Osteoporoza u menopauzi: 7 prirodnih lekova za osteoporozu

Osteoporoza u menopauzi

Osteoporoza  je metabolička bolest kostiju koja najčeše nastaje bez prethodnih simptoma i naznaka.

Bolest nastaje kao posledica promena u kostima, a najčeše se dijagnostikuje ženama u zrelijim godinama, tačnije u menopauzi, kada se osteoporoza najčeše i javlja.

Osteoporoza je bolest koju odlikuje drastično smanjenje kalcijuma i koštanog tkiva.

Mada se proces proizvodnje i  gubitka koštanog tkiva dešava tokom života, problem nastaje kada proces stvaranja koštanog tkiva postane sporije od procesa gubitka.

Tada nastaje osteoporoza.

Kosti tokom osteoporoze postaju poroznije, krhke i lako se lome i pri najmanjim povredama.

Najčeše se boleset dijagnostikuje nakon što veoma blaga trauma izazove prelom, a ređe na rutinskim pregledima, kada se rendgenskim snimkom utvrdi promena gustine kostiju.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Osteoporozu

osteoporoza-baner-small
14 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Osteoporoze

Kako osteoporoza nastaje?

Najvažniji mineral koji se nalazi u kostima je kalcijum. On kostima daje čvrstoću. Kolagen kostima daje elastičnost.

Kosti se tokom života menjaju, menjaju oblik i građu, ali se tokom celog života održava ravnoteža kalcijuma i kolagena u njima.

Kalcijumovi minerali najzaslužniji su za tvrdoću kostiju. Oni čine građu kosti, ili koštanu masu, čija je količina promenljiva u zavisnosti od pola, godina i životnih navika.

Koštana masa se najčešće stvara do sredine dvadesetih godina, zatim 10 godina miruje, a nako 35. godine se smanjuje 0,3 – 0,5% godišnje.

Da bi se kalcijum iz hrane apsorbovao, neophodna je i dovoljna količina vitamina D, a za njegovo očuvanje u kostima zaslužni su estrogen i testosteron.

Estrogen određuje količinu kalcijuma u kostima žene. Kako ovaj hormone u menopauzi opada, tako su i žene u menopauzi u znatno većem riziku.

Slično je i sa muškarcima. Kada testostero počne da opada, tada nastaje andropauza i veći je rizik od oboljevanja od osteoporoze.

Čak i pored redovog unosa kalcijuma i vitamina D, ukoliko postoji smanjena količina estrogena i testosterone, do osteoporoze će doći.

Kosti tada dobijaju “sunđerastu” strukturu, postaju krte i lakše se lome, što se najčešće manifestuje prelomom kuka, prstiju i pršljenova.

Ko je u rizičnoj grupi?

Najpre, žene su podložnije ovoj bolesti. Najčešće od osteoporoze obolevaju žene u menopauzi, nešto ređe se bolest javlja kod mlađih žena. Rizična dob je nakon 50 godina, kada se koštana masa čak duplo smanjuje u odnosu na mlađe žene.

I kod mlađih žena koje nemaju redovnu menstruaciju, koje pate od anoreksije ili kod žena koje se profesionalno bave sportom, javlja se progresivan gubitak koštanog tkiva i rizik od oboljevanja je znatno veći.

Trudnoća i dojenje ne povećavaju rizik, iako se u tom periodu troše velike količine kalcijuma.

Kod muškaraca andropauza nastaje desetak godina kasnije, pa će muškarci oboljevati nešto kasnije.

Pušači, alkoholičari i konzumenti kafe  imaju veće šanse da obole od osteoporoze. Restriktivne dijete i premalo fizičke aktivosti takođe imaju veliki uticaj na oboljevanje.

Siromašna ishrana, bez vitamina, minerala i vlakana, može imati uticaj na oboljevanje od osteoporoze.

Genetika takođe ima bitnu ulogu. Lekovi na bazi steroida ili bolesti nadbubrežne ili štitne žlezde takođe mogu uticati na oboljevanje od ove bolesti.

Neke hronične bolesti povećavaju rizik, kao i nepokretnost usled povrede ili šloga. Osobe lošeg imunog sistema češće oboljevaju od osteoporoze.

Gustina kostiju meri se vrlo jednostavnom ultrazvučno metodom, denzitometrijom. Preporučuje se da sve žene nakon 45 godina preventivno urade ovaj pregled.

Simptomi osteoporoze

Specifičnost ove bolesti je što najčešće ne daje vidljive simptome. Oboleli mogu i godiama živeti sa bolešću bez ikakvog znanja.

Najčešće se bolest ustanovi nakon preloma kosti koje nastaju čak i nakon bezazlenih trauma. Nekada kosti mogu pući čak i obavljanjem redovnih dnevnih aktivnosti, bez ikakve povrede.

Bol u kičmi može biti simptom osteoporoze. Uglavnom ukazuje na slabost pršljenova. Vremenom bolovi postaju jači, a obolela osoba počinje da gubi na visini. Kako bolest napreduje, oboleli se mogu i “pogrbiti”.

Veoma čest slučaj kod obolelih od osteoporoze je pucanje kuka koje nastaje usled trauma ili samo kretanjem. Slično, često je pucanje kostiju zglobova ruku ili nogu, podlaktice, prstiju…

Kod težih oblika bolesti, javlja se bol i slabost.

Osteoporoza se često može pomešati sa artritisom. Međutim, ove dve bolesti daju različite simptome, te se treba obratiti lekaru čim posumnjate da bolujete od ove bolesti.

Pogledajte VIDEO: 14 Prirodnih načina za lečenje osteoporoze

Kako se leči osteoporoza u menopauzi?

Smatra se da je hormonska terapija najbolja terapija kojom se može tretirati osteoporoza u menopauzi.

Njom se nadomešćuje gubitak estrogena, što znači da će se i kontrolisati ravnoteža kalcijuma u kostima.

Ipak, hormonska terapija otvara mnoga kontroverzna pitanja, te mnoge obolele žene češće posežu za drugim vidovima lečenja.

Lista nehormonskih lekova je velika i skoro svi uspevaju da uspore gubitak koštanog tkiva, pa čak i povećaju gustinu kostiju tokom vremena.

Kako sačuvati zdrave kosti?

O kostima treba brinuti još u mladosti. Raznovrsna ishrana, bogata kalcijumom i magnezijumom je veoma važna. Uz to, aktivno bavljenje sportom ojačaće vaše kosti i pripremiti vas za starost.

Kasnije, tokom života, fizičku aktivnost prilagođavajte svojim godinama i zdravstvenom stanju.

Pogrešno je mišljenje da osobe obolele od osteoporoze ne treba da vežbaju. Naprotiv! Šetajte onoliko koliko vama prija, ali ne preterujte.

Izbegavajte skakanje, izbegavajte vežbe gde je neophodno previše savijati trup, nagle pokrete. Svoju aktivnost počnite laganim vežabama, a shodno svojim mogućnostima povećavajte intenzitet.

Svakodnevna fizička aktivnost povećava koštanu masu i smanjuje mogućnost preloma kostiju. Izbegavajte dug bravak u zatvorenim prostorijama, a naročito sedenje, a potpuno izbacite alkohol i duvan iz upotrebe.

Hrana bogata kalcijumom i vitaminom D je pravi izbor za obolele od osteoporoze. D

o 50. godine treba unositi 1000 mg kalcijuma dnevno, a nakon 50. godine ta količina raste na 1500 mg na dan.

Najčešće ne unosimo hranom dovoljne količine, pa se možete posavetovati sa svojim lekarom koje dodatke ishrani treba uzimati.

Vitamin D dobijamo iz hrane, ali je važnija njegova proizvodnja tokom izlaganju suncu. Dakle, umeren sunčanje će takođe biti povoljno za vaše kosti.

Ishranom protiv osteoporoze u menopauzi

Soja i sojino mleko sadrži fitoestrogene, prirodne estrogene koji su slični hormonu estrogenu i kalcijum. Najbolje je piti 2 čaše sojinog mleka dnevno.

Mleko i jogurt obiluju kalcijumom, pa bi obolele žene trebalo da piju najmanje pola litra mleka ili jogurta dnevno.

Najmanje 3 puta nedeljno jedite plavu morsku ribu. Sardela, skuša i losos obiluju kalcijumom i vitaminom D i veoma je korisna za celokupno zdravlje obolele osobe.

Svakodnevno jedite zeleno lisnato povrće, kao i žitarice. Jedite umereo žitarice, jer mogu stvarati smetnje prilikom apsorbcije kalcijuma.

Jedite bademe, lešnike, brazilski orah i indijski orah, jer su bogati kalcijumom, biljnim mastima i belančevinama. Dobar izbor su i pšeniče klice.

Iskustva su pokazala da sirova hrana može da pomogne. Ako se odlučite za ovakav način prehrane, najbolje je da svakodnevno kristite kelj. Sirovi kelj sadrži značajne količine kalcijuma i magnezijuma.

Lekovi iz prirode za lečenje osteoporoze u menopauzi

Jabuka

1. Jabukovo sirće protiv osteoporoze u menopauzi

Poznati narodni lek protiv osteoporoze u menopauzi je jabukovo sirće. Naime, ono povećava kiselost želudca, te se poboljšava apsorbcija kalcijuma iz hrane.

Zato je najbolje piti ga pre obroka tako što ćete 1 kašiku jabukovog sirćeta razmutiti u toploj vodi.

Crni luk

2. Supa od luka kao lek za osteoporozu

Za ovu supu je potrebno izrendati 2 velike glavice luka koje ste prethodno dobro oprale. Rendajte luk zajedno sa korom, pa ga propržite dok ne dobije zlatnu boju.

Zatim prelijte litrom vode i kuvajte narednih 15 minuta na jakoj vatri.

Dobijena supa se ostavi da se malo ohladi, pa procedi i podeli na 3 jednake porcije.

Prvu pijete prvog dana, drugu drugog, a treću trećeg dana i tako narednih mesec dana.

Supa se čuva u frižideru i zagreva pre konzumiranja.

Susam

3. Zrnevlje i med za jače kosti

Pripremite 10 g susama, 5 kašika lana, 5 kašika semenki bundeve, 5 kašika zrna pšenice, 5 kašika suncokretovih semenki,  5 kašika badema, 3 kašike suvog grožđa i 1 kg livadskog meda.

Svo zrnevlje sameljite, pomešajte, pa sipate u staklenu teglu. Koristite smešu pre doručka i ručka po 1 kašiku.

Ovaj recept se koristi i za lečenje, i za prevenciju osteoporoze.

Persun

4. Čaj od peršuna i mirođije za osteoporozu u menopauzi

Po 200 svežeg peršuna i mirođije treba oprati, pa preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti poklopljeno oko 3 sata. Čaj zatim procedite, pa podelite u 3 doze koje treba popiti u toku dana.

Čaj se pije na slamčicu, jer visok nivo kalijum može oštetiti zubnu gleđ.

Terapija traje 6 meseci.

5. Pihtije kao lek za obnavljanje kostiju

Iako deluje čudo, pihtije od svinjskih papaka mogu vam pomoći u obnavljanju kostiju. Kuvajte kosti veoma dugo, dok se gotovo ne raspadnu, pa skinite masnoću i jedite neslane.

Sličo dejstvo imaće i supa od pilećih nogica ili od šije koju treba veoma često da se nađe na vašoj trpezi.

jaje

6. Kokošija jaja

Kako je ljuska kokošijeg jaja izgrađena od kalcijuma, ona vam može biti dobar saveznik u lečenju osteoporoze.

Naime, što veću količinu ljuski od jajeta lepo operate, pa im uklonite tanku opnu iz unutrašnjosti, prosušite (može i u rerni na niskoj temperaturi), pa usitnite tako da dobijete prah.

Svako jutro pijte četvrtinu kašičice praha sa sokom od limuna ili narandže.

Rastavic 350x350

7. Lekoviti rastavić

Pripremite jednu kašiku sušenog rastavića i 6 plodova sušenog šipurka, pa prelijte šoljom ključale vode i ostavite oko pola sata poklopljeno. Ovaj čaj pijte tokom celog dana 3 nedelje i obezbedićete kostima veliku količinu kalcijuma.

Biljka koje se pokazala kao odličan prirodan lek protiv osteoporoze u menopauzi je i piskavica, koja može povećati gustinu kostiju.

Za lečenje osteoporoze kuka dobar izbor su i: kantarion, kopriva, kleka, zova, hajdučka trava, breza i iglice bora.

Osteoporozu rebara uspešno leče plućnjak, kantarion i kleka, dok osteoporozu kičme i ramena rešavaju list oraha, breza, cvet divljeg kestena, pelin, iglice jele i bora i hajdučka trava.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Maja
3 years ago

Korisno ,jer imam osteoporozu,pa su mi takvi saveti potrebni.
Najlepse zahvalhujem na divnim textovima o tome

Jelena
Jelena
1 year ago

Odlican clanak, molim vas samo pojasnite kako se koriste biljke koje ste naveli za problem osteoporoze kicme i ramena (list oraha, cvet divljeg kestena, pelin…)
Hvala unapred!

Rada
Rada
6 months ago

Hvala neophodna je prirodna prevencija i liječenje…

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-osteoporozu-baner

Preporučeni preparat

Primed3-kreciselako

[icegram campaigns="11267"]