Prirodno lečenje gihta: 8 prirodnih lekova za giht

Prirodno lecenje gihta

Giht je vrsta artritisa koji uzrokuje upalu, i obično je to u jednom zglobu.

Tipičan napad gihta karakteriše iznenadni napad teškog bola, otok, toplota i crvenilo zgloba.

Postoje mnogi faktori rizika za nastajanje gihta, a češći je nakon operacije, traume i dehidracije.

Određeni lekovi kao što su diuretici – obično poznati kao lekovi koji povećavaju izlučivanje vode iz organizma, opasni su za giht.

Lekovi koji snižavaju nivo mokraćne kiseline u krvi, takođe mogu uzrokovati aktivaciju gihta.

Niska doza aspirina može precipitirati napad gihta.

Lečenje određenih vrsta raka može uzrokovati giht zbog visokog nivoa mokraćne kiseline koja se oslobađa kada su ćelije raka uništene.

Degenerativni artritis takođe čini da zahvaćeni zglobovi mogu biti mesto napada gihta.

Napadi gihta mogu brzo doći, ali i nastaviti da se vraćaju  tokom vremena, polako čineći štetu tkivima u regiji upale.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Reumatoidni artritis

e-knjiga-reumatoidni-artritis
19 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Reumatoidnog artritisa

Postoje četiri faze gihta

Prva faza je asimptomatska u kojoj nema jasnih simptoma. Međutim, nivo mokraćne kiseline je visok i postoji prisutnost taloženja kristala u tkivima.

Druga faza je akutni giht. Postoji bol, crvenilo, otok i toplina koja traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Kod polovine osoba s gihtom, pogođen je obično zglob velikog nožnog prsta. Nivo mokraćne ili urinske kiseline mogu biti normalne kod oko polovine bolesnika s akutnom fazom.

Faza između dva akutna zapaljenja je sledeća, treća faza. Osoba koja ima giht i dalje ima hiperurikemiju (visok nivo mokraćne kiseline u krvi) s kontinuiranim oštećenjem zgloba. S progresijom bolesti, period između dva akutna zapaljenja se smanjuje.

Sledeća faza je hronični giht. Karakteriše ga dosadna bol u zahvaćenim zglobovima. Postoji takođe prisutnost čvorića ili tofusa koji su kristali urata deponovani u meko tkivo koji se obično vide u tetivama, ušnim školjkama, koži, ili u bubrezima.

Giht je najčešći oblik upalnog artritisa kod muškaraca, ali dolazi i kod žena koje postaju osetljivije nakon menopauze.

Napadi gihta imaju višestruke faktore rizika koji uzrokuju porast nivoa mokraćne kiseline.

Simptomi gihta

Giht može uzrokovati simptome i znakove kao što su:

 • bol u zglobovima,
 • natečene zglobove,
 • crvenilo,
 • toplinu zgloba,
 • čvorovi ispod kože, i dr.

Ovi simptomi i znakovi obično utiču na pojedinačni zglob. Bol je obično teška, što odražava ozbiljnost upale u zglobu. Pogođeni deo je često vrlo osetljiv na dodir i postaje natečen.

Giht često uključuje zglobove u donjim ekstremitetima. Klasična lokacija za giht je veliki nožni prst.

Giht takođe može uticati na stopalo, koleno, lakat, zglob, ruke, ili gotovo svaki zglob u telu. Kada je giht ozbiljniji ili dugotrajniji, istovremeno može uticati na više zglobova, što uzrokuje bol i krutost zgloba.

Još jedan znak gihta je prisutnost tofusa – izrasline na udovima – tvrdi nodul mokraćne kiseline koji se nalazi pod kožom.

Može se naći na različitim mestima u telu, obično na kolenima, ali i na površini drugih zglobova, što znači da je telo znatno preopterećeno mokraćnom kiselinom.

Kada su prisutni tofusi, nivo mokraćne kiseline u krvotoku obično je visok već godinama. Prisutnost tofusa ukazuje na giht i lečenje lekovima je neophodno.

Giht može dovesti do oštećenja zglobova i fizičke deformacije, i zato ga ne treba shvatiti olako.

Još jedan znak gihta mogu biti bubrežni kamenci, jer se kristali mokraćne kiseline mogu nakupiti u bubregu i uzrokovati kamen u bubregu.

Kako bi otkrili i dijagnostifikovali giht, najpouzdanija metoda je pregled uzorka tečnosti pod mikroskopom, uzet iz zapaljenog zgloba, za kristale mokraćne kiseline – artrocenteza.

Lekari, poput reumatologa ili ortopeda, mogu pažljivo ukloniti nakupljenu tečnost iz zgloba, ispitati je kako bi se utvrdilo jesu li kristali mokraćne kiseline prisutni.

To je veoma važno, jer druge bolesti i infekcije, mogu imati simptome slične gihtu.

Hronični i akutni giht

Hronični giht tretira se upotrebom lekova koji smanjuju nivo mokraćne kiseline u telu, budući da giht može uzrokovati nepovratna oštećenja zglobova i probleme s bubrezima.

Pokretači akutnih napada gihta uključuju:

 • hirurški zahvat,
 • dehidracija,
 • napici zaslađeni šećerom,
 • pivo,
 • liker,
 • crveno meso i morski plodovi.

Ako imate giht, prva stvar koju morate učiniti jeste da uklonite višak šećera i žitarica iz ishrane, kao i prerađeno meso, a  što se tiče pića, važno je da se držite podalje od alkohola. U smislu dijete za giht , ključno je početi jesti puno povrća, voća i organskog mesa, uključujući goveđu supu i supu od povrća.

Trešnje i višnje vam takođe mogu pomoći u sprečavanju napada gihta.

Promene u načinu života, poput ograničavanja hrane povezane s gihtom, preporučuju se svakome ko je imao napad gihta. Lečenje je individualno prema svakom pacijentu.

Akutni napadi gihta mogu se tretirati pomoću OTC lekova, dok hronični giht može zahtevati agresivnije lečenje.

Kada je giht blag, retko se javlja i nekomplikovan, može se lečiti ishranom i promenama načina života. Međutim, studije su pokazale da čak i najstroža ishrana ne smanjuje dovoljnu količinu mokraćne kiseline u krvi da bi kontrolisala težak oblik gihta, pa su stoga lekovi neophodni.

Većina slučajeva gihta leči se lekovima.

Uobičajeni lekovi uključuju nesteroidne protivpalne lekove, kortikosteroide ili kolhicin kako bi smanjili upalu i bol na mestima zahvaćenim gihtom, i obično se uzimaju oralno. Lekovi se takođe mogu koristiti za smanjenje proizvodnje mokraćne kiseline.

Bez lečenja, akutni napad gihta biće u najgorem slučaju između 12 i 24 sata nakon što je započeo, a osoba će se oporaviti u roku od jedne do dve nedelje bez lečenja.

Kortikosteroidi se takođe mogu koristiti tokom akutne faze gihta. Međutim, ukupna doza steroida uopšteno je ograničena zbog potencijalnih nuspojava kao što su stvaranje katarakte i gubitak kostiju.

Kućni lekovi za lečenje gihta

Kućni lekovi za akutni napad gihta uključuju pijenje puno vode, da bi telo ostalo dobro hidrirano što može biti korisno u sprečavanju napada gihta; napad se može sprečiti izbegavanjem hrane i alkohola koji podižu nivo mokraćne kiseline.

Kakvu bi hranu trebalo ukloniti iz ishrane?

Mokraćna kiselina nastaje kada su proteini u hrani koju jedemo, zvani purini, razbijeni. Stoga je bilo mnogo interesa za dietetsko lečenje gihta izbegavanjem hrane bogate purinom.

Međutim, izuzetno je teško sprovoditi takvu dijetu, jer purini su prirodni deo mnogih zdravih namirnica. Čak i kad se vrlo stroga dijeta strogo sledi, nivo mokraćne kiseline u krvotoku samo je neznatno smanjena.

Giht je povezan s gojaznošću, a značajan gubitak težine može dramatično poboljšati vaše stanje i upravljanje gihtom.

Smanjite potrošnju morskih plodova i crvenog mesa.

Potrošnja mlečnih proizvoda s malim udelom masti smanjuje rizik od gihta.

Pijenje piva i likera povećava rizik od gihta; međutim, konzumiranje vina se čini da na utiče na povećanje rizika od nastanka gihta.

U jednoj studiji, konzumacija svežih trešanja povezana je s 35% smanjenim rizikom od gihta.

Piti napitke zaslađene šećerom povećavaju rizik od gihta.

Komplikacije povezane gihtom?

Dugotrajni nelečeni giht može uzrokovati nepovratna oštećenja zglobova.

Mokraćna kiselina može se nakupiti u bubrezima i uzrokovati kamenje u bubregu i smanjenu funkciju bubrega.

Mokraćna kiselina se može taložiti u mekim tkivima, naročito oko zglobova, i izazvati tofuse, koji mogu biti veliki i neugodni.

Giht je hronično stanje i pacijenti mogu patiti od ponavljajućih bolnih i onesposobljavajućih akutnih napada gihta.

Može doći do oštećenja zgloba i drugih komplikacija gihta. Međutim, odlični tretmani za giht su dostupni, a većina pacijenata vrlo dobro reaguje na lečenje gihta s dobrom prognozom.

Neki od faktora rizika za giht su genetski, i ne mogu se sprečiti, međutim, mnogi faktori rizika za giht, kao što su gojaznost i ishrana, mogu se kontrolisati.

Održavanje zdrave telesne mase i ishrane s niskim nivoom ugljenih hidrata i niskim sadržajem zasićenih masnoća i crvenog mesa mogu sprečiti giht.

Prirodni lekovi za giht

Istraživanja pokazuju da mnogi prehrambeni proizvodi koje konzumirate dovode do gihta kao i drugih zdravstvenih problema.

Menjanje režima vaše ishrane i načina života može biti jednostavno rešenje za suzbijanje gihta.

Jedna od prvih stvari koje treba učiniti jeste eliminisati određenu hranu i napitke iz vaše ishrane da bi pobedili giht.

Ako sledite ove savete, možete se rešiti gihta u roku od 24 sata ili manje.

S druge strane, prirodni lekovi koji su dobri za giht su:

celer

1. Ekstrakt semena celera za lečenje gihta

Korak broj jedan kako bi suzbili giht, sastoji se od konzumiranja ekstrakta semena celera, koji se pokazao veoma dobro u tome da smanjuje nakupljanje mokraćne kiseline u telu.

Istraživači su identifikovali više od deset različitih vrsta antioksidansa koji su odgovorni za prednosti celera kod lečenja gihta – to uključuje fenolske kiseline kao što su kafena kiselina (prisutna u gotova svim biljnim vrstama) i ferulinska kiselina, plus flavonoidi ili bioflavonoidi poput kvercetina.

Kvercetin potiskuje stvaranje materija odgovornih za širenje upalnih bolova.

Flavonoidi iz soka grejpfruta, dokazano je, sprečavaju stvaranje enzima koji guši kortizon – prirodno protivupalno sredstvo, koje naše telo proizvodi protiv bolova.

To čini celer koristan za lečenje širokog raspona stanja koja su pogoršana upalom: bol u zglobovima (kao što je artritis), giht, infekcije bubrega i jetre, poremećaji kože, sindrom iritabilnog creva i infekcije mokraćnog sistema.

Možete kupiti kvalitetne suplemente ili piti sok od celera kako biste ublažili simptome gihta.

tresnja

2. Sok od trešnje i višnje odličan prirodni lek za giht

Studija objavljena o artritisu i reumatizmu ocenila je 633 pojedinca s gihtom koji su tretirani ekstraktom trešnje tokom dvodnevnog perioda.

Ovaj tretman je bio povezan s 35 posto nižim rizikom od napada gihta.

Kada je unos trešnje bio kombinovan sa alopurinolom, propisanim lekovima za giht i kamen u bubregu, rizik od napada gihta bio je 75 posto manji.

Sok od trešnje i višnje, dakle, ima vrlo slične prednosti celerovom soku: smanjuje upalu i nakupljanje mokraćne kiseline u telu.

Kopriva

3. Kopriva za lečenje gihta

Treća stvar koju možete dodati je kopriva, budući je ona moćan protivupalni fitonutrient, a možete je kupiti i konzumirati u obliku čaja.

List koprive je dobro poznati prirodni lek i koristi se stotinama godina za lečenje bolova u mišićima i zglobovima, podstiče izbačivanje mokraćne kiseline iz zglobova pa je odlična za tretman gihta.

riblje ulje

4. Riblje ulje kao prirodni lek za giht

Na popisu lekova za giht takođe je i riblje ulje. Budući je giht oblik artritisa, a riblje ulje dokazano kao delotvorno za lečenje artritisa, ima smisla da se zbog omega-3 nađe na spisku prirodnih lekova kod osoba s gihtom.

ananas

5. Bromelin smanjuje upalu

Bromelin se nalazi u srži ananasa, i to je probavni enzim koji je pokazao da pomaže u smanjenju mokraćne kiseline i upale.

Kurkuma

6. Kurkuma efikasna u lečenju gihta

Kurkuma je biljka za koju se kaže da je najefikasnija protiv svih upala, pa tako i u lečenju gihta. Pomaže kod ublažavanja upale i bolova.

Budući su mnoga ispitivanja pokazala da kurkumin, sastojak kurkume, ublažava upale, treba ga koristiti svakako u svojoj ishrani.

soda bikarbona

7. Soda bikarbona za giht

Odavno je poznato da se giht može lečiti sodom bikarbonom. Za mnoge, ovaj prirodni lek doneo je poboljšanje već prvog dana.

Potrebno je uzeti polovinu kašičice sode bikarbone i rastvoriti u čaši vode.

Piti tri puta dnevno, a naročito pred spavanje, jer telo povećava kiselost tokom noći, koja drži mokraćnu kiselinu pod kontrolom.

magnezijum

8. Magnezijum je odličan posebno u lečenju akutnog gihta

Magnezijum je vrlo koristan u lečenju gihta. Magnezijum je alkalni mineral, koji takođe može smanjiti stvaranje mokraćne kiseline u telu, a studije pokazuju da je magnezijum efikasan u lečenje gihta, posebno akutnih slučajeva.

Ako imate znakove nedostatka magnezijuma, možda ćete biti osetljivi na giht pa je dobro dodati hranu bogatu magnezijumom ili dodatke magnezijuma na svoj popis prirodnih lekova za giht.

Ishrana za lečenje gihta

Ako želite da savladate giht tada je dijeta ključna.

Hrana bogata vlaknima – uključujući voće, povrće, orašaste plodove i semenke, može pomoći u smanjenju mokraćne kiseline.

Hrana bogata kalijumom poput avokada, sirovih mlečnih proizvoda, lososa, banana i kajsija može pomoći kod gihta.

Sveže bobice i trešnje, a posebno trešnje mogu neutralisati mokraćnu kiselinu. Omega-3 pomažu u smanjenju upale i mogu pomoći u savladavanju bolova.

Giht, rekli bi, uzrokovan je stilom života i izborom hrane koju unosite. Visoki unos šećera povećava nivo mokraćne kiseline u telu, a one pak dovode do brojnih ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući giht.

Takođe je pokazano da polovina svih bolesnika s gihtom ima prekomernu težinu. Takođe, opšte je poznato da visok unos šećera vodi do gojaznosti.

Postoje lekovi koji se koriste za lečenje gihta, ali ne samo da mnogi od tih lekova ne rade u korist bolesnika koji imaju giht, već imaju neke nuspojave, kao npr.

 • Mučninu
 • Povraćanje
 • Proliv
 • Zatvor
 • Osip
 • Vrtoglavicu
 • Glavobolju
 • Mamurluk
 • Zadržavanje tečnosti
 • Pomanjkanje daha
 • Zatajenja bubrega

Kada su vam dostupne sve prirodne alternative za borbu protiv gihta, predlažemo da isprobate ove metode pre nego što se odlučite za lekove i njihove opasne nuspojave.

Menjanje vaše ishrane i načina života može biti jednostavno rešenje za pobedu gihta.

Budući da je gojaznost povezana s gihtom, dobro je redovno vežbati. Vežba bi trebala biti deo vašeg života bez obzira na to imate li giht ili ne.

Kao i kod mnogih zdravstvenih problema, postoje sve prirodne metode lečenja koje često uključuju promenu načina života koje se trebaju uvesti pre nego se odlučite za lekove ili druge metode. Isto važi i za giht.

Pokušajte s ovim rešenjima i uživajte u celokupnom zdravom načinu života.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Ako mislite da smo izostavili neke od prirodnih lekova koji mogu pomoći kod gihta, budite slobodni da dopunite temu.

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

51 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdana
Zvezdana
5 years ago

Odlični saveti,da li ovaj vid lečenja zajedno sa lekom leči zauvek giht?

Djordje
Djordje
2 years ago
Reply to  Zvezdana

Kada je u pitanju lecenje Gihta Lugolov rastvor ili ti Kalijum Jodid je neprikosnoven i redovna upotreba istogs precava pojavu Gihta a dobar je i za drugi niz zdravstvenih problema.

Dejan
Dejan
1 year ago
Reply to  Djordje

Djordje dali se pije svaki dan tableta i koliko dugo

аристотел
аристотел
4 years ago

Hvala vam, puno mi znači sve ovo što sam saynao od ovog vašeg priliga. Puno toga ću primjeniti (nešto još sada)

Ljiljana
Ljiljana
4 years ago

Mnogo sam naucila, hvala.

Olja
Olja
4 years ago

Suprug I’ma za godinu Dana treci napad na zglobu ,prva dva pita nismo znali o cemu se radi koristi terapiju ,drzi dijetu Ali bolovi ne prestaju.A I gojazan je 115 kg

Ivan
Ivan
2 years ago
Reply to  Olja

moj otac za mesec dana 2 napada mokracna kiselina mu je 456 a gornja granica 458

zivorad
zivorad
4 years ago

veoma sam zadovoljan vasim informacijama s obzirom daimam problema sa gift inesnosni bolovi vi ste mi bili jedini izvor kako i na koji nacin da smanjim bolove koje imamzato vam hvala sto postojite.

Snezana
Snezana
3 years ago

Prvi put sam čitala . Sjajno zvuči. Moram da preuzmem lečenje moje majke

Marina
Marina
3 years ago

Htela da pitam meni mokracna kiselina je 3.13 znaci nemam ghit?i dal mi treba lecenje?

Last edited 3 years ago by Marina
MOMIR UNKOVIĆ
MOMIR UNKOVIĆ
3 years ago

Realan tekst, prikazano sve što je važno i naravno mnogo od nas zavisi lečenje i izlečenje… Hvala.

Ferenc
Ferenc
3 years ago

Izvanredan savet sad moram preusmeriti sebe na drugi kolosek izhrane
Veliko hvala javicu se vec kasnije za mozda 48casova

Ferenc
Ferenc
3 years ago

izvanredno objasnjenje pa cu morati vec od danas poceti sa terapijom bar sa SODABIKARBONOM Veliko vam hvala

Mirjana
Mirjana
3 years ago

izbaciti sve zivotinjske namirnice , smanjiti unosenje fruktoze ( jabuke, kruske, grozdje , lubenica , suvo voce) smanjiti kozumiranje spanaca , asparagus, pecurke na 30-60 g dnevno. Smanjiti unos mahunarki ( grasak, pasulj i socivo) na 1 solju dnevno dok otekline i bol ne prestane. Povecati unos vode ( piti po jednu casu izmedju obroka) piti sok od visanja bez dodatka secera 100 ml 2-3 puta na dan. Ako jedete sirove visnje i tresnje onda pojedite ne vise od 10 visanja ( i one sadrze fruktozu sto moze da dovede do napada) znaci sve umereno. Obavezno skinuti visak kilograma.

Vladan
Vladan
1 year ago
Reply to  Mirjana

Slazem se sa Vama da fruktoza iz voca pravi dosta problema . Na zalost, vrlo malo naucnog ispitivanja ima na tu temu. Voce se preporucuje, ali i 2 jabuke mogu da naprave problema.

Hamdo
Hamdo
3 years ago

citajuci ovaj clanak pomoglo mi je da udem u nova otkrica u borbi protiv bolne i dosadne bolesti gihgta hvala vam od sveg srca

pavica paula blažević
pavica paula blažević
3 years ago

odlično ,hvala

Goca
Goca
3 years ago

Odlicnooo sve recheno

Sejja
Sejja
3 years ago

Veoma lepo objasnjeno.Hvala Vam.

Оливера Чичић
Оливера Чичић
3 years ago

Охрабрујуће!

Mira
Mira
3 years ago

Hvala na divnom korisnom članku, primjenit ću sve što ste naveli samo da ne ide dalje.
LP

Munib
Munib
3 years ago

Članak je super i sve lijepo objašnjeno.

Sen
Sen
3 years ago

Odličan tekst , jako dobri savjeti , već sam pripremila sodu bikarbonu

Nenad
Nenad
3 years ago

Mokracna kiselina mi je 546,a do pre neki dan nisam imao tegobe,sad imam neverovatan bol u kolenima.izgleda da nije tacno da giht prvo napada palac.

Predrag Strk
Predrag Strk
3 years ago

Super stranica sviđa mi se

pametnjakovic
pametnjakovic
3 years ago

necu imati giht nasljedno od majke i necu na operaciju nicega pijem coca colu jer mi se pije

Andrija
Andrija
3 years ago

Zdravo, ovdje je jako dosta savjeta/preporuka i predloga, koji nam svima mogu jako pomoći. Hvala, puno i svako dobro a zdravlja naj više, L-P-

Sale
Sale
3 years ago

Odličan članak! Sadrži mnogo korisnih saveta. Negde sam čuo da je i čaj od lovora odličan za lečenje gihta. Da li je to tačno?

Vesna
Vesna
1 year ago
Reply to  Sale

Jeste tacno.

Djordje
Djordje
2 years ago

Sve ste lepo i temeljno objasnili samo ste propustili ono najbitnije kada je u pitanju lecenje Gihta a to je Lugolov rastvor ili ti Kalijum Jodid je neprikosnoven i redovna upotreba istog sprecava pojavu Gihta a dobar je i za drugi niz zdravstvenih problema.

Cvele
Cvele
2 years ago
Reply to  Djordje

Lugolov rastvor je vrlo toksicna supstanca, korozivna i nikako se ne sme unositi oralno. Kalijum jodid, ako se koristi u terapijske svrhe,ukoliko se prekoraci preporucena doza od 100 MIKROgrama, moze dovesti i do smrti. 1 MILIlitar lugola sadrzi 130 MILIgrama KI.

Mila Milovanović
Mila Milovanović
2 years ago

Hvala, vrlo lepo opisano sa dobrim savetima

Dragica
Dragica
2 years ago

Mnogo hvala za sva objašnjenja i savete, kao i za prirodno lečenje gihta. Ja trpim mamutske bolove i ovo će mi verovatno pomoći pošto više značaja pridajem bilju nego hemiji. Ostajte mi zdravi i veseli

RUZICA ZLOJUTRO KUZELE
RUZICA ZLOJUTRO KUZELE
2 years ago

Sta je s belim lukom ? Da li propolis, mleć, perga i drugi proizvodi pcelica mogu da se ukljuce u borbu protiv gihta? Ja sam ga imala kad sam bila student. Ne secam se lekova koje sam dobila, ali se secam da su bile zabranjene sve vrste iznutrica (sta je drugo bilo zabranjeno, ne secam se.) Ali, iz vaseg izlaganja se vidi da ne treba jesti secer/slatko. Ja ga ne jedem od operacije dojke – 23 godine – kao ni crveno meso niti mesne preradjevine. Ni jednu vrstu alkohola nisam pila nikada niti gazirane napitke. Naprotiv, 23god moj dorucak je… Read more »

RUZICA ZLOJUTRO KUZELE
RUZICA ZLOJUTRO KUZELE
2 years ago

Procitala sam negde da KINOA treba da se poveca u ishrani radi zastite od gihta?

RUZICA ZLOJUTRO KUZELE
RUZICA ZLOJUTRO KUZELE
2 years ago

Clanak he veoma edukativan I opus bolesti prikazan literalnim, a ne samo medicinskim recnikom. To je veoma vazno da bi siroka populacija mogla da razume sta nam objasnjavate I savetujete . Da li je moguce, a to se desire meni, da mi se giht na neku karakteristicnom mestu, pojavio kad sam prestala sa redovnim jutarnjim vezbama I smanjila planinarenje? Ostali deo mojih svakodnevnih aktivnosti I dijete je postal nepromenjen: ne Jeremy cerveno meso inti mene proizvode, belonging Branson ne, believed (I nikakav secer ne, stavim of trske, fruktozu ili nista lad pravim pemex od sljiva) ,mlecne proizvode samo kozje, dorucak… Read more »

Vesna
Vesna
1 year ago

Ako ste imali hemoterapiju, odnosno, onda kad je odstranjen kancer, pojavljuje se giht….

Mila Milovanović
Mila Milovanović
2 years ago

Vrlo lepo objašnjeno. Hvala na velikoj pomoći.

Ivan
Ivan
2 years ago

moj otac ima giht i visok kalijum,zbog kalijuma ne sme voce i povrce,a zbog gita sve ostalo,pomagajte u velikom sam problemu ne znam vise sta da radim.

Husein
Husein
2 years ago

Pozdrav; Veoma sam zadovoljan objasnenjima za ovu bolest-giht.Pre 15 dana sam dobio bol u noznim palcima.Mislio sam da je to uzrok noktiu i opsti lekar mi je preporucio upotrebom sode bikoarbona jedna supena zlica, jedna zlica betadina u mlakoj vodi, drzati noge 10-15 minuta a zatim namazati ih mastom belogen.Proceduru izvesti pre spavanja.Ali taj nacin praktikovanja od 15 dana nije mi ublazio bolove pa sam utvrdio da nije rec o noktima vec da je nesto drugo.Napravio sam analizu mocne kiseline i reuma faktora u krvi.Rezultati su bili ipod maksimalnih vrednosti ali bolovi nisu prestali pa mi je ljecnik dao lek… Read more »

Slavica
Slavica
2 years ago
Reply to  Husein

Hvala na divnim savetima,isprobacu ovo sa celerom i sodom bikarbonom jer trenutno imam jake bolove na noznom palcu.Inace se dvadeset godina lecim od reumatoidnog artritisa.

Esad
Esad
1 year ago

Hvala lijepa!

Ilija
Ilija
1 year ago

VEOMA KORISNO, EDUKATIVNO …

Esad
Esad
1 year ago

Hvala Vam za ove naućne i praktićne savjete! Bravo!

Zoran
Zoran
1 year ago

Pošto prvi put imam problema sa Gihtom,probacu ovim putem da se oslobodim te napasti!U svakom slučaju hvala jer nisam pristalica konzumiranja lekova!

Milenko
Milenko
1 year ago

Dobio sam savjet da caj od lovorovog lista pomaze kod gihta.
Neznam koliko je to tacno?

Blagoje. Erceg
Blagoje. Erceg
1 year ago

Saznao sam puno cega koje nisam znao
Pomoce mi puno nadam se vec sam promenio nacin ishrane skinuo sam i kilaze pored toga nadam se dacu sad pored vasi saveta biti i uspešniji
Momentalno koristim povremeno i lek
Kamp-Colchicine 0.60mg
Unapred zahvalan na vašim informacijama

Branislav
Branislav
11 months ago

Odlican I koristan clanak. Hvala

Dimitar
Dimitar
10 months ago

Jasno i korisno

Vlada
Vlada
9 months ago

Članak je odličan, hvala.. Imam pitanje? Koliko traje akutni giht I da li sme lek alopurinol da se pije u toj fazi? Hvala!

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-artritis-baner

Preporučeni preparat

Apitoks baner
[icegram campaigns="10161"]