Hemoroidi ili šuljevi
Najčešći simptomi hemoroida koje se smete zanemariti

hemoroidi-simptomi

Šta su hemoroidi ili šuljevi?

Hemoroidi ili šuljevi su otečene vene koje su proširene pod pritiskom. Hemoroidi se nalaze oko anusa ili u donjem rektumu. Rektum predstavlja poslednju oblast debelog creva, dok anus predstavlja kraj digestivnog trakta.

Hemoroidi se mogu javiti jednom i biti blagi bez bolova, a mogu biti i veoma uporni i bolni. Hemoroidi obično nisu opasni po zdravlje, ali mogu biti veoma neugodni. Javljaju se podjednako i kod žena i kod muškaraca, naročito kod trudnica i starijih osoba.

Hemoroidi najčešće nastaju usled preteranog naprezanja prilikom zatvora ili prilikom žurbe kako bi se što pre obavila nužda. Nakon preteranog naprezanja dolazi do stvaranja pritiska na rektum. Nemojte da vas zavara da je zatvor jedini uzrok pojave hemoroida, i dijareja takođe stvara pritisak na debelo crevo i rektum i može biti uzrok pojave hemoroida.

SADA HEMOROIDE TREĆEG STEPENA DRŽIM POD KONTROLOM

Milan Jovanov hemoreks iskustvo

Probleme sa hemoroidima i krvarenjem imam dugi niz godina.

Zbog toga mi je svaka stolica bila traumatična.

Kod mene je dodatna teškoća to što zbog ugrađenih stentova pijem aspirine za razređivanje krvi.

Obratio sam se hirurgu koji mi je dao terapiju, ali su se simptomi ubrzo vratili.

Bezuspešno sam koristio i razne kreme i čajeve.

Koja je uloga hemoroida u organizmu

Hemoroidi ili šuljevi nisu uvek bolest, dok ne daju nikakve simptome, i dok su u normalnom obliku i veličini imaju važnu ulogu u ljudskom organizmu. Njihova uloga je zadržavanje tečne stolice i gasova. Hemoroidi takođe štite gornji deo analnog kanala od povreda.

Hemoroidni jastučići su od značaja za kontinenciju. Oni doprinose između 15 i 20% pritisku analnog zatvaranja u mirovanju i štite mišiće analnog sfinktera pri prolasku stolice. Kada se osoba napinje, intraabdominalni pritisak raste, a hemoroidni jastučići se povećavaju kako bi potpomogli da anus ostane zatvoren.

Veruje se da do simptoma hemoroida dolazi onda kada ove vaskularne strukture skliznu naniže ili kada se venski pritisak prekomerno poveća.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za hemoroide

e-knjiga-hemoroidi
32 prirodne namirnice koje se preporučuju kod tegoba sa hemoroidima

Podele – vrste hemoroida

Hemoroidi su klasifikovani u dve kategorije: unutrašnje i spoljašnje hemoroide. Kod obe kategorije hemoroida zejedničko im je da uzrokuju krvarenje prilikom obavljanja nužde.

Unutrašnji hemoroidi se razvijaju u unutrašnjosti analnog kanala i nisu vidljivi golim okom.

Spoljašnji hemoroidi razvijaju se van anusa i za razliku od unutrašnjih mogu se videti golim okom ili napipati.

Spoljašnji hemoroidi su najčešći i najproblematičniji, izazivaju bol, jak svrab i stvaraju teškoće pri sedenju.

Problemi sa hemoroidima javljali su se od davnina, u starim zapisima i pločama u Egiptu se ova bolest nazivala faraonska bolest. Iako je ova bolest prisutna nekoliko hiljada godina, zbog povećanog broja osoba koji se javljaju sa ovim tekobama zbog modernog načina života, bolest hemoroida spada među bolesti modernog doba.

Lečenje hemoroida zavisi od faze u kojoj se nalaze. U početnoj fazi hemoroidi se mogu lečiti samostalno uz pomoć preparata, krema i lekova koji mogu da se nađu u slobodnoj prodaji po apotekama, dok postoje i teži slučajevi gde vam je intervencija lekara neophodna.

Hemoroide delimo u 4 faze – stadijuma

 • I Faza – stadijum hemoroida

U prvoj fazi hemoroidi su najčešće neprimetni, tačnije ne mogu se videti golim okom. Može da dođe do blagog krvarenja ali ne i do prolapsa. Komplikacije koje mogu nastati u prvoj fazi su svrab i peckanje.

 • II Faza – stadijum hemoroida

Kod druge vaze dolazi do nešto intenzivnijeg krvarenja. U ovoj fazi bolesti dolazi do prolapsa (ispadanja) pri naprezanju ali se oni sami postepeno vraćaju.

 • III Faza – stadijum hemoroida

Razlika između treće faze i prve dve je što se nakon prolapsa hemoroidi ne vraćaju sami u analni kanal već je potrebno da ih osoba sama vrati nazad.

 • IV Faza – stadijum hemoroida

Četvrta i najteža faza oboljenja. U ovoj fazi hemoroidi su u stalnoj fazi prolapsa, i ne mogu se vratiti ni samostalno ni ručno. Hemoroidi u ovoj fazi neretko ostaju uklješteni na anusu i tako se javlja jak i oštar bol. Kod ove faze može doći i do stvaranja tromba koji može stvarati dodatne komplikacije.

Pogledajte VIDEO: 10 prirodnih namirnica koje pomažu kod hemoroida

Za trajno uklanjanje hemoroida danas u svetu su zastupljene tri priznate metode:

 • skleroterapija ili inekciozno lečenje

 • podvezivanje ili ligiranje hemoroida

 • operativno lečenje

Simptomi hemoroida (šuljeva)

Hemoroidi ne moraju uvek pokazivati simptome, tako da postoje mogućnosti da imate problema sa hemoroidima, a da toga niste ni svestni dok se stanje ne pogorša. Mada, najveći broj pacijenata se žali na neugodan osećaj težine, peckanje i svrab u predelu anusa.

Takođe, jako česti slučajevi su primećivanje tragova krvi na toalet papiru, stolici ili zapažanje sveže krvi nakon završene nužde.

Hemoroidi se najčešće javljaju kod stariji osoba i trudnica, ali isto tako od ove bolesti mogu da obole i mlađe populacije.

Znakovi i simptomi hemoroida mogu uključivati:

 • Bezbolno krvarenje – na toalet papiru možete primetiti male crvene tačkice krvi,
 • Svrab ili iritacija u analnom delu,
 • Bol ili nelagodnost u predelu anusa,
 • Otok oko anusa,
 • Čvorić ili kvrga u blizini anusa, koja može biti osetljiva ili bolna, takođe može biti i tromb.

Simptomi hemoroida obično zavise od lokacije gde se nalaze.

Kako nastaju hemoroidi i kada bi trebalo posetiti lekara

Na žalost tačan uzrok nastanka uvećanja hemoroida je nepoznat. Uspravan položaj kod čoveka povećava pritisak u rektalnom delu, osobe koje su prinuđene da najveći deo radnog vremena provedu stojeći, imaju veće šanse da u jednom trenutku obole od hemoroida.

Problemi sa stolicom kao što su zatvor i dijareja su takođe jedan od faktora nastanka hemoroida, kao i dugo sedenje u toaletu i gojaznost.

Hemoroidi mogu biti i nasledni, može ih izazvati i nepravilna ishrana (ljuta, preterano začinjena hrana), zanimanje koje obavljamo, psihički problemi, određena vrsta lekova, infekcije, slaba fizička aktivnost, i naprezanje prilikom pražnjenja.

Hemoroidi su ujedno i najčešći uzroci rektalnog krvarenja. Oni su retko opasni ali se moraju lečiti, i zavisno od faze u kojoj se nalaze obično prolaze nakon nekoliko nedelja.

Nikako ih ne treba zanemarivati i čekati da prođu sami od sebe, već nakon primećivanja učestalog prisustva krvi u stolici obavezno se obratite lekaru.

Krvarenje predstavlja najčešći znak hemoroida, ali je potrebno da vaš lekar uradi fizički pregled i izvrši druge testove da potvrdi da se radi o hemoroidima i isključi teže bolesti.

Rektalno krvarenje se može javiti kod drugih bolesti, uključujući kolorektalni rak i analni rak.

Potražite hitnu pomoć ako imate velike količine rektalnog krvarenja, nepromišljenost, vrtoglavicu ili slabost.

Ako vaši hemoroidi izazivaju jaku bol, često ili prekomerno krvarenje, obavezno posetite vašeg lekara.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vera Popov
Vera Popov
3 years ago

za vreme kome i posle buđenja pojavio mi se strašan bol i kad sam došla sebi u bolnici samo sam mazala kremom koju su mi doneli za hemoroid.Koji je velik spoljašnji oko centimetar dva već četiri godine.
Neznam šta su mi tamo radili jer hemororoid nisam imala ni pri porođajima koji su bili teški.

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-hemoroide-baner

Preporučeni preparat

hemoreks-baner
[icegram campaigns="3291"]