Prirodno lečenje osteoporoze: 14 prirodnih lekova za osteoporozu

Prirodno lecenje osteoporoze

Osteoporoza je poroznost kostiju koja nastaje kao posledica smanjivanja gustine kostiju. Krhke i porozne kosti tada postaju osetljivije na fizičke stresove poput padova i udaraca.

Osteoporoza je bolest kada kosti gube svoju normalnu tvrdoću i postaju sklone lomljenju.

Kostima se smanjuje količina gradivnih materijala, a one postaju sunđeraste. Između ostalog, smanjuje se i količina kalcijuma koji igra veoma važnu ulogu u građi kostiju.

Oboleli od osteoporoze do prvih lomova kostiju najčešće ni ne znaju da boluju od ove bolesti. Zato se još naziva i „tiha epidemija“.

Građa kostiju

Kosti su izgrađene od koštane srži i ćelija kostiju. Koštana srž organizovana je poput mreže i čine je međusobno isprepletane niti vlakana od kolagena.

Sastavni deo te mreže i tih niti su minerali kalcijum i fosfor. Upravo ova dva minerala daju kostima čvrstoću i otpornost prema mehaničkom oštećenju.

Koštana srž daje elastičnost kostima, a ćelije kostiju učestvuju u građi i regeneraciji koštane srži.

Kosti su izuzetno dinamični organi gde se neprestano odvijaju procesi izgradnje, razgradnje i regeneracije, a u kom će se smeru ti procesi kretati zavisi od kvaliteta i kvantiteta kostiju.

Remodeliranje i mineralizacija kostiju pod nadzorom je hormona (estrogena, testosterona, kalcitonina), minerala (kalcijuma, fosfora), vitamina (vitamin D, vitamin C, vitamin K), sistema organa (probavni, urogenitalni, žlezde, nervni…) i okoline (ishrana, fizička aktivnost, sunčeva svetlost).

Poremećena ravnoteža unutar tih reakcija dovodi do toga da proces razgradnje odnosno demineralizacije kosti prevagne, te vodi razvoju bolesti.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Osteoporozu

osteoporoza-baner-small
14 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Osteoporoze

Šta je osteoporoza?

Osteoporoza je bolest koju karakteriše smanjenje koštane mase, poremećaj strukture kostiju, što za posledicu ima nedostatak mineralizacije kosti, odnosno smanjenje čvrstoće i elastičnosti i povećanom mogućnošću i učestalošću preloma.

Kukovi, pršljenovi i donji deo podlaktice najčešća su mesta preloma.

Kod obolelih od osteoporoze karakteristični su, osim preloma kosti pri padu, prelomi pršljenova. Dolazi do lomljenja u sitne komadiće oslabljenih kosti pršljenova zbog nemogućnosti da podnesu težinu tela.

Takvi prelomi dovode do jakih i hroničnih bolova u kičmi i donjem delu leđa, gubitka visine i na kraju, do invaliditeta.

Najčešće ovu bolest povezujemo sa starijim osobama.

Karakteristična je za „treću dob“, a češće se javlja kod žena.

Od ove bolesti u svetu boluje oko 75 miliona ljudi, a procenjuje se da u Srbiji taj broj dostiže oko 375 hiljada žena.

Usled starenja svetske populacije, procenjuje se da će se broj obolelih u svetu udvostručiti za već 50 godina.

Faktori rizika za osteoporozu

Pre svega, treba znati da koštanu masu određuje: starost, pol, životne navike, a grade je soli kalcijuma, pa njegov nedostatak takođe igra važnu ulogu u nastajanju bolesti.

Kako bi se kalcijum iskoristio iz hrane, neophodna je i dovoljna količina vitamina D u organizmu. Njegov nedostatak najčešće dovodi do slabo iskorišćenog kalcijuma unetog suplementima ili hranom.

Da bi organizam imao dovoljno vitamina D, neophodna nam je sunčeva svetlost i umereno sunčanje (nekada i suplementi i ishrana bogata vitaminom D), a da bi se održao, bitna je ravnoteža hormona.

Koštana masa se formira do 25. godine i ostaje nepromenjena narednih 10 godina. Nakon toga, normalno smanjenje koštane mase je od 0,3 % do 0,5 % koštane mase godišnje.

Estrogen kod žena je bitan faktor očuvanja i količine koštane mase.

Kako nivo estrogena u menopauzi opada, tako i kosti sve više gube svoju elastičnost i tvrdoću, a rizik od oboljevanja se znatno povećava.

Estrogen, zapravo, čuva kalcijum u kostima žene. Čak i kada se unose dovoljne količine vitamina D, kalcijuma i fosfora i kada je njihov nivo u organizmu zadovoljavajuć, nedovoljna količina estrogena skoro uvek dovodi do osteoporoze.

Žene u prvih 10 godina menopauze izgube između 2 % i 3 % koštane mase što najčešće vodi u osteoporozu.

Kod muškaraca, testosteron čuva kalcijum u kostima.

Kada počne andropauza kod muškaraca, prirodno opada nivo testosterona, te je rizik od oboljevanja od osteoporoze znatno veći.

Kod muškaraca andropauza počinje u proseku 10 godina kasnije nego kod žena, te i osteoporoza nastaje kasnije.

Senilna osteoporoza nastaje kod oba pola nakon 70. godine.

Tada telo već gubi sposobnost da apsorbuje vitamine i minerale iz hrane, što znatno smanjuje apsorbciju kalcijuma, fosora i vitamina D.

Smanjena fizička aktivnost smanjuje i aktivnost ćelija kostiju, te se rizik znatno povećava.

I stil života može znatno uticati na nastanak osteoporoze.

Pušenje, nedovoljna fizička aktivnost, upotreba alkohola, kafe, ishrana siromašna kalcijumom i nedovoljan boravak na suncu, povećava rizik od oboljevanja.

Hronične bolesti, poput šećerne bolesti, anoreksije, hiperparatireoidizma, hipertireoza, upalne bolesti creva, hronična bolest bubrega, reuma ili artritis, stanje nakon transplatacije organa, znatno povećava šanse za oboljevanje od osteoporoze.

Neki lekovi (kortikosteroidi, hormoni štitne žlezde, antiepileptici, sedativi, hipnotici, diuretici i drugi) mogu uticati na nastanak i razvoj bolesti.

Kod čak 80 % obolelih krivac je nasledni faktor.

Dakle, ako roditelji imaju osteoporozu (odnosno, jedan od njih), velika je verovatnoća da će i dete u poznijim godinama imati istu bolest.

Pogledajte VIDEO: 14 Prirodnih načina za lečenje osteoporoze

Simptomi osteoporoze

Simptomi bolesti mogu ostati godinama skriveni. Najčešće oboleli godinama žive sa bolešću, pritom u neznanju da su oboleli.

Kod većine, bolest se otkrije nakon što se neka kost polomi. Svaka kost u telu može proizvesti drugačiji simptom.

Bolovi u predelu kičme, najčešće u donjem delu kičme, znak je da su slabi kičmeni pršljenovi. Nakon nekoliko godina, to može dovesti do jakih i hroničnih bolova u kičmi, kao i gubljenje na visini.

Kada osoba oboli od osteoporoze, najčešće se prelomi javljaju i tokom svakodnevnih aktivnosti.

Tako ćete se često čuti da su starije osobe polomile kuk pri umerenom udarcu u neki tvrd predmet ili i pri slabijem padu.

Sama trauma uopšte ne mora da bude velika.

Lečenje osteoporoze

Bilo bi dobro da vam ishrana bude bogata kalcijumom, fosforom i vitaminom D. Takođe, hrana koja čuva nivo i dejstvo estrogena (poput soje), kao i testosterona (semenke bundeve) treba da bude svakodnevno na vašem jelovniku.

Treba kontrolisati unos kalorija, jer prekomerna težina dodatno opterećuje kosti.

Redovna fizička aktivnost i u ranijem dobu, može vam znatno pomoći i kasnije tokom života.

Kada vam je bolest dijagnostikovana, fizička aktivnost je poželjna, čak i neophodna.

Lagane šetnje ili plivanje će vam biti od pomoći, kao i specifične vežbe koje će vam preporučiti fizijatar, za jačanje koštanog sistema.

Umereno sunčanje i povećan unos omega 3 masnih kiselina znatno će vam pomoći u borbi protiv ove bolesti.

Važno je uzimati i mleko i mlečne proizvode, jer je mleko namirnica koja se smatra čuvarem kostiju, zbog količine kalcijuma i fosfora.

Ishrana za obolele od osteoporoze

Postoje namirnice koje su i hrana i lek i koje vam znatno mogu olakšati borbu sa ovom bolešću.

Pre svega, pijte sojino mleko. Soja sadrži fitoestrogene koji imaju sličan efekat poput estrogena i testosterona. Dve čaše ovog mleka će vašem organizmu veoma prijati.

Umesto mleka, slobodno pijte jogurt. Lakše je probavljiv, energetska vrednost mu je slična mleku, kao i količina kalcijuma. Pola litra jogurta je idealna količina koju trebate popiti u toku dana.

Kalcijum vitamin D i omega 3 masne kiseline naći ćete u ribi, naročito u sardini, lososu, jegulji, tuni, skuši. Na nedeljnom nivou, pojedite 3 porcije ribe, najbolje plave morske.

Smatra se da je najbitnije da povećate unos kalcijuma. Mleko i mlečni proizvodi su najčešći izbor, ali ne i jedini. Kalcijuma ima i u soku od pomorandže, suvim smokvama, kelju, brokoliju, belom i šarenom pasulju.

Svakog dana pojedite bar jednu porciju zelenog povrća. Takođe, svakodnevno pojedite i porciju žitarica, jer su bogate vitaminima i mineralima. Međutim, prekomeran unos vlakana otežava apsorbciju kalcijuma, te budite umereni.

Oko 30 g koštunjavog voća može biti izvanredan lek protiv osteoporoze, a dodajte i ulje pšeničnih klica da upotpunite efekat. Lizin je, takođe, jako bitan. Soja, pasulj, leblebija i sočivo je sjajan izvor lizina.

Za apsorbciju kalcijuma je neophodan i magnezijum, pa treba pojačati unos i ovog minerala. Zeleno lisnato povrće, pasulj, semenke i orašasti plodovi su sjajan izvor magnezijuma.

Veće količine fosfora mogu biti važne za vaše kosti. Fosfor učestvuje u izgradnji vaših kostiju, a uglavnom ih ima u mlečnim proizvodima, ali i u jajima, mesu, vlašcu, luku, peršunu, krompiru, paradajzu i praziluku.

Poželjno je da jedete i namirnice koje sadrže cink, kao što su žitarice od celog zrna i orasima.

I bakar je hrana koja pomaže da kosti budu jače. Učestvuje u važnim biohemijskim procesima koji se odvijaju u kostima, a cinkom je bogato koštunjavo voće i integralne žitarice.

Gvožđe i silicijum su bitni minerali za izgradnju i jačinu kostiju. Njihov unos bi trebalo povećati tokom lečenja od osteporoze.

Gvožđe ćete pronaći u koprivama, spanaću, borovnici, aroniji, kupinama, suvim kajsijama i šljivama, kao i u kinoi. Krastavac obiluje silicijumom, kao i špargla, kupus i mladi listovi maslačka.

Mangan je važan za izgradnju hrskavice, a kalijum doprinosi zdravlju kostiju.

Mangan ćete pronaći u lanenom semenu, semenu bundeve, u susamu,karfiolu, jabukama, narandžama i breskvama. Jedite i banane, avokado, celer, suvo grožđe, kakao, krompir, šargarepu, suve kajsije i paradajz, jer su sjajan izvor kalijuma.

Jedite kruške. Bogate su vitaminima C, K i kompleksom vitamina B, ali i kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, bakrom i manganom. Sadrže i mineral bor koji pomaže apsorbciju kalcijuma.

Kruške se, inače, smatraju odličnom za prevenciju osteoporoze.

Začinite hranu crnim biberom, jer sadrži čak 4 jedinjenja koja su delotvorna protiv osteoporoze.

Lečenje osteoporoze sirovom hranom

Lekar će vam možda preporučiti i ishranu sirovom hranom, te se informišite i o ovom metodu lečenja osteoporoze.

Presnom hranom se nadoknađuju neophodni nutrijenti, odnosni oni se bolje apsorbuju iz creva nego kada jedemo čvrstu hranu. Provereno, ovakva je ishrana dobra i kod lečenja nekih teških bolesti, ali je blagotvorna i kada treba ojačati skeletni sistem.

Praktikovanjem ovakve ishrane za osteoporozu, izbegavaju se aditivi i konzervansi, industrijski prerađena hrana, nepotrebni šećeri i so, pesticidi, hormoni i druge hemikalije koje štete organizmu.

Preporučuje se i priprema smutija od sirovog voća i povrća.

Smatra se da osobe sa osteoporozom u svaki smuti treba da dobiju sirovi kelj, jer je sjajan u borbi protiv osteoporoze. Bogat je kalcijumom koji se lako apsorbuje i ugrađuje u kosti.

Kurkuma kao lek protiv osteoporoze

Kurkuma ili „indijski šafran“ kako je još zovu, sadrži kurkumin, sastojak koji je glavni krivac njene lekovitosti.

Smatra se prirodnim antibiotikom, analgetikom, efikasan je protiv bakterija, gljivica i virusa, a bogat je i antioksidansima, te se često preporučuje i osobama koje su obolele od kancera.

Medicina je dokazala da je kurkuma sjajan lek za bolne zglobove i kosti, a idealna je i za jačanje kostiju i povećavanje njihove fleksibilnosti.

Možete je koristiti kao začin u gotovo svim jelima, možete pripremiti kari od kurkume, ali ukoliko vam ne godi njen specifičan ukus, možete je probati i u kombinaciji sa mlekom.

Kurkuma i mleko

Zagrejte šolju mleka, pa u nju dodajte 2 kafene kašičice kurkume i dobro izmešajte. U mleko dodajte malo cejlonskog cimeta i pola kašičice domaćeg meda kako biste popravili ukus. Dovoljna je jedna šolja dnevno. Ovakav napitak sadrži kalcijum, proteine, vitamine B kompleksa, vitamin A i niacin.

Bolja varijanta je da nabavite koren kurkume, jer kurkumin prah ima gorkast ukus.

Koren kurkume od oko 2,5 cm prokuvajte sa oko 250 ml mleka oko 15 minuta ili dok mleko ne počne da ključa. Skinite zatim sa šporeta, pa procedite i pijte dok je još topao napitak, kada se malo ohladi.

Možete pripremiti i kurkuma pastu.

Oko četvrtine šoljice kurkume u prahu treba preliti sa oko dve i po šolje vode, te kuvati na laganoj vatri sve dok konzistencija ne bude gusta kao med.

U toku kuvanja se može desiti da smesa postane suva, te se tada dodajte još vode.

Kada pasta bude željene gustine, skinite sa vatre i ostavite da se ohladi, pa prebacite u staklene tegle koje ste prethodno sterilisali.

Pasta može da stoji u frižideru najduže mesec dana.

Pastu od kurkume možete koristiti takođe sa mlekom.

Tada dobijate takozvano zlatno kurkumino mleko, a priprema se od jedne šolje mleka, kašičice bademovog ili kašičice maslinovog ulja i ¼ kašičice kurkuma paste.

Sve se lepo izmeša, pa se zagreva do ključanja i nakon toga pije.

Prirodni lekovi: Recepti za lečenje osteoporoze

Za lečenje osteoporoze kuka, smatra se da su najbolje biljke: kopriva, hajdučka trava, kantarion, žalfija, piskavica, kleka, ruzmarin, breza, zova i borove iglice.

Za lečenje osteoporoze rebara delotvornom su se pokazale biljke: plućnjak, zova, kantarion, hajdučka trava, pokosnica, kleka i borove iglice.

Kod osteoporoze ramena i krsta, korisne su: cvet divljeg kestena, breza, orahov list, jorgovan, repušnica, nana, pelin, hajdučka trava, iglice bora i jele.

Caj od vrbovice

1. Čajna mešavina

Pomešajte jednake delove koprive, kičice i hajdučku travu, pa uzmite 6 kašika te mešvine i prelijte sa litrom ključale vode.

Ostavite da odstoji, pa 2 šolje čaja raspodelite na 3 konzumacije dnevno. U čaj se može dodati kašika pčelinjeg polena.

Hajducka trava 350x350

2. Hajdučka trava za lečenje osteoporoze

Poznata nemačka travarka Marija Treben preporučuje da se za osteoporozu koristi hajdučka trava. Naime, pripremite čaj od hajdučke trave na standardan način. Potrebno vam je pola litra čaja, pa podelite na 4 jednaka dela.

U 2 stavite po pola kašičice mlevenog semena piskavice, a u druge dve ne. Zatim u toku dana popijte.

Pripremite i kupku od hajdučke trave. Napunite kadu tako da vam srce bude iznad nivoa vode, pa dodajte 200 g hajdučke trave. Sedite u kadi najmanje 20 minuta, a ponavlja se još jednom u toku meseca.

Tinktura od hajdučke trave priprema se od cvetova hajdučke trave koje ste brali po suncu. Potrebna vam je količina cvetova da se napuni staklena faša do vrha.

Zatim se prelije sa rakijom od 40 % i ostavi na suncu da stoji 10 dana. Ovom tinkturom je neophodno mazati se svakog dana.

Ljuske od jaja

3. Ljuske od jaja za osteoporozu

U čajeve ili napitke možete dodavati i ljuske od jaja. Njih je potrebno prvo lepo oprati, osušiti, pa propržiti na kratko na potpuno suvom tiganju.

Kada se ohlade, u avanu ili blenderu ih usitite tako da dobijete fini prah. Najbolje je uzimati ga svako jutro pre doručka, tokom 2 nedelje.

Čajevima možete dodavati i limun, jer olakšava apsorbciju kalcijuma.

Jabuka

4. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće se pokazalo kao delotvorno. Svako jutro razmutite 2 kašičice jabukovog sirćeta (što mutnijeg) u čaši vode i dodajte kašičicu meda. Pijte pre doručka.

Kupus

5. Listovi kupusa

Oblozi od kupusa mogu, takođe, da pomognu. Listove svežeg kupusa zagrejte malo (možete i rukama), pa privijte na bolno mesto i privezati elastičnim zavojem ili pamučnom krpom. Kupus sadrži dosta bora koji prirodno povećava estrogen u krvi.

Piskavica

6. Seme piskavice su odlične za lečenje osteoporoze

Mleveno seme piskavice je dobro za lečenje osteoporoze. I piskavica može biti sjajan oblog. Sameljite seme što sitnije, dok ne dobijete prah, pa pomešajte sa proključalim mlekom dok ne dobijete finu pastu.

Kada se prohladi (da ne bude vrelo), stavite na bolno mesto i pričvrstite pamučnom krpom. Nakon 2 h skinite i operite.

Med

7. Med i semenke kao prirodni lek za lečenje osteoporoze

Stari Grci su osteoporozu lečili mešavinom od prirodnih sastojaka. Predstavljamo vam recept koji možete jednostavno pripremiti i svakodnevno konzumirati za borbu protiv osteoporoze.

Potrebno vam je 10 kašika lanenog semena, 5 kašika mlevenog susama, 5 kašika mlevenih semenki bundeve, 5 kašika mlevenih semenki suncokreta, 5 kašika mlevenih zrna pšenice, 3 kašike suvog grožđa i 1 kg livadskog meda.

Sve sastojke uspite u posudu i mešajte drvenom kašikom ili varjačom. Nakon toga, smesa se čuva u staklenim teglicama, a konzumira se po kašika pre doručka i pre ručka.

Riblja kost

8. Riblja kost

Veliki lonac napunite vodom (oko 2 l), pa dodajte riblje kosti koje su vam ostale od obroka. Najbolje je da kosti budu veće, ali ako su manje, treba ih umotati u gazu.

Dok ne provri, neka bude bez poklopca, a zatim smanjite vatru i poklopite, pa kuvajte najmanje još pola sata.

Naseckajte za to vreme pola do jedne glavice kupusa, listove maslačka, koprivu, peršun, tušt i lobodu. Sve dodajte, pa kuvajte dok bilje ne bude meko, a zatim po želji začinite sa malo soli, bibera ili nekim drugim začinom.

Kada skinete sa vatre, lepo procedite i odstranite sve kosti, pa jedite ovakvu čorbicu umesto obroka.

Aloe vera

9. Med i aloa vera za osteoporozu

Svež list aloe vere (oko 400 g) sameljite i pomešajte sa 600 g domaćeg meda, pa konzumirajte ovu mešavinu svakog dana, tri puta dnevno po jednu kafenu kašičicu, najbolje pre jela.

Rastavic 350x350

10. Rastavić

Kašiku sušenog rastavića pomešajte sa 6 kašika sušenog ploda šipka, pa prelijte sa oko 3 dl ključale vode i ostavite poklopljeno oko pola sata. Procedite i pijte čaj u manjim gutljajima.

Čaj od rastavića može biti i sjajan oblog. Pripremite malo jači čaj, pa natopite pamučnu krpu i stavite na bolno mesto.

Držite najmanje 2 sata i poželjno je da mirujete dok držite oblog.

Susam

11. Susam kao lek protiv osteoporoze

Koristite semenke susama ili susamovo ulje svakodnevno u ishrani, jer je bogat selenom, magnezijumom, kalcijumom, bakrom, manganom.

Svako veče potopite jednu kašiku semenki susama u šolji jogurta i ostavite preko noći da stoji. Pijte ujutru na prazan stomak i ponavljajte postupak svakog dana.

Pasta od susama ili tahini treba pomešati sa medom i Ad kapima d biste pripremili lek delotvoran protiv osteoporoze.

Pomešajte 2 kašike paste od susama, 4 kašike meda i 25 kapi uljanih AD kapi. Ujutru uzimajte po kašičicu ove mešavine sa sokom od citrusa.

Terapiju sprovodite 90 dana, nakon čega je neophodno napraviti pauzu od mesec dana, pa krenuti ispočetka.

celer

12. Celer

Trudite se da koren celera bude stalan gost vaših supa, čorbi ili salata. Od lišća celera pripremite čaj, tako što ćete 40 g listova celera preliti sa litrom ključale vode i kuvati još nekoliko minuta, a zatim skloniti sa vatre i ostaviti da stoji pokloplljeno dok se ne ohladi.

Čaj se procedi i pije tokom dana.

Maslacak

13. Maslačak

Pomešati po 50 g rastavića, lista maslačka, lista i cveta crnog sleza, cveta crvene deteline i cveta gloga sa po 30 grama imele, cveta hajdučike trave i lista žalfije, a zatim supenu kašiku ove mešavine preliti sa pola litra proključale vode.

Ostaviti pola sata da odstoji prekriveno poklopcem. Procediti napitak i piti više puta tokom dana, pre jela, na prazan stomak.

Zelatin

14. Želatin je sjajan lek za sve bolesti kostiju i zglobova

Smatra se da je želatin sjajan lek za sve bolesti kostiju, zglobova i da čak regeneriše hrskavicu. Kupite u prodavnici goveđi želatin (najbolje u rinfuzu), pa kašiku svako veče umešajte u vodu, sok ili jogurt.

Dobro promešajte, tako da smesa postane gušća. Popijte ili pojedite.

Koristite onoliko tečnosti koliko je potrebno da dobijete konzistenciju koja vama odgovara.

Želatin možete dodavati žitaricama, kao i mleku.

Terapija želatinom treba da pomogne već nakon 7 dana, ali je možete sprovoditi 4 – 6 nedelja.

Vežbe za obolele od osteoporoze

Fizička aktivnost je neophodna tokom lečenja osteoporoze, jer ćete jačati i skeletni sistem i mišiće.

Šetajte. Ukoliko vam vreme dozvoljava, šetajte svakodnevno koliko god možete. Šetnja pogoduje i vašem kardiovaskularnom sitemu, jača imunitet i pogodno utiče na koštano – zglobni sistem.

Hodajte po zamišljenoj liniji. Zapravo, možete i sami iscrtati liniju kredom ili markerom, a zatim hodajte po njoj tako što ćete ići nogu pred nogu, spajajući pritom petu noge koja ide napred i prste noge koja je ostala iza.

Ponovite ovo u 4 serije po 10 ponavljanja i isto to uradite unazad. Kada radite ovu vežbu, kičma mora da bude ispravljena. Budite pažljivi tokom vežbanja, da ne biste izgubili ravnotežu i povredili se.

Istežite se svakodnevno. Ova vežba može da se radi na nekoliko načina. Ispravite leđa, razmaknite stopala u širini ramena, pa podignite ruke u vis. Izvijajte gornji deo tela na nazad, a pogled usmerite na gore onoliko koliko možete.

Ne pretrujte, jer može doći do povreda pršljena. Zadržite se u tom položaju oko 2 sekunde i lagano se vratite u prvobitni položaj. Ponovite vežbu 3 puta.

Ako su vam zglobovi slabi, ova vežba može da se radi i sa blago povijenim kolenima. Ako radite vežbu u blizini zida, možete pokušati da rukama dohvatite zid, ali budite pažljivi dok obavljate ove vežbe.

Slično se rade i čučnjevi i njih je nabolje raditi uz zid.

To će vam obezbediti sigurnost od mogućih padova, ali i pravu kičmu tokom vežbanja. Stanite uz zid. Raširite noge u širini kukova, a prste nogu okrenite na spolja.

Ruke podignite u vis, pa se lagano spuštajete u polučučanj. Uradite 2 – 3 ponavljanja, pa se vratite u prvobitni položaj, polako.

Izvijanje u stranu će vam pomoći. Zauzmite raskoračan stav, pa lagano premeštajte težinu tela na desnu nogu i savijajte je i spuštajte se tako da vam desna noga bude savijena u kolenu, a leva prava. Gornji deo tela treba da bude prav.

U tom položaju ostanite 8 sekundi, a zatim se lagano vratite u početni položaj i ostanite u njenu 3 sekunde, pa ponovite isto na levoj nozi.

Vežba se radi po 3 puta na svakoj nozi. Ova vežba u mnogom će vam pomoći i oko problema sa kretanjem.

Skakućite. Popnite se na prste i skakućite u jednom ritmu. Vodite računa da vam se pete ne dodiruju. Nemojte skakati prebrzo.

U početku ponovite do 10 skokova, a zatim povećajte do 50.

Ne bi bilo loše da pokušate i da preskačete vijaču, ali samo ako nemate veštački kuk, veštački zglob, odnosno ako ove vežbe obavljate sa velikom pažnjom i uz savet lekara.

Nabavite elastične trake za vežbanje. Obavijte ih oko šaka, između palca i kažiprsta. Dlan jedne ruke ostavite u visini grudi, a dlanom druge ruke pritiskajte traku bez odvajanja lakta od tela.

Potiskujte sve dok ruka ne bude potpuno ispravljena. Ponovite 10 – 15 puta.

Takođe, ruke stavite paralelno ispred sebe u visini grudi, a dlanove tako da budu okrenuti jedan prema drugom.

Traka je oko ruku, a spoljnim delovima dlanova treba širiti traku do njenih granica, a zatim vratiti u prvobitni položaj. Vežba je za ramena i ruke, a ponavlja se u nekoliko serija 10 – 15 puta.

Sklekovi na zidu su odlični za jačanje ruku. Odvojite se okometar od zida, pa stavite ruke na zid. Kičma je prava, a vi se blago spuštate ka zidu. Ponavljajte 10 – 15 puta.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Ako mislite da smo izostavili neke od prirodnih lekova koji mogu pomoći kod osteoporoze, budite slobodni da dopunite temu.

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

17 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Milenka
Milenka
4 years ago

Odlicno.
Hvala vam na tome.

Mira
Mira
3 years ago

Korisno..
Hvala !

Jelena
Jelena
3 years ago

Odlican tekst! Hvala

nada
nada
2 years ago

Odlican clanak , Hvala vam mnogo

Kata
Kata
2 years ago

Odlican tekst!Hvala

Azra aemic
Azra aemic
2 years ago

Odlican clanak…hvala.

Kosta
Kosta
1 year ago

Odlično

Slobodanka
Slobodanka
1 year ago

Hvala vam,znači mi vaš savet

Ana
Ana
1 year ago

Mnogo je prirodnih stvari koje mogu olaksati, sto suplemenata, sto zivotnih navika

Đurđa
Đurđa
1 year ago

Vrlo dobro, sve potječe od prirode budimo zahvalni na kombinaciji, i sastavu bilja i proizvoda, super🍨

Biljana
Biljana
1 year ago

Hvala vam, vrlo koristan tekst,preprocitacu ga vise puta.

Boba
Boba
1 year ago

Odličan i koristan tekst!

Vesna
Vesna
1 year ago

Jako koristan članak. Hvala na informacijama.

Tanja
Tanja
1 year ago
Reply to  Vesna

Odlican i kompletan clanak, obradjeni svi aspekti

Svetlana
Svetlana
1 year ago

hvala Vam puno.

Branka
Branka
8 months ago

Hvala na savjetima..odlični su!

Jasmina
Jasmina
6 months ago

Odlično! Hvala od srca.

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-osteoporozu-baner

Preporučeni preparat

Primed3-kreciselako
[icegram campaigns="11267"]