Kako ublažiti simptome grčeva kod beba na prirodan način?

mama-i-beba

Grčevi kod beba javljaju se oko prve nedelje rođenja deteta i oni su manje ili više česta pojava. Kod nekih beba ova pojava prođe potpuno neopaženo, dok kod nekih beba zna da traje dosta dugo.

Iako su grčevi redovna pojava kod skoro svih beba, uzrok pojave i dalje nije u potpunosti utvđen, stoga roditelji ne brinite, ne radite ništa pogrešno!

S obzirom da su u pitanju male bebe i da nije preporučljivo konzumiranje antibiotika ili bilo kakvih drugih lekova, postoji nekoliko prirodnih metoda za ublažavanje simptoma grčeva kod beba.

Ukoliko vaša beba već sad ima grčeve, ili očekujete da će se grčevi pojaviti u narednom periodu, nastavite sa čitanjem jer ćemo u nastavku teksta navesti nekoliko načina kako vašoj bebi da pomognete na prirodan način.

Grčevi kod beba – zašto nastaju i kako ih prepoznati

Iako bi mnogi roditelji voleli da postoji stopostotno tačan odgovor zašto se javljaju grčevi kod beba – nažalost, taj odgovor još uvek ne postoji.

Medicina je stava da se grčevi javljaju jer organi za varenje kod beba još uvek nisu u potpunosti razvijeni. Dalje, smatra se da grčevi kod beba mogu nastati zbog nemogućnosti da beba podrigne nakon jela.

Ukoliko beba previše halapljivo jede, ili ako tokom jela proguta previše vazduha, taj vazduh napuniće bebina creva i dovesti do pojave gasova i grčeva kod beba.

Iako je ovo vrlo stresan period i za bebe i za roditelje, ohrabrujuća vest je da grčevi kod beba ne traju toliko dugo, najviše 3-4 nedelje i nakon toga oni u potpunosti nestaju.

Grčeve kod beba ćete vrlo lako ustanoviti. Ukoliko beba svaki dan plače u isto vreme, najverovatnije da se radi o grčevima. Ono što izaziva najveći strah kod roditelje je to što se plač može javiti potpuno iznenadno pa se tako roditelji poplaše da li su oni uradili nešto pogrešno. Beba će početi intenzivno da plače uz savijanje nogica prema stomaku kako bi na taj način aktivirala creva da izbace sve gasove.

Simptomi grčeva kod bebe – karakterisična ponašanja bebe

Sve bebe imaju vrlo karakteristično ponašanje kada se jave grčevi,te ćete vrlo brzo moći da prepoznate i pravovremeno odreagujete. 

Nekoliko osnovnih simptoma grčeva kod beba su sledeći:

  • dijareja
  • povraćanje
  • konstantno plakanje
  • uznemirenost bebe
  • crvenilo u licu

Iako ne postoji tačan odgovor kada se javljaju grčevi, u praksi se pokazalo da se grčevi kod beba najčešće javljaju tokom jela, a često i u toku noći zbog čega se remeti i bebin san. 

Grčevi kod beba obično traju u intervalima – kada prođu grčevi vaša beba biće ponovo srećna i razigrana.

S obzirom da male bebe često plaču, evo jedinstvenog odgovora kako ćete razlikovati “normalan plač” od plača zbog grčveva – kada bebe imaju grčeve, većina njih se zaceni u licu tako da im lice postane crveno, uz to nervozno pomeraju rukice i nogice i to uglavnom gurajući ih prema stomaku.

Kako ublažiti simptome grčeva kod beba na prirodan način?

U apotekama dostupni su razni preparati za ublažavanje simptoma grčeva kod beba, međutim ne može se sa sigurnošću reći da će oni pomoći da se problem reši, već će samo privremeno doprineti ublažavanju simptoma.

Nažalost, ne postoji univerzalan lek za rešavanje problema grčeva kod beba, taj period se jednostavno mora pregurati zajedničkim snagama, a mi ćemo vam u nastavku teksta navesti nekoliko prirodnih namirnica koje su se pokazale delotvornim kod ublažavanja simptoma grčeva.

Ukoliko se budete odlučili za neke od narednih načina za ublažavanje grčeva, obavezno zatražite savet od pedijatra.

#1 Kim – stari narodni lek za ublažavanje simptoma

Prema starom narodnom verovanju, smatra se da kim može pomoći bebama kod ublažavanja simptoma grčeva u stomaku.

Kim je dvogodišnja zeljasta biljka, a sjajno je to što je ova biljka samonikla te je možete pronaći bilo gde na travnjacima i livadama. Kim se vekovima koristio kao prirodan lek za ublažavanje problema sa želucem, nadutosti, grčeva i sličnih tegoba.

Ova biiljka bogata je eteričnim uljem koje umiruje creva, pomaže radu želuca, smanjuje grčeve te se zbog toga konzumiranje ovog čaja preporučuje za bebe koje imaju tegobe sa grčevima u stomaku.

Evo kako možete napraviti čaj od kima –  u 150 ml ključale vode ubacite kašikicu kima i ostavite da odstoji 15-20 min. Čaj se daje bebi dok je još uvek topao kako bi imalo veći efekat.

#2 Komorač – čaj koji konzumiraju mame

Kao i kim, tako se i komorač godinama koristio za ublažavanje tegoba sa nadutošću, gasova, i grčeva, kako kod odraslih tako i kod beba. 

Semenke komorača sadrže esencijalna ulja koja imaju antiseptilno, diuretičko, protivupalno dejstvo koja imaju pozitivan učinak na probavni sistem.

Ukoliko dojite vašu bebu, onda se mamama preporučuje konzumiranje čaja od komorača jer će beba kroz mleko poprimiti sve blagodeti ovog čaja.

Za pripremu čaja od komorača pripremite litar ključale vode u koju ćete ubaciti kašiku komorača. Ostavite da deluje 20 minuta, a čaj možete piti tokom celog dana u manjim količinama

Konstantna upotreba čaja od komorača nije preporučljiva, te se uvek pre odlučivanja na ovaj korak savetujte sa lekarom.

#3 Kamilica – prirodni lek za sve

Svima dobro poznat čaj od kamilice najčešće se koristi kao prirodan lek za urinarne infekcije i brojne druge tegobe. Kako za odrasle, tako je i kamilica pogodna za bebe.

Čaj od kamilice često se daje bebama kada se jave grčevi u stomaku iz prostog razloga što ovaj čaj opušta creva i tako smanjuje pojavu gasova i grčeva.

Za pripremu čaja od kamilice koriste se isključivo osušeni cvetovi kamilice. Jednu kašiku kamilice prelijte sa šoljom ključale vode i ostavite nekoliko minuta da odstoji. Ne preporučuje se konzmiranje više od 110g za bebe tokom dana, sasvim je dovoljno 1-2 kašike čaja.

Šta još može pomoći kod ublažavanja grčeva kod beba?

Važno je istaći da neće svakoj bebi odgovarati isti tretman za ublažavanje simptoma grčeva. Nekoj bebi će pomoći kapi, drugoj će pomoći čaj, a vašoj bebi može biti bolje od sasvim neke druge metode.

S obzirom na to da se tačan uzrok pojave grčeva kod beba još uvek ne zna, tako i ne postoji jedinstven lek za grčeve, međutim tokom vremena otkriveni su brojni tretmani i metode za koje se smatra da mogu pomoći kod ublažavanja ovih simptoma.

#1 Topla pelena za bebin stomak

Iako mnogi savetuju stavljnje termofora na bebin stomak umesto pelena, ne preporučujemo tu metodu kako ne bi izazvali opekotine na bebinoj koži. Umesto toga bolje je koristiti toplu pelenu koja se pokazala delotvornom kod ublažavanje bola budući da je toplota efikasan način za opuštanje mišića.

#2 Masaža stomaka

Masaža stomaka je sigurno jedan od načina koji su primenjivali naše bake i mame budući na to da u tom periodu nije bilo posebnih preparata i lekova za ublažavanje simptoma grčeva kod beba. 

Za masažu bebinog stomaka možete koristiti neka od prirodnih ulja i laganim, kružnim pokretima prelazite preko bebinog stomaka. Ovakvim pokretima pospešujete izbacivanje gasova, a ujedno i smanjenje bola koji izazivaju grčevi.

#3 Pripazite na vašu ishranu

Smatra se da određena hrana koju majka konzumira može uticati na stvaranje grčeva kod beba, odnosno da određeni proteini iz hrane ne odgovaraju bebinim crevima. Jedan od takvih proteina su proteini koji postoje u mlečnim proizvodima pa se tako majkama savetuje da mlečne proizvode izbace iz svoje ishrane na neko vreme.

Pored mlečnih proizvoda, smatra se da i namirnice koje imaju visok alergeni potencijal mogu uzrokovati grčeve kod beba. Neke od tih namirnica su jaja, orašasti plodovi, citrusi, bobičasto voće, riba.

#4 Odabir adekvatne flašice

Ukoliko vaša beba konzumira adaptirano mleko iz flašice, vrlo je važno da obratite pažnju na to kakav je otvor na flašici jer rupica ne bi trebalo da bude prvelika kako beba tokom jela ne bi uzela previše vazduha. 

Ovaj višak vazduha može uzrokovati pojavu grčeva kod beba, stoga obavezno birajte adekvatne flašice za bebe.

#5 Bela buka

Sigurno ste do sada čuli da bela buka može pomoći kod uspavljivanja beba, odnosno jaki zvuci poput fena, ususivača, zvuka automobila i slično. Iako ne zvuči obećavajuće, istina je da ovi zvuci podsećaju bebu na one kojima je bila okružena u maminom stomaku. 

Bebi takvi zvuci stvaraju bezbrižno okruženje koje će pomoći da se beba umiri i uspava.

Šta ako ništa od navedenog ne pomaže – kada se obratiti lekaru?

Kao što i sami znate, grčevi se ne smatraju bolešću, već normalnom pojavom koja nažalost muči veliki broj beba. Danas postoji toliko preparata i metoda koje mogu pomoći kod ublažavanja simptoma, međutim postavlja se pitanje šta ako ništa od navedenog ne pomogne?

Ni ovo nije isključeno, može se desiti da ste probali sve metode ali da ništa od toga nije dalo pozitivne rezultate. U nekim situacijama potreba je i pomoć lekara, odnosno u trenucima kada pripremite da beba konstantno povraća, da ima povišenu temperaturu i neprestanu dijareju.

Grčevi kod beba su neizbežna pojava sa kojom će se susesti gotovo svaki roditelj. Iako je za većinu roditelja teško da gleda svoje mališane kako plaču, a da su delimično nemoćni, pokušajte u tim trenucima da budete smireni koliko god je to moguće. Probajte sve metode za ublažavanja simptoma koje smo naveli i sigurni smo da će neke od njih uroditi plodom!

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lejla
Lejla
1 year ago

Nekako sam se plasila da probam nesto jace od kamilice, a one se nije pokazala efektivnom. Ipak mi ovaj spisak deluje kao da imam jos opcija. :)

Sima
Sima
1 year ago
Reply to  Lejla

Secam se kad smo bili deca, bilo je obavezno stavljati po nekoliko zrna kima u vodi da stoje. Narodni lek se vidim, prenosi. :)