu u provinciji Hubei u Kini, a do sada su zabeleženi slučajevi u sve većem broju zemalja u svetu.

Svetska zdravstvena organizacija je proglasila globalnu pandemiju u martu 2020. godine i izdala preporuke oko prevencije i lečenja same bolesti.

Simptomi korona virusa COVID-19 mogu se pojaviti dva do 14 dana nakon izlaganja i mogu uključivati:

 • groznicu,
 • umor,
 • suv kašalj.

Neki pacijenti mogu imati:

 • glavobolju i druge bolove,
 • zapušenost nosa,
 • curenje iz nosa,
 • bolove u grlu,

Simptomi su uglavnom blagi i počinju postepeno; neki zaraženi nemaju nikakve simptome i osećaju se dobro.

Ljudi koji su stariji ili pak imaju neka hronična obolenja, poput bolesti srca ili pluća ili dijabetesa, mogu biti izloženi većem riziku od ozbiljnih bolesti.

To je slično onome što se opaža s drugim respiratornim bolestima, poput gripa.

Većina zaraženih, oko 80%, oporavlja se od bolesti bez posebnog lečenja dok otprilike 1 od 6 osoba koje dobiju COVID-19 postaje ozbiljno bolesna i razvija poteškoće s disanjem.

Koje su komplikacije koje uzrokuje korona virusa COVID-19

Komplikacije mogu uključivati:

 • Pneumoniju
 • Otkazivanje rada organa
 • Smrt

OSOBE SA TEMPERATUROM, KAŠLJEM I OTEŽANIM DISANJEM TREBA DA POTRAŽE LEKARSKU POMOĆ.

Kako se korona virus prenosi?

Nejasno je koliko je zarazan novi koronavirus. Čini se da se širi od osobe do osobe među onima koji su u bliskom kontaktu.

Može se širiti respiratornim kapljicama koje se oslobađaju kad neko s virusom kašlje ili kija.

Jedan deo pacijenata se zarazi korona virusom tako što dodiruju predmete ili površine na kojima se nalaze kapljice, a zatim dodiruje svoje oči, nos ili usta.

ZBOG TOGA JE VAŽNO DA BUDETE NA RAZDALJINI OD NAJMANJE JEDAN I PO METAR OD OSOBE KOJA JE BOLESNA I DA PAZITE DA NE DODIRUJETE PREDMETE ILI POVRŠINE ZA KOJE POSTOJI MOGUĆNOST DA SU KONTAMINIRANE.

Budući dosadašnje studije ukazuju da se nije moguće zaraziti vazduhom, već kontaktom sa respiratonim kapljicama, stoga ostanite na distanci od potencijalnog prenosioca.

Mnogi ljudi sa korona virusom nemaju izražene simptome, ili su oni blagi, pa je stoga moguće zaraziti se od nekoga ko ima recimo blagi kašalj i ne oseća se bolesno.

Pogledajte VIDEO: 20 prirodnih načina za jačanje imuniteta


Prevencija kao način za smanjenje rizika od infekcije

Ukoliko svako bude poštovao pravila smanjiće se šansa za zarazom ili mogućnosti da proširite korona virus.

Iako ne postoji vakcina za sprečavanje infekcije novim korona virusom, možete preduzeti korake za smanjenje rizika od infekcije.

WHO – World Health Organization /Svetska zdravstvena organizacija/ i CDC – Centers for Disease Control and Prevention /Centri za kontrolu i prevenciju bolesti/ preporučuju da sledite ove mere opreza za izbegavanje COVID-19 :

 • Izbegavajte velike događaje i masovna okupljanja.
 • Izbegavajte blizak kontakt /ne manje od jednog i po metra/ sa svima koji su bolesni ili imaju simptome.
 • Držite distancu između sebe i drugih ako se COVID-19 širi u vašoj zajednici, posebno ako imate veći rizik od ozbiljnih bolesti.
 • Perite ruke često sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi ili upotrebite sredstva za pranje ruku na bazi alkohola koja sadrže najmanje 60% alkohola.
 • Kad kašljete ili kijate, pokrijte usta i nos laktom ili maramicom.
 • Izbegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta ako vam ruke nisu čiste.
 • Izbegavajte da delite posuđe, čaše, posteljinu i druge predmete sa ukućanima ako ste bolesni.
 • Očistite i dezinfikujte površine koje često svakodnevno dodirujete.
 • Ostanite kući od posla, škole ako ste bolesni, osim ako nemate medicinsku negu. Izbegavajte javni prevoz ako ste bolesni.

WHO takođe preporučuje da:

 • Izbegavajte da jedete sirovo ili nekuvano meso ili životinjske organe.
 • Izbegavajte kontakt s živim životinjama i površinama koje su potencijalno kontaminirane ako posećujete pijace na mestima koja su nedavno imala nove slučajeve koronavirusa.
 • Ako imate hronično zdravstveno obolenje i možda imate veći rizik od ozbiljne bolesti, proverite sa svojim lekarom druge načine zaštite.

Dijagnoza korona virusa COVID-19

Ako razvijete simptome korona virusne bolesti 2019. /COVID-19/ i bili ste izloženi virusu, obratite se svom lekaru.

Dajte mu do znanja ukoliko ste putovali u bilo koje područje sa stalnim širenjem COVID-19. Obavestite svog lekara ako ste imali bliski kontakt s osobama kojima je dijagnostifikovan COVID-19.

Vaš lekar će možda odrediti da li da sprovede test na COVID-19 na osnovu vaših znakova i simptoma.

Da bi odlučili hoće li sprovoditi testove na COVID-19, takođe može razmotriti jeste li imali bliski kontakt s nekim s dijagnozom COVID-19 ili ste putovali ili živeli u bilo kojem mestu u kojem je COVID-19 u zajednici neprekidno širen u posljednjih 14 dana.

Kako zaustaviti širenje koronavirusa – ISTINE I ZABLUDE

1. „Maske za lice ne deluju kod korona virusa“ ISTINA ILI ZABLUDA

Nošenjem maske za lice sigurno niste 100% sigurni da se nećete razboleti – virusi se mogu preneti i kroz oči, a sitne virusne čestice, poznate kao aerosoli, mogu prodreti u maske.

Međutim, maske su efikasne u hvatanju kapljica, što je glavni put prenošenja koronavirusa.

Ako je verovatno da ste u bliskom kontaktu s nekim zaraženim, maska smanjuje mogućnost prenošenja bolesti.

Ako pokazujete simptome koronavirusa ili su vam dijagnostifikovani, nošenje maske može zaštititi i druge.

Dakle, maske su ključne za zdravstvene i socijalne radnike koji se brinu o pacijentima, a preporučuju se i članovima porodice koji trebaju brinuti o nekome ko je bolestan – u idealnom slučaju i pacijent i onaj ko o njemu brine trebaju imati masku.

Kako koristiti masku?

 • Masku treba da koriste zdravstveni radnici, osobe koje pružaju negu obolelima i osobe sa respiratornim simptomima, kao što su groznica i kašalj, ali i sve osobe koje su u neposrednom kontaktu sa drugim licima.
 • Pre nego što dodirnete masku, operite ruke.
 • Uzmite masku i stavite je na lice kako treba. Zakačite metalnu traku ili čvrst rub maske tako da poprimi oblik vašeg nosa.
 • Spustite dno maske tako da pokriva usta i bradu.

Nakon upotrebe skinite masku držeći je dalje od lica i odeće da ne biste dodirnuli potencijalno kontaminirane površine maske.

 • Bacite masku u zatvorenu kantu odmah nakon upotrebe.
 • Izvršite higijenu ruku nakon dodirivanja ili odbacivanja maske. Perite ruke sapunom najmanje 20 sekundi.

2. „Korona virus nije opasniji od zimskog gripa“ ISTINA ILI ZABLUDA

Mnogi pojedinci koji dobiju koronavirus neće osetiti ništa gore od simptoma sezonskog gripa, ali celokupni profil bolesti, uključujući njenu stopu smrtnosti, izgleda ozbiljnije.

Na početku epidemije prividna stopa smrtnosti može biti precenjena ako se propusti puno blagih slučajeva.

No, Bruce Aylward, stručnjak WHO-a, koji je vodio međunarodnu misiju u Kini kako bi saznao o virusu i reakciji zemlje, rekao je da to nije slučaj s Covid-19.

Ako se potvrde dalja ispitivanja, to bi moglo značiti da su trenutne procene smrtnosti od otprilike 1% tačne.

Zbog toga bi Covid-19 bio oko 10 puta smrtonosniji od sezonskog gripa, za koji se procenjuje da u svetu godišnje ubije između 290.000 i 650.000 ljudi.

3. „Korona virus ubija samo starije osobe, tako da se mlađi ljudi mogu opustiti“ ISTINA ILI ZABLUDA

Većina ljudi koji nisu stariji i nemaju neko zdravstveno obolenje neće kritično oboleti od Covid-19.

No bolest i dalje ima veće izglede da dovede do ozbiljnih respiratornih simptoma od sezonskog gripa, a postoje i druge rizične grupe – zdravstveni radnici su, npr., ranjiviji, jer je verovatnije da će imati veću izloženost virusu.

Radnje koje preduzimaju mladi, zdravi ljudi, uključujući prijavljivanje simptoma i praćenje karantinskih uputstava, imaće važnu ulogu u zaštiti najugroženijih u društvu i u oblikovanju celokupne putanje izbijanja.

4. „Morate biti sa zaraženom osobom 10 minuta kako bi se i sami zarazili“ ISTINA ILI ZABLUDA

Zbog gripa, neke bolničke smernice definišu izlaganje unutar metar i po udaljenosti od zaražene osobe koja kija ili kašlja 10 minuta ili duže.

Međutim, moguće je zaraziti se kraćim interakcijama ili čak i preuzimanjem virusa s nečistih površina, iako se smatra da je to manje uobičajen put prenosa.

5. „Vakcina bi mogla biti spremna u roku od nekoliko meseci“ ISTINA ILI ZABLUDA

Razvoj održive vakcine nastavlja se ubrzano, a nekoliko timova sada radi testiranje na životinjama.

Međutim, postepena ispitivanja pre nego bi komercijalna vakcina mogla biti uvedena još uvek su dugotrajna i ključna za osiguravanje da se uoče čak i retke nuspojave.

Komercijalna vakcina u roku od godinu dana smatrala bi se brzom.

Ispitivanja na ljudima započeće odmah, ali čak i ako prođe dobro i pronađe se lek, postoje mnoge prepreke pre nego što je izvodljiva globalna imunizacija.

S obzirom da je Svetska zdravstvena organizacija napokon proglasila pandemiju, sve su oči uprte u mogućnost vakcinisanja, jer samo vakcina može sprečiti da se ljudi razbole.

Lečenje korona virusa – COVID-19

Lečenje je usmereno na ublažavanje simptoma i može uključivati:

 • Sredstva protiv bolova
 • Sirup protiv kašlja ili lekove
 • Odmor
 • Unos tečnosti

Ako vaš lekar misli da se možete lečiti kod kuće, on će vam dati posebna uputstva, kao što je to da se što više izolujete od porodice i kućnih ljubimaca dok ste bolesni i da neko vreme ostanete kod kuće.

Ako ste jako bolesni, trebaće vam bolnično lečenje.

Suočavanje i podrška tokom epidemije COVID-19

Možda ćete osetiti stres tokom epidemije COVID-19. Možda osećate strah i napetost ili imate problema sa spavanjem.

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se nosite sa stresom tokom epidemije COVID-19:

 • Izbegavajte gledanje ili čitanje vesti o COVID-19 zbog kojih se osećate anksiozno.
 • Ograničite čitanje ili gledanje vesti o COVID-19 na jedan ili dva puta dnevno.
 • Saznajte činjenice o COVID-19 i podelite ih s drugima. Informacije potražite na autoritetnim web lokacijama kao što je WHO.
 • Pazite na sebe – jedite zdravo, dovoljno spavajte i redovno vežbajte. Razmislite o vežbama dubokog disanja, istezanja i meditacije.
 • Izbegavajte alkohol i droge.
 • Učinite nešto u čemu uživate, kao što je čitanje knjige, gledanja filmova…
 • Ostanite povezani s familijom i prijateljima. Podelite svoja osećanja s njima.
 • Cilj je biti pozitivan i optimističan.
 • Pokažite zahvalnost zdravstvenim radnicima koji se brinu za one s COVID-19 u vašoj zajednici.

Ako stres utiče na vaš svakodnevni život, nakon nekoliko dana obratite se svom lekaru.

Priprema za lekarski pregled ili poziv lekaru

Kad zakazujete pregled, pitajte postoji li nešto što trebate učiniti unapred.

Napravite popis:

 • Vaši simptomi, uključujući one koji izgledaju nepovezano s razlogom vašeg javljanja
 • Vaša nedavna putovanja, uključujući sva međunarodna putovanja
 • Ključni lični podaci, uključujući velike stresove, nedavne životne promene i porodičnu medicinsku istoriju
 • Svi lekovi, vitamini ili drugi dodaci koje uzimate.

Najčešća pitanja vezana za korona virus

Svakako vas interesuje da li je bezbedno primiti paket iz bilo kojeg područja u kojem vlada korona virus?

Verovatnoća da zaražena osoba kontaminira komercijalnu robu je mala, a rizik od zaraze od paketa koji je putovao je nizak. Stoga je bezbedno primiti paket.

Šta znamo o rizicima Covid-19 za decu?

Deca su definitivno izložena i zaražena ovim virusom. Dakle, nije da su deca potpuno otporna, ali je smrtnost mnogo niža nego u drugim starosnim grupama.

Utvrđeno je da је u preko 2000 potvrđenih i sumnjivih slučajeva među decom u Kini, gotovo 6% je postalo ozbiljno bolesno.

Je li moguće da se zarazite promenom pelena?

Kod odraslih osoba 3-5% obolelih izlučuje virus iz stolice. Nema razloga da se to ne događa i kod dece. Stoga rukujte pelenama kao da su one zaražene. Bacite ih u plastičnu kesicu i operite ruke.

Stariju decu, osim higijene ruku, učite o kupatilskim navikama. Jedna stvar koju dosta ljudi ne zna je da kada operete WC s otvorenim poklopcem, raspršite virus po svakoj površini u kupatilu.

Treba li decu držati dalje od dedova i baka?

Budući deke i bake teško podnose virus ukoliko se zaraze, a dete može dolaskom u njihovu sredinu preneti virus koji oni veoma dobro podnose, odnosno čak i ne znaju da imaju, zbog blagih simptoma, u ovom momentu potrebno je decu držati dalje od njih.

Je li sigurno ići na igrališta?

Biti na otvorenom je svakako korisno za mentalno zdravlje roditelja i deteta. Opet sa druge strane, kada su deca u pitanju, problem je držati se preporučene udaljenosti od drugih osoba – stoga je preporuka da ipak ostanete u svojoj kući.

Ukoliko izvedete dete u šetnju pokušajte se držati preporučene udaljenosti od jedan i po metar, pa i više od drugih ljudi.

Zaključak

Budite svesni najnovijih informacija o epidemiji COVID-19, dostupnih na web stranici WHO-a i putem svog nacionalnog i lokalnog javnog zdravstva.

Većina ljudi koji se zaraze doživi blagu bolest i oporavi se, ali kod drugih može biti teže. Čuvajte svoje zdravlje i zaštitite druge.

 • Može li se pojaviti farmaceutski tretman koji će sprečiti umiranje ljudi od korona virusa – Covid-19?
 • Hoće li se jedna od mnogih formulacija vakcina koja su stvorena poslednjih nedelja pokazati da je sigurna i efikasna?

Ako nijedan lek ne deluje na lečenje virusa ili zaustavljanje njegovog širenja, možda ćemo živeti sa strogim društvenim distanciranjem više meseci, ako ne i godinu ili više, kako bismo sprečili da stotine hiljada ljudi umru.

Što više učimo o ovoj bolesti, postaće precizniji naš pristup u borbi s njom.

Možda ćemo moći pronaći ravnotežu između zaštite ranjivih i puštanja da naša ekonomija i društvo ponovno funkcionišu.

Ali za sada se moramo suočiti s mogućnošću da će nam ovaj virus na duže vreme poremetiti život i navike.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 


Preuzmite BESPLATNO


e-knjiga-za-imunitet-baner

Preporučeni preparat


kancer-baner

[avia_codeblock_placeholder uid="2"]

The post Korona virus – COVID-19: Činjenice, preporuke i saveti appeared first on Prirodno lečenje.

]]>
https://www.prirodnolecenje.com/korona-virus-covid-19/feed/ 1