Ishrana posle operacije štitne žlezde

Ishrana posle operacije štitne žlezde

Štitna ili tiroidna žlezda je smeštena u prednjem delu vrata i ima oblik leptira.

Za naš organizam je veoma važna, jer je zadužena za proizvodnju hormona koji učestvuju u metaboličkim procesima.

Poremećaji koji se javljaju u njenom radu mogu je ubrzati ili usporiti, te stvoriti mnoštvo nelagodnih simptoma.

Bolesti štitne žlezde jedne su od najčešćih bolesti danas. Smatra se da čak 35 % svetske populacije makar jednom u životu ima neke probleme sa štitnom žlezdom.

Žene češće obolevaju od bolesti štitne žlezde, čak 8 puta češće nego muškarci.

Smatra se da su žene u menopauzi najrizičnija grupa od oboljevanja, ali statistika pokazuje da nije retko da obole i mlađe žene ili muškarci.

Srbija, takođe, beleži porast osoba obolelih od neke bolesti štitne žlezde.

Endokrinolozi smatraju da bi čak 50 % ljudi koji nisu dolazili na ultrazvučne preglede, otkrili neku abnormalnost u radu štitne žlezde.

Hipertireoza (pojačan rad štitne žlezde) češće je uzrok operacije.

Posledice koje može ostaviti hipotireoza (smanjen rad štitne žlezde), poput čvorova na štitnoj žlezdi, mogu da dovedu do operacije.

Na kraju, rak štitne žlezde čest je razlog za operaciju.

BESPLATNA e-knjiga
Hipotireoza i Hipertireoza

e-knjiga-stitna-zlezda
Saznajte koje sve prirodne namirnice vam mogu pomoći u tretmanu štitne žlezde

Smanjila sam TSH, manje mi se spavalo i bolje sam funkcionisala

Primed 7 iskustvo DragicaImam usporen rad štitaste žlezde.

U poslednje dve godine primetila sam da sam stalno umorna, bezvoljna, puno mi se spavalo.

Takođe, ciklusi su mi bili neredovni.

Nisam znala da imam problem sa štitastom žlezdom dok nisam otišla na snimanje, kada mi je lekar koji je snimao štitastu žlezdu rekao da bi trebalo da se uradi i analiza hormona.

Analiza je pokazala da je povišen TSH, iako su ostali hormoni bili u redu.

Predložio mi je da počnem da koristim preparate na biljnoj bazi.

Kada je operacija štitne žlezde neophodna?

Operacija štitne žlezde uglavnom podrazumeva njeno delimično ili potpuno odstranjivanje. Na osnovu pregleda, vaš lekar će ustanoviti koju ćete terapiju koristiti i da li je operacija neophodna.

Endokrinolog će vas uputiti na analize krvi putem kojih će pratiti hormone štitne žlezde, uradiće ultrazvučni pregled, a nekad i fizički opipati vratni deo gde se nalazi štitna žlezda.

Ultrazvukom će se najčešće primetiti nodusi (čvorovi) ili ciste na štitnoj žlezdi. Tada ćete verovatno biti upućeni na biopsiju.

Ako je sadržaj nodusa ili ciste maligan, kao i ako se posumnja na rak štitne žlezde, verovatno ćete biti operisani.

Štitna žlezda će vam verovatno biti operisana kada štitna žlezda promeni svoju građu i funkciju. Promena građe najčešće se vidi u pojavi strume, odnosno uvećanju štitne žlezde.

Hipertireoza može biti razlog operacije štitne žlezde.

Ako se i nakon terapije medikamentima vaše stanje ne poboljšava, verovatno ćete biti lečeni operativnom metodom.

Bez obzira na uvećanje štitne žlezde, operacija se može nesmetano uraditi.

Hronične upale štitne žlezde mogu biti razlog operacije štitne žlezde.

Svaka sumnja na rak štitne žlezde se tretira vrlo ozbiljno.

Najčešće se osobe koje se lekaru jave u ranijim fazama raka vrlo lako vrate svojoj rutini nakon operacije štitne žlezde.

Čvorovi na štitnoj žlezdi najčešće nisu razlog za operaciju.

Međutim, ako narastu preko 3 cm mogu ozbiljno pritisnuti grkljan ili glasne žice i mogu izazvati probleme sa gutanjem.

Tada se edokrini hirurzi najčešće odlučuju da ga odstrane.

Osobama koje imaju genetsku sklonost ka tumoru, nekada se preventivno preporučuje otklanjanje štitne žlezde. Genetska sklonost se određuje testovima krvi na prisustvo PET – proto – onkogena. U odnosu na pacijente koji već imaju rak, operacija je lakša i brža.

Treba napomenuti da se operacijom skoro nikada ne uklanja čitava štitna žlezda.

Najčešće se uklanja deo ili veći deo štitne žlezde, upravo zbog njene povezanosti sa grkljanom i prolaskom krvnih sudova kroz nju.

Takođe, štitna žlezda je u blizini paratiroidnih žlezdi, te se lekari najčešće odlučuju da ostave mali deo štitne želzde.

Ako imate bilo kakvih problema sa štitnom žlezdom, a niste kandidat za operaciju, vaše stanje će se pratiti.

Prati se da li se ciste i čvorovi uvećavaju, odnosno da li raste sama štitna žlezda i da li menja svoju građu.

Kako izgleda operacija štitne žlezde?

Operacija štitne žlezde obavlja se u opštoj anesteziji i traje od minuta do 2 sata. Najbolje je izvršiti je u klinikama sa više iskustva u opercijama štitne žlezde ( preko 50 operacija godišnje).

Ukoliko zbog gušavosti postoji pojačan rad tiroidne žlezde, potrebno je prethodno pripremiti se za operaciju.

Priprema uključuje terapije antitireoidnih lekova i radioaktivnog joda.

U slučaju obične gušavosti ili netoksične čvoraste gušavosti, nikakva prethodna priprema nije neophodna.

U toku operacije se zaleđeni delovi žlezde pregledaju i ukoliko se ukaže bilo kakva sumnja na malignu prirodu, odmah se uklanja najveći mogući deo štitne žlezde.

S obzirom na razvoj medicine, danas su komplikacije veoma retke (oko 1 %), te se, ukoliko se ne ustanove komplikacije, pacijent otpušta u roku od nekoliko dana na kućno lečenje.

Uklanjanje jednog režnja štitne žlezde negde se obavlja čak u lokalnoj anesteziji, a pacijenti se zadržavaju nekoliko sati do 24 sata u bolnici.

Nakon operacije, pacijenti dobijaju hormonsku terapiju koja nadoknađuje hormone koje bi štitna žlezda proizvodila.

Hormoni se piju do kraja života, ali obezbeđuju sasvim normalno funkcionisanje i vraćanje svakodnevnim aktivnostima.

Pogledajte VIDEO: 20 prirodnih načina za lečenje štitne žlezde

Kako izgleda ishrana posle operacije štitne žlezde

Nakon operacije štitne žlezde preporučuje se odmaranje 2 – 3 nedelje i mirovanje. Ni kasnije, tokom života, nije preporučljiva veća fizička aktivnost koja zahteva naprezanja.

Trudite se da promenite životne navike, pa samim tim i ishranu posle operacija štitne žlezde.

Hranite se zdravo i raznovrsno. Izbegavajte masnu, previše začinjenu i jaku hranu. Jedite umereno, 5 manjih obroka u toku dana i pijte najmanje 2 l tečnosti dnevno.

Izbacite grickalice, konzerviranu hranu, mesne prerađevine i industrijski prerađene sokove.

Najčešće ćete se susresti sa smanjenjem magnezijuma i kalcijuma u organizmu nakon operacije. Stoga, bitno je suplementski nadoknaditi ove minerale, ali i ishrana može značajno pomoći.

Bademi su značajan izvor magnezijuma (30 g sadrži čak 24 % dnevno preporučene doze) i kalcijuma (oko 9 %).

Ako imate nedostatak ova dva minerala (obično se njihov nedostatak beleži zajedno), najbolje je unositi i dovoljne količine vitamina D. Čak i ako povećate unos kalcijuma, nedostatak vitamina D može da ostavi kalcijum neiskorišćen u organizmu.

Nedostatak magnezijuma i kalcijuma ćete prepoznati najpre po jakim grčevima u mišićima, češće u toku noći. Ipak, i vaš lekar će zasigurno pratiti količinu minerala u krvi.

Nedostatak kalcijuma nadoknađuje se ishranom, budući da se iz hrane kalcijum najbolje apsorbuje. Ako organizam nema dovoljno kalcijuma, prinuđen je da ga crpi iz kostiju. Najviše kalcijuma ima u mleku i mlečnim proizvodima.

Susam sadrži čak 7 puta više kalcijuma nego mleko.

Susam se može jesti, grickati samostalno, samleti ili jesti u zrnu, a možete ga dodavati hlebu i pecivu, jogurtu, žitaricama.

Suve smokve su veoma bogate kalcijumom.

Ako pojedete 100 g ovog suvog voća, zadovoljili ste čak 35 % dnevnog zahteva vašeg organizma za kalcijumom.

Leblebije su bogate i kalcijumom i magnezijumom, stoga veoma pogoduju pacijentima nakon operacije štitne žlezde.

ka su i rogač, kelj (ali ne treba preterivti sa njegovom upotrebom), kikiriki, brokoli, orah, seme suncokreta i sardina.

Prekomeran unos mesa i proteina uopšte ometa apsorbciju ili smanjuje količinu kalcijuma u krvi. Meso sadrži fosfor koji ometa iskorišćavanje kalcijuma, te meso možete zameniti mahunarkama, koje su inače dobar prirodan izvor proteina.

I prekomeran unos soli može ometati apsorbciju kalcijuma. Imajte u vidu da je jodirana so dobra za štitnu žlezdu, ali u maloj količini ili umereno.

Da bi se kalcijum pravilno apsorbovao, neophodan je i vitamin D. Njega ćete najviše dobijati sunčanjem, ali ga možete nadoknaditi i kvalitetnom ishranom.

Razmislite o tome da smanjite unos kofeina, jer kafa ometa iskorišćavanje kalcijuma u organizmu. Pušenje bi trebalo ostaviti nakon operacije štitne žlezde.

Kalcijum još možete naći u svežem voću i povrću, naročito u limunu, prosu, domaćem medu, maslinovom ulju, suvom grožđu… Zelje, pomorandže, losos, beli pasulj i tofu mogu biti odličan izbor, jer su bogati kalcijumom.

Magnezijum igra veoma važnu ulogu u vezivanju kalcijuma.

Magnezijum je i inače veoma bitan mineral našeg organizma, budući da opušta mišiće, reguliše rad srca, creva, a kod trudnica smanjuje rizik od pobačaja i prevremenog porođaja.

Magnezijum ćete naći u integralnom hlebu.

Dva parčeta integralnog hleba (oko 40 g) sadrži 30 g ovog minerala. Integralni pirinač obiluje magnezijumom, kao i spanać. Već smo pomenuli badem i suvu smokvu, a dobro je jesti i bananu, spanać i crnu čokoladu sa što većim procentom kakaa.

Pečene semenke bundeve sadrže magnezijum, čak 530 mg u 100 g, a ništa manje za njima ne zaostaje ni brazilski orah. Susam i kikiriki su sjajni izvori ovog minerala.

Pečeni krompir ne treba zaboraviti, jer je dobar izvor magnezijuma i odličan za ishranu posle operacije štitne žlezde.

Povremeno možete jesti i beli pirinač, ali je bolje zameniti ga integralnim, beli hleb i kukuruzne pahuljice, jer sadrže u manjoj meri ovaj mineral.

Mleko, jogurt i mlečni proizvodi sadrže malo magnezijuma, nasuprot rasprostranjenom mišljenju da su bogati ovim mineralom.

Magnezijuma ima i u morskim plodovima.

Važan je i za hlorofil koji daje zelenu boju biljkama, pa ga ima u zelenom povrću. Avokado je proglašen za super namirnicu, a inače je bogat magnezijumom. Jedite ga u šejkovima, sosevima, namazima.

Magnezijum se gubi dugom termičkom obradom, pa je najbolje da se hrana koja ga sadrži bude sveža i jede se bez kuvanja koliko je to moguće.

Ukoliko je neophodno, kuvanje treba da bude što kraće.

Najbolje je piti dosta vode kada promenite ishranu, jer voda pomaže i pojačava rastvaranje magnezijuma u organizmu.

Nakon operacije štitne žlezde je poželjno skinuti kilograme koji su se prethodno nagomilali neadekvatnim funkcionisanjem štitne žlezde.

Zbog hormona koje uzimate, imajte u vidu da će kilogrami sporije odlaziti, ali se ne predajte.

Jedite zdravu hranu i šetajte ili umereno trenirajte. Nikako se ne zamarajte previše.

Posle operacije štitne žlezde ćete morati da izbacite cveklu i rotkvicu iz ishrane, a preporučuje se i da posetite planinu.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rada
Rada
4 years ago

13 g.sam na Favistanu, jer mi je stitna hipertiroidna.U Tuzli mi niko, nikada, nije nista predlozio,s obzirom da se Favistanom smije lijeciti 2g.Trazim operaciju i konacno sam dobila prijedlog za konzilij,a hirurg mi je rekao da ce vaditi cijelu stitnu.Sve mi je dobro i Scintigrafija i Punkcija i cvor, hladni, 17,5x21mm.ali se stanje nikada nije popravilo,13 g.sam na tsko toksicnom lijeku.Boze pomozi mi!

Daniela
Daniela
4 years ago

Operisala sam stitnu zlezdu.Ostranjena je cela pre godinuipo dana.Pijem Euthirox od 100.Dijabeticar sam na insulinu.Imam nedostatak vitamina D pa ga dnevno unosim putem kapi.Rekli su mi da dok pijem vitsmin D ne pijem magnezijum iako mi on pomaze zbog grceva.Najveci problem je taj sto sam se ugojila 12 kg od operacije.Sta da radim da smrsam?

Marjan Silistarevic
Marjan Silistarevic
1 year ago

Moja supruga je operisala stitnu zlezdu.3 Stepen Ostranjena je cela upravo 24 08 2022 u Macedoniju privatna klinika Acibadem Sistina i bozje zdravje pataloški nalaze cekamo 7 Semptembar danas je 4 dan kako je operisana bog u pomoc svima pa i mojoj suprugi Amen.

marija
marija
4 years ago

Postovani, tekst je vrlo lep i edukativan. Potkrala se mala greska u sledecoj recenici. “Dva parčeta integralnog hleba (oko 40 g) sadrži 30 g ovog minerala”. Mahom mi je sve jasno sem jednog. Zasto izbaciti cveklu i rotkvicu iz ishrane?

Franceska
Franceska
3 years ago

Clanak je vrlo interesantan. Stime sto sve lepo receno. Ponekad ljudi posle operacije uopste ne vode racuna o ishrani. Ja upravo sam operisana i za dlaku sam ostala ziva zahvalna sam svom doktoru sto me operisao.

Jelena
Jelena
2 years ago

Detaljno objašnjeno i poučno.

Svetlana Dedic
Svetlana Dedic
2 years ago

Da li ima đe koja klinika za transplataciju para štitne žlijezde..molim vas

Vera
Vera
2 years ago
Reply to  Svetlana Dedic

Zasto ne nadjete na googl br telefona KBC Srbije.
Tamo su experti za bolesti zlezda
Zakazite pregled..moj Dr hirurg je bio
Izuzetan Dr Vladan Živaljević 2016godine pa se informišite dalje
Sa Bozijom pomoci da budete dobro

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-stitna-zlezda-baner

Preporučeni preparat

stitna-zlezda-baner
[icegram campaigns="3277"]