Kako smanjiti antitela
štitne žlezde

kako-smanjiti-antitela-stitne-zlezde

Štitna žlezda ili štitnjača je mala žlezda leptirastog oblika, koja se nalazi u prednjem delu vrata i koja proizvodi esencijalne hormone koji pomažu kiseoniku i energiji da dođu do svih ćelija, tkiva, žlezda i organa u vašem telu.

Štitna žlezda stvara tri važna hormona koristeći jod, a to su:

 • najaktivniji hormon trijodtironin (T3),

 • primarni hormon tiroksin (T4) i

 • kalcitonin.

Strukturu i funkciju štitnjače mogu poremetiti oboljenja, koja takođe u velikoj meri negativno utiču i na sve metaboličke procese u telu.

Većina stanja štitne žlezde javlja se kao posledica dve autoimune bolesti: Hashimoto tiroiditisa i Gravesove bolesti.

Kod Hashimoto tireoidisa, telo proizvodi antitela koja napadaju vašu žlezdu i čine je manje sposobnom da proizvodi hormon štitnjače, što uzrokuje hipotireozu.

HASHIMOTO

Tačan uzrok ove bolesti nije poznat, a najčešće pogađa žene srednjih godina. Takođe se javlja i kod muškaraca, ali i kod dece.

Statistike pokazuju da se broj obolelih poslednih godina sve više povećava, kako u svetu tako i kod nas. Budući kod nekih osoba postoji genetska predispozicija za Hašimoto tiroiditis, kod tih osoba treba da se rade periodični preventivni pregledi.

Kod Gravesove bolesti, antitela podstiču vašu štitnu žlezdu da proizvodi previše hormona štitnjače – hipertiroidizam. Ta antitela, takođe, napadaju tkivo oko očiju što dovodi do karakterističnih promena.

BESPLATNA e-knjiga
Hipotireoza i Hipertireoza

e-knjiga-stitna-zlezda
Saznajte koje sve prirodne namirnice vam mogu pomoći u tretmanu štitne žlezde

Smanjila sam TSH, manje mi se spavalo i bolje sam funkcionisala

Primed 7 iskustvo DragicaImam usporen rad štitaste žlezde.

U poslednje dve godine primetila sam da sam stalno umorna, bezvoljna, puno mi se spavalo.

Takođe, ciklusi su mi bili neredovni.

Nisam znala da imam problem sa štitastom žlezdom dok nisam otišla na snimanje, kada mi je lekar koji je snimao štitastu žlezdu rekao da bi trebalo da se uradi i analiza hormona.

Analiza je pokazala da je povišen TSH, iako su ostali hormoni bili u redu.

Predložio mi je da počnem da koristim preparate na biljnoj bazi.

Na koji način dolazi do stvaranja antitela i autoimunih poremećaja

Autoimune bolesti su poremećaji u kojima imunološki sistem tela reaguje protiv svog tkiva i proizvodi antitela. Da bi bolje razumeli autoimune bolesti, treba razumeti kako funkcioniše imunološki sistem.

Imunološki sistem je mreža organa, ćelija i molekula koje rade zajedno kako bi odbranile telo od napada stranih napadača kao što su klice, bakterije, virusi, paraziti i gljivice. Kada se jedan od tih napadača /antigena/ pokušava probiti u telo, prva linija odbrane tela je koža i sluznica.

Koža i sluznica imaju makrofage (leukociti) i antitela. Posao makrofaga je da “vari” antigene dok antitela zahvataju antigene koji su se udaljili. Ako antigeni prolaze kroz ove prepreke, telo reaguje proizvodnjom limfocita (B i T-stanica) programiranih da napadnu i ubijaju antigen.

Autoimuni poremećaji

Uopšteno govoreći, kada su antitela usmerena protiv sopstvenih ćelija tela, ili kada B i T ćelija napadaju i uništavaju ćelije sopstvenog tela, a ne strane antigene, može doći do autoimunih poremećaja.

Čaj za HIPOTIREOZU

Altajsko lekovito bilje koje ulazi u ovaj fitokompleks pomaže u regulisanju hipotireoze usporenog rada štitne žlezde, odnosno manjka lučenja hormona štitne žlezde u organizmu.

Tiroidmaks-caj-hipotireozu-kutija-
Čaj za HIPERTIREOZU

Altajsko lekovito bilje, koje ulazi u sastav ruskog fitočaja – TIROIDMIN, pomaže u regulisanju hipertireoze –povećanog rada štitne žlezde, odnosno prekomernog lučenja hormona štitne žlezde u organizmu.

Tiroidmin-caj-hipertireozu-kutija

Autoimuni proces može imati različite posledice.

Na primer, sporo uništavanje određenog tipa ćelija ili tkiva, podsticanje organa na preterani rast ili smetnje u njegovim funkcijama. Organi i tkiva često uključuju štitnu žlezdu, gušteraču, nadbubrežne žlezde, crvene krvne ćelije i vezivna tkiva (kožu, mišiće i zglobove).

Autoimune bolesti se dele po kliničkoj klasifikaciji na sistemske ili organski specifične.

Primeri organski specifičnih autoimunih bolesti su dijabetes zavistan o insulinu (tip I) koji utiče na gušteraču, Hashimoto tireoiditis i Gravesova bolest koja utiče na štitnjaču, perniciozna anemija koja utiče na želudac, Addisonovu bolest koja utiče na nadbubrežne žlezde i hronični aktivni hepatitis koji utiče na jetru.

Primeri autoimunih poremećaja koji nisu organski su reumatoidni artritis, multipla skleroza, lupus i miastenija gravis.

Uzroci autoimunih bolesti

Naučnici veruju da mnogi faktori poput toksina u okolini, naslednosti, virusi i određeni lekovi mogu igrati ulogu u uzrokovanju autoimune bolesti.

Stres, loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, nedostatak sna, konzumiranje alkohola i duvana takođe mogu oslabiti imunološki sistem i mogu imati određenu ulogu. Simptomi i znakovi variraju specifičnom autoimunom bolešću.

Većina autoimunih bolesti još se ne može direktno izlečiti, ali se leče prema simptomima povezanim s tim stanjem.

Lekari mogu pripisati kortikosteroidne lekove, nesteroidne protivupalne lekove (NSAID) ili snažnije imunosupresivne lekove kao što su ciklofosfamid, metotreksat i azatioprin koji potiskuju imunološki odgovor i zaustavljaju napredovanje bolesti.

Mogu li se smanjiti antitela štitne žlezde kod osoba sa Hashimoto tiroiditisom?

Za mnoge pacijente nivoi antitela postaju povišeni – i pojavljuju se simptomi hipotireoze – dugo pre nego što standardni testovi krvi poput hormona štitne žlezde (TSH), slobodne tiroksine (slobodni T4) i slobodnog trijodtironina (slobodni T3) odražavaju stvarni hipotireoidizam.

Ako se povećanje vaših antitela štitne žlezde može zaustaviti ili čak preokrenuti, postoji potencijal da smirite ili zaustavite autoimuni proces, sprečite da postanete potpuno hipotireozni i rešite simptome usporenog rada štitne žlezde.

Neki preporučuju da ne samo da je potrebno da se testirate na antitela štitne žlezde, već i ako imate povišena antitela, trebalo bi ih agresivno lečiti pomoću različitih pristupa.

Prirodni lekovi za smanjenje antitela štitne žlezde

4 dodatka koja vam mogu pomoći:

Dva dodatka – vitamin D i selen – u sprovedenim istraživanjima pokazali su se kao dobri za smanjenje antitela štitne žlezde.

Dva druga dodataka – probiotici i melatonin – pokazuju obećanje u nastojanju da smanje antitela štitne žlezde.

1. Vitamin D dobar za smanjenje antitela štitne žlezde

Postoji dokazana povezanost između niskog nivoa vitamina D i incidencije Hashimoto tiroiditisa i Gravesove bolesti.

VITAMIN D

Nedavno, istraživači su pokazali da čak i osam nedelja terapije vitaminom D može značajno smanjiti antitela štitne žlezde.

Ako imate autoimune bolesti štitne žlezde, trebali bi testirati nivo vitamina D, i ako imate manjak – u dogovoru sa vašim lekarom uzeti dodatke D vitamina, dok nivo ne bude u granicama normale.

2. Mineral selen može uticati na smanjenje antitela štitne žlezde

Mineral selen je prikazan u brojnim studijama kod smanjenja antitela štitne žlezde.

U nekim slučajevima, učinak na antitela dovoljno je značajan da bolesnike vrati u normalni referentni raspon TSH bez recepta.

Selen nije lako uneti ishranom – najbogatiji izvor selena je brazilski orah, zatim riba, jetra, meso, žitarice i mlečni proizvodi – možda su vam potrebni dodaci ishrani.

3. Melantoin u lečenju autoimunih bolesti

Melatonin, hormon koji proizvodi pinealna žlezda, igra ključnu ulogu u vašem imunološkom sistemu i ima protivupalni i imunomodulatorni učinak. Neki praktičari uključuju melatonin u lečenju autoimunih bolesti zbog svojih adaptogenih sposobnosti.

Melatonin može stimulisati vaš imunološki sistem kada je to potrebno, ili smiriti preaktivan imunološki sistem.

4. Probiotici mogu pomoći u smanjenju autoimune aktivnosti

Probiotici su “dobre” bakterije koje se nalaze u nizu fermentisanih namirnica kao što su jogurt, kiseli kupus, kimchi, i kombucha, kao i u obliku dodataka ishrani.

Brojne studije pokazale su da povećanje unosa probiotika jača imunološki sistem i rešava upalu creva i neravnoteže bakterija, te može pomoći u smanjenju autoimune aktivnosti.

JOŠ EFEKTNIH PRIRODNIH LEKOVA

 • U šolju toplog mleka sipajte dve kašičice kokosovog ulja. Dobro promešajte da bi se sastojci sjedinili. Ovaj lek pijte svako jutro pola sata pre obroka.

Kokosovo ulje u kombinaciji sa mlekom ubrzaće vaš metabolizam i telu dati neophodnu energiju, a uz to efikasno smanjiti antitela štitne žlezde.

Takođe, održaćete normalnu telesnu težinu, a poznato je da ljudi sa Hashimotom neretko pate i od gojaznosti.

 • U šolju prokuvane, vruće vode stavite nekoliko komadića svežeg đumbirovog korena.

Pustite da se čaj hladi dok ne postane mlak. Tada izvadite đumbir i u šolju sipajte 4 kašičice meda.

Piti dobijeni lek jednom dnevno da bi ste uspešno smanjili antitela štitne žlezde i simptome hipotireoze.

Protivupalno delovanje đumbira je veoma dragoceno kod tretiranja oboljenja kao što su Hashimoto tiroidis i Gravesova bolest, a med podstiče rad metabolizma .

 • Da bi očistili svoje telo i poboljšali rad štitnjače, a takođe umanjiti antitela ove žlezde, možete napraviti u blenderu napitak od jednog krastavca, 5 stabljika celera, 5 šargarepa, šolje vode, jednog limuna i malo rendanog đumbirovog korena.

Pijte ovaj domaći lek svaki dan i uočićete pozitivne promene.

 • Svako jutro pojedite jezgra od dva oraha. Na ovaj način, nadoknadićete deficijenciju joda u telu, poboljšati stvaranje hormona i smanjiti antitela štitnjače.
 • U mlaku vodu sipajte dve kašičice jabukovog sirćeta i kašičicu sirovog meda pa sve promešajte.

Svakodnevno konzumirajte ovaj lek da bi se vaša štitnjača aktivirala, a suvišna antitela umanjila.

Simptomi hipotireoze će biti dosta ublaženi nakon nekog vremena i redovne primene.

Brojne promene u ishrani mogu smanjiti antitela štitne žlezde.

Izazov je utvrditi koje bi mogle raditi za vas. Prepoznajte vaše alergije i osetljivost na hranu. To može uključivati testove krvi ili rotacionu dijetu kako bi procenili svoju osetljivost na zajedničke okidače poput mleka, pšenice, šećera, soje i sumpora u hrani, između ostalog.

Konkretno, valja proceniti osetljivost na gluten, jer je to zajednički podsticaj kod osoba s autoimunim bolestima štitne žlezde.

Pratite dijetu koja uklanja vaše uzroke i uključuje protivupalnu hranu.

Stručnjaci savetuju da vaš jelovnik treba da sastoji 33% salate od sirovih sastojaka, 33% barene hrane i 33% jela koja se pripremaju na standardan način (kuvanje, pečenje, uz dodatak zdravih količina masti, ugljenih hidrata i začina).

Čak i kad nisu pokazani specifični uzroci, alergije i osetljivost, neki autoimuni pacijenti smanjili su antitela i rešili simptome sledeći specifične programe ishrane, uključujući dijetu bez glutena.

Promene načina života mogu uticati na smanjenje antitela

Tokom istorije ljudi su znali da ih stres čini bolesnima, pa su stari sistemi isceljivanja bili bazirani na oslobađanju od stresa i detoksikaciji tela, čime se vraća ravnoteža i zdravlje.

Prema istraživanjima vezanim za stres i autoimunitet, intervencije smanjenja stresa mogu imati pozitivan terapeutski učinak kod bolesnika s autoimunim bolestima, poboljšavajući kvalitet života, smanjivanjem simptoma, a u nekim slučajevima smanjenjem antitela.

Intervencije smanjenja stresa više su nego opuštanje. Morate razviti strategije za smanjenje ukupnog opterećenja stresa, nositi se s neizbežnim stresom s kojim se suočavate, dobro jesti i spavati i uključiti dnevnu aktivnost koja fiziološki generiše vaš opušteni odgovor.

Neke delotvorne intervencije za smanjenje stresa uključuju disanje, molitvu, nežnu yogu, meditativni pokret poput tai chi ili qi gonga ili nekih drugih aktivnosti.

Još nekoliko saveta koji će vam pomoći u lečenju bolesti štitne žlezde:

 • Pobrinite se da imate dovoljno vitamina D – nedostatak vitamina D je povezan s brojnim autoimunim poremećajima, tako da je važno znati svoj nivo vitamina D.
 • Učinite ono što trebate učiniti kako biste ublažili stres u svom životu.
 • Kad god uzmete lekove, lekove bez recepta ili dobijete vakcinu, pročitajte uputstvo i upoznajte sastojke koje unosite u svoj organizam – Možda ćete naći gluten, …. Zavisno o vašem stanju, razmislite o drugim mogućnostima.
 • Koristite zdravo posuđe – Pogledajte svoje posuđe i proverite da ne sadrži metale ili hemikalije koje mogu ući u hranu.
 • Smanjite potrošnju kofeina – Kofein može uzrokovati stres na nadbubrežne žlezde što zauzvrat može uzrokovati stres na štitnu žlezdu.
 • Razmislite o uklanjanju amalgamskih plombi
 • Proverite nadbubrežne žlezde – Nadbubrežne bolesti i bolest štitne žlezde mogu ići ruku pod ruku.
 • Uklonite sav šećer iz svoje ishrane – Šećeri mogu uzrokovati upalu u telu, stoga je dobro ukloniti ih iz ishrane kako bi vašem telu dali više resursa za odmor i ozdravljenje.
 • Pobrinite se da dobijate dovoljno ugljenih hidrata – Isprobajte različite količine ugljenohidrata kako biste pronašli pravu ravnotežu vašeg tela.
 • Izlažite se Sunčevoj svetlosti. Najbolje vreme za to jeste rano ujutru, jer su tad sunčevi zraci najbogatiji vitaminom D. Sunčeva svetlost može pomoći u smanjenju upale i ona hrani štitnu žlezdu.

Pogledajte VIDEO: 20 prirodnih načina za lečenje štitne žlezde

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

25 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Đorđe
Đorđe
4 years ago

Odličan tekst, jasan, precizan, ukazuje na suštinu mogućih uzroka. Pozdrav i svako dobro.

Rita
Rita
4 years ago

Odlican tekst i vrlo jasan. Hvala puno za sve ove dobre savete. Pozdrav

Milka
Milka
4 years ago

super tekst, veliko Hvala

Aleksandar
Aleksandar
4 years ago

Odlican tekst, ovako nesto sam trazio. Hvala.

Branka Stojanovic
Branka Stojanovic
4 years ago

Mnogo dobrih informacija u tekstu. Hvala puno.

Milos
Milos
4 years ago

Super je

Sashko
Sashko
4 years ago

Veoma koristan tekst, poučne savjete, motiviračku sodržinu. Hvala Vam puno.

Gordana Avramović
Gordana Avramović
4 years ago

Veoma poučan, jasan.

Milena
Milena
3 years ago

Poprvi put da saznam na jednom mjestu ovoliko korisnih i preciznih podataka i savjeta ! Svaka Vam cast ! Srdacni pozdrav !

Branka
Branka
3 years ago

Коначно један квалитетан текст. Годинама ме мучи Хашимото, да бих уопште могла да функцционишем пила сам велике количине кафе у комбинацији са цигаретама, а то је изгледа ‘врзино коло’. Ђумбир, Д витамин, селен и пробиотике сам узимала а нисам знала за избацивање глутена и кокосово уље. Хвала Вам, покушаћу и то почев од сутра ујутру.

Marija
Marija
3 years ago

Odličan tekst bez suvoparnih objasnjenja,jasan i precizan.

Mari
Mari
3 years ago

najbolji tekst koji sam procitala na nasem jeziku jasan, precizan i stručan. Samo ovako nastavite, imate punu podršku!

sebahata
sebahata
3 years ago

super,!!pozdrav

sebahata
sebahata
3 years ago

hvala puno najbolje savete sto sam do sad citala pozdrav Sebahata

Miroslava Todorović
Miroslava Todorović
3 years ago

Vrlo korisno!

Anči
Anči
2 years ago

Čitko,jasno poučno i shvatljivo.Sve ste opisali i napisali kako bih svi ljudi razumeli poentu.Dobro zdravlje svima.Pozdrav.

Radojka
Radojka
2 years ago

Odličan tekst, sve jasno objašnjeno. Pozdrav i sve najbolje

Nedžad
Nedžad
2 years ago

Poštovani,imam Hašimoto od 2004,tsh je išao i do 133 a sad je 19 a antitela 505 do 1000.Pijem eutiroks ali su mi najbolji rezultati bili kada sam pio novotiral,koji sada ne mogu nigde da nabavim.Šta da radim?

Mirela
Mirela
2 years ago

Tek mi je otkriven Hašimoto i tragajući za što više informacija u ovom tekstu nađoh toliko toga.Neke stvari ste mi i u glavi olakšali :) Hvala Vam puno

Olja
Olja
2 years ago

Odlican tekst,precizno i jasno.

ZLATKA VELKOVSKA
ZLATKA VELKOVSKA
2 years ago

Prekrasen tekst za pocetnici koi ne se zapoznaeni

Biljana
Biljana
1 year ago

Sve lepo objasnjeno,Hvala

Milanka
Milanka
8 months ago

Hvala puno na dragocenim savetima! Milanka

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-stitna-zlezda-baner

Preporučeni preparat

stitna-zlezda-baner
[icegram campaigns="3277"]