Hashimoto – ishrana za obolele od hašimoto bolesti

Hashimoto ishrana

Hašimoto tireoiditis (hronični limfocitni tireoiditis) je autoimuna bolest u kojoj ćelije imunog sistema napadaju sopstveno tkivo žlezde. Relativno je retka bolest i češće se dijagnostikuje u kasnijim godinama.

Hashimoto tireoidis

Hashimoto tireoidis je bolest koja se češće javlja kod žena, čak 5 – 10 puta češće nego kod muškaraca. Otkrije se najčešće između četrdesete i pedesete godine. Istina, retko se javlja, kod 3 – 4 % populacije, ali je činjenica i da je broj obolelih ljudi u stalnom porastu. Hashimoto tireoidis najčešće uzrokuje smanjenu funkciju štitne žlezde.

Tireoiditis je zapaljenje tkiva štitne žlezde.

Hašimoto tireoiditis spada u grupu autoimunih tiroiditisa, odnosno organizam pravi antitela protiv sopstvenih tkiva.

Pacijenti sa Hašimoto tireoiditisom mogu da imaju antitela protiv različitih tireoidnih tkiva (anti peroksidazna antitela, antitireoglobulinska antitela, antitela protiv receptora za tireostimulišući hormon – TSH i druge).

Kod određenog broja slučajeva, može postojati nedostatak ovih antitela.

Smanjila sam TSH, manje mi se spavalo i bolje sam funkcionisala

Primed 7 iskustvo DragicaImam usporen rad štitaste žlezde.

U poslednje dve godine primetila sam da sam stalno umorna, bezvoljna, puno mi se spavalo.

Takođe, ciklusi su mi bili neredovni.

Nisam znala da imam problem sa štitastom žlezdom dok nisam otišla na snimanje, kada mi je lekar koji je snimao štitastu žlezdu rekao da bi trebalo da se uradi i analiza hormona.

Analiza je pokazala da je povišen TSH, iako su ostali hormoni bili u redu.

Predložio mi je da počnem da koristim preparate na biljnoj bazi.

Uzrok Hashimoto sindroma

Uzrok nastanka Hashimotovog tireoiditisa su autoantitela koja u tireoidnoj žlezdi dovode do specifične imunološke – zapaljenske reakcije koja za posledicu ima oštećenje sopstvenog tkiva i manifestacije ovog oboljenja.

To su najčešće antitela na tireoidnu peroksidazu (TPO) ili antitireoglobulinska.

Stres je usko povezan sa nastankom ove bolesti.

Prilikom jakog stresa, kod ovih ljudi, organizam locira štitnu žlezdu kao uzročnika stresa, te proizvodi antitela i direktno napada žlezdu.

Tada dolazi do smanjene aktivnosti štitne žlezde ili hipotireoze ili do upale štitne žlezde.

Ipak, do danas nije jasno utvrđeno šta je konkretno uzročnik ove bolesti.

S njom se može dovesti u vezu i nasledni faktor, ali i neke virusne infekcije ili bakterije. Smatra se i da pušenje povećava rizik, smanjen unos joda u organizam, kao i razne vrste zagađenja iz spoljašnje sredine.

Jedna struja stručnjaka smatra da je gljivica kandida direktan uzročnik ove bolesti.

Kandida se javlja kao posledica neurednog života u crevima ili kod žena u cervikalnom brisu, a smatra se da ima važnu ulogu u nastanku bolesti.

BESPLATNA e-knjiga
Hipotireoza i Hipertireoza

e-knjiga-stitna-zlezda
Saznajte koje sve prirodne namirnice vam mogu pomoći u tretmanu štitne žlezde

Simptomi Hashimoto bolesti

Na samom početku bolesti, oboleli imaju sve simptome hipertireoidizma (pojačan rad štitne žlezde). Javlja se pojačano znojenje, ubrzan rad srca, gubitak telesne težine, zamor, tremor, masna koža i slabo pamćenje i koncentracija.

Simptomi najčešće traju nekoliko dana, ali mogu potrajati i do nekoliko nedelja.

Nakon toga nastupaju simptomi hipotireoidizma (smanjena aktivnost štitne žlezde). Javlja se umor, tromost, zaboravnost, pospanost, veoma slaba koncentracija, usporen govor i kretanje, kao i naglo gojenje, zatvor i smanjen apetit.

Srce sada radi usporeno, koža je bleda i suva, a mišići bolni, uz osećaj malaksalosti i slabosti mišića.

Javljaju se i psihičke promene, jer su oboleli bezvoljni, depresivni, sa čestim promenama raspoloženja, kod muškarca je smanjena seksualna želja, a kod žena poremećen menstrualni ciklus.

Karakteristični simptomi su i nepodnošenje hladnoće, pojava otoka oko očiju i licu uopšte (edemi), zatvor, promuklost i otežan govor ili otežano disanje uzrokovano povećanom štitnom žlezdom.

Kada napipate štitnu žlezdu, najčešće se oseća da je želatinaste strukture, a mogu se osećati i čvorići na štitnoj žlezdi.

Na samom početku bolesti, simptomi su blagi, jedva vidljivi ili ih uopšte nema. Veoma retko se desi da oboleli osećaju nekakvu teskobu u vratu.

Najčešće se bolest otkrije slučajno na redovnim pregledima, kada se utvrdi da je štitna žlezda uvećana. Sam razvoj bolesti je veoma spor.

Bolest se dijagnostikuje na osnovu laboratorijskih analiza, fizičkog pregleda endokrinologa i ultrazvuka.

Terapiju propisuje lekar na osnovu vašeg stanja i rezulatata pregleda.

Lečenje Hashimoto sindroma

Iako se smatra bolešću bez leka, lečenjem se, zapravo mogu očekivati dobri rezultati, pa čak i ozdravljenje. Lečenje je zaista dugotrajno, čak i do dve godine.

Na osnovu faze u kojoj se nalazite, endokrinolog će terapiju uskladiti vama.

Ukoliko je rad štitne žlezde pojačan, pacijenti su veoma nervozni i razdražljivi, apetit je pojačan, ali se kilogrami gube, javlja se drhtavica i nepodnošenje toplote. Koža je vlažna i topla, a na noktima se naziru promene.

Pojačan rad tiroidne žlezde leči se tireosupresivnim lekovima, a kontrole su na 4 – 6 nedelja.

Terapija se koristi sve dok se ne nivo hormona u krvi neuravnoteži. I nakon toga, lečenje se prilagođava još narednih 18 – 24 meseci.

Ako se nakon 6 meseci unormali nivo hormona, smatra se da je pacijent izlečen.

Ako se u tom periodu ponovo javi neka tegoba, lekar će razmisliti i o terapiji radioaktivnim jodom, pa i hiruško odstranjivanje tiroidne žlezde.

Smanjen rad štitne žlezde leči se lekovima koji nadoknađuju manjak hormona i terapiju prilagođava lekar.

Periodično se odlazi na ponovne analize, a veoma često se ovaj problem drži pod kontrolom primenom lekova.

Smanjen rad štitne žlezde uključuje često i smanjenu plodnost i spontane pobačaje kod žena.

Pogledajte VIDEO: 20 prirodnih načina za lečenje štitne žlezde

Ishrana za obolele od Hashimoto bolesti

Kod Hashimoto bolesti ishrana koja se preporučuje podrazumeva raznovrsno povrće i voće poput šargarepe, spanaća, avokada, banana, semena suncokreta, morske ribe, ribljih ulja, integralne žitarice, mahunarke.

Treba izbegavati kupus, kelj, kikiriki, senf, soju, pasulj, brokoli i laneno seme.

Ove namirnice ograničite na najviše 2 puta nedeljno, u manjim količinama, ali ih nemojte potpuno izbaciti iz upotrebe.

Nikada ne kombinujte 2 namirnice sa ovog spiska u isto vreme.

Jedite hranu bogatom vlaknima i ona će vam pomoći ako imate zatvor. Na dnevnom nivou unosite najmanje 30 g vlakana.

One nabubre u crevima i poboljšavaju varenje. Nikada nemojte odmah da povećate unos vlakana. Činite to postepeno uz dosta vode.

Kada se radi o vodi, obavezno je popiti 8 čaša dnevno. Ipak, ako je funkcija tiroidne žlezde smanjena, onda treba povećati i na 12 čaša u toku dana.

Soja se ne preporučuje, jer veće količine utiču na smanjenje proizvodnje hormona, a ukoliko koristite lekove, može smanjiti apsorbciju lekova.

1. Uvrstite više selena u ishranu kod Hashimoto bolesti

Ishrana kod Hashimoto bolesti preporučuje povećan unos selena.

Selen je makroelement koji veoma blagotvorno deluje na štitnu žlezdu. Preporučuje se unos suplementacijom, ali i kroz ishranu.

Selen će vam pomoći i da popravite raspoloženje, ali i da poboljšate koncentraciju koja je često smanjena kod osba sa Hashimoto bolešću.

Tunjevina i brazilski orah su veoma bogati selenom. Ipak, treba voditi računa o količini selena u organizmu, jer se smatra da prekomerne količine uzrokuju poremećaj rada creva, dijabetes, pa čak i rak.

Kod osoba koje boluju od Hashimoto bolesti detektuje se smanjen nivo vitamina B12. Njega treba pojačati kroz ishranu kroz sardine, meso i mleko.

Nedostatak vitamina D može pomoći razvoju bolesti. Zapravo, preventivno treba voditi raćuna o količini ovog vitamina u organizmu.

Jedite ribu, jaja, mleko i mlečne proizvode i sunčajte se što više na suncu.

Kod Hashimoto-a u ishranu treba uvrstiti hranu od celog zrna, bogatu gvožđem i vitaminom B.

2. Hashimoto ishrana podrazumeva unos namirnica bogate antioksidantima

Namirnice bogate antioksidansima su dobar izbor, a ne bi trebalo povećavati količinu joda, s obzirom na to da štitna žlezde neće moći da je dodatno preradi.

Ishrana koja podrazumeva unos slane hrane se ne preporučuje osobama koje imaju Hashimoto sindrom.

Postoji povećani rizik da i vaše srce i kardiovaskularni sistem oboli, pa izbegavajte natrijum u ishrani.

Jela treba da budu slana isključivo onoliko koliko su prirodno slane namirnice koje koristite.

3. Koristite eksta devičansko kokosovo ulje i jabukovo sirće u ishrani

Suncokretovo ulje zamenite kokosovim, i to ekstra devičansko kokosovo jestivo ulje. Sa ovim uljem pripremajte hranu, dodajte ga salatama, frapeima, a možete ga razmutiti u mleku i piti svako jutro uz doručak .

Sezonske salate začinite sa malo jabukovog sirćeta. Možete ga i razmutiti i u toploj vodi i piti ovo piće svakodnevno.

U njega možete dodati i kašičicu domaćeg meda, a bitno je da jabukovo sirće bude organskog porekla.

Iako je specifičnog ukusa, probajte da kuvate supe i čorbe sa dodatim đumbirom. Alternativa je 2 – 3 šolje toplog čaja od đumbira.

Narendajte komadić đumbira veličine jagodice prsta, pa prokuvajte do ključanja, a zatim ostavite 5 minuta. Procedite čaj i zasladite ga medom.

4. Nabavite riblje ulje koje je bogato omega 4 masnim kiselinam

Ukoliko imate mogućnosti, nabavite riblje ulje, jer je ono odlično za podsticanje rada štitne žlezde. Bogato je omega 4 masnim kiselinama i snažan je antioksidant, ali se preporučuje da se pre upotrebe konsultuje i lekar.

Ulje žutog noćurka delotvorno je kod smanjene proizvodnje hormona. Ublažiće vam i simptome poput opadanja kose i tegoba sa menstruacijom.

Preporučena dnevna doza je između 2 i 8 grama dnevno, a doktor će vam reći koliko bi vi trebalo da uzimate.

Opskrbite se zdravim masnoćama. Pre svega, riba treba da bude na jelovniku najmanje 3 puta dnevno i to morska. Rečnu izbegavajte, osim pastrmke.

Orašasti plodovi su sjajni za dodatak jutarnjim obrocima, kao i za užinu ili dodatak sezonskim salatama.

Porazgovarajte sa svojim lekarom o kandidi.

Ako sumnjate da je ona uzrok vaše bolesti, izbacite glutenske namirnice iz ishrane. Ako je kandidu uzrokovao gluten, onda možete očekivati rezultate nakon 3 – 6 meseci.

Najbolje je kontrolisati ishranu i izbaciti belo brašno, teška mesa i mesne prerađevine, previše šećera i previše mleka i mlečnih proizvoda, gazirana pića, konzervanse, zaslađivače i alkohol.

5. Fizička aktivnost je bitna

Uprkos svim simptomima koji se mogu pojaviti, naterajte sebe da pojačate fizičku aktivnost, pogotovo ako ste dobili na kilaži.

Gojaznost može uzrokovati niz drugih bolesti, poput srčanih ili dijabetesa, te se nemojte opuštati.

Vašem stanju će pogodovati šetnje, najviše ujutru i na svežem vazduhu. Rekreacija u prirodi, a naročito u banjama i na planinama se posebno preporučuje.

Umereno se može trenirati, uz konsultovanje lekara.

Teži fizički napori se nikako ne preporučuje osobama sa Hashimoto sindromom sve dok se nivo hormona ne dovede u red.

Takođe, stresne sitacije treba izbegavati.

Ako je nivo vaših hormona povećan, ne savetuje se ni sunčanje, niti boravak na moru.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Savka
Savka
3 years ago

Jako mi se dopao vas prikaz ove bolesti,vrlo je razumljiv a istovremeno stručan,hvala vam

VLADANKA
VLADANKA
3 years ago

VELIKO HVALA ,NA OVIM SAVETIMA,MENI CE KORISTITI A NADAM SE I DRUGIMA.
SRDACAN POZDRAV

Snežana Biočanin
Snežana Biočanin
3 years ago

Super,nešto sam znala ali mnogo toga sam saznala sada hvala svakako

Lidija
Lidija
3 years ago

Lepo objasnjeno strucno a razumljivo

SMILIA MOCAN
SMILIA MOCAN
2 years ago

JAKO SAM SRETNA STO SAM PROCITALA OVAJ CLANAK; PUNO SAM NAUCILA, NADAM SE DA CE MI PUNO POMOCI, A I DRUGIMA. SRDACAN POZDRAV

Izeta Bakal
Izeta Bakal
2 years ago

Clanak je dobar i koristan.Mada ja,uporno,govorim dr. da imam problem sa stitnom zlezdom,negiraju,jer su mi hormoni uvek u gr. normale.Cak imam izrazen deo na vratu,al’ ne vredi.Sta da vadim od nalaza?Kako da proverim ?Iskreno,zabrinjava me moje stanje.Nenormalno sam se ugojila……Lp

Last edited 2 years ago by Izeta Bakal
nensi
nensi
2 years ago
Reply to  Izeta Bakal

Pozdrav, ako niste sigurni promenite doktora od analiza uradite ultrazvuk i TSH, FT4.. A postoji mogucnost da imate insulinsku pa za svaki slucaj i to uradite u nekoj privatnoj laboratoriji..

Violeta
Violeta
1 year ago
Reply to  Izeta Bakal

Imam povisen tsh, a snizen tireo globulin.Da li trebam piti medicinski jod, d vitamin, selen, zeolit i jesti brazilski orah.Cula da da je dobro, ali zelim cuti ima li ko iskustva u tome i da li se smanjio nivo tsh.
Imam oszecenje zeluca, nekoloko erozia i kilu zeludacnu.Da li smeta za zeludac, ako povremeo konzumiram gore navedeno?

ljiljana
ljiljana
2 years ago

zanimljivo i korisno.Hvala

Natasa
Natasa
1 year ago

Da li smem da pijem Noni sok posle kompletnog vadjenja stitne zzlezde?

Amila Pasic
Amila Pasic
7 months ago

Pohvala za sve clanke koje objavljujete.Mnogima ce sigurno pomoci da rijese svoje zdravstvene probleme.Redovno Vas pratim.

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-stitna-zlezda-baner

Preporučeni preparat

stitna-zlezda-baner
[icegram campaigns="3277"]