Povišen nivo gvožđa u krvi

visok-nivo-gvozdja

Gvožđe je elemenat koji u ljudskom organizmu ima brojne funkcije, i u krvi je vezan za protein transferin, koji transportuje gvožđe kroz krv i daje ga ćelijama na korišćenje.

Jedan od čestih problema od kojih pati veliki broj ljudi je nedostatak gvožđa u organizmu ili anemija, ali postoji ne mali broj onih koji imaju upravo suprotan problem, a to je, imaju povišen nivo gvožđa u krvi.

Značaj gvožđa

Gvožđe je jedan od vrlo bitnih elemenata potrebnih za normalno funkcionisanje različitih tkiva i organa u našem organizmu, neophodno za dovod i transport kiseonika ka svim tkivima, i u organizmu se nalazi najčešće u dva oblika: kao hemoglobin – u 80 odsto celokupne količine, i mioglobin, protein koji se nalazi u mišićima – 20 odsto.

Organizam iskorišćava svega 10 odsto gvožđa unetog u organizam i ono se absorbuje u digestivnom traktu. Višak gvožđa može da se pojavi i ako osoba jede mnogo namirnica koje sadrže ovaj mineral.

BESPLATNA e-knjiga
24 namirnice za borbu protiv anemije

e-knjiga-anemija
Saznajte koje sve prirodne namirnice Vam mogu pomoći da se izborite sa anemijom!

Kako sam pobedila anemiju

Milijana-Stjepanović-primed5-iskustvoJa imam problem sa anemijom još od srednje škole, u stvari od samog puberteta. Gvožđe se tada kretalo oko 8-9. To je neka početna, blaža faza anemije, koja se javlja u tom dobu.

Terapija je bila blaga, u skladu sa preporukom lekara.

Međutim, kada sam postala starija, posle dvadesete godine, posle neke manje ginekološke intervencije, proverena mi je krvna slika koja je pokazala da mi je gvožđe 1-2, a hemoglobin 70.

Istog dana otpuštena sam iz bolnice i dobila sam terapiju koja je bila jako agresivna, ali nije davala skoro nikakve rezultate.

Bilo je jako puno nuspojava, a jako malo poboljšanja u samoj krvoj slici.

Namirnice bogate gvožđem

Namirnice koje su bogate gvožđem su crveno meso i zeleno povrće (karfiol i brokoli), a u one koje treba izbegavati su zeleni čaj i neke vrste biljaka.

Ukoliko osoba tokom terapije anemije unosi previše gvožđa, može doći do njegovog taloženja. Preopterećenost organizma gvožđem takođe je izuzetno opasno, kao i kod manjka gvožđa u organizmu.

Kako je glavni organ u kojem se gvožđe skladišti jetra, ona je samim time najviše osetljiva kada je u pitanju povišen nivo gvožđa.

Ako se ustanovi da pacijent ima povišeno gvožđe u krvi, to ne mora momentalno da predstavlja da se mora spovesti lečenje.

Merenje nivoa gvožđa

Kako nivo gvožđa u krvi ima oscilacije u toku dana, najtačniji rezultati su kada se gvožđe odredi u jutarnjim satima, ali za povišeno gvožđe u krvi analizu treba svakako ponoviti barem dva puta.

Potrebno je da uradite dve analize krvi kako bi utvrdili da li zaista postoji problem s povišenim vrednostima gvožđa u krvi.

Višak gvožđa

Višak gvožđa u vitalnim organima, čak kada je reč o blagim slučajevima, povećava rizik za bolesti jetre (ciroza, rak), srčani udar ili prestanak rada srca, dijabetes melitus, osteoartritis, osteoporozu, metabolički sindrom, hipotireozu, hipogonadizam, brojne simptome i neke slučajeve prerane smrti.

Pogrešno upravljanje gvožđem, što dovodi do preopterećenja – viška, može ubrzati takve neurodegenerativne bolesti kao Alzheimer, rani početak Parkinsonove bolesti, epilepsije i multiple skleroze.

Povišen nivo gvožđa – Hemohromatoza

Problem s povišenim nivoom gvožđa u krvi najčešće je vezan za jednu vrstu urođene bolesti – hemohromatoza.

Da bi ustanovili ovu bolest potrebno je uraditi genetske analize, ali postoje i druga brojna stanja koja mogu da dovedu do povišenog gvožđa u organizmu, kao prekomerni unos suplemenata, prekomerna terapija gvožđem kod malokrvnosti, kao i veći broj transfuzija krvi.

Međutim, različite bolesti mogu da budu praćene povišenim vrednostima gvožđa u organizmu.

Hemohromatoza se dijagnostifikuje laboratorijskim nalazima i analizom zasićenja hransferina, proteina koji nosi gvožđe kroz organizam.

Većina onih koji imaju hemohromatozu nemaju nikakvih problema sa zdravljem, osim povišenog gvožđa u krvi i ona se najčešće slučajno prepozna kod pacijenta u toku rutinskog određivanja krvne slike.

Terapija koja se savetuje

U terapiji se savetuje smanjeno unošenje namirnicama koje obiluju gvožđem ili povećano unošenje vitamina Ce, koji poboljšava iskorišćenost gvožđa.

Kod dokazane hemohromatoze radi se takozvano otpuštanje krvi – flebotomija. U početku jednom nedeljno, a kasnije je dovoljno četiri puta godišnje.

Krv se uzima slično kao kad osoba daje krv, pa se od 300 do 500 mililitara ove tečnosti izdvoji iz organizma osobe. Tada zapravo rasteretimo organizam od gvožđa.

Simptomi, znakovi i bolesti uzrokovane viškom gvožđa:

 • Hronični umor
 • bol u zglobovima
 • bol u stomaku
 • bolest jetre (ciroza, rak jetre)
 • šećerna bolest
 • nepravilan rad srca
 • srčani udar ili prestanak rada srca
 • promene boje kože (bronza)
 • gubitak interesa za seks
 • osteoartritis
 • osteoporoza
 • gubitak kose
 • povećana jetra ili slezina
 • impotencija
 • neplodnost
 • hipotireoza
 • depresija
 • rana neurodegenerativna bolest
 • povišeni šećer u krvi
 • povišeni jetreni enzimi
 • povišeno gvožđe (gvožđe u serumu, serumski feritin)

Da bi se smanjila apsorpcija gvožđa, osobe s tim stanjem podstiču se da izbegavaju crveno meso i druge namirnice koje imaju ulogu u nadoknadi gvožđa. Visoka potrošnja šećera takođe može povećati apsorpciju gvožđa.

Hrana bogata kalcijumom, jaja i čaj mogu inhibirati apsorpciju gvožđa.

Alkohol

Osobe s tim stanjem trebaju ograničiti alkohol, jer će povećati rizik od oštećenja jetre.

Kada je gvožđe odgovarajuće raspoređeno u celom telu u hemoglobinu, mišićima, feritinu, vaša ishrana treba biti usmerena prema kontinuiranoj ravnoteži gvožđa i sprečavanju bolesti.

Važnost kvalitetne ishrane

Sveže voće, povrće, žitarice, adekvatni proteini, ograničeni mlečni proizvodi, ograničene masti i šećeri čine osnovu za dobar plan ishrane koji će osigurati adekvatno gvožđe i smanjiti rizik od bolesti.

Najmanje 20 minuta fizičke aktivnosti dnevno; ili prosto što više šetnje; mala količina gvožđa se gubi znojenjem.

Sve dok se lečite, trebaće vam česte krvne analize kako biste proverili nivo gvožđa.

Takođe, treba prestati kuvati u metalnom posuđu.

Određeni čajevi, naročito zeleni čaj i čaj od ruzmarina mogu smanjiti apsorpciju gvožđa. Savetujte se sa lekarom po pitanju konzumacije ovih čajeva.

Biljke, kao što su maslačak i mleko od čička, su takođe efikasne u uklanjanju viška gvožđa iz krvi.

Vodite računa da je uloga gvožđa u ljudskom organizmu ključna, i proverite njegov nivo u krvi ukoliko osetite neke od gorenavedenih simptoma ili znakova.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dile
Dile
3 years ago

Bravo za ovu informaciju , mnogo sam saznao čitajuci ovo je imam gvožde na granici.

dr sci Jelena Jovanovic
dr sci Jelena Jovanovic
2 years ago

Da li imate preporuku za hematologa koji se bavi viskom Fe ? Hvala unapred

surla zagorka
surla zagorka
2 years ago

članak je savrsen,da je vise ovakvih podrobnih -, jednostavnih saveta ,vise bi znali bez da za svaku sitnici trci lekaru , pogotovo danas kada je sve usmerenu kovid virusu .,.

Zlatko Ivanović
Zlatko Ivanović
2 years ago
Hvala na ovako dobrim informacijama.
Jovan
Jovan
2 years ago

Pozdrav svima žena ima problema gvožđe je oko 28 ali i dalje ima anemiju ? Da li da i dalje uzima hranu bogatu gvožđem?

Slavisa K
Slavisa K
1 year ago

Imam gvozdje 33.2
Interesuje me koje su posledice za zdravlje

Jelica Cepic
Jelica Cepic
1 year ago

Nazalost videla Sam daseoroblemom povisenog gvozdja ne bavi bas mnogo medicina I da je tesko odvojiti clanke o anemiji od onih o povisenom gvizdju..pa I ovajclanak ima nekih nejasnih I formacija ..
Recimo orasi ..pitam jasno da li SE trebaju jesti u slucaju povisenog gvozdja I kako ?
Cajevi Koji da SE piju ? Caj od Nane ocito ne ..a zeleni da Ili ne Ili tacnije kakoi kada ga piti ?

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-anemija-baner

Preporučeni preparat

anemija-baner
[icegram campaigns="3257"]