Kako smanjiti šećer u krvi? Provereni načini i namirnice koje pomažu u smanjenju šećera u krvi

Kako smanjiti secer u krvi

Ako je bolest moguće sprečiti, ili poboljšati njeno lečenje, najbolji i najmanje škodljiv način za to je – prirodnim putem.

Čemu vodi povišen šećer u krvi?

Vodi bolesti, dijabetesu, koja za sobom povlači veliki broj posledica i oštećenja organa i dovodi do ozbiljnih poremećaja u organizmu čoveka.

Dijabetes predstavlja sindrom poremećenog metabolizma, sa prisutnom hiperglikemijom (povećan šećer u krvi), usled smanjene sekrecije insulina (hormon pankreasa koji reguliše šećer u krvi) i smanjenog biološkog dejstva insulina.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Dijabetes

e-knjiga-dijabetes
19 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Dijabetesa

Čaj za snižavanje šećera

Glukonorm kapsule

Altajsko lekovito bilje, koje ulazi u sastav ruskog fitočaja – GLUKONORM, blagotvorno (obnavljajuće) deluju na pankreas i jačanje zaštitne snage organizma.

Ove biljke ispoljavaju sinergetsko delovanje i snižavaju nivo šećera u krvi, sadrže supstance koje deluju nalik insulinu.

Postoje različite vrste dijabetesa

Dijabetes Tip I najčešće se javlja pre tridesete godine, a od njega se oboljeva tako što ćelije pankreasa koje luče insulin bivaju uništene, pa gotovo da nemamo lučenja insulina – regulatora koncetracije šećera u krvi.

Tip II dijabetes je ona vrsta dijabetesa koja se najčešće dobija usled načina života koji živimo, a najčešće se radi o gojaznim osobama.

Ovaj tip dijabetesa čini oko 90% svih slučajeva dijabetesa, tako da je nama glavni cilj, upoznati ljude sa mogućim načinima kako sprečiti ovo ni malo bezazleno oboljenje.

Veza između gojaznosti i dijabetesa

Vlada prava epidemija gojaznosti širom sveta, naročito u industrijalizovanim zemljama i zemljama u razvoju kakva je naša, a ovu epidemiju prati i pojava dijabetesa tipa II.

Prema procenama, danas u svetu od šećerne bolesti boluje preko 170.000.000 ljudi, a smatra se da će taj broj rasti i do 2030. godine i udvostručiti.

Srednja učestalost šećerne bolesti iznosi 2-5%, a najmanja je u nekim seoskim područjima Kine – gde je čak manja od 1%.

Najviše obolelih je u Severnoj Americi, gde među Pima Indijancima ima oko 50% obolelih od ovog tipa dijabetesa.

Što se tiče naše države, pretpostavlja se da ima preko 3% obolelih od dijabeta tipa II, od čega najviše obolelih ima u Vojvodini.

Tamošnja populacija od preko 45 godina, pogođena je ovom bolešću češće i čini je 12% stanovnika, a čak 70% njih ima povećanu telesnu težinu.

Na porast učestalosti dijabetesa svakako je primećeno da najveći uticaj ima „zapadnjački“ način života koji podrazumeva veliki unos kalorija, masti, gotovo bez fizičke aktivnosti, stresan život i loše navike.

Zabrinjavajući podatak je da je sve više među obolelima od dijabetesa tipa II dece, još od ranog uzrasta.

Kako kontrolisati šećer

Koncentracija šećera u krvi ujutru pre doručka, ne bi trebalo da iznosi više od 7,0 mmol/L, a koncetracija šećera u krvi u bilo koje doba dana, bez obzira na uzimanje hrane, ne sme da pređe granicu od 11,1 mmol/l.

Videvši šta su najveći problemi, što se tiče povećane koncetracije šećera u krvi, radi preveniranja, umanjivanja, ili olakšavanja lečenja nudimo vam predloge kako da najlakše, a najprirodnije kontrolišete i smanjite koncentraciju šećera u krvi i time sprečite i druge brojne posledice.

Neki od načina kako da smanjite šećer u krvi

1. Pratite nivo šećera u krvi

Ako već imate problem sa povećenom koncetracijom šećera u krvi, konstantno merenje vam može biti od pomoći.

Na primer, konstantno praćenje može vam pružiti uvid u to da li treba da prilagodite svoju ishranu ili lekove, ako ih uzimate.

Može vam pomoći i da sami uvidite kako vaše telo reaguje na neku namirnicu.

Zbog toga se preporučuje da izmerene vrednosti upisujete u vaš dnevnik, namenjen samo za to, i pratite namirnice koje su mogle prouzrokovati povišenu koncetraciju šećera u krvi.

2. Redovno vežbajte kako bi smanjili šećer u krvi

Kako je dokazano da gojaznost prati ovo oboljenje, vežbanje vam može pomoći u tome tako što ćete izgubiti suvišne kilograme, a sem toga, vežbanje povećava osetljivost ćelija na insulin.

To su ćelije koje preuzimaju šećer iz krvi, i na taj način smanjuju nivo glukoze u krvi, a koriste ga za svoje metaboličke, neophodne potrebe.

Ovde se takođe preporučuje praćenje nivoa glukoze u krvi, kako ne bi došlo ni do naglog pada, što takođe nije dobro.

Najbolje fizičke aktivnosti koje preporučujemo su – šetnja (brži hod), ples, plivanje, trčanje, biciklizam, planinarenje…

Tokom aktivnosti uvek imajte kod sebe nešto slatko za pojesti, u slučaju da nivo šećera u krvi padnu drastično, izazivajući simptome kao što su – hladan znoj, drhtanje tela, glad, slabost, zamućen vid, zbunjenost, pa čak na kraju i gubitak svesti i napadi.

3. Obezbedite sebi dovoljno kvalitetnog sna

Poznato je da odmor, kvantitet ali i kvalitet sna obezbeđuju bolje zdravlje uopšte. Međutim, kvalitetan san utiče i na nivoe šećera u krvi.

Sem toga, manjak kvalitetnog sna utiče na povećan apetit, a samim tim i na gojaznost koju često prati povećanje šećera u krvi.

4. Kontrolišite stres

Stres svakako može uticati na nivoe šećera u krvi. Zapravo, u stresu je povećano lučenje glukagona i kortizola, koji uzrokuju povećan nivo šećera u krvi.

Jedna studija na studentima pokazala je da vežbanje i relaksacija mogu uticati na smanjenje stresa, a samim tim i na lučenje glukagona i kortizola, i posledično na koncetraciju šećera u krvi.

Zato se preporučuju svakodnevne relaksacijske vežbe, kao što su na primer joga i meditacija.

Dokazano je da ovakve vežbe imaju pozitivan učinak kod hroničnih dijabetičara.

5. Smanjite telesnu težinu

Nije nikakva novina da normalna, zdrava telesna težina poboljšava čovekovo celokupno zdravlje.

Međutim, sem toga, telesna težina je usko povezana sa oboljevanjem od šećerne bolesti.

Zapravo, dokazano je da smanjenje težine za samo 7%, smanjuje mogućnost oboljevanja od dijabeta za čak 58% – čak ima bolje dejstvo nego sami lekovi.

Što se tiče parametara koji određuju gojaznost, kao najbitniji pokazao se onaj koji pokazuje vrednosti širine vašeg struka.

Mere od 88.9 cm širine struka kod žena, a 101.6 cm kod muškaraca pokazali su da povećavaju rizik od smanjene osetljivosti ćelija na insulin, povećane koncetracije šećera u krvi, i naposletku od dijabeta tipa II.

Ove mere su i značajnije od same telesne težine osobe.

6. Unosite dovoljno vode

Hidratacija je jako bitna za celokupno zdravlje. Sem toga preporučeni unos vode može da pomogne u održavanju normalnog nivo šećera u krvi.

Osim što sprečava dehidrataciju, voda pomaže bubrezima u izlučivanju viška šećera iz krvi putem mokraće.

Jedna opservaciona studija je čak pokazala da ljudi koji unose više vode, imaju manji rizik od razvoja dijabetesa.

Treba imati na umu da je najbolje uzimati vodu i nekalorična pića, jer zaslađena pića mogu imati suprotan efekat, povećavajući nivo šećera u krvi, mogu da utiču na povećanje težine i razvitak dijabetesa tipa II.

7. Kontrolišite unos ugljenih hidrata

Ugljene hidrate koje unosimo, u našem telu razlažu se u šećere odnosno glukozu, a insulin pomaže transport glukoze iz krvi u ćelije.

Kada unosimo previše ugljenih hidrata, ili pak imamo problema sa izlučivanjem insulina, nivo šećera u krvi raste. Iz tog razloga, trebate voditi računa koliko ugljenih hidrata dnevno unosite.

Potrebno je modifikovati obroke sa nižim procentom ugljenih hidrata, što za posledicu ima snižavanje šećera u krvi kao i njegove nagle skokove.

Ovakav način ishrane ima duguročan efekat.

8. Unosite hranu sa niskim glikemijskim indeksom

Ovu preporuku možemo povezati sa prethodnom. Zapravo, količina unosa ugljenih hidrata je veoma važna, ali je vrlo bitno da znate koja hrana ima nizak glikemijski indeks.

Takva hrana je pogodna za konzumiranje, jer dugoročno povoljno deluje na stabilnost šećera u krvi.

Glikemijski indeks je skala (0-100)  i što je veći broj glikemijskog indeksa, to znači da ta hrana izaziva brzi skok šećera u krvi.

Hrana koja sadrži niski glikemijski indeks – plodovi mora, meso, jaja, zob, ječam, slatki krompir, kukuruz, pasulj, sočivo, mahunarke, većina voća, i povrća koji je siromašan skrobom.

9. Kontrolišite porcije hrane koju unosite

Kontrolom porcija hrane vrlo je verovatno da ćete unositi manje kalorija, a time i održavati zdravu telesnu težinu, što je usko povezano sa koncetracijama šećera u krvi.

Evo nekih preporuka kako da kontrolišete porcije vaših obroka – merite težinu porcija, koristite manje tanjire i posude sa hranom, čitajte oznake na hrani, vodite dnevnik ishrane i pratite rezultate, jedite sporo.

10. Povećajte unos hrane bogate vlaknima

Vlakna iz hrane usporavaju razlaganje ugljenih hidrata kao i apsorpciju šećera iz creva u krv, što potpomaže da rast šećera u krvi bude postepen.

Za vlakna je dokazano da imaju uticaja u snižavanju šećera u krvi. Hranu bogatu vlaknima čine – voće, povrće, mahunarke i integralne žitarice.

Dnevne preporuke unosa vlakana iz hrane je za žene 25 grama, a za muškarce 38 grama.

Namirnice koje potpomažu u smanjenju šećera u krvi

Hrana koju uzimamo je vrlo važna za koncetraciju šećera u krvi. Unošenjem namirnica koje ćemo vam preporučiti možete sprečiti predijabetes i dijabetes tipa II.

Nudimo vam trinaest namirnica za koje se potrudite da budu deo vaše ishrane.

1. Beli luk može smanjiti nivo šećera u krvi

Beli luk se pokazao kao namirnica koja može smanjiti nivo šećera u krvi, a slične studije ukazuju na to da i crni luk može imati sličan efekat.

Pošto se beli luk ne rangira kao namirnica sa glikemijskim indeksom, ona ne može povećati nivo šećera u vašoj krvi.

Odličan je dodatak jelima, salatama i možete ga koristiti umesto kaloričnih preliva koje inače koristite za salate.

2. Riba bogata omeg-3 masnim kiselinama

Proteini pomažu telu da se obnovi, a sem toga proteini ne utiču na nivo šećera u krvi, pa su zbog toga dobar izbor kao hrana.

Pošto proteini povećavaju sitost, možete to iskoristiti kao prednost i ribom koja ne sadrži nezdrave masti, zameniti hleb, pirinač, testenine.

Preporučujemo vam sledeće vrste riba: losos, pastrmka, skuša, tuna,

3. Integralne žitarice za smanjenje šećera

Veoma je povoljnije konzumirati namirnice od celog zrna kao što su integralne žitarice, nego namirnice od rafinisanog zrnevlja. Konzumacija integralnih žitarica ne izaziva nagle skokove šećera u krvi.

Sem toga integralne žitarice imaju više vlakana, fitohemikalija i nutritijenata, što sve zajedno potpomaže regulisanje nivoa šećera u krvi.

4. Cimet može smanjiti šećer u krvi

Cimet nije samo začin lepe arome, već postoji velika mogućnost da cimet učestvuje u smanjenju šećera u krvi. Studije su pokazale da je konzumacija cimeta dovela do brzog pada šećera u krvi.

Iako je još neophodno istraživati ovaj fenomen, nemate razloga da ovaj začin ne koristite.

5. Lisnato povrće

Lisnato povrće ili zeleniš su bogati biljnim vlaknima, magnezijumom, vitaminom A, što sveukupno deluje na smanjenje šećera u krvi.

Sem toga, njihov glikemijski indeks je veoma nizak, šolja spanaća ima glikemijski indeks koji je čak manji od 1.

Preporučujemo vam – spanać, kelj, blitvu, koprivu, zelenu salatu.

6. Koštunjavo voće smanjuje šećer u krvi

Pokazano je da uzimanje badema nakon obroka može smanjiti rast nivoa šećera u krvi. Svo koštunjavo voće ima nizak glikemijski indeks, badem na primer 0, jer se uglavnom sastoji od vlakana i zdravih masnih kiselina.

Jedna studija je pokazala da koštunjavo voće može da utiče na osetljivost ćelija na insulin, te na taj način pojačavaju njegovo dejstvo.

Zato sledeći put umesto raznih nezdravih grickalica, uzmite orahe, bademe, pistaće, lešnike,

7. Jaja

Jaja su namirnica na lošem glasu zbog malo veće količine holesterola koji sadrže, ali se ispostavilo da holesterol u jajima ne škodi ljudima sa dijabetom tipa II.

Jaja su bogata proteinima i njihov glikemijski indeks je 0, te su odlična namirnica za osobe sa predijabetesom, ili dijabetesom.

Njihova konzumacija ne povećava nivo šećera u krvi, a pošto su bogata proteinima utiču na sitost te možete imati manju potrebu da posegnete za hranom koja je bogata ugljenim hidratima.

Osim ako lekar ne kaže drugačije, tvrdo kuvano jaje može biti odlična užina ili čak i doručak.

8. Bobičasto voće sprečava brzi rast šećera

Borovnica i kupina su voće koje će najmanje podići nivo šećera u krvi u odnoso na drugo voće. Bogate su vlaknima i antocijaninima za koje je dokazano da usporavaju varenje i na taj način sprečavaju brzi rast šećera u krvi.

Sem toga, dokazano je da povećavaju senzitivnost na insulin i na taj način potpomažu njegovu funkciju.

Ako vam se jede nešto slatko, neka ovo bobičasto voće bude vaš izbor.

9. Lubenica

Lubenica je takođe voće sa malim procentom ugljenih hidrata. Vrlo je ukusna, a sa bobičastim voćem, jogurtom sa niskim procentom masti, možete napraviti poslasticu i uživati u njoj  bez opasnosti od visokih koncetracija šećera u krvi.

10. Konzumirajte hranu bogatu hromom i magnezijumom

Čak je deficit nekih nutritijenata povezan sa visokim koncetracijama šećera u krvi, naročito hrom i magnezijum. Hrom učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata i masti pa je njegova uloga tu jasna.

Međutim, mehanizam delovanja hroma nije sasvim jasan, te postoje različiti rezultati istraživanja.

U jednom istraživanju uzimanje hroma pokazuje dugoročan efekat na snižavanje koncetracije šećera u krvi, dok druga studija nije pronašla nikakvu korist.

Hrana bogata hromom: žumance jajeta, meso, integralne žitarice, žitarice od mekinja, boranija, kafa, orašasti plodovi, brokoli.

Magnezijum se takođe pokazao kao mikronutritijent koji koristi u smanjenju koncetracije šećera u krvi.

U jednom istraživanju, pokazano je da su ljudi koji su uzimali najviše magnezijuma imali čak 47 % manje šanse od oboljevanja od dijabetesa.

Hrana u kojoj ima najviše magnezijuma: tamno zeleno lisnato povrće, integralne žitarice, tamna čokolada, riba, banana, avokado, pasulj.

11. Kakao

Kakao je bogat antioksidansima, a jedna vrsta flavanola utiče na produkciju glukoze preko ključnih proteina i na taj način pomaže regulaciji šećera u krvi.

Kakao pomaže stabilizaciji koncetracije glukoze čak i kod onih koji su oboleli od dijabetesa.

Zato se preporučuje konzumacija ovog ukusnog napitka ili tamne čokolade, umereno, od jedne do dve kockice dnevno.

12. Kafa

Postoji studija koja ukazuje na to da kafa takođe može pomoći u regulaciji šećera. Prikazano je da čak ispijanjem jedne šolje kafe smanjujete rizik od dobijanja dijabetesa za 10%.

Ono što treba izbegavati kod kafe je njeno zaslađivanje ili dodavanje mleka.

13. Jabukovo sirće

Sirćetna kiselina iz jabukovog sirćeta dokazano utiče na redukciju nekih enzima u želucu i na taj način utiče na samo varenje. Pokazalo se da jabukovo sirće posle obroka takođe utiče na povećanje osetljivosti ćelija na insulin, regulatora šećera u krvi.

Pokušajte da pre obroka uzimate 20 gr sirćeta pomešanog sa 40 gr vode, i na taj način možete sprečiti nagli porast šećera u krvi.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

28 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radoje
Radoje
4 years ago

Članak je veoma dobar. Ima sve što je potrebno za kontrolu dijabetesa. Bravo!!!

Mira
Mira
4 years ago
Reply to  Radoje

Bravo za clanak.! Mnogo znači svima a posebno nama sa dijabetom 2

ILCO SIMONOVSKI
ILCO SIMONOVSKI
4 years ago

Fantasticno

svetlana dacijar
svetlana dacijar
4 years ago

veoma dobar i poucan

svetlana dacijar
svetlana dacijar
4 years ago

odlican

svetlana dacijar
svetlana dacijar
4 years ago

odlican clanak i poucan

Dejan
Dejan
4 years ago

Korektno i korisno napisano.

Zoran
Zoran
4 years ago

Odlican clanak i vrlo koristan. Imam samo jednu malu primedbu. Naime mozete li uz svaku namirnicu dodati latinski naziv. Zivim u inostranstvu i kada dodjem u biljnu ili obocnu apoteku kako da trazim recimo koren idjirota kad ja ne znam sta je to cak ni ovako. Apotekar bi latinski naziv trebao da prepozna. Unapred hvala.

Ljubomir
Ljubomir
3 years ago
Reply to  Zoran

Acorus calamus)

Časlav
Časlav
4 years ago

Veoma poucno i korisno, hvala Vam.

Dunja
Dunja
3 years ago

Odlicno..sve lijepo objasnjeno razumljivo i jednostavno,hvala..

Milenko Gajic
Milenko Gajic
3 years ago

Poucno

Zdenko
Zdenko
3 years ago

Clanak je odlican.
Novi sam u tome.
Probacu iskoristiti Vase znaje i preporuke.
Bravo…

Jaki ramadani
Jaki ramadani
3 years ago

Super svaka vam cast poz i hvala

Zoran
Zoran
3 years ago

Članak je super i poučan,dobro objašnjeno. +10 .

Milenko Gajic
Milenko Gajic
3 years ago

super hvala mnogo.

Сеновић
Сеновић
3 years ago

Кад шећер пукне, у том случају храна само помаже у смањењу количине давања инсулина.

Сеновић
Сеновић
3 years ago

Без лекова и лекара ово не вреди ништа.

Zorica
Zorica
3 years ago

Odlican članak,veoma koristan

Stevan
Stevan
3 years ago

Odličan članak.Bravo.

Mica jovanovic
Mica jovanovic
2 years ago

Vrlo koristan. Bravo za nas neznalice

Jadranka
Jadranka
2 years ago

Clanak je fenomenalan hvala

Boba
Boba
2 years ago

Odličan tekst.
Upravo zabrinuta zbog blago povišenog šećera, ovde sam našla sve što treba da uradim da, preventivno i na prirodan način, dovedem u normalu.
Hvala vam!

Andrija
Andrija
2 years ago
Reply to  Boba

A koliko vam je to malo uvećano

Marija
Marija
2 years ago

Hvala za clanak

Vesna
Vesna
2 years ago

Hvala na informacijama.Lepo objasnjeno👏

Refik
Refik
1 year ago

Super clanak ❤️❤️

ljubica
ljubica
1 year ago

Lepo napisano hronoloski, sa kratkim obrazlozenjem, vrlo jasno

Preporučeni preparat

Glukonorm kapsule