Prirodni lekovi za brže zarastanje kostiju

Prirodni lekovi za brže zarastanje kostiju

Najčešći ortopedski problemi i jesu prelomi kostiju.

Čak jedna u tri žena i jedan u pet muškaraca tokom svog živoga doživi prelom kostiju.

Iako prelomi zarastaju sami od sebe, ne biste trebali da se oslanjate na to jer mogu zarasti nepravilno.

Svakako, postoje prirodni lekovi koji mogu potpomognuti brže zarastanje kostiju, ili ojačati vaše kosti i na taj način smanjiti šansu za prelomom.

Prelomi su najčešće uzrokovani dejstvom spoljašnje sile, kao što je pad, sportska povreda ili na primer saobraćajna nesreća.

Zdrave kosti imaju manje šanse da budu ozleđene, pa postoje stanja kod kojih će se prelom pre desiti, kao što su: životna dob – i starija i mlađa populacija je podložnija prelomima zbog slabosti kostiju; infekcija; tumori, naročito samih kostiju; osteoporoza; menopauza.

Međutim, ako do preloma dođe, svakako se za to prvo treba pobrinuti lekar, naročito što se tiče imobilizacije dela tela gde se nalazi prelomljena kost.

Nakon imobilizacije preporučljivo je koristiti se prirodnim načinom lečenja, koji može da poboljša i ubrza oporavak povređene kosti, kao i da je ojača.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Osteoporozu

osteoporoza-baner-small
14 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Osteoporoze

Simptomi i dijagnoza preloma

Neki od simptoma koji mogu da vam nagoveste da je došlo do preloma su: bol, modrica, diskoloracija (gubitak prirodne boje) kože, otok, savijanje uda pod neprirodnim uglom, nepokretnost, nepodnošenje težine na povređeno mesto, krvarenje u slučaju otvorenog preloma.

Dijagnoza se postavlja relativno lako uz prvobitni fizikalni pregled lekara, a zatim mogu uslediti i neki testovi da bi se dijagnoza potvrdila, kao što su – rendgen, snimanje CT-om ili magnetnom rezonancom.

Želimo da vam predstavimo, šta se preporučuje a šta se treba izbegavati kada dođe do preloma kosti – ovi saveti vam mogu biti od velike koristi, zato pokušajte da ih se pridržavate.

Ono što će biti dato u daljem tekstu, su saveti šta se preporučuje za brže zarastanje kostiju i ozdravljenja: podignuti deo tela koji je prelomljen i odmarati ga, unosite proteine, unosite namirnice bogate kalcijumom, vitaminom D i C, kalijumom, gvožđem, magnezijumom, cinkom, koristite esencijalna ulja ili obloge natopljene mešavinom sa lekovitim belim lukom.

Ono što treba izbegavati su: cigarete, alkohol, kafa, šećer, prerađeni ugljeni hidrati, zaslađivači, zaslađena pića i so.

Zašto treba postupati ovako, pogledajte u daljem tekstu.

Šta se preporučuje za brže zarastanje kostiju: Saveti i prirodni lekovi

1. Odmor i izdignuti prelomljeni deo

Preporučuje se da povređeno područje bude izdignuto, a to možete učiniti koristeći jastuke. Šta je još važnije, jeste odmor.

Povređeni deo ne biste trebali da pomerate, koristite, i vršite bilo kakav pritisak na njega.

Ako nastavite da pomerate deo tela čija je kost prelomljena, možda ne dođe do pravovremenog i pravilnog zarastanja, a usled svega toga može se pogoršati i oticanje kao i bol povređenog dela tela, odnosno kosti.

Preporučljivo je da povređeni deo tela poštedite na par nedelja, najčešće tri do četiri.

2. Uzimajte proteine za brže zarastanje kostiju

Veliki deo građe kosti sastavljen je od proteina, zato nije ni čudno zašto proteine treba unositi više kada je došlo do preloma kostiju, čiji unos potpomaže neophodno zaceljivanje.

Sa druge strane, proteini potpomažu preuzimanje kalcijuma iz hrane, koji je takođe jako važan u bržem zarastanju kostiju.

Izvori proteina su: meso, riba, sir, jogurt, mleko, pasulj, orasi, i tako dalje.

3. Kalcijum za jake kosti

Ovaj mineral pomaže u izgradnji jakih kostiju, stoga, njegovo unošenje pomaže i kod preloma kostiju.

Zato je vrlo preporučljivo konzumirati hranu ili piće ovim mineralom. Odrasli bi trebali da na dnevnom nivou unesu 1000 do 1200 mg.

Kalcijum bogata hrana je: mleko, jogurt, sir, pasulj, brokoli, soja, konzervirana tuna ili losos sa kostima, bademovo mleko.

4. Vitamin D

Ovaj vitamin takođe pomaže brže zaceljenje prelomljene kosti. On pomaže da se kalcijum iz krvi transportuje do kosti i izgrađuje njenu mineralnu strukturu.

Prirodno, vitamin D se stvara i u koži ljudi pod uticajem sunčevih zraka. Zato je preporučljivo da se bar neko vreme provede na dnevnoj svetlosti svakog dana.

Za ljude svetlije puti, dovoljno je i petnaest minuta izlaganja sunčevim zracima. Dnevne potrebe za vitaminom D su 600 IU (internacionalnih jedinica), a kod starijih od sedamdeset godina, dnevne potrebe su malo veće i iznose 800 IU.

Hrana nije naročito bogata ovim vitaminom, ali možemo izdvojiti sledeće namirnice kao najbogatije ovim vitaminom: žumance jajeta, losos, sardine, jetra i obogaćeno mleko ili jogurt ovim vitaminom.

5. Vitamin C za jako koštano tkivo

Vitamin C pomaže stvaranje kolagena, proteina koji učestvuje u izgradnji koštanog tkiva, a samim tim, unos ovog vitamina, potpomaže brže zarastanje prelomljenih kostiju.

Stari prehrambreni proizvodi, ili prehrabreni proizvodi termički prerađivani mogu izgubiti znatan deo ovog vitamina, pa je bolje konzumirati sveže namirnice, ili pak zamrznute.

Ima ga u povrću kao što su paprika, paradajz, krompir, zeleno povrće, i u voću, naročito u citrusnom kao što su limun i pomorandža, kivi, ali i u bobicama i drugom voću.

Zato je najbolji izbor – sveže voće i povrće.

6. Kalijum za brže zarastanje kostiju

Važnost ovog minerala u vašoj ishrani ogleda se u tome, da ako ga unosite dovoljno, manje ćete izlučivati kalcijum putem mokraće, odnosno više će se kalcijuma zadržati u organizmu nego eliminisati. Uloga kalcijuma u zarastanju kostiju je od ogromnog značaja.

Sveža hrana je svakako bogatija ovim elementom, a najviše ga ima u bananama, krompiru, orašastim plodovima, raznim semenkama, soku od pomorandže, riba, meso, mleko, paradajz i tako dalje.

7. Gvožđe

Ako ste anemični, usled nedostatka gvožđa, vaše kosti će sporije zarastati. Razlog je u tome što gvožđe pomaže vašem telu da stvara kolagen, koji učestvuje u izgradnji kostiju.

Takođe, ne treba zaboraviti da gvožđe igra ulogu u snabdevanju krvi kiseonikom, koja dospeva do kostiju i pomaže ozdravljenje kostiju.

Hrana bogata gvožđem je svakako meso, različite vrste, a najviše crveno meso, piletina i to tamno meso, kao i ćuretina, uljima bogate ribe, ali i sušeno voće, lisnato zeleno povrće, pasulj, susam, integralne žiarice.

8. Magnezijum za pravilno zarastanje kostiju

Za pravilno zarastanje kostiju, neophodno je unositi ovaj mineral 250-300 mg dnevno.

Namirnice koje su bogate magnezijumom a pritom su i zdrave su: zeleno lisnato povrće, riba, crna čokolada, banane, avokado, koštunjavo voće i semenke, soja.

9. Cink

Cink je još jedan mineral koji je jako bitan u ozdravljenju prelomljene kosti. Naročito je bitan za reparaciju tkiva koja su u vezi sa kostima.

Iz tog razloga, trebate imati u vidu unošenje ovog minerala putem hrane svakodnevno.

Može se naći u goveđem mesu, rakovima i jastozima, leblebijama, mekinjama, žitu od celog zrna, spanaću, susamu, bundevinim semenkama, pečenom kikirikiju.

10. Esencijalna ulja za brže zarastanje kostiju

Ako koristite esencijalna ulja, nanoseći ih na mestima gde je kost prelomljena, povećaćete šansu da prelomljena kost brže zaraste.

Sva ulja se nanose na isti način – iznad prelomljenog dela kosti lagano naneti ulje i utrljavati ga u kožu.

Sem toga, doćiće i do poboljšanja cirkulacije i bržeg zarastanja prelomljene kosti.

Preporučuju se ulja kao što je ulje od nane, ulje od lavande, ulje čempresa, kastor ulje, helikrizum ulje, vintergrin ulje.

Ovakvu masažu možete primenjivati dva do tri puta dnevno, sve dok se stanje vaše frakture ne poboljša.

11. Beli luk

Već dugo su poznata razna lekovita dejstva belog luka, a neka od njih su brže zarastanje, antiseptičko i antiinflamatorno dejstvo.

Beli luk kod zarastanja kostiju možete koristiti na sledeći način: zdrobite pet do šest čena belog luka, dodajte mu 100 ml ulja od slačice i jednu kašičicu kurkume; ove sastojke ugrejete, zatim natopite pamučnu tkaninu potpuno u ovu mešavinu i vežete je oko mesta gde se nalazi prelomljena kost, i tako ostavite da stoji celog dana, a postupak ponovite noću.

Sem toga možete koristiti i toplu vodu i smrvljeni beli luk kao rastvor i nanositi ga tri do pet puta dnevno, radi bržeg zarastanja prelomljene kosti.

Pogledajte VIDEO: 14 Prirodnih načina za lečenje osteoporoze

Šta treba izbegavati

1. Cigarete

Pokazalo se da je zarastanje kostiju brže kod nepušača.

Pretpostavlja se da se radi o uticaju na cirkulaciju krvi kroz kost, koja inače nosi razne nutritijente za njeno ozdravljenje odnosno zarastanje.

Svakako razmotrite ovaj predlog ako ste pušač, jer od toga možete imati samo dobrobit kako za vaše celokupno zdravlje tako i za zarastanje prelomljene kosti.

2. Alkohol

Iako nije neophodno odreći se potpuno alkoholnih pića, pokazano je da alkohol ipak usporava ozdravljenje kosti.

Zao nikako nemojte prekomerno konzumirati alkohol ako želite što brži oporavak.

Sa druge strane, alkohol može izazvati nestabilnost, pad i ponovnu povredu.

3. Kafa

Prekomerno konzumiranje kafe može usporiti zarastanje kostiju. Pod prekomerno se misli na četiri šoljica jake kafe, dnevno.

Radi se o tome da je kafa diuretik, što izaziva više izmokravanja, te postoji šansa da se putem mokraće eliminiše više kalcijuma, koji je jako bitan za zarastanje kostiju.

Umerena konzumacija kafe ili čaja ne bi trebala da pravi problem oko zarastanja prelomljene kosti.

4. Šećer, rafinisani ugljeni hidrati, slatka pića i zaslađivači

Šećer i rafinisani ugljeni hidrati odmažu zarastanju prelomljene kosti, a sem toga, pružaju vrlo malo korisnih nutritijenata.

Takođe, pića u kojima se koriste zaslađivači, zaslađeni sokovi, zbog prisustva fosfora, mogu da uklone kalcijum iz krvi i time naruše brže zarastanje povređene kosti.

5. So

Pokazalo se da i prekomerna upotreba soli može da uspori ozdravljenje prelomljene kosti

. Zapravo se radi o tome da natrijum (koga ima u soli), uklanja kalcijum iz kostiju što je vrlo nepovoljno kada se radi o prelomu.

Iz tog razloga, svakako je neophodno potruditi se da se unos soli ograniči.

Preporučuje se ne više od 1500 mg soli dnevno, odnosno, polovina kašičice soli na dan.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ramiiz
Ramiiz
2 years ago

Korisni savjeti

ljilja
ljilja
2 years ago

Clanak mi se dopao i ima korisni savjeta, upravo imam lom

Radiša
Radiša
1 year ago

Korisne informacije.

Lila
Lila
1 year ago

Veoma podrobno objašnjeno, Lilaodličan članak i dobri saveti

Boris
Boris
1 year ago

Hvala.
Mnogo korisnih saveta

Lilly
Lilly
1 year ago

Ananas & susam odlično za osteoporozu

Josip
Josip
1 year ago

Korist o jer sam imao težak prelom nadlaktice i ugradili su mi humeralni čavao da bi nakon 20 dana se doljnji dio tj podlaktice poćeo nekontroliranom pomicat lijevo i desno kada sam došao na kontrolu kod svoga dr kirurga rekao je da to opravdava sliku i ako mi se nepoćne stvarati maglica do iduće kontrole da je vrlo vjerojatno da ću morati ponovno na operaciju pa sam zato proćitao ovu stranicu i još njih dosta da bih vidio što brže dođe do zarastanje, i vrlo mi je bila ova stranica korisna pozdrav iz Osijeka

Иван
Иван
6 months ago

Одлично ! Нема говора

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-osteoporozu-baner

Preporučeni preparat

Primed3-kreciselako

[icegram campaigns="11267"]