Lečenje laringitisa kod dece i odraslih

lecenje laringitisa

Laringitis je zapaljenje sluznice grkljana koje se obično javlja u jesen, tokom zime ili proleće, odnosno kada su velike temperaturne oscilacije.

Laringitis prati i oticanje glasnih žica, kao i sužavnje samog grkljana i javlja se u sklopu respiratornih infekcija, ređe izolovano.

Najčešći uzrok laringitisa su virusi, ređe bakterije. Takođe, kod odraslih laringitis se često javlja kao respiratorna infekcija nastala zbog alergija.

Najćešće traje do 2 nedelje i često simptomi prođu spontano, bez ikakve terapije. Kada traje 2 ili više nedelje, govorimo o hroničnom laringitisu.

simptomi-laringitisa

Simptomi laringitisa

Laringitis se odlikuje promuklošću, oštrim kašljem i otežanim disanjem. Obolela osoba se vidno napreže dok diše (primećuje se naprezanje vratnih mišića, rebara ili grudne kosti), oseća bol dok govori, može čak i izgubiti glas.

Laringitis izaziva i osetljivost grla, kao i čestu potrebu za prečišćavanjem grla. Temperatura može i ne mora biti povišena.

Uzrok laringitisa

 • Prehlada ili grip su najčšći uzročnici laringitisa;
 • Refluks kiselina (gastroezofagealna refluksna bolest);
 • Prekomerna upotreba glasa (pevanje, navijanje i slično);
 • Iritacije alergenima, prašinom, dimom, kao i udisanje nekih otrovnih materija;
 • Upotreba inhlacijskih steroidnih lekova, poput onih za lečenje astme;
 • Infekcije zuba, sinusa ili krajnika;
 • Zloupotreba alkohola i duvana;
 • Reumatizam;
 • Zagađen vazduh;

Akutni laringitis

Akutni laringitis je lakši oblik ove bolesti. Vrlo se često javlja kod dece, jer je dečija sluzokoža grkljana osetljivija od sluzokože odraslih, a smanjena je i sposobnost iskašljavanja.

Simptomi akutnog laringitisa su promuklost, pritisak u grlu, bol i kašalj. Ređe se mogu javiti povišena temperatura, otežano disanje i lako zamaranje.

Upaljene su i glasne žice, pa se jednostavnim pregledom kod lekara opšte prakse može dijagnostikovati laringitis. Zapaljenje može trajati nekoliko dana, ali promuklost i do dve nedelje.

Hronični laringitis

Simptomi hroničnog laringitisa su promuklost koja može da preraste u gubitak glasa, suv i nadražajan kašalj, a često i hrkanje.

Glas obolele osobe je hrapav i zamara se. Simptomi se kod različitih ljudi mogu različito ispoljiti, kao i njihov intenzitet.

Uzrok hroničnog laringitisa može biti: alergija, bakterijska infekcija, gljivična infekcija, povreda (recimo, udarac u grlo), pušenje i alkohol, oboljenja sinusa, kao i udisanje hemijskih toksina.

Lečenje i dužina lečenja i trajanja bolesti zavisi od uzročnika laringitisa.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Bronhitis

e-knjiga-bronhitis
17 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Bronhitisa

PRVIH MESEC DANA, UNAZAD DVE GODINE, KAKO SE NIJE INHALIRALA!

marija-pupovac

Moje poštovanje!

Moja ćerka ima 5 godina. Od 3. godine ima problema sa disanjem.

Škripanje u grudima i otežano disanje je nešto sto joj se dešavalo jako često.

U toku leta nije imala problema, ali čim krene jesen, i u toku cele zime, nije moglo proći više od nedelju dana bez inhalacije.

Njena dijagnoza je alergijski bronhitis uz sve svoje propratne neprijatnosti!

Laringitis kod dece

Oblik laringitisa koji se najčešće javlja kod dece je Croup ili Krup, virusni laringitis. Vrlo je čest kod beba i dece do 3 godine, naročito u prelaznom periodu (rano proleće, jesen, a često i tokom zime).

Krup se kod dece najčešće javlja bez temperature, a karakteristični simptomi su promuklost (lako ćete uočiti kod dece koja pričaju), kašalj i stridor.

Stridor je treperenje suženog grkljana kada vazduh pokušava da prođe kroz dušnik i dođe do pluća. To treperenje ili vibriranje čućete prikom udisanja vazduha ili, češće, kada se dete zakašlje.

Kada dete ima Krup, ono je najčešće veselo i igra se tokom dana, razdražljivo je jedino kada dođe do napada kašlja. Bolest najčešće, uz mirovanje i odmaranje kod kuće, može proći nakon nekoliko dana bez terapije.

Hitno se treba obratiti lekaru kada:

 • Dete ima visoku temperaturu (preko 39°C);
 • Kada se stridor i temperatura jave istovremeno;
 • Kada se pored stridora detetu plave usta ili ono izgleda loše. Treba se javiti obavezno lekaru, jer je to znak da ne stiže dovoljno kiseonika u detetov organizam. Slično postupajte i kada dete gubi svest i kada se naizmenično javlja pospanost i klonulost, pa uznemrenost;
 • Kada dete ubrzano i teško diše, znak je da hitno treba otići kod lekara. Ako skinete dete i primetite da se prostor među rebrima uvlači, kao i prostor gde se sastaju vrat i grudni koš (jamica), znak je da se dete muči i veoma teško diše;

Najopasniji oblik laringitisa kod dece izaziva bakterija Haemophilus influenzae, ali su deca zaštićena nakon primanja vakcine HiB (oko trećeg meseca).

Bakterija može izazvati meningitis, otitis, zapaljenje pluća i drugo, ali se dobija veoma retko, jer su skoro sve zemlje uvrstile ovu vakcinu u kalendar vakcinacije.

Lečenje laringitisa

Kod lečenja laringitisa, bitno je mirovanje glasa, kao i tela.

Pijte dosta tečnosti, hidrirajte organizam, ali strogo izbegavajte kafu, čajeve koji sadrže kofein i akohol. Čaj i tople supe se preporučuju što češće. Inhalirajte se nad loncem vrele vode ili čaja.

Izbegavajte

Izbegavajte prašinu i duvanski dim. Ako je vazduh u vašem domu suv, stavite šerpicu sa vodom na izvor toplote. Provetravajte često sobu u kojoj boravite.

Najbolje je potpuno odmarati glas, a kada morate da pričate, govorite mirnim tonom. Nikako nemojte da šapućete, jer to dodatno opterećuje grkljan.

Kod osoba koje su sklone infekcijama, neophodno je ojačati imuni sistem.

U zavisnosti od uzročnika, lekar vam može prepisati antibiotike, antihistaminike, kortikosteroide i analgetike. Kod veoma teških stanja, otklanja se višak tkiva sluzokože laringomikroskopijom.

Lečenje laringitisa kod dece

Ako vaše dete ima akutni laringitis, onda je i lečenje u kućnim uslovima moguće. Sve ostale komplikacije može izlečiti jedino doktor.

Veoma je bitno ne paničiti. Ako se jak kašalj i stridor javi, olakšajte svom detetu tako što ćete napariti kupatilo (da bude prilično mnogo pare) i budite sa detetom minut do dva u kupatilu, a zatim ga odvedite do prozora da udiše svež vazduh.

Prilikom nagle promene temperature i vlažnosti vazduha koje je dete udisalo, popustiće stisnut grkljan. Veoma često napadi nestanu istog trenutka i deca opet budu vesela.

Nek dete udiše isparenja vode nad loncem, jer je veoma važno da se grlo, grkljan i glasnice vlaže. Obezbedite mu dosta tečnosti i često stavljajte tople obloge oko vrata.

Laringitis se može prenositi putem aerosola ako je uzrokovan infekcijama respiratornih organa. Prekrivajte nos i usta tokom kijanja i kašljanja, često perite ruke i nemojte deliti pribor za jelo i piće sa drugima.

prirodni-lekovi-za-laringitis

Prirodno lečnje laringitisa kod dece i odraslih

1. Ulje lavande pomaže kod laringitisa

Ulje od lavande može pomoći, jer olakšava disanje i smiruje čitavo telo.

Poznato je da ulje lavande može pomoći i kod bronhitisa i astme, kao i kod laringitisa, jer smiruje nadraženu sluznicu.

Ulje lavande se može pronaći u apotekama i upotrebljava se kako je naznačeno od strane proizvođača.

2. Čaj protiv laringitisa

Efikasan čaj protiv laringitisa priprema se od crnog sleza, bokvice, komorača, matičnjaka, divizme i majčine dušice.

Izmešajte 20 g crnog sleza, 10 g komorača, 20 g bokvice, 15 g matičnjaka, 10 g divizme i 10 g majčine dušice, pa kašičicu mešavine prelijte šoljom vrele vode i ostavite oko 15 minuta da stoji poklopljeno.

Nakon toga, procedite i pijte dnevno od jedne od 4 šolje u zavisnosti od težine bolesti.

3. Inhalacija vodenom parom

Ovo je veoma poznata metoda, ali i veoma delotvorna.

U velikom loncu (ili većoj posudi) od 2 – 3 l zagrejte vodu do ključanja, pokrijte glavu peškirom i udišite paru.

U lonac možete dodati morsku so, aromatična ulja (recimo nane), čaj od bosiljka ili kamilice.

Udišite paru na nos i usta.

Inhalirajte se najviše 10 – 15 minuta.

4. Sirup od crvenog luka za tretman laringitisa

Nekoliko glavica crvenog luka očistite i stavite u vodu da se kuva (oko 250 ml) sve dok voda ne postane pomalo lepljiva.

Sklonite sa vatre, pa naspite mlaku vodu u čašu, 2 – 4 supene kašike ovog sirupa, malo limunovog soka i kašiku meda i pijte napitak ujutru i uveče.

5. Žalfija i petrovac za grgotanje

Žalfija je sjajan lek iz prirode i poznato je njeno antibiotsko svojstvo.

Jednu kašičicu sveže ili sušene žalfije prelijte šoljom vode i ostavite do 5 minuta, pa procedite i koristite čaj za grgotanje jednom ili dva puta u toku dana.

I komorač i med se mogu grgotati.

Najbolje je da u toploj vodi rastvorite kašičicu meda, pa dodate par kapi ulja komorača i grgoćite 2 – 3 puta dnevno.

Biljka petrovac ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo i smiruje upale.

Pomaže kod teškog disanja i dobra je za iskašljavanje.

Jednu kašiku čaja od petrovca prelijte sa oko 200 ml ključale vode i ostavite da stoji oko 15 minuta.

Procedite, pa ostavite da se prohladi malo, a zatim ispirajte grlo nekoliko puta dnevno.

6. Mleko i med za lakše iskašljavanje

Kada teško iskašljavate, pokušajte sa ovim receptom da olakšate disanje.

Prokuvajte šolju mleka, pa kada se veoma malo ohladi dodajte kašiku putera i kašiku meda. Izmešajte, pa dodajte već umućeno žumance i  ¼ kašičice sode bikarone.

Uzima se pre spavanja, a terapija treba da traje najmanje 5 dana.

7. Kurkuma kao lek

Dobro je dodati kašičicu kurkumu u toplo mleko. To će vam smanjiti otok, bol i osećaj stegnutosti u grlu. Pijte napitak 2 – 3 puta u toku dana.

8. Beli luk kao terapija za ublažavanje simptoma laringitisa

Poznata su njegova lekovita svojstva, pa je dovoljno da u toku dana sisate čen belog luka da biste ublažili simptome laringitisa.

Možete i isitniti (izgnječiti) nekoliko čenova belog luka, pa dodati nekoliko kašika meda i 3 – 4 puta u toku dana pojesti po kašičicu.

9. Cimet i đumbir protiv laringitisa

Cimet ima antiupalna i antibakterijska svojstva, a možete ga dodavati toplom mleku, čajevima i slično.

Kašičicu cimeta i 3 kašičice meda dodajte u 3 dl vode i pustite da proključa, pa ohladite i pijte čaj 3 puta dnevno.

Malo rendanog đumbira možete dodati čaju, možete ga mešati sa limunom i medom ili možete od njega pripremiti čaj.

Jednu čajnu kašičicu rendanog đumbira  (ili ½ – 1 kašičice u prahu) prelijte sa 2 dl ključale vode i ostavite 5 – 10 minuta poklopljeno.

Procedite čaj i pijte najviše pola litre dnevno.

Možete ga zasladiti medom, dodati mu malo cimeta, limuna ili smeđeg šećera.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ljubica Bećirler
Ljubica Bećirler
3 years ago

Jako poučno

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-bronhitis-baner

Preporučeni preparat

bronhitis-baner
[icegram campaigns="3288"]