Jačanje imuniteta prirodnim putem: Prirodni lekovi i saveti koji će brzo ojačati vaš imuni sistem

snazan-imunitet

Imunološki sistem je veoma važan, više od bilo kog drugog sistema u telu. Predstavlja vašu ličnu vojsku, štiti vaše telo od napadača (poput bakterija, gljivica i virusa), brani vas od infekcija i nekoliko vrsta raka.

Vaša sposobnost interakcije sa svetom oko vas, a da istovremeno ostanete zdravi, zavisi u velikoj meri od dobrog funkcionisanja vašeg imunološkog sistema.

Zdrave životne navike

Nema nikakve pilule ili dodataka koje možete uzeti kako bi odmah poboljšali vaš imunološki sistem. Umesto toga, usvajanje zdravih životnih navika može poboljšati vaš imunitet za čitav život.

Pokazalo se da siromašna ishrana rezultira povećanim infekcijama, usporava ozdravljenje prilikom povreda i infekcija, povećava osetljivost na simptome i komplikacije zbog poremećaja imunološkog sistema.

Nauka je pokazala da se imunološka funkcija često smanjuje kako starimo, ali nedavna istraživanja upućuju na to da je rad imunološkog sistema takođe povezan sa ishranom i može se pojačati konzumiranjem zdrave hrane.

SUPER-FORMULA ZA NAJSNAŽNIJI IMUNITET!

primed13-forte
PRIMED-13 Forte je preparat na bazi meda, kordicepsa, rejši i šitake pečuraka.

Naučne studije potvrđuju da su ove pečurke NAJJAČI PRIRODNI STIMULANSI IMUNITETA!

Tajna blagotvornog dejstva pečuraka je u visokom sadržaju polisaharida i antioksidanasa, koji snažno stimulišu imunološki sistem, čak i kod stanja teško oštećenog imuniteta.

Ćelije imunološkog sistema

Ćelije imunološkog sistema se nalaze u krvotoku ili u limfnim čvorovima, koji se nalaze u telu, stoga se šire kroz tkiva i mogu brzo putovati kada dobiju poziv upomoć. Na taj način imunološki sistem je postavljen tako da smanjuje mogućnost ulaska u telo stranim napadačima koji mogu uzrokovati infekcije i bolesti i brzo reaguje na sve one koji to uspeju.

Vaš imunološki sistem takođe se oslanja na određene strukture u telu koje pružaju temelj za odbranu. Najvažnije strukture imunološkog sistema su prepreke unutar vašeg tela i izvan njega. Ove prepreke zadržavaju neželjene organizme i molekule pre ulaska u telo gde mogu učiniti štetu.

Budući da je vaša koža u dodiru sa spoljnim svetom, verovatno ne čudi da koža predstavlja važnu barijeru, međutim to je samo jedan deo vaše odbrambene barijere.

Gastrointestinalni trakt

Vaš gastrointestinalni trakt je zapravo najveća prepreka između vas i spoljnog sveta.

Gastrointestinalni trakt je poput unutrašnje kože, ali ima oko 150 puta više površine od vaše spoljne kože. Takođe sadrži najveći broj imunoloških ćelija celog tela, što čini oko 60% celog imunološkog sistema.

I za razliku od vaše kože ili čak pluća, vaš gastrointestinalni trakt mora shvatiti kako da zaustavi štetne molekule i patogene organizme, a da istovremeno ostavi hranljive materije i komponente hrane koje su potrebne vašem telu za preživljavanje.

Dakle, mora biti selektivan u svojoj zaštiti. Hrana koju jedete može da pruži podršku ovoj barijeri ili da uzrokuje oštećenja.

Alkohol i lekovi

Na primer, poznato je da konzumacija alkohola nadražuje želudačnu mukoznu barijeru. Neki lekovi, na primer, nesteroidni protivupalni lekovi poput aspirina i ibuprofena takođe mogu oštetiti ovu barijeru.

Održavanje zdravih ćelija unutar tkiva koje čine vaše prepreke, uključujući vaš gastrointestinalni trakt, od vitalnog je značaja za optimalno zdravlje.

Vaš imunološki sistem razvijen je tako da bi mogao da deluje i protiv ćelija raka unutar vašeg tela. Međutim, bez odgovarajuće kontrole i sposobnosti razlikovanja zdravih od nezdravih ćelija, vaš imunološki sistem može pogrešno ubiti vaše zdrave ćelije.

Vaš upalni odgovor takođe je razvijen kako bi podržao isceljivanje, ali kada taj odgovor postane preterano aktivan, može postati destruktivan.

Bolesti autoimunih sistema kao što su reumatoidni artritis i multipla skleroza, osetljivost na infekcije i rane koje se neće izlečiti su neke od posledica neravnoteže i disfunkcije imunog sistema.

Stoga, zdravi imunološki i upalni odgovori moraju održavati osetljivu ravnotežu kako bi postigli zaštitu bez da uzrokuju samouništenje.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Jačanje imuniteta

e-knjiga-jacanje-imuniteta
Prirodne namirnice koje će ojačati vaš imunitet i zaštititi vaš organizam

Neophodno je dijagnostifikovati i lečiti uzrok disfunkcionalnog imunološkog sistema.

Nekoliko glavnih uzroka:

 • Loše probavno zdravlje (nedostatak dobrih bakterija u probavnom traktu, hronična opstipacija ili proliv).
 • Upalna stanja (npr. Kronova bolest, ulcerozni kolitis, autoimuna bolest, rak, itd …). Čak i blaga upala koja se javlja u mnogim hroničnim bolestima može oslabiti imunološki sistem.
 • Hronične virusne infekcije (HIV, herpes, itd …).
 • Loša ishrana, naročito prekomerno konzumiranje rafinisanog šećera, jednostavan unos ugljenih hidrata ili nedostatak celovite hrane (što dovodi do nedostatka vitamina, minerala i proteina).
 • Višak posla.
 • Stres, preterano vežbanje ili nedostatak sna. Pogotovo ako je povezan s hronično povišenim nivoom kortizola.

Sve što jedete ili će ojačati ili oslabiti vaš imunološki sistem, tako da je ishrana ključ njegove efikasne funkcije.

Medicinska istraživanja su utvrdila da je jedan od najvažnijih faktora u podršci zdravog i uravnoteženog imunološkog sistema dobra ishrana.

Istraživanja pokazuju da zdrava ishrana može pomoći u održavanju vašeg imunološkog sistema spremnim i sposobnim za ispravno funkcionisanje kada je to potrebno.

Važnost ishrane

Dobra ishrana je apsolutni uslov za bolji i jači imunološki sistem.

Jačanje imunološkog sistema mora biti prioritet kada želimo imati dobro zdravlje, a za to su važna tri faktora – fizička aktivnost, raspoloženje i ishrana. Lako je, stoga, ojačati snažan imunološki sistem ako zdravo jedemo, optimistični smo i vežbamo.

Morate obratiti pažnju kakve vežbe radite, budući da naporne vežbe mogu i da oslabe imunološki sistem. Da bi ga ojačali, preporučuju se opuštajuće vežbe.

Mnogi testovi su pokazali da psihološka stanja stresa, depresije ili tuga utiču na imunološki sistem. Zato se preporučuje opuštanje, uklanjanje stresa i optimizam.

Zdravlje imunološkog sistema zavisi od tri stvari:

 • Biohemijske podrške (uključujući ishranu)

 • Genetskog faktora (naslednih osobina)

 • Uklanjanje toksičnih potiskivača

Pogledajte VIDEO: 20 prirodnih načina za jačanje imuniteta

Preporuke za poboljšanje vašeg imunog sistema

1. Jedite zdravu hranu

U teoriji, ovo izgleda prilično jednostavno: Jesti dovoljno zdrave hrane kada se osećate gladnim.

Nažalost, to nije tako jednostavno sprovesti u praksi. Nezdrave mogućnosti ishrane nalaze se svuda gde se okrenemo, jedemo iz emocionalnih razloga ili čak ne znamo šta je “zdrava” hrana.

Izbegavajte previše da jedete, jer to može dovesti do gojenja i naškoditi imunološkom sistemu.

Istraživanje je pokazalo da gojaznost sprečava da imunološki sistem pravilno funkcioniše, povećavajući njegovu ranjivost na infekciju.

Jednako je važno koliko i kada jedete, i ono šta jedete.

zdrava-hrana

Neke hranljive materije i hrana koja je preporučena za poboljšanje imunološkog sistema:

 • Hranu bogatu vitaminom C, poput agruma i brokolija, budući da bez ovog vitamina funkcije makrofaga su nemoguće,(oni uništavaju strane materije i čestice, razgrađuju ih svojim enzimima i tako ih uklanjaju iz organizma).
 • Hranu bogatu vitaminima E, (poput celovitih žitarica, orašastih plodova, semenki i hladno ceđenih biljnih ulja), vitamin E je snažan antioksidans koji štiti telesne ćelije od oštećenja koje može uzrokovati prekomerna količina slobodnih radikala.
 • Beli luk ili češnjak, zbog svojih antivirusnih, antibakterijskih i antifungalnih svojstva.
 • Hranu bogatu cinkom, poput pasulja, ćurećeg mesa, rakova i govedine, jer bez dovoljno cinka limfne žlezde se skupljaju što dovodi do nemogućnosti proizvodnje T ćelija
 • Bioflavanoide, koji se nalaze u voću i povrću, koji jačaju zidove kapilara
 • Selenom bogatu hrana, kao što su piletina, celovite žitarice, tuna, jaja, teleća džigerica, semenke suncokreta i smeđi pirinač, budući da je selen potreban za funkcionisanje štitne žlezde, za imuni sistem.
 • Hranu bogatu karotenoidima i vitaminom A, poput šargarepe i ribljeg ulja, budući da vitamin A štiti ćelijske membrane, jača kožu i sluzokožu, vid i pojačava funkciju imunološkog sistema.
 • Omega-3 masne kiseline, pronađene u orašastim plodovima, lososu, tuni, skuši, itd., koje ulaze u sastav ćelijske membrane, pomažu u smanjenju zapaljenskih procesa u krvnim sudovima i zglobovima, ali i u drugim delovima tela, smanjuju nivo triglicerida, snižavaju krvni pritisak i dr.

Povrće, kao što su brokoli, prokelj, cvetača i kupus, postaje najvažnije u ishrani za poboljšanje imuniteta.

Prema novoj studiji koja je vođena, hemikalija proizvedena nakon konzumacije tog povrća može zaustaviti rast ćelija raka i podstaknuti proizvodnju određenih komponenti imunološkog sistema.

2. Redovno vežbajte

Podaci iz brojnih studija pokazuju da redovno vežbanje smanjuje broj bolesnih dana. Vežba ne mora biti naporna za pružanje ovih prednosti – zapravo umerena fizička aktivnost može čak postići bolji rezultat. Šta god radite, slušajte svoje telo.

Imunološki sistem je upravo to – sistem, a ne jedinka. Da bi dobro funkcionisao, to zahteva ravnotežu i sklad. Koliko je imunološki sistem složen upravo govori i to da i dalje postoji mnogo toga što istraživači ne znaju o zamršenosti i međusobnoj povezanosti imunološkog odgovora.

Vaša prva linija odbrane je odabir zdravog načina života.

Pratite opšte smernice za dobro zdravlje, to je najbolji korak koji možete preduzeti kako bi prirodno održali svoj imunološki sistem snažnim i zdravim.

redovno-vezbajte

Svaki deo vašeg tela, uključujući i vaš imunološki sistem, bolje funkcioniše kada je zaštićen od napada okoline i podstaknut zdravim životnim strategijama, kao što su:

 • Ne pušiti.
 • Konzumiranje hrane poput voća i povrća, i malo zasićenih masnoća.
 • Redovno vežbanje.
 • Održavanje zdrave težine.
 • Kontrolisanje krvnog pritiska.
 • Ukoliko pijete alkohol, piti ga umereno.
 • Imati dobar san.

Preduzmite korake kako biste izbegli zarazu, kao što je često pranje ruku i temeljno kuvanje mesa.

Prirodni kućni lekovi koji mogu poboljšati i ojačati vaš imunološki sistem i zaštititi vaše telo:

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-imunitet-baner

Preporučeni preparat

kancer-baner
crno-vino

1. Crno vino deluje kao izvrstan stimulans za imunološki sistem

Crno vino, kada se konzumira u kontrolisanim količinama, deluje kao izvrstan stimulans za imunološki sistem tela. Vino pomaže u ubijanju stranih tela i određenih opasnih bakterija poput salmonele.

Crno vino takođe pomaže u sprečavanju koronarne bolesti srca kada se konzumira umereno.

Čaša crnog vina dnevno pojačava imunitet i štiti telo od hladnoće, groznice i poremećaja želuca. Ali, previše konzumacije može oštetiti jetru i uništiti imunološki sistem tela.

Izuzetno je važno konzumirati crno vino u kontrolisanim količinama, jer nam može produži život i poboljšati zdravlje.

Beli luk

2. Beli luk ili češnjak je jedna od najboljih namirnica za jačanje imunološkog sistema

Beli luk ili češnjak je jedna od najboljih namirnica za jačanje imunološkog sistema. Beli luk, prirodni antibiotik, antivirusni, antibakterijski i antifungalni agens, pomaže u zaštiti tela od raznih bolesti.

Redovna konzumacija belog luka pomaže u kontroli upale, reumatoidnog artritisa i multiple skleroze.

Beli luk takođe pomaže u smanjenju krvnog pritiska, nivoa holesterola i smanjuje rizik od različitih vrsta raka.

Med

3. Med je izuzetno dobar za imunološki sistem

Med je odličan za imunitet – jedna kašika meda dnevno izuzetno je dobra za očuvanje zdravlja organizma. To je prirodni antioksidantni, antibakterijski i antimikrobni agens koji pomaže u zaštiti tela od virusa, gljivica i bakterija.

Med takođe poboljšava probavni sistem lečenjem refluksa kiseline. Pomaže u ublažavanju bola grla, regulisanju šećera u krvi i lečenju kašlja i prehlade.

Sargarepa

4. Voće i povrće za jak imuni sistem

Zeleno lisnato povrće, kao i voće pripadaju hrani za pospešivanje imunološkog sistema. Bogato folnom kiselinom, voće i povrće poboljšava funkcionisanje vašeg imunološkog sistema.

Nedostatak folne kiseline smanjuje izlučivanje potrebnih količina antitela koja poseduju svojstva koja sprečavaju zarazu.

Vitamin A prisutan u šargarepi, slatkom krompiru i tamnozelenom lisnatom povrću omogućuje belim krvnim zrncima efikasniju borbu protiv infekcija.

Vitamin C koji se nalazi u agrumima kao i paprikama, papajama i brokuli poboljšava apsorpciju gvožđa iz hrane biljaka, čime se štiti imunološki sistem od bolesti.

Vitamin E u orašastim plodovima može se boriti protiv gripa i infekcija gornjih disajnih organa. Zeleno lisnato povrće naročito je korisno za trudnice i dojilje.

Zeleni caj

5. Zeleni čaj je izvrstan za jačanje imuniteta

Zeleni čaj je izvrstan za jačanje imuniteta. Sadrži epigalokatehin galat, tip flavonoida koji se bori protiv bakterija i virusa, te stimuliše proizvodnju imunoloških ćelija.

Zeleni čaj je takođe bogat izvor antioksidansa. Redovna konzumacija zelenog čaja sprečava kardiovaskularne bolesti, moždani udar i rak.

Narandza

6. Pomorandže, limun i Guava mogu ojačati vaš imuni sistem

Voće poput pomorandže, limuna i guava su najbogatiji izvori vitamina C. Osim toga, guava je puna vlaknima, koji štite od visokog holesterola i srčanih bolesti.

Pomorandže su takođe veliki izvor bakra, kalijuma, vitamina A i vitamina B9, vitamina B1 i karotenoida koji su vitalni za imunološki sistem tela.

Ovi plodovi takođe pomažu u smanjenju nivoa holesterola i krvnog pritiska.

losos

7. Riba je jedan od najboljih prirodnih lekova za jačanje imunološkog sistema

Redovna konzumacija ribe je jedan od najboljih prirodnih lekova za jačanje imunološkog sistema. Riba je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina i cinka.

Cink pomaže u izgradnji i popravljanju ćelija, dok su omega-3 masne kiseline prirodni antioksidansi i imaju protivupalna sredstva.

Kurkuma

8. Kurkuma poboljšava funkcionisanje imunološkog sistema

Nedostatak vitamina B6 nepovoljno utiče na različite aspekte imunološkog odgovora kao što su sposobnost doziranja limfocita i konverzije u različite tipove T i B ćelija.

Kurkuma sadrži vitamin B6, kao i minerale poput kalijuma, mangana i gvožđa koji su važni za funkcionisanje različitih sistema u telu. Sadrži i kurkumin, čiji antioksidativni učinak poboljšava funkcionisanje imunološkog sistema.

Laneno seme

9. Semenke lana za jak imunitet

Semenke lana su bogati izvor alfa-linolenske kiseline, omega-3 masnih kiselina i phytoestrogens zvan lignans koji igraju važnu ulogu u pravljenju odgovora imunološkog sistema, zadržavajući infekcije i autoimune bolesti u razvoju.

Semenke lana takođe imaju anti-kancerogena svojstva.

zob

10. Zob

Zobene pahuljice tokom doručka mogu dosta pogodovati vašem imunološkom sistemu. Topljiva vlakna koja se nalaze u njima mogu smanjiti LDL ili ˝Loš˝ holesterol.

Zob takođe sadrži vitamine i minerale kao što su vitamin B1, gvožđe, cink, bakar, magnezijum, mangan, fosfor i selen.

Badem

11. Bademi mogu ojačati Vaš imuni sistem

Nedostatak vitamina E može negativno uticati na sposobnost vašeg tela da se bori protiv infekcija. Nedavna studija pokazala je da uzimanje dnevne doze od 200 mg vitamina E poboljšava odgovor antitela na hepatitis B i tetanus nakon vakcinacije.

Bademi su bogat izvor vitamina E koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i smanjenje upale. Sve što trebate učiniti je žvakati pregršt badema kako bi vaš imunološki sistem jačao.

avokado

12. Avokado kao podrška imunom sistemu

Budući da je skladište aminokiselina, zdravih masnoća i antioksidansa, avokado vam pomaže da uravnotežite hormone i nadbubrežnu žlezdu, a daje i podršku imunološkom sistemu.

Avokado ima antibakterijska svojstva i ulje avokada čuva vaše srce zdravim.

13. Spirulina stimuliše imunološku funkciju

Ove plavo-zelene alge su čudo-hrana u smislu svojih raznih zdravstvenih prednosti. One stimulišu imunološku funkciju i poseduju i svojstva protiv raka.

One su sastavljene od gvožđa i selena, koji mogu pojačati RNA u mozgu, poboljšavajući performanse mozga.

Masline

14. Ulje maslina i kanolisa će ojačati vaš imuniološki sistem

Ova ulja su izvor zdravih masti koji su lubrikant za vaše ćelije. Ojačavaju vaš imunološki sistem poboljšavajući fleksibilnost i komunikaciju između ćelija.

Međutim, prekomerna konzumacija omega 6 masnih kiselina može povećati rizik od upala i problema imunološkog sistema.

Djumbir

15. Đumbir je izvrstan za poboljšanje imunološkog sistema

Đumbir je izvrstan za poboljšanje imunološkog sistema. Đumbir tretira mnoge zdravstvene probleme i pomaže u zaštiti tela od mnoštva poremećaja. To je snažan antioksidans, antiseptički, antibiotički, antimikrobni i protivupalni agens.

Đumbir takođe pomaže u ublažavanju bola i zagušenja grla. Takođe uništava viruse, poboljšava pokretljivost želuca, inhibira peptički ulkus i smanjuje holesterol. Šoljica đumbirskih čajeva svaki dan pomaže u poboljšanju imuniteta.

kelj

16. Kelj – prirodni lek za jačanje imunološkog sistema

Kelj je bogat izvor vitamina A, koji je najbolji prirodni lek za jačanje imunološkog sistema tela. To je prirodni antioksidans koji se bori protiv ćelija raka, potstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca i antitela koja štite telo od infekcija.

Redovna konzumacija kelja pomaže pri održavanju tela i štiti sistem od bakterijskih i virusnih infekcija.

crna-cokolada

17. Tamna čokolada pojačava imunitet

Kakao pojačava imunitet i pomaže u održavanju nivoa holesterola u telu. Redovna konzumacija tamne čokolade poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema snižavanjem holesterola.

Tamna čokolada takođe pomaže u održavanju krvnog pritiska. Važno je konzumirati čokoladu u malim količinama, jer velika količina može dovesti do problema sa šećerom.

ehinacea

18. Ehinacea za jak imuni sistem

Poznata je kao pokretač oslabljenog imunog sistema i u svetu prirodnog lečenja je stekla reputaciju kao jedan od najboljih lekova protiv prehlade.

Pomaže u kreiranju odbrambenih ćelija i olakšava uništavanje stranih tela, odnosno uzročnika bolesti. Pozitivno deluje kod svih vrste otoka i infekcija. Kod Ehinacee najbolje je koristiti koren biljke, svež ili osušen.

Ginseng

19. Ginseng ili žen šen će ojačati vaš imunitet

Ovaj prirodni lek pomaže u izgradnji jakog imunološkog sistema, poboljšava raspoloženje i podstiče izdržljivost organizma. Uspešno se bori protiv stranih tela koji su uzročnici infekcija.

Nekoliko studija potvrdio je da ginseng može pomoći u smanjenju šećera u krvi i lečenju dijabetesa.
spavanje

20. Spavanje

Nedostatak sna je jedan od glavnih uzročnika koji doprinose stresu i slabljenju imunološkog sistema. Osim toga, nesanica može uzrokovati porast upale, kao i povećati nivo kortizola.

Istraživanja su pokazala da poremećaj sna smanjuje broj T-ćelija, smanjujući sposobnost tela da se bori protiv patogena uzrokovanih bolesti.

Odgovarajući san ne samo da poboljšava raspoloženje i nivo energije, već takođe sprečava poteze i pomaže u upravljanju težinom. Pobrinite se da imate barem 7 do 8 sati neprekidnog spavanja noću, jer spavanje je, to čarobno vreme, kada se telo isceljuje i resetuje.

21. Stres

Stres je deo života i iskusili su ga svi. Dugotrajni stres može vas učiniti osetljivijim na bolesti, od prehlada do ozbiljnih bolesti. Hronični stres može izložiti vaše telo hormonima stresa, koji nepovoljno utiču na funkcionisanje imunološkog sistema.

Visok nivo stresa povećava proizvodnju kortizola koji šteti vašim imunološkim ćelijama.

Nije moguće potpuno se rešiti stresa, ali uz malo napora, nivo stresa možete znatno smanjiti. To možete učiniti tako što ćete raditi i susretati se s ljudima koji vas čine srećnim.

Joga ili meditacija je sjajan način rešavanja stresa.

22. Ako pijete alkohol, pijte ga povremeno

Ispijanje velikih količina alkohola može dosta oštetiti vaš imunološki sistem. Različita istraživanja pokazala su da je prekomerna konzumacija alkohola toksična za dendritičke ćelije, što ima ključnu ulogu u uništavanju invazivnih mikroba. To ne samo da povećava ranjivost na virus, prehlade i grip, već može dovesti do ozbiljnih i čak opasnih životnih infekcija.

Voda

23. Pijte puno vode kako biste očuvali jak imunitet

Jeste li znali da je do 60% odraslog ljudskog tela voda? Voda je potrebna za život pre hrane! Naša tela zavise od vode kako bi ispravno funkcionisala u gotovo svim aspektima.

Detoksikacija, uklanjanje toksina i otpada, varenje i dovođenje hranljivih materija u ćelije i tkiva vašeg tela samo su neki primeri kritičnih funkcija imunološkog sistema koji zahtevaju dovoljnu količinu unosa vode.

Dehidratacijski znakovi uključuju žutu boju urina, suva usta, natečeni jezik, vrtoglavicu, zatvor, tvrde stolice i dr.

Opšta preporuka je da pijete najmanje osam čaša vode dnevno, jer voda igra važnu ulogu u balansiranju nivoa tečnosti u telu, kao i energizaciju vaših mišića i poboljšanju funkcije creva.

Ovo je jedan od najboljih saveta za zdrav imunološki sistem.

Ispijanje vode s limunom kao prva stvar koju ćete uraditi ujutro ima mnoge poznate prednosti, ali to je takođe odličan način da već počnete hidrirati svoje telo! Koristite sveže isceđen limun i uživajte!

ne-secer

24. Ograničite potrošnju šećera

Prekomerna potrošnja šećera potiskuje ćelije imunološkog sistema, koje su odgovorne za napad na bakterije koje uzrokuju bolesti. Potrošnja šećera značajno smanjuje sposobnost belih krvnih zrnaca da se bore i unište bakterije.

Uvek pijte prirodne voćne sokove, vodu i čajeve da ostanete hidrirani, očistite imunološki sistem i pojačate ga vitaminima i mineralima.

sunce

25. Proverite nivo vitamina D

Vitamin D, takođe poznat kao vitamin sunca, može dosta podstaknuti vaš imunološki odgovor. Nedostatak ovog vitamina je povezan sa sezonskim prehladama i gripom.

Nedostatak vitamina D je vrlo čest, jer je ovaj vitamin dostupan samo od sunca i vrlo malo hrane. Ako ste skloni bolestima, proverite nivo vitamina D. Potrebno je izložiti se sunčevoj svetlosti.

Dobijanje vitamina D iz hrane poput masne ribe, žumanca, jetre, određenih gljiva je moguće, iako obično nije realno za većinu ljudi.

Najbolji način i dalje za dobijanje vitamina D je izlaganje suncu koje stimuliše proizvodnju vitamina D u telu.

26. Održavajte zdravu težinu

Gojaznost povećava rizik od razvoja dijabetesa, raka i bolesti srca. Osim toga, previše masnih ćelija aktivira oslobađanje protivupalnih hemikalija u telu, uzrokujući hroničnu upalu. Ova upala može oštetiti tkivo, što dovodi do slabog imunološkog sistema. Stoga uvek imajte uravnoteženu dijetu kako biste održali svoju idealnu težinu.

vezbanje

27. Redovno vežbajte

Vežba je sastavni deo zdravog načina života. Svakodnevna vežba poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjuje rizik od bolesti poput osteoporoze i raka.

Ako vam je teško da vežbate, možete pokušati s hodanjem 20 minuta svaki dan. To će ojačati vaše sposobnosti u borbi protiv bolesti tela.

Deca i tinejdžeri trebali bi da vežbaju 60 minuta dnevno. Odrasli bi trebali da imaju barem 150 minuta vežbanja nedeljno i aktivnosti jačanja mišića poput dizanja tegova barem dva puta nedeljno.

Stariji ljudi,stariji od 65 godina, ukoliko ne pate od bilo kakvih medicinskih problema trebali bi se upuštati u najmanje 150 minuta umerene vežbe poput brzog hoda i vežbi jačanja mišića dvaput nedeljno.

28. Naoružajte se osmehom i budite srećni

Kao što svi znamo, smeh je najbolji lek i ovaj lek je efikasan i u poboljšanju imunološkog sistema. Jednostavan osmeh može poboljšati stvari. To može učiniti vaše telo srećnim i podstaknuti vaše raspoloženje i imunološki sistem.

Srdačan osmeh smanjuje količinu hormona stresa u telu i povećava bela krvna zrnaca koja se bore protiv infekcije. Zato uživajte u smehu!

Lekovita svojstva gljiva

Danas se sve više naučno dokazuju lekovita svojstva gljiva, koje se naročito koriste u istočnoj medicini. Sa najvećim zdravstvenim prednostima to su Shiitake, Reishi, Maitake i Cordyceps.

Gljive imaju moćne efekte na imunološki sistem i pomažu kao lek, upoznajte lekovite gljive:

maitake

1. Maitake pečurke stimulišu imuni sistem

Osim što su bogate vitaminima, Maitake poseduju posebnu polisaharidnu komponentu nazvanu beta 1,6 glukan, vrlo bliski rođak Beta 1,3 glukana kod Shiitake.

Beta-glukani stimulišu imuni sistem.

Mnogi od sastojaka u ćelijskim strukturama gljiva zapravo se koriste kao pomoćni tretmani raka širom Azije – zapravo Maitake odobrava japanska vlada samo za tu svrhu.

To je posebno dobro za suzbijanje toksičnih dejstava zračenja i hemoterapije, kao što su ekstremni umor i mučnina.

shiitake

2. Šitake pečurke jačaju imunitet

Shiitake gljiva je jedna od najatraktivnijih kultivisanih specijalnih vrsta gljiva u svetu, pa je duboko cenjena zbog svojih lekovitih dejstva, a da ne spominjemo činjenicu da je veoma ukusna.

Sadrži enzime i vitamine koji se normalno ne pojavljuju u biljkama – kao i svih 8 esencijalnih aminokiselina i jednu od bitnih masnih kiselina, linolnu kiselinu.

Kapice sadrže najviše hranljivih materija.

Ova gljiva superzvezda sadrži beta 1,3-glukan, polisaharid koji ima snažne imunostimulativne efekte. Mnoge studije su potvrdile širok raspon zaštitnih efekata beta glukana, uključujući poboljšanu otpornost na infekcije, zaštitu jetre i kardiovaskularne prednosti.

3. Reishi gljiva poboljšava imunološke reakcije

U Kineskoj tradicionalnoj medicini reishi gljive imaju izuzetno lekovito svojstvo i korišćene su u lečenju mnogih bolesti.

U prirodi se veoma teško nalazi, ali od druge polovine 20-tog veka počelo se s organizovanim gajenjem crvene Reishi gljive u Japanu, pa je postala dostupna svima.

Najveća lekovita korist od ove gljive je u jačanju imunološkog sistema ljudskog oranizma.

Reishi korisne komponente – posebno ganodermne kiseline klasifikovane kao triterpenopidi, plus brojni polisaharidi – pomažu za sve, Reishi gljiva stimuliše imunološki sistem svojim pozitivnim učinkom na makrofage i druge imunološke spojeve.

Reishi poboljšava imunološke reakcije kod bolesnika s rakom u naprednim fazama.

Činilo se da su Reishi gljive prirodni stres-buster. Reishi je gljiva izbora za ljude pod ekstremnim telesnim ili emocionalnim stresom.

Reishi gljiva je netoksična i može se koristiti svakodnevno kako bi se uspostavile funkcije organizma i regulisao imuni sistem.

4. Kordiceps za energiju i izdržljivost / pozitivno utiče na imunološki sistem

Tradicionalna kineska medicina koristi Kordiceps (Cordyceps) za povećanje energije, dugovečnosti i kvaliteta života. Kordiceps je korišćen prvenstveno u Kini i Tibetu.

Uvek je bio vrlo cenjen, ali je takođe bio najskuplja biljna sirovina na svetu. To je zato što raste samo na velikim visinama na Himalajima oko Tibeta i Nepala u malim graničnim sekcijama Indije i Kine.

Nestašica i visoka cena dovode do toga da mnogi ljudi pokušavaju kultivisati Kordiceps poput normalnog poljoprivrednog proizvoda. No, za razliku od uobičajene gomile gljiva širom sveta, kod Kordicepsa se to pokazalo veoma teško.

Priznate zbog njihove prirodne sposobnosti da se bore protiv slobodnih radikala, infekcija i upala, cordyceps su impresivne gljive koje se koriste vekovima kako bi se smanjili simptomi respiratornih poremećaja, kašlja, prehlade, oštećenja jetre i još mnogo toga.

Veruje se da mnoge protivupalne prednosti Kordicepsa dolaze od njihove sposobnosti da pozitivno utiču na imunološki sistem.

Cordyceps

Istraživanja su pokazala da cordyceps može delovati kao prirodni tretman raka u nekim slučajevima, sprečavajući rast tumora (posebno u plućima i na koži).

Smatraju se tipom prirodnog leka i koriste se kako bi se imunološki sistem vratio u normalu nakon infekcija ili bolesti koje ugrožavaju život.

Kordiceps može pomoći u kontroli autoimunih poremećaja, prekomerne upale i oštećenja tkiva dok se ubrzava vreme ozdravljenja. Osim toga, istraživanja pokazuju da se Kordiceps može koristiti u borbi protiv stresa ili umora i naravno povećanja nivoa energije.

Pored borbe protiv raka, Kordiceps se koristi i u lečenju:

 • Respiratornih infekcija poput hroničnog bronhitisa
 • Kašlja, prehlade i gripa
 • Reproduktivnih problema i seksualne disfunkcije
 • Poremećaja bubrega
 • Infekcije bešike i problema s uriniranjem
 • Astme
 • Hepatitisa B
 • Niske cirkulacije i neujednačenog otkucaja srca
 • Bolesti srca i visokog holesterola
 • Poremećaja jetre
 • Slabosti mišića
 • Sindroma hroničnog umora i niskog nivoa energije
 • Vrtoglavica

Farmakološka i biološka ispitivanja pokazala su da Kordiceps pozitivno utiče na imunološku funkciju i pogoduje kardiovaskularnim, respiratornim, endokrinim i reproduktivnim sistemima.

Cordyceps pomaže

Cordyceps može pomoći u borbi protiv raka i imunoloških poremećaja, jer sadrži polisaharide koji snižavaju upalu, modificirane nukleozide i ciklosporine.

Neki dokazi pokazuju da uzimanje dodataka Kordicepsa tokom ili nakon hemoterapije može smanjiti simptome i nuspojave lečenja i povećati obrambene mehanizme tela. Postoje i dokazi da Kordiceps pomaže u vraćanju u normalnu mobilizaciju masnoća i smanjenju oksidacijske štete.

Kordiceps i druge lekovite biljke dugo se koriste u kineskim, hrišćanskim i hinduskim verskim obredima i veruje se da su povezane s dugovečnošću i besmrtnošću.

U ayurvedskoj medicini, na primer, gljive se smatraju korisnima za povećanje “snage i vitalnosti”.

primed13-forte

PRIMED 13 Forte SUPER FORMULA

Prirodni preparat na bazi meda, kordiceps, reishi i shitake gljiva, obogaćen jezgrom semena kajsije.

Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastav preparata ima izraženo antioksidativno i zaštitno antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro koštice kajsije sadrži vitamin B17 i sa svoje strane doprinosi antikancerogenim osobinama preparata.

Preparat poseduje i antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva, što ga čini pogodnim za primenu u tretmanu infekcija izazvanih ovim mikroorganizmima.

Više informacija o preparatu PRIMED 13 Forte:

Značaj ishrane, kontrole telesne težine i vežbanja

U mnogim istraživanjima sada postoji ogromni dokaz da ishrana, kontrola telesne težine i vežbanje mogu povećati opstanak i čak sprečiti povratak raka.

Sada postoji sve više dokaza da su visoki nivoi glukoze u plazmi povezane s razvojem raka i sniženim stopama preživljavanja.

U 15-godišnjoj studiji, one žene koje su se najčvršće približile šarolikoj mediteranskoj ishrani nisu imale rak, niti bilo koju od 10 drugih hroničnih bolesti na kraju studije.

Postoje zasebne studije o karcinomu dojke, kolorektalnom karcinomu i preživljavanju raka prostate.

Vežba igra važnu ulogu.

Postoje studije koje pokazuju da je lagana, dnevna vežba povezana s većim stopama preživljavanja. Ova vežba ne mora biti naporna – može uključivati npr. Tai Chi, jogu i hodanje. Važno je napomenuti da je svaki dan 30 minuta vežbe povezano s poboljšanim preživljavanjem.

Kontrola telesne težine takođe je veoma važna.

Ljudi koji imaju prekomernu telesnu masu ili gojaznost, razvijaju više karcinoma i imaju niži procenat preživljavanja. Ali dobra vest je da je istraživanje pokazalo da ako izkontrolišete gubitak prekomerne težine na normalan nivo, procenat preživljavanja se povećava.

Takođe, istraživanja su pokazala da ukoliko se uvećala težina kod obolelih od raka, vreme preživljavanja se skratilo.

Hipokrat

„Ko želi da ostane snažan, zdrav i mlad i da sebi produži život, neka bude umeren u svemu. Neka diše svež vazduh, neka neguje i vežba telo, neka čuva hladnu glavu i tople noge, a bolesti neka leči postom, a ne lekovima.“

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Ako mislite da smo izostavili neke od prirodnih lekova koji mogu pomoći kod jačanja imuniteta, budite slobodni da dopunite temu.

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Milena Nikolic
Milena Nikolic
5 years ago

Hvala za vaš iscrpan članak. Ima puno korisnih podataka koji su mi bili nepoznati.
Obzirom da bolujem od multiple skleroze (pokretna sam, aktivna, u remisiji ali sa učestalim virusnim infekcijama), zanima me da li je preporučljivo da koristim vaš preparat Primed?

Suncica
Suncica
3 years ago

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da 70% ludi pati od smanjenog imuniteta.
 
To, naravno, ne znači da će se sigurno razboliti, ali još uvijek postoji određeni rizik da će se to dogoditi.
 
U sljedećim će vam redovima otkriti kako shvatiti da je vrijeme da se aktivno djelujete na jačanju obrambenih sposobnosti vašeg tijela. Mnogi ljudi shvate da pate od smanjenog imuniteta samo kada se razbole. To znači da je problem mnogo ozbiljniji, jer će bolest dodatno oslabiti vaše tijelo.
 

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-imunitet-baner

Preporučeni preparat

kancer-baner
[icegram campaigns="3283"]