Origano kao lek za prostatu

origano-kao-lek-za-prostatu

Da li ste znali da origano začin može biti moćno oružje protiv raka prostate?

Origano je samonikla biljka mediteranskog podneblja. Raste do visine od oko 60 centimetara, a karakteriše je tamnozeleno šiljasto lišće dužine 2 do 3 centimetra, i cvetovi crveno ljubičaste boje.

Cveta od juna do septembra, zavisno od nadmorske visine. Možemo je naći na obroncima, livadama i šumskim padinama. Privlači izgledom, kao i prijatnim mirisom.

Ime ove biljke dolazi od grčkih reči “oros” i “ganos”, koje su reči za planinu i radost – origano doslovno znači “radost planine”. U staroj Grčkoj origano se smatrao simbolom sreće, pa su mladence kitili venčićima origana. Uživali su u njegovom mirisu, utrljavajući njegovo ulje u kosu.

Origano je neizostavni začin u kuhinji Mediterana, ali najčešće je povezan sa začinom za picu.

BESPLATNA e-knjiga
14 Prirodnih lekova za prostatu

e-knjiga-prostata
Saznajte koje su to prirodne namirnice koje se preporučuju kod uvećane prostate.

Smanjilo se učestalo mokrenje koje je bilo posebno izraženo noću, a bolji je i protok mokraće

Miron-primed-6-iskustva

PRIMED 6 sam koristio tri, četri mjeseca u poslednje 2 godine.

Puno mi je pomogao.

Nakon mesec dana, pravo poboljšanje!

Smanjilo se učestalo mokrenje koje je bilo posebno izraženo noću, a bolji je i protok mokraće.

Smanjili su se i bolovi u preponama.

Origano kao lek

Karakterišu ga vitamini A, C, E i K, folna kiselina i niacin, te minerali kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum, fosfor i mangan.

Origano je antioksidans; podržava i štiti imunološki sistem, sprečava razvoj arteroskleroze, kardiovaskularnih bolesti, kao i raka.

Eterična ulja, timol i karvakrol, sprečavaju razmnožavanje određenih vrsta bakterija.

Naučnici tvrde da je origano naročito efikasan protiv streptokoka koji uzrokuju upalu pluća i druge infekcije koje utiču na gornji disajni trakt, budući da ubija Staphylococcus aureus otporan na antibiotike.

Takođe, istraživanja pokazuju da eterična ulja u sastavu origana sprečavaju reprodukciju Ešerihije koli i salmonele.

Čak i u odnosu na gljivice, biljka je izuzetno efikasna. Origano je poznat po tome što ima antibakterijska svojstva; štiti desni i smanjuje zubobolju.

Sadržaj začina čine mnoga fitohemijska jedinjenja koji usporavaju rast ćelija raka.

Otkriveno je da ekstrakt ove biljke pomaže u ubijanju malignih tumora u debelom crevu.

Osim toga, origano takođe sadrži fitohemijski spoj – karnozol, karakterisan veoma visokom antioksidacijskom aktivnošću, efikasnom uklanjaju slobodnih radikala; imajući anti-kancerogeno delovanje koje je pokazalo pozitivnu dinamiku u lečenju nekih vrsta raka, na primer, tumora dojke kod žena, raka krvi, kože, creva i prostate.

Antikancerogena svojstva Origana

Apoptoza, spontana smrt mutiranih ćelija prostate je stimulisana karvakrolom. Flavonoidi luteolina i apigenina prisutni u origanu takođe poseduju antikancerogena svojstva.

Kod spoljne primene, origano ulje prodire duboko u tkiva i smanjuje bol kod raznih ozleda, uganuća i konvulzija. Takođe, ubrzava proces regeneracije tkiva.

Začin je efikasan i u lečenju virusnih infekcija. Inhalacije origano uljem su korisne, naročito kod zapušenosti nosa ili kod kašlja.

Ova mediteranska biljka povećava znojenje, oslobađa bronhije i pluća od šlajma.

Jedenjem origana, povećavate odbranu tela i pomažete mu u borbi protiv patogena. Laboratorijska istraživanja kod životinja utvrdila su da origano ulje potiče proizvodnju belih krvnih zrnaca.

Origano je bogat vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i eteričnim uljima. Sve te tvari su neophodne za održavanje zdravlja srca.

Dodavanjem origana u svoju ishranu, povećaćete razinu “dobrog” holesterola i smanjiti količinu triglicerida. Ova začinska biljka normalizuje pritisak i štiti srčani mišić od infekcija.

Nekoliko kapljica eteričnog ulja – izvrstan je lek protiv komaraca, krpelja, mrava, itd. Tradicionalno se koristi protiv crva.

Dodajte kesicu origana u svoju kuhinju i koristite ovu biljku u svojim omiljenim jelima. Tako povećavate šanse za dug život.

Kontraindikacije i nuspojave origana

Ako koristite sveže i suvo lišće origana u malim količinama, da bi dali ukus jelima, nuspojava će biti minimalna, u retkim slučajevima, origano može izazvati bol u želucu.

Zabranjeno je koristiti travu i ulje za one koji pate od alergija na biljke poput: bosiljka, lavande, mentola, kadulje.

Origano začin je prvenstveno poznat kao dodatak pici, ali i mnogim italijanskim specijalitetima.

U literaturi, naročito starijoj, najčešće se spominje origano ulje, čija se upotreba odnosila prvenstveno na infekcije.

origano-lek-za-prostatu

Origano: Lek za rak prostate

Za origano, ovaj super začin, se kaže da je prirodni antibiotik.

U novije vreme ispituje se ovaj začin, kao moćno prirodno oružje protiv raka prostate.

Istraživanja pokazuju da karvakrol, hemikalija koja se nalazi u origanu, ubija ćelije raka u organizmu, ali ona nisu do kraja istražena.

Ako dalja istraživanja budu davala pozitivne rezultate, origano začin će biti terapija za sve one koji se bore sa rakom prostate.

Velika prednost za obolele od raka prostate je svakako što se origano obično koristi u hrani, te bi svaki tretman bio mnogo manje štetan od ostalih lekova koji se primenjuju.

Rak prostate je vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca.

Službena medicina koristi hormonske lekove, hemoterapiju, imunomodulatore za konzervativno lečenje raka prostate, a u naprednim slučajevima obavlja se i hirurška operacija.

Sada profilaktička terapija postaje vrlo važna, a posebno, redovna konzumacija origana može sprečiti i usporiti razvoj raka.

Naravno, niko vam ne sugeriše da odbacite trenutni tretman za rak prostate, međutim možete razmotriti sa lekarom uključivanje komplementarnih terapija u svoj plan lečenja.

Sve dok nastavljate s predloženim tretmanima, nemate štetu sa dodavanjem više origana u vašu ishranu.

Ova aromatična biljka ima brojne dodatne zdravstvene efekte, pa predlažemo da je dodate nekim salatama, ili omletu, supi od paradajza i kao i vašim omiljenim italijanskim jelima.

Origano možete da nabavite u većini prodavnica zdrave hrane, kao i ulje divljeg origana, koje se obično koristi razređeno u nekom soku ili maslinovom ulju.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tomo
Tomo
3 years ago

SUPER info!

Muharem Pašalić
Muharem Pašalić
2 years ago
Reply to  Tomo

Odlično objašnjeno!

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-uvecanu-prostatu-baner

Preporučeni preparat

primed-6-baner
[icegram campaigns="3270"]