Lečenje ekcema kod beba

lecenje-ekcema-kod-beba

Ekcem kod beba je čest i moguće ga je lečiti. Pojavljuje se u obliku crvenih mrlja, a koža vremenom postaje suva, i gotovo uvek je gruba i svrbi.

Bebe mogu imati ekcem na bilo kojem delu tela, ali je to najčešće na bebinim obrazima i zglobovima ruku i nogu.

EKCEM

Ekcem, posebno atopijski dermatitis, često se pojavljuje u prvih šest meseci do pete godina života deteta. Nije zarazan i ne može se dobiti kontaktom sa onim ko ga ima.

Uzroci pojave ekcema kod dece

Tačan uzrok ekcema nije sasvim poznat, ali se zna da kod dece kod kojih se razvije ekcem je to usled kombinacije gena i spoljašnjih faktora.

Takođe je poznato da deca koja dolaze iz porodice sa istorijom atopijskog dermatitisa, astme ili polenske groznice – poznata kao atopična trijada, imaju veću verovatnoću da će razviti atopijski dermatitis.

Stanje ekcema se kod većine dece pogoršava zimi, dok drugoj deci smeta leto, zbog preteranog znojenja. Treba održavati vlažnost kože, što je svakako izazov zimi, kada se u domovima greje, pa je vlažnost u prostoriji mala.

Ekcem može biti izuzetno uznemirujući kod beba, jer im se koža može teško oštetiti grebanjem površine tela koje svrbi, što može dovesti do infekcija.

Često se ekcem povlači sam po sebi; kod većine dece nestane pre nego što dete krene u školu, ali kod nekih će se ekcem javiti i kada odrastu, iako to nije često.

Koža bebe je veoma osetljiva i uvek je poželjno koristiti najbolje prirodne kreme za ekcem kod dece kako bi se sprečile eventualne nuspojave.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Ekcem

e-knjiga-ekcem
Najbolje prirodne namirnice koje se preporučuju kod Ekcema

Svako dete je drugačije, ali postoje neki česti uzroci ekcema, i to su prvenstveno: 

1. Suva koža. Suva koža posebno utiče na bebinu kožu i čini je da svrbi, a uzrok suve kože može biti mala vlažnost, posebno tokom zime, kada su kućni prostori dobro zagrejani i vazduh suv.

2. Odeća od poliestera, upotreba parfema, kupki za telo i sapunica za pranje, mogu podstaći simptome ekcema. Stoga treba izbegavati iritante.

3. Toplota i znoj. Usled veće toplote unutar prostorije u kojoj beba boravi, telo se znoji i podstiče ekcem.

4. Stres takođe može biti izazivač ekcema, ukoliko ga je beba doživela. Posmatrajte svoje dete i njegove reakcije, kao što su ljutnja, strah…

5. Alergeni: polen, plesan, grinje, kućni ljubimci – pokazuju povezanost sa atopijskim dermatitisom.

Neki stručnici veruju da uklanjanjem kravljeg mleka, kikirikija, jaja ili određenih plodova iz dečije ishrane može pomoći u kontroli simptoma ekcema kod dece.

lecenje-ekcema-kod-beba

Lečenje ekcema kod beba

Lečenje ekcema kod beba zavisi o njegovoj težini. Ako vaše dete ima blag ekcem sa samo nekoliko crvenih mesta koja svrbe, jednostavno se savetuje da koristite losion za smirenje, kremu ili mast, ponekad kombinovanu sa steroidnom kremom.

Ekcem kod bebe se može zakomplikovati infekcijama kože koja nastaje kada se bebe grebu dok koža ne pukne. Ako se ekcem bebe inficira, može krvariti, i trebaće vam antibiotici kako bi se infekcija izlečila.

Ekcem je hroničan i iako se ne može izlečiti, može se njime upravljati. Ključ za sprečavanje pojave ekcema kod beba je lečenje simptoma čim se oni pojave.

Ekcem kod beba se pogoršava kada je koža suva, pa je stoga veoma važna primena ulja i krema za vlaženje kože deteta, što pomaže u zaustavljanju daljeg sušenja kože.

Vaše dete bi ih trebalo koristiti svaki dan, čak i kada nema ekcema, kako bi negovali njegovu nežnu kožu. Ukoliko primetite da dete ima osip i da se češe tokom noći, stavite mu pamučne rukavice.

Vodite računa da mu noktići budu kratki i čisti.

Drugi način ublažavanja svraba je stavljanje mekog peškira, prethodno potopljenog u hladnoj vodi, na ekcem. Ostavite peškir nekoliko minuta, jer to prija bebinoj koži.

KUPANJE I EKCEM

Kada kupate svoje dete, koristite toplu, a nikako ne pretoplu vodu, izbegavajte mirisne ili “fancy” šampone za kupanje. Ne koristite sapun na maloj deci, jer on isušuje kožu, a ekcem se može pogoršati.

Kako bi izbegli iritaciju odeće koja trlja kožu, vaše dete treba nositi komotnu odeću od pamuka. Obavezno, uvek operite novu odeću pre nego što je stavite na bebu.

Ne preterujte sa pokrivanjem vašeg deteta, jer ukoliko postane previše vruće, dete će se oznojiti, a to može da uzrokuje ekcem.

Pogledajte VIDEO: 20 Prirodnih načina za lečenje ekcema
saveti-za-ekcem-kod-dece

Drugim rečima, ukratko, glavni način sprečavanja nastanka ekcema kod vašeg deteta je izbegavanje stvari koje iritiraju kožu vašeg deteta:

  • Oblačite svoje dete u pamučnu odeću, a ne vunu i sintetiku.
  • Vruće kupke i tuševi ne pogoduju ekcemu.
  • Izbegavajte upotrebu sapuna.
  • Kratko tuširajte svoje dete, jer voda može isušiti kožu vašeg deteta; tuširajte dete ne više od jednom dnevno, a zimi svakako i ređe.
  • Slana voda može poboljšati hidrataciju kože, smanjiti upalu i crvenilo.

  • Ako mislite da je ekcem vašeg deteta uzrokovan alergijom na hranu, ali ne možete odrediti koja je hrana problem, izvršite testiranje alergije na hranu.

Pokušajte sa prirodnim lekovima protiv ekcema

Kokosovo ulje kao prirodni lek za ekcem kod beba

Kokosovo ulje ima antibakterijska svojstva koja bitno smanjuju rizik od infekcije ekcema, naročito je dobro koristiti hladno ceđeno kokosovo ulje.

Kokosovo ulje namažite u tankom sloju nekoliko puta na dan na iritirani deo kože i ostavite da ga koža upije.

Suncokretovo ulje za lečenje ekcema kod beba

Drugi efikasni prirodni hidratant, suncokretovo ulje lako se apsorbuje kroz kožu. Postoje dokazi da ulje suncokreta pomaže u poboljšanju funkcije kože kao barijere, deluje protivupalno i povećava elastičnost kože.

Kreme koje sadrže vitamin B12

Došlo se do nekih zanimljivih istraživanja koja pokazuju da kreme koje sadrže vitamin B12 mogu biti vrlo efikasne u kontroli simptoma ekcema. Rezultati izgledaju obećavajuće, pa bi to moglo biti vredno isprobati.

Ovsena kaša kao najbolji prirodni lek za ekcem

Ovsenu kašu mnogi smatraju najboljim prirodnim lekom za ekcem, jer ublažava simptome ekcema smanjenjem upale i normalizacijom pH kože, ali dokazi nisu konačni.

Kao i kod svih ekcema, čini se da deluje za neke, ali ne i na sve. Kupka sa ovsenom kašom hidriraće suvu kožu i ublažiti svrab kod ekcema.

S obzirom na to da je tako jednostavna i jeftina, smatramo da je ovo prirodni lek za ekcem koji je svakako vredan pokušaja.

Slane sobe za lečenje simptoma ekcema

Slane sobe koriste tehniku nazvanu haloterapija, koja je veoma popularna u Evropi i Rusiji.

Mikro-kristali soli raspršuju se u vazduh prostorije za lečenje gde delovanje čestica soli na koži smanjuje svrab i iritaciju, pa može rezultovati značajnim poboljšanjem simptoma ekcema.

Povezanost ekcema i nedostatka vitamina D

Istraživanja su ukazala na to da ako se ekcem pogorša tokom zime, nedostatak vitamina D može biti okidač. Sadašnja preporuka je da deca od 6 meseci do 5 godina trebaju uzeti kvalitetnu dnevnu multivitaminsku dopunu.

Kao i konvencionalni lekovi, prirodni lekovi koji mogu da pomognu jednom detetu, nemaju gotovo nikakav efekat na drugom.

Sve što možete učiniti je eksperimentisati sa različitim mogućnostima da bi videli koji prirodni lekovi najviše pomažu vašem detetu kod ekcema.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gordana
6 hours ago

Postoje studije koje ukazuju na to da postoji uticaj na zdravlje trudnica i sprečavanje ekcema i alergija kod novorođene dece uz upotrebu probiotika u trudnoci

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-ekcem-baner

Preporučeni preparat

bebica-set-baner
[icegram campaigns="4957"]