Šta je hronična opstruktivna bolest pluća – HOBP i kako je lečiti prirodnim putem

hobp bolest

Hronična opstruktivna bolest pluća ili HOBP je bolest pluća koju karakteriše smanjen protok vazduha u disajnim putevima usled suženih bronhija. Još se naziva i hronični opstruktivni bronhitis.

Kada kažemo da je bolest hronična, znači da ne prolazi uprkos lečenju. Dakle, govorimo o bolesti pluća koja je opstruktivna, odnosno postoji delimična blokada u disajnim putevima i hronična, odnosno ne povlači se.

Najviše je obolelih pušača, bivih pušača, pasivnih pušača i osoba koje su izložene udisanju prašine i dima. U rizičnu grupu  ubrajaju se osobe koje koriste peći na čvrsto gorivo i osobe koje rade na mestima sa mnogo dima i prašine.

Bolest se klasifikuje po takozvanoj GOLD klasifikaciji, na osnovu volumena vazduha u plućima, odnosno maksimalno izdahnute količine vazduha. Kod zdravih osoba, taj broj je iznad 80 %, odnosno oko 5 l gasa, dok je sve ispod znak opstrukcije.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Bronhitis

e-knjiga-bronhitis
17 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Bronhitisa

HOBP – LAKŠE ISKAŠLJAVAM I DIŠEM, MOGU DUŽE I LAKŠE DA SE KREĆEM

Milan-Katic-primed-2-iskustvo

Bolujem od HOBP već 5 godina.

I pored terapije, teško dišem, i stalno sam imao osećaj da mi se u grlu skuplja sekret koji ne mogu da iskašljem.

PRIMED 2 koristim već 3 meseca.

Svako jutro sam uzimao po jednu kafenu kašičicu PRIMEDA, i vrlo brzo sam počeo da osećam poboljšanje.

Ko je u rizičnoj grupi za HOBP?

Kao što smo napomenuli, pušači ili osobe izložene duvanskom dimu, jesu najugroženiji. Podjednako su ugroženi i pasivni pušači. Dugogodišnje uživanje duvana nosi najveći rizik.

Radna mesta koja zahtevaju višesatno izlaganje hemikalijama (isparenjima, gasovima, iritansima), ali i zagađen vazduh u životnom prostoru usled loženja može dovesti do nastanka hronične opstruktivne bolesti puća. Slično, udisanje prašine, čađi, dima, pare naročito povećava rizik od oboljevanja.

Život u mestu sa visokim stepenom aerozagađenja može imati uticaj na nastanak bolesti.

Dugoročno izlaganje svim pomenutim iritansima, u plućima izazivaju inflamantorni respons (upalu), što dalje dovodi do sve većeg sužavanja disajnih puteva i raspada plućnog tkiva.

Dečije plućne bolesti, kao i nasledni faktori mogu igrati ulogu u oboljevanju.

Manje značajni faktori rizika mogu biti česti bronhitisi, Kartagenerov sindrom i infertilitet.

Najčešće se HOBP javlja nakon četrdesete godine, ali je ova granica pomerena, te je sve više mlađih obolelih.

Simptomi hronične opstruktivne bolesti pluća

Najkarakterističniji simptomi HOBP-a su:

  • kašalj,
  • iskašljavanje sekreta (najčešće bele boje),
  • zapaljenja disajnih puteva.

Mogu se javiti i simptomi:

  • teško disanje,
  • osećaj gubitka vazduha,
  • i često noćno kašljanje.

Svi simptomi vremenom postaju samo izraženiji i teži, a traju duži vremenski period.

Kašalj traje oko tri meseca, nekoliko puta za dve godine. Prati ga iskašljavanje ispljuvka, ali i ne mora.

Kratak dah je ozbiljan simptom. Najčešće ćete primetiti da tokom i manjih fizičkih aktivnosti ne možete da uzmete dovoljno vazduha i da vam sve predstavlja napor. Uz ovaj simptom, možete osetiti i bol u grudima.

Još neki od simptoma mogu biti i stezanje u grudima (retko), kao i šištanje pluća. Karakteristično je da osobama koje imaju HOBP treba više vremena da izdahnu nego udahnu. Obično se prvo kod svih pacijenata javlja – zamor.

Zamor se kod ljudi javlja usled nedovoljnog dotoka kiseonika do svih ćelija u organizmu, uzrokovan otežanim disanjem. Ako se uz ovaj simptom javi i još neki od pomenutih, skoro je izvesno da bolujete od hronične opstruktivne bolesti pluća.

Često se javlja i povišena telesna temperatura, kao i slaba koncetracija i zaboravnost. Kada do mozga dolazi premalo kiseonika, odnosno krvi, često zaboravljamo i ne možemo da se usresredimo. Istraživanja kažu i da čak 40 % osoba koje boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća, boluje i od depresije.

Četvrtina obolelih značajno gubi na težini, s obzirom da kiseonik i krv ne stižu do mišića, te mišićna masa rapidno opada. Kod težih oblika bolesti, javlja se oticanje stopala i gležnjeva, jer dolazi do poremećaja rada bubrega.

U Srbiji od ove bolesti boluje oko 600000 ljudi, a smatra se da je peti najčešći uzrok smrti. Visoka smrtnost uzrokovana je kasnom dijagnostikovanju, s obzirom na to da se simptomi neretko vezuju za konzumranje cigareta ili povezuju sa prehladom.

zabranjeno-pusenje

Kako sprečiti nastanak HOBP?

S obzirom na to da se radi o bolesti koja nastaje skoro pa isključivo androgenim faktorom, treba ograničiti svako izlaganje faktorima koji nose rizik.

PREVENCIJA

Pre svega, izbacite duvanski dim. Treba prestati sa pušenjem, odnosno što manje vremena provoditi u prostorijama gde se puši. Ako to već činite, prostorije treba da budu dobro provetrene, odnosno sa veoma dobrom ventilacijom.

Boji uslovi rada koji podrazumevaju dobru zaštitnu opremu koja sprečava prašinu, čađ i isparenja da dođu do pluća, moraju da se obezbede zaposlenima na ovakvim radnim mestima.

Ako je bolest već prisutna, u ranoj fazi, poželjno je ostaviti pušenje, jer se može očekivati da se plućne funkcije vrate na nivo zdravog čoveka.

Vežbe disanja mogu pomoći vašim plućima i vama da se osećate bolje.

Kako se dijagnostikuje hronična opstruktivna bolest pluća?

Na bolest će najpre posumnjati lekar opšte prakse nakon što mu saopštite simptome i pregleda stetoskopom. Dalje će vas uputiti pulmologu.

Za utvrđivanje stepena HOBP – a koristi se spirometrijski test, CT, rendgenski snimak i analize krvi.

Nakon postavljene dijagnoze, dobićete pumpice, lekove ili tečnosti koji imaju za cilj da vam ublaže simptome.

Kako živeti sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća?

Ako se pridržavate nekih od sledećih saveta, kvalitet vašeg života može mnogo da se popravi.

Pojačajte fizičku aktivnost. Najbolje je redvno šetati kraj reke, mora, u parkovima ili šumama, odnosno udisati svež i čist vazduh. Vežbajte umereno, vežbe koje su vam prilagođene.

Jedite manje i češće. Obilni obroci zahtevaju duže varenje što znači da će vašem digestivnom traktu trebati više kiseonika. Izbegavajte previše vruću hranu, hranu koja se dugo žvaće i hranu koja nadima.

Smanjite unos soli ili je potpuno izbacite. Kada vam je bolest dijagnostikovana, bilo bi poželjno da nekoliko dana budete na detoksikaciji organizma sokovima od svežeg voća i povrća.

Pijte dosta vode, najmanje 2 l dnevno. Voda stanjuje sluz u plućima i podstiče izbacivanje šlajma.

Izbegavajte upotrebu parfema, lakova za kosu, sprejeva. Održavajte higijenu u kući, pa izbegavajte zavese, tepihe i nameštaj koji se teško pere. Sredstva za čišćenje ne bi trebalo da udišete.

Izbegavajte susrete sa osobama koje boluju od infekcija disajnih puteva. Raspitajte se o vakcinaciji, naročito protiv gripa i pneumokoka.

Podignite uzglavlje na krevetu za spavanje. Neka uzvišenje bude do 12 cm kako biste sprečili nagomilavanje sekreta u donjem delu pluća. Sve preko toga može štetiti srcu.

U kući nemojte držati krznene životinje, a izbegavajte i kontakt sa njima.

Svakodnevno treba da se inhalirate eteričnim uljima, najbolje nane. Inhalacijom ćete raširiti bronhije i očistiti pluća od toksina.

prirodni-lekovi-HOBP

Prirodno lečenje hronične opstruktivne bolesti pluća – HOBP

Mada vam ni jedna od ovih biljaka ne može garantovati izlečenje, zasigurno će ublažiti simptome i poboljšati vam kvalitet života.

1. Divizma poseduje blagotovran uticaj na pluća

Divizma je poznata po tome što ima blagotvoran uticaj na pluća. Cvet divizme sadrži sluz koja oblaže bronhije i pomaže kod kašlja. Sadrži i saponine koji pomažu iskašljavanje.

Pripremite čaj tako što ćete pomešati 100 g divizme i 100 g bokvice, pa uzeti supenu kašiku mešavine i preliti šoljom ključale vode. Ostavite poklopljeno oko 20 minuta, pa procedite i pijte 3 puta dnevno nakon jela. Čaj je poželjno zasladiti sa kašikom prirodnog meda.

2. Ljuta paprika za izbacivanje sluzi iz pluća

Ljuta hrana, a pre svega paprika, pomaže izbacivanje sluzi iz pluća i razlaže je. Deluje veoma pozitivno na plućno tkivo, jača ga i štiti. Pored paprika, jedite i beli luk, đumbir, ren i crnu slačicu.

3. Sladić pomaže iskašljavanje

Sladić je snažan antioksidans, a sadrži čak 9 jedinjenja sa ekspektoransnim dejstvom.

Čaj od sladića razlaže nagomilanu sluz i pomaže iskašljavanje. Oko pola kašičice čaja prelijte sa 150 ml ključale vode, pa ostavite oklopljeno 5 minuta. Procedite, pa pijte 3 puta dnevno, nakon jela, 3 – 4 nedelje.

Sladić ne treba piti prečesto i u velikim količinama, jer izaziva nagomilavanje natrijuma u organizmu.

Kako je obolelima uvek imunitet oslabljen, u čaj možete dodati kašičicu meda i prut cimeta, za bolji i jači imunitet.

3. Nana za borbu protiv hronične opstruktivne bolesti pluća

Pitoma nana je sjajan saveznik u borbi protiv ove bolesti. Mentol iz nane utiče na smanjivanje i razlaganje sluzi. Koristite je kao čaj koji pravite na uobičajen način ili kao tinkturu.

4. Zeleni i crni čaj

Pomažu vam da iskašljete sluz, ali i pokreću i razlažu ga i iz najnižih delova pluća. Sadrže i kofein koji ima antidepresivno dejstvo.

5. Bosiljak za čišćenje pluća

Verovatno se sećate da su nas mame i bake često inhalirale nad loncem sa čajem od bosiljka. To je zato što je fantastičan za pluća.

Pomaže čišćenje pluća i utiče na jačanje plućnog tkiva. Pijte čaj od bosiljka i koristite ga u ishrani.

6. Eukaliptus

Ulje eukaliptusa koristite za inhalaciju i vrlo brzo ćete osetiti olakšanje.

7. Oman smiruje kašalj

Koren ove biljke smiruje kašalj i pomaže izbacivanje sluzi.

Jednu kafenu kašičicu biljke prelijte šoljom vrele vode i ostavite do 5 minuta da stoji, pa procedite i pijte. Čaj se pije 3 puta dnevno.

Tinktura od ove biljke se uzima takođe 3 puta dnevno, pola ili najviše cela kašičica.

8. Plućnjak uklanja katar iz disajnih puteva

Plućnjak ili medunac uklanja katar iz disajnih puteva, pomaže smirivanje kašlja i regeneriše sluznicu disajnih organa.

Jednu do dve kašičice ove biljke prelijte šoljom ključale vode, te sačekajte da odstoji, procedite i pijte po šolju 3 puta na dan.

9. Očajnica

Biljka se naziva još i mačija trava ii tetrljan. Podstiče izbacivanje sluzi iz pluća i deluje protiv bronhijalnih spazama, a olakšava i kašalj.

Pijte je kao čaj, tako što 1 kašičicu suvih listića biljka prelijete šoljom ključale vode ili kao tinkturu, četvrtinu do pola kašičice tri puta dnevno.

Dobro se kombinuje i sa divizmom, konjskim kopitom i libeliom.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gasha
Gasha
4 years ago

Odlican clanak i veoma korisne i tacne informacije, Imam pitanje veano za kozije mleko i uticaj na HOBP

Zoks
Zoks
4 years ago

Pre mesec dana dijagnoza hobp, 65 posto, ja se dobro osecam, ostavio pusenje, dobio pumpicu, pijem cajeve…zanima me u kojoj sam ‘fazi” obolenja i mogu li sta popraviti naravno uz disciplinovano pridrzavanje propusanog i uz pomoc prirode

Matilda
Matilda
4 years ago

Super tekst i dosta naučila o HOBP pošto duže vremena kako su mi ustanovili ali dosta simptoma nemam kako ovdje piše. Lp svima

Lila
Lila
2 years ago

Zanima me da li se ovi čajevi piju kao mešavina,jer kako piše svi su jednako dobri.Tek nameravam da ih pijem

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-bronhitis-baner

Preporučeni preparat

bronhitis-baner
[icegram campaigns="3288"]