Kako napraviti pravi izbor kreme za ekcem kod dece

izbor-kreme-za-ekcem-kod-dece

Bebe su mala, krhka bića, koja zahtevaju maksimalnu pažnju i zaštitu.

Prvenstveno je važno voditi brigu o nezi kože vaše bebe, budući je ona nedovoljno zaštićena, pa samim tim i izložena spoljnim faktorima koji mogu narušiti njeno zdravlje.

Jedno od stanja kože kod beba koje se otkriva već u ranom detinjstvu je atopijski dermatitis ili ekcem.

Do sada, nema definitivnog uzroka, ali na sreću, postoji širok spektar dostupnih proizvoda koji pomažu bebama da ne trpe posledice ekcema, što uključuje suvu kožu, crvenilo i svrab kože.

Među topikalnim tretmanima koji se lako mogu koristiti su losioni i kreme, čijom primenom se osigurava da je koža bebe vlažna i dobro zaštićena.

Jedno od petoro dece pati od ekcema, stanja koje dovodi do suve kože, svraba i crvenila i može da se javi u najranijem dobu, najčešće oko dva-tri meseca starosti deteta.

Mnogo toga može podstaći ovo stanje kože, kao npr. tečni deterdženti ili alergeni poput polena, grinja i plesni.

saveti-za-ekcem-kod-beba

EKCEM KOD DECE: Postoje neke stvari koje možete učiniti kako bi pomogli svom detetu:

  • Izbegavajte ga previše kupati – to može ukloniti zaštitu detetove kože i dovesti do daljeg sušenja kože. Takođe budite oprezni kada peškirom sušite kožu, nemojte je trljati.

  • Koristite ulje za kupanje kako bi koža vašeg deteta bila vlažna i vodite računa da voda bude topla, a ne vruća.
  • Koristite kreme za ekcem kako bi se koža osvežila i hidrirala.
  • Izbegavajte vunu ili sintetičku odeću, ako to smeta koži vašeg deteta. Pamuk je uvek dobar izbor, jer dopušta koži da diše.
  • Čuvajte da noktići deteta budi kratki kako bi napravili manju štetu ukoliko se dete češka.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Ekcem

e-knjiga-ekcem
Najbolje prirodne namirnice koje se preporučuju kod Ekcema

Nisu sve kreme za ekcem kod dece jednake!

Kod kože koja je sklona ekcemu, izbor hidratantne kreme je ključan za sprečavanje i ublažavanje ekcema.

Budući da voda zapravo isušuje kožu, i da je kod losiona veliki procenat vode, on olakšava primenu, ali više dehidrira kožu.

Kreme i masti najbolje deluju na zadržavanje prirodne vlage kože.

Prilikom nanošenja hidratantne kreme ili masti, važno je vreme nanošenja. Treba ih odmah naneti, nakon kupanja, tačnije u vremenu od nekoliko minuta, kako bi se zadržala prirodna vlažnost kože.

izbegavajte-miris

Izbegavajte miris kod krema za ekcem!

Miris je jedan od najčešćih uzroka alergijskog kontaktnog dermatitisa i može delovati kao nadražujući za kožu zahvaćenu ekcemom.

Ako vam je potreban miris, odaberite proizvod s eteričnim uljem poput lavande, ruzmarina ili timijana.

Izbegavajte ove sastojke: parabene, ftalate, sulfate, sredstva za oslobađanje formaldehida, natrijev lauril sulfat (SLS), boje i bisfenol-A. Oni mogu biti osetljivi i iritirajući za kožu.

Odaberite mudro najbolju kremu za ekcem kod beba koju ćete koristiti na detetovoj koži zahvaćenoj ekcemom, kako bi zaustavili češanje.

Iako su proizvodi koji idu na recept često nužni, postoji i obilje bezvodnih losiona koje možete isprobati, ali kao i uvek, svakako proverite kod svog lekara ako niste sigurni pre korišćenja bilo kojeg navedenog proizvoda.

Budući da ćete svakodnevno koristiti te proizvode kako bi svom detetu olakšali stanje usled ekcema, želite i da oni budu oslobođeni od bilo čega što bi moglo iritirati već ionako osetljivu kožu vašeg deteta.

Veoma je važno hidrirati kožu ekcema deteta, čak i kad nema crvenila i svraba.

Vlaženje nekoliko puta dnevno pomaže u sprečavanju pojave ekcema. Kada je koža vašeg deteta suva, to je zbog toga što ne drži vodu.

Vetar, niska vlažnost, hladna temperatura, pranje sapunom, mogu izvući svu vlagu iz kože i dovesti do pojave ekcema.

Korišćenjem hidratantne kreme vratićemo koži potrebnu vodu.

izbor-kreme-za-ekcem

Na tržištu postoje mnoge kreme za ekcem kod dece, ali kako napraviti pravi izbor i izabrati najbolju?

S vremena na vreme lekar može da preporuči lečenje ekcema kod beba steroidnim kremama.

Steroidne kreme i masti su sigurne, ako se koriste na pravi način, i često su neophodni način za kontrolu detetovog ekcema.

Postoji vrlo malo dokaza da oni uzrokuju stanjivanje kože kao i da je to bilo trajno stanjivanje kože.

Steroidne kreme uvek treba koristiti u skladu sa uputstvom svog lekara koji će vam propisati koliko često ih primeniti na zahvaćena mesta.

Deca s ekcemom imaju tendenciju da imaju osetljivu kožu koja se može lako iziritirati; stoga je važno obratiti pažnju na sastojke proizvoda:

  1. Miris – Miris je povezan s alergijama koje mogu dodatno iritirati kožu i uzrokovati ekcem.
  2. Ftalati i parabeni – Ovo su dva skupa hemikalija koji se koriste kao konzervansi u mnogim baby proizvodima za ličnu negu koji su povezani s endokrinim poremećajima. To bi moglo uzrokovati rano razne reproduktivne probleme, kao i alergije, astmu, razvojni poremećaj, pa čak i rak.
  3. Formaldehid i konzervans koji oslobađa formaldehid – Ove vrste konzervansa se dodaju losionima i kremama kako bi se sprečilo formiranje plesni, ali mogu uzrokovati alergijske reakcije koje mogu uključivati i respiratorne probleme, glavobolje, pa čak i mučninu.
  4. Vitamin A i oksibenzon– Iako nije sam po sebi štetan kada se primenjuje na proizvode, ali zatim izložen suncu, može ubrzati razvoj tumora ili lezija kože.
  5. 1.4-dioksan – Ovo je hemijski nusproizvod koji se ne sme nalaziti na etiketi. On je kancerogen, povezan s trovanjem organa, pa čak i alergijama.

Sada kada znamo na koje sastojke trebate paziti, možemo nastaviti s odabirom prave kreme ili losiona za osetljivu kožu deteta.

Istraživanja su pokazala da deca imaju daleko osetljiviju kožu od odraslih, tako da zahtevaju dodatnu pažnju u odabiru proizvoda.

Izbor ne-steroidne kreme za ekcem

Prvo, osigurajte da je proizvod koji odaberete ne-steroidni, koji se može primeniti na bebe već od prvih dana starosti.

Pobrinite se da odaberete organske proizvode, da proverite da li je proizvod klinički testiran kako ne bi bio iritirajuć. Ako postoji akreditacija ili sertifikacija iz zdravstvene organizacije, to bolje.

Hidratacija je izuzetno bitna kod izbora kreme za ekcem kod dece

Hidratacija je ključ u prevenciji ekcema i nežno neguje kožu vašeg deteta, a to je moguće pomoću kreme i losiona protiv ekcema.

Kreme za ekcem kod dece se moraju naneti dva puta dnevno čak i u odsutnosti crvenila na koži.

Zapamtite da je prevencija uvek bolja od lečenja ekcema.

Kada je prisutno crvenilo, nanesite dodatnu količinu u tom području neposredno nakon kupanja, i svakako budući da dete ima osetljivu kožu, nemojte previše utrljavati kremu, već lagano nanosite.

Najosetljiviji su obrazi i brada

Posebno su obrazi i brada veoma osetljivi, naročito kod beba, jer su uvek vlažni od slina i mogu biti nadraženi krpom kada se brišu. Takođe, nakon obroka, pazite da primenite losion ili kremu na bebinom licu, nakon što ga pažljivo očistite.

Vrlo je važno znati da moramo primeniti losion ili kremu kako je propisano na samom uputstvu za primenu. Takođe, vodite računa gde vam ti proizvodi stoje; držite ih na hladnom i suvom mestu.

Da, sve to može pomoći detetovoj koži da se bori protiv efekta ekcema, ali neki proizvodi mogu imati neželjene nuspojave ako se nepravilno upotrebljavaju.

Organski proizvodi za decu imaju tendenciju da imaju minimalne nuspojave.

Želimo najbolje za decu, a to uključuje davanje najboljeg dostupnog proizvoda na tržištu koji će zadržati kožu vlažnom i zaštićenom od ekcema.

Pazite da uvek proverite oznaku pre kupovine i ako možete, pitajte dečjeg dermatologa o određenom proizvodu, ako imate bilo kakve sumnje.

Ako vaše dete pati od ekcema, važno je da znamo da postoji niz ulja, krema i losiona koji to stanje mogu olakšati, ali važno je da zapamtite da ono što je dobro za jedno dete, možda neće biti dobro za drugo.

Pogledajte VIDEO: 20 Prirodnih načina za lečenje ekcema

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-ekcem-baner

Preporučeni preparat

bebica-set-baner
[icegram campaigns="4957"]