Prirodno lečenje šećerne bolesti – dijabetesa: 19 prirodnih lekova za dijabetes

dijabetes prirodno lecenje

Posle srčanog udara i raka, dijabetes je najrasprostranjenija bolest današnjice. U pitanju je hronični i neizlečivi poremećaj metabolizma koji karakteriše hiperglikemija, odnosno stalno povišen nivo glukoze u krvi.

Šećerna bolest, ili dijabetes, ubraja se u endokrine bolesti, a smatra se da je moderan način života doveo do toga da je broj obolelih u stalnom porastu. Do šećerne bolesti dolazi kada žlezda pankreas ne proizvodi dovoljno hormona insulina. Insulin je neophodan i ima funkciju u organizmu da šećer iz krvi dostavi ćelijama.

Statistika

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je 2006. godine od dijabetesa bolovalo najmanje 171 milion ljudi u svetu. Broj obolelih je u stalnom porastu, pa se procenjuje da će 2030. godine ovaj broj biti udvostručen. U Srbiji se procenjuje da od dijabetesa boluje 500 000 ljudi, što je oko 6,7% populacije. Inače, bolest je najprisutnija u ekonomski razvijenim zemljama, a u Srbiji je 5. uzrok smrtnosti.

Kada čovek ne boluje od šećerne bolesti, njegovo telo tokom i neposredno nakon jela razlaže hranu na proste komponente.

Ugljene hidrate pretvara u šećere, odnosno glukozu koja je našem organizmu potrebna za stvaranje energije. Glukoza se zatim apsorbuje u krvotok, a povišen nivo šećera u krvi pankreasu daje znak da proizvodi insulin.

Insulin „razvozi“ glukozu iz krvi do ćelija u našem organizmu. Potom, glukoza se odmah pretvara u energiju ili skladišti u jetri i mišićima za kasniju upotrebu. Nakon  2 – 4 sata nivo glukoze u krvi je opet nizak, a telo koristi energiju koju je prethodno skladištilo.

Kod osoba koje su obolele od šećerne bolesti, metabolizam funkcioniše drugačije.

Nakon jela, pankreas nije u mogućnosti da proizvede dovoljnu količinu insulina ili se opire delovanju insulina. Kada nema dovoljno insulina, u krvi se povećava nivo glukoze, a zatim prelazi u urin i izbacuje se iz organizma, a telo ostaje bez mogućnosti da ga preradi u energiju. Dugotrajna povišenost šećera u krvi može razviti mnoge ozbiljne bolesti.

Može se javiti dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2.

1. Dijabetes tipa 1 je najteži oblik dijabetesa.

Pankreas ne proizvodi dovoljno ili ne proizvodi insulin uopšte. Najčešće se ovaj tip javlja kod dece i omladine, ali može se javiti u svim uzrasnim kategorijama.

Lečenje je neophodno od prvog dana  kada se bolest ustanovi, a obavezna je i stroga kontrola glukoze u krvi, poseban režim ishrane za dijabetičare i povećana fizička aktivnost.

2. Dijabetes tipa 2 je češći i javlja se kod se više kod starijih od 40 godina i kod gojaznih osoba.

Pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili je telo prestalo da reaguje na ovaj hormon. Oboleli obavezno koriste antidijabetike, regulišu telesnu težinu, imaju poseban režim ishrane i umerenu ili pojačanu fizičku aktivnost.

Zdravije životne navike i regulisanje telesne težine često mogu da budu dovoljni za kontrolisanje bolesti.

Getacijski dijabetes javlja se kod trudnica i obično se povlači nakon porođaja.

Češći je dijabetes tipa 2 od koga boluje oko 90% dijabetičara, dok je dijabetes tipa 1 ređi, kod tek 10 %. Drugi tipovi bolesti su veoma retki, a često su posledica uzimanja nekih lekova ili se javljaju u sklopu nekih bolesti, posebno endokrinih.

Glukonorm kapsule
Čaj za snižavanje šećera

Altajsko lekovito bilje, koje ulazi u sastav ruskog fitočaja – GLUKONORM, blagotvorno (obnavljajuće) deluju na pankreas i jačanje zaštitne snage organizma.

Ove biljke ispoljavaju sinergetsko delovanje i snižavaju nivo šećera u krvi, sadrže supstance koje deluju nalik insulinu.

Simptomi šećerne bolesti – dijabetesa

Neki od simptoma Dijabetesa tipa 1:

 • jak osećaj žeđi,
 • specifičan osećaj suvih usta,
 • obilno mokrenje,
 • oboleli mršave, a osećaju konstantnu glad i potrebu za hranom.

Može se javiti i umor, bol u želucu, probadanje u podrebarju, zadah iz usta „na jabuke“ ili sličan miris urina.

Specifičan miris urina na aceton ili jabuke je ozbiljan simptom i alarm za odlazak kod lekara, jer je jedan od nagoveštaja zapadanja u dijabetičarsku komu.

Dijabetes tipa 1 razvija se naglo.

 Neki od simptoma Dijabetesa tipa 2:

 • dijabetičar se goji, a ne mršavi i oseća konstantan umor, pospanost i slabost,
 • nema specifičnog mirisa na aceton,
 • javlja se obilno mokrenje,
 • i oseća umerena žeđ.

Postepeno povećanje šećera u krvi prepoznaćete i po karakterističnom „dijabetičarskom rumenilu“ na obrazima.

Dijabetes tipa 2 se razvija sporije.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Dijabetes

e-knjiga-dijabetes
19 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Dijabetesa

Uzrok šećerne bolesti – dijabetesa

Šečerna bolest može biti nasledna. Prenosi se direktno s roditelja na decu.

To ne znači da će svako dete imati dijabetes ako ga ima roditelji ili da će ga uopšte imati. Naslednost bolesti zavisi od mnogih faktora.

Takođe, dijabetes se može pojaviti čak i ako u porodičnoj istoriji bolesti niko nikada nije imao ovu bolest.

Gojaznost je najčešći uzrok šećerne bolesti ili dijabetesa.

Istraživanja pokazuju da je čak 60 % dijabetičara gojazno. Kod gojazih osoba vremenom dolazi do smanjene osetljivosti beta – ćelija pankreasa, pa one ne proizvode dovoljnu količinu insulina što dovodi do manje isporuke glukoze do ćelija i nagomilavanje u krvi.

Razne bolesti mogu izazvati pojavu dijabetesa, kada se on javlja kao komplikacija ili sekundarna bolest.

To je slučaj sa alkoholizmom, rakom ili oboljenjem pankreasa, sa endokrinim poremećajima poput akromegalije, hipertireoze, Kušingovog sindroma, kao i kod hemohromatoze i nekih virusnih oboljenja.

Koriščenje nekih lekova može da izazove šećernu bolest ili dijabetes.

Javlja se kod osoba koje koriste lekove protiv reumatskih bolesti, lekove za hronična oboljenja disajnih puteva, za bubrežna i kožna oboljenja, neke lekove protiv alergija, kao i lekove za snižavanje krvnog pritiska i izbacivanje tečnosti.

Oralna kontraceptivna sredstva mogu uticati na povećanje nivoa glukoze u krvi.

Neuredan način života koji podrazumeva često konzumiranje slatkiša, malo fizičke aktivnosti, preterano konzumiranje alkohola povećavaju rizik od oboljevanja.

Još neki od uzroka pojave šećerne bolesti:

 • Klimakterijum,
 • stresovi,
 • česte infekcije,
 • prehlade i upale,
 • kao i rađanje krupne dece
 • i hiruške intervencije mogu biti uzrok pojave dijabetesa.

dijagnostikovanje-dijabetesa-secerne-bolesti

Dijagnostikovanje šećerne bolesti ili dijabetesa

Glikemija (nivo glukoze u krvi) je osnovni parametar za postavljanje dijagnoze.

Normalne vrednosti ujutru (na prazan želudac) kreće se od 3,9 do 6,1 mmol/l.

Nivo glukoze u krvi preko ove granice odnosno preko 7,2 mmol/l ukazuje na neki oblik dijabetesa.

I detektovanje acetona u zadahu može pomoći, jer se u težim oblicima dijabetesa acetosirćetna kiselina pretvara u aceton.

Glukoza u urinu znak je dijabetesa.

Kvalitativno dokazivanje glukoze u urinu, pregled pomoću test traka i dokazivanje ketona u urinu mogu pomoći kod dijagnostikovanja šećerne bolesti.

lecenje-dijabetesa-secerne-bolesti

Lečenje šećerne bolesti – dijabetesa

Kod oba tipa dijabetesa neophodno je regulisati telesnu težinu (ako ste gojazni), regulišete nezdrave navike, promenite način ishrane, pojačate fizičku aktivnost i smanjite (ili izbacite) unos alkohola.

U zavisnosti od uzrasta, težine bolesti, uhranjenosti i kondicije, lekar može prepisati dijetu uz insulin, medikamente uz dijetu ili samo dijetu.

Pogledajte VIDEO: 20 prirodnih načina za lečenje dijabetesa

Ishrana osoba obolelih od šećerne bolesti – dijabetesa

Šta treba da izbegavaju osobe sa dijabetesom?

Osnovne smernice za ishranu obolelih od šećerne bolesti ili dijabetesa bile bi da izbegavaju belo brašno, masnu hranu, naravno i šećer.

Izbacite hleb od belog brašna, pecivo, sva lisnata i masna testa i testenine. Takođe, smanjite jela od krompira i krompir.

Masna mesa, mesne prerađevine, mesne konzerve, masne ribe potpuno izbacite, a ponekad, u manjoj količini, pojedite mršaviju svinjetinu, džigericu i vrlo retko pojedite malo pavlake i žumance.

Izbegavajte jako začinjenu hranu i soseve.

Izbacite iz upotrebe masti životinjskog porekla, rafinisana ulja niskog kvaliteta, slane sireve, slatkaste sireve, puter, a izbacite i slatka voća poput grožđa, banane, smokve, suvog grožđa, urmi.

Dijabetičari bi trebalo da jedu manje i češće obroke.

Uzimajte količinu voća koja odgovara vašoj pesnici, salate u količini koja odgovara dve pesnice, a mesa i hleb veličine dlana.

Ne preskačite večeru, ali se trudite da ona bude najkasnije do 20:30 h.

Jedite 5 – 6 obroka i trudite se da oni budu u isto vreme.

Hrana koja se preporučuje osobama koje boluju od šećerne bolesti

Smete da jedete ražani hleb, hleb sa mekinjama, hleb sa belančevinama od integralnog brašna, a proizvodi od heljdinog brašna smatraju se najboljim za dijabetičare.

Kada jedete jela sa krompirom, pirinač, pasulj ili mladi grašak, nepotrebno je jesti hleb.

Jedite čorbe od povrća (bez krompira), od sočiva, pasulja, cvekle, kupusa, blage supe od belog živinskog mesa i nemasne ribe, bujone od pečuraka, belog mesa ili ribe.

Supe i čorbe se preporučuju i veoma su korisne.

Od mesa smete jesti nemasnu junetinu, teletinu, piletinu, nemasne ribe, ribe iz konzerve sa povrćem, kao i jedno jaje na dan.

Nemasne pihtije i salate od plodova mora se takođe preporučuju.

Koristite biljna ulja i dodajte ih nekuvanim jelima. Najbolje je da hranu kuvate, a ulje da dodajete povremeno jelima.

Tokom nedelje pojedite 1-2 jaja i bar 2 puta nedeljno jedite ribu.

Kontrolišite unos soli, jedite hranu sa što kraćom termičkom obradom (osim kada je to neophodno) i jedite sveže pripremljenu hranu. Alkohol ne bi trebalo da konzumirate, ali ako i pijete, neka to bude uz obrok, pre ili nakon jela.

Kiselkasto voće je dozvoljeno sveže, kao kompot, žele, mus… Najbolje je jesti ga za užinu do 18 h.

Od povrća jedite kupus, tikvice, svež zelen, kelerabu, krastavac, paradajz, patlidžan. Jedite ga svežeg ili kao salatu, ili ga pripremajte kao čorbe i supe od povrća.

Austrijska travarka Marija Treben preporučivala je celer kao idealnu namirnicu za snižavanje šećera u krvi. Dakle, uvrstite je u svoj jelovnik.

Takođe, smatrala je da je lekovito da dijabetičari svakodnevno pojedu po jednu sirovu šargarepu.

Rasol od domaćeg kiselog kupusa takođe može kontrolisati nivo glukoze, kao i svežđi crni i beli luk sa malo hleba.

Marija Treben preporučivala je i sveže ceđen sok od krastavaca, jer snižava glukozu u krvi.

Narodna medicina preporučuje da tokom 40 dana svakog dana progutate po jednu zrelu semenku iz zrele i osušene mahune bagrema.

Sveže isceđen sok od cvekle koji je prethodno bio u frižideru 2 – 4 sata nepoklopljen, uzimajte 4 puta na dan 1 – 2 supene kašike.

Svakog dana pojedite i po jednu kiselu jabuku, kao i 1 – 2 čena belog luka.

Jedite kuvanu pšenicu i ječam i jezgrasto povrće oko 250 – 500 g, najbolje lešnike i orahe.

recepti-za-dijabeticare

Recepti za dijabetičare

1. Kiselj od ovsa za osobe koje pate od dijabetesa

Kiselj je rusko jelo slično pudingu.

Priprema se tako što ubacite samlevene ovsene pahulice u staklenu teglu (do 1/3 tegle), a zatim naliti prethodno prokuvanu vodu dok je još topla do grla tegle.

Zbog fermentacije dodajte mali komadić ražanog hleba ili pola šolje kefira.

Teglu zatvorite, pa ostavite da odstoji na toplom mestu.

Posle 2 dana, kada je masa fermentisala, procediti u drugu teglu ili posudu, pa zatim talog ispirati ključalom vodom sve dok voda ne bude bistra. Neka odstoji još 12 – 16 sati, pa odlijte vodu koja se izdvojila i talog čuvajte u frižideru najviše 3 nedelje.

Dobijeni kiselj se priprema tako što se dobijeni talog razmuti u 2 čaše hladne vode, a zatim smesu kuvati do vrenja uz mešanje sve dok ne postignete željenu gustinu.

Nakon što jelo sklonite sa vatre možete dodati sveže začinsko bilje, listove šargarepe ili cvekle, kao i veoma malo biljnog ulja ukoliko želite.

Jelo se ne soli, ali ako baš želite, možete dodati malo morskog kupusa (alge).

Kiselj se jede topao, ujutru, kao zamena za doručak.

Može se jesti i sa malo raženog hleba, ali se onda uzdržavajte od hrane najmanje 3 sata.

2. Brokoli sa cimetom za osobe sa dijabetesom

Pola kilograma brokolija kuvajte oko 10 minuta u pola litra vode na laganoj vatri.

Nakon toga skinite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji oko 15 minuta.

Vodu procedite i pijte u toku dana, a brokoli začinite cimetom i jedite za doručak, a ostatak pojedite za večeru.

Brokoli jedite 7 dana, pa pravite sedmodnevnu pauzu, a zatim nastavite.

3. Sok od cvekle, šargarepe i rotkvica

Jednake količine svežeg povrća nacediti i piti sok 2- 3 puta u toku dana.

4. Hladan sos od rena za šećernu bolest

Naribajte koren rena da dobijete 1 kafenu šoljicu rena.

Zatim dodajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja i 2 kašike razblaženog sirćeta.

Izmešajte i jedite ovaj sos uz barena ili pečena mesa.

Jedna kašika ovog sosa sadrži oko 25 kCal, a ren se inače preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa.

5. Zelena boranija za dijabetičare

Kod pripreme boranije za dijabetičare, bitno je da ona bude mlada i sveža.

Skuvajte boraniju u mnogo vode, a kada bude gotova dodajte joj malo maslinovog ulja i izmešajte.

Mlada boranija je i lek i hranljiv obrok.

Kada nije sezona boranije, jedite zamrznutu, osušenu ili boraniju iz konzerve.

Možete je spremati i kao salatu, tako što ćete joj nakon barenja dodati beli luk, malo sirćeta i maslinovog ulja.

6. Namaz od cvekle i sira za osobe sa dijabetesom

Očistite 3 cvekle srednje veličine, a zatim ih stavite u foliju, pa u zagrejanu pećnicu (na 220°C) i pecite izmđu 35 i 45 minuta.

Izvadite cveklu, pa je ostavite da se malo prohladi.

U blender stavite 140 g sira (feta sir ili sirni namaz), 2 kašičice limunovog soka, 2 kašičice narendane kore od limuna i 1 veći čen belog luka.

Izblendujte sastojke, dodajte cveklu, pa zatim polako dodajte 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja i mešajte sve dok masa ne postane kompaktna.

7. Sok od limuna i celera

Potrebno su vam 2 manja limuna i šolja sitno iseckanih listova celera.

Limun očistite i stavite u blender sa celerom i litrom vode, pa izmešajte i pijte sok 2 puta dnevno.

8. Piletina sa avokadom za osobe koje boluju od šećerne bolesti

Oko 300 g pilećih prsa u filetima premažite mešavinom bibera (oko 1/3 kafene kašičice), kurkume (1/3 kafene kašičice) i čili papričice u prahu (1/3 kafene kašičice).

Piletinu dinstajte na maslinovom ulju.

Posebno iseckajte 1 avokado na sitne kockice i 1 glavicu crnog (ili crvenog) luka, pa prelijte sokom od pola limuna.

Izmešajte, pa kada je piletina gotova pospite sitno seckan peršunov list (oko 2 kašičice) i avokado i luk u limunovom soku.

9. Tortilje sa lososom

U manjoj posudi izmešajte kašiku posnog sira, kafenu kašičicu limunovog soka i kašičicu sitno seckanog peršunovog lista.

Sve izmešajte, pa premažite dobijenim namazom integralnu tortilju.

Poslažite listove zelene salate, a zatim na nju oko 50 g dimljenog lososa.

Uvijte tortilju, pa je servirajte ukoso isečenu po sredini.

10. Heljdine palačinke za dijabetičare

Oko 50 g heljdinog brašna pomešajte sa 50 g zobenog brašna i pola kašičice sveže mlevenog lanenog semena.

Dodajte jedno jaje, oko 150 ml mleka, 100 ml vode i prstohvat soli.

Palačinke ispecite na kokosovom ulju.

U manjoj posudi pomešajte oko 100 g svežeg sira i 100 g šumskog voća (ili nekog drugog po želji), pa tim namazom mažite palačinke.

11. Zobena kaša za doručak dijabetičara

Zobena kaša idealna je za doručak dijabetečara.

U posudi zagrejte oko 200 ml zobenog mleka, pa dodajte oko 60 g zobenih pahuljica i mešajte.

Kaša se kuva do željene gustine.

Pred sam kraj kuvanja, dodajte oko pola izrendane jabuke (kisele), sitno seckane ili mlevene orašaste plodove (oko 1 kašike lešnika, badema i oraha), pa sklonite sa vatre.

Dodajte šumsko voće (1 šaka) i malo cimeta.

prirodni-lekovi-za-dijabetes-secernu-bolest

Prirodni lekovi za šećernu bolest – dijabetes

jarebika

1. Lekovita jarebika

Iskustva kažu da je lekovito da svakog dana, između obroka, uzimate po 1 kašiku osušenih plodova jarebike (mukinje). Najbolje je ovu kuru sprovoditi tokom mesec dana, a po potrebi se može i ponavljati.

Zemljana-kruska

2. Zemljana kruška kao lek: hrana za dijabetičare

Topinambura ili zemljana kruška se jede kao salata. Nekoliko krtola topinambure naparite i pojedite odmah, bez ikakvih začina. Preporučuje se kao hrana za dijabetičare.

Ren

3. Ren kao lek za dijabetičare

Preporučuje se dijabetičarima, jer ubrzava i čisti metabolizam. Osim kao dodatak jelima, od njega se može napraviti i kaša koju treba koristiti svakodnevno.

Jedan do dva korena rena naribajte i pomešajte sa kiselim mlekom u razmeri 1:10. Kaša se uzima 3 puta dnevno, pola sata pre jela, po jedna supena kašika.

sitake-pecurke

4. Šitake pečurke snižavaju šećer u krvi

Svakodnevno tokom 30 dana uzimajte do 50 g svežih šitake pečuraka, a nakon toga jednom ili dvaput uzmite do 5 g sušenih pečuraka.

Tinktura od šitake pečuraka pravi se od 100 g pečuraka koje treba staviti u staklenu teglu ili flašu, pa preliti domaćom rakijom.

Teglu zatvoriti i ostaviti 3 – 4 nedelje na sobnoj temperaturi, pa procediti i čuvati u frižideru.

Tinktura se uzima tako što se pola kašičice rastvori u toloj vodi i pije pola sata pre doručka.

Persun

5. Peršun – lek protiv šećerne bolesti

Peršunov list se od davnina koristi za lečenje dijabetesa. Koristite ga tako što ćete sveže listove peršuna sitno iseckati, a zatim narendati svež koren i pomešati sa čašom kiselog mleka ili jogurta. Pije se svako veče nakon večere.

Čajevima protiv dijabetesa

Svi čajevi za dijabetes koriste se bez šećera. Ponekad se mogu piti sa aspartmom, ali se preporučuje da ih pijete bez ikakvih zaslađivača, pogotovo bez šećera i meda.

pelen

6. Čaj od pelena

Jednu supenu kašiku usitnjenog korena pelena preliti šoljom ključale vode i ostaviti da stoji sat vremena dobro poklopljeno. Nakon toga, procediti i čaj piti 3 puta na dan po jednu šolju u trajanju od nekoliko meseci.

7. Čajna mešavina protiv dijabetesa

Čajna mešavina protiv dijabetesa sa priprema tako što uzmete jednake količine lista divlje jagode, mladih izdanaka lista borovnice, lista koprive, korena cikorije i lista kineskog zelenog čaja.

Sastojke pomešajte.

Jednu kašiku ove mešavine prelijte šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji 30 minuta poklopljeno.

Procediti, pa uzimati po pola šolje 2 puta na dan, pola sata pre jela tokom mesec dana.

Tretman ponavljati 3 – 4 puta u toku godine.

list-crnog-duda

8. Čaj od lista crnog duda

List crnog duda koji je nabran na više od 500 m nadmorske visine osušiti i čuvati na tamnom mestu, provetrenom na prirodnoj promaji, u vrećici od duple gaze.

Neposredno pre upotrebe, samleti 1 kašiku suvog lista u aparatu za kafu, pa prah preliti šoljom ključale vode.

Ostaviti da stoji pola sata, pa procediti i piti tokom dana.

9. Čajna mešavina maslačka, cikorije i lincure

Koren maslačka, koren lincure i koren cikorije isitniti u količini 1:2:1.

Mešavinu zatim preliti vrelom vodom i ostaviti u termosu 2 – 3 sata, pa procediti.

Uzima se po trećina čaše 3 – 4 puta na dan tokom mesec dana.

Čaj se može koristiti i preventivno.

pasulj

10. Lekoviti pasulj

Osim u ishrani, pasulj se može koristiti i za čajne mešavine.

Recept I: Pomešajte jednak delove listova borovnice, koprive, kučice, pelina i mahuna pasulja.

Jednu kašiku čajne mešavine prelijte ključalom vodom, pa ostavite 15 minuta da odstoji.

Procedite i pijte 3 puta dnevno po 1 šolju 5 dana, a zatim pravite pauzu od najmanje 2 dana.

Recept II: Pomešati 25 g mahuna pasulja i ždraljevine, po 15 g dudovog lista, borovnice i koprive i 5 g maslačka, pa sve lepo usitnite.

Tri supene kašike čajne mešavine prelijte sa pola litra hladne vode i ostavite da prenoći.

Ujutru zagrejte do ključanja, ostavite 5 minuta da vri, prohladite i procedite, pa pijte 30 minuta pre obroka po 1 šolju.

11. Biljna mešavina za jačanje pakreasa

Kako do dijabetesa dolazi usled poremećaja rada pankreasa, neophodno je normalizovati njegov rad kako ne bi došlo do značajnog pogoršanja stanja obolele osobe.

Za čajnu mešavinu je potrebno izmešati list borovnice (2 dela), list bokvice (3 dela), list koprive (1 deo), list lopuha (3 dela), cvet kamilice (2 dela) i plod crvene jarebike (2 dela).

Dve supene kašike usitnjene mešavine prelite sa pola litra ključale vode i ostavite da odstoji u termosu 6 do 8 sati.

Procedite čaj, pa uzimajte po trećinu šolje 1 sat pre jela.

Lečenje ovom čajnom mešavinom traje 1 – 1,5 mesec.

Ukoliko postoji potreba, kura se može ponoviti 2 – 3 puta godišnje.

koren-idjirota

12. Koren iđirota kao lek za dijabetes

Poznata travarka Marija Treben preporučivala je da dijabetičari koriste čaj od korena iđirota kako bi ojačale pankreas.

Uveče se jedna kašičica čaja stavi u hladnu vodu i ostavi da prenoći, pa ujutru blago zagreje.

Tokom dana se pije gutljaj čaja pre i nakon velikih obroka, odnosno 6 gutljaja u toku dana.

imela

13. Bela imela za lečenje dijabetesa

Bela imela za lečenje dijabetesa se koristi tako što se uveče ostavi u hladnoj vodi. U početku pripremajte tako što potopite 3 pune kašičice u 3 šolje hladne vode, a zatim smanjujte postepeno na dve šolje i dve kašičice, a zatim nakon nekoliko nedelja na jednu šolju i jednu kašičicu.

U proleće i leto kada ima dosta svežeg povrća, nemojte piti čaj.

Bela imela sakuplja se od oktobra do decembra i u aprilu i maju.

Ne koriste se bele bobice, već samo stabljika i cvet i to najbolje ona koja raste na hrastu i na topoli.

koren-vodopije

14. Koren vodopije – lek za šećernu bolest

Koren vodopije se može koristiti kao povrće. Dobro se opere pod mlazom vode, kako bi se ublažila njegova gorčina. Čaj od cvetova i stabljika vodopije pomaže i mršavljenje i snižava šećer u krvi. Dnevno se pije 2 šolje ovog čaja.

suseni-list-borovnice

15. Čaj od lista borovnice pomaže u lečenju šećerne bolesti

Primetili ste da je deo skoro svake čajne mešavine. Bitno je da listove sakupljate pre nego što plod sazre. Mirtilin koji se nalazi u listu pre nego što plod sazri dokazano smanjuje šećer u krvi i trajno pomaže u lečenju dijabetesa.

Četiri velike kašike lista borovnice prelijte sa 2 l vode, pa se kuva tako da ne provri.

Pije se po 1 šolja tri puta dnevno.

Kopriva

16. Kopriva za lečenje dijabetesa

Koprivu je najbolje upotrebljavati kao ekstrakt koji možete kupiti u apotekama i drogerijama, a dokazano utiče na smanjivanje šećera u krvi.

Maslacak

17. Maslačak za manji šećer u krvi

Maslačak se bere s proleća, čim nikne. Treba ga odseći do korena, temeljno oprati i koristiti kao svežu salatu. Salatu je najbolje jesti ujutu i uveče.

Krajem aprila i početkom maja, kada maslačak cveta, vreme je za četvoronedeljnu kuru za lečenje povišenog šećera u krvi.

Cvet i stabljiku brati zajedno, oprati, pa nakon toga tek odbaciti cvet.

Dijabetičari treba da jedu 10 – 15 stabljika maslačka dnevno da bi se šećer u krvi normalizovao.

18. Šviden biter u lečenju šećerne bolesti – dijabetesa

Šviden biter pozitivno utiče na pankreas, pa ga treba koristiti u lečenju šećerne bolesti. Uzima se tri puta na dan po jedna mala kašika, sa malo biljnog čaja. Poželjno je i da jednom mesečno stavlja kao oblog na deo tela gde se nalazi gušterača.

Lovor

19. Lovorov list idealan protiv dijabetesa

Lovorov list snižava šećer u krvi, holesterol i trigliceride. Lovor pomaže organizmu da bolje iskoristi insulin.

Za početni stadijum dijabetesa, pripremite čaj tako što ćete desetak srednjih listova lovora preliti šoljom ključale vode, te ostaviti da odstoji 3 sata poklopljeno nakon čega se čaj procedi.

Pije se 3 puta dnevno po pola šolje na slamčicu, a terapija može da traje sve dok se ne snizi šećer u krvi.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Ako mislite da smo izostavili neke od prirodnih lekova koji mogu pomoći kod dijabetesa, budite slobodni da dopunite temu.

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
verica
verica
4 years ago

Odlican clanak o dijabetisu,samo me malo buni cvekla jer ovdje u Canadi se zabranjuje davati ljudima oboljelim od secerne bolesti…

Nevenka Bojicic
Nevenka Bojicic
4 years ago

Odusevljena sam vasim tekstom,jer sam dijabeticar i stalno nesto trazim na internetu o prirodnim preparatima. Za svaku pohvalu.

Svetlana
Svetlana
4 years ago

Interesantan clanak , kao dopuna informacijama koje svaki dijabeticar mora da zna o bolesti sa kojom se nosi.

Rada
Rada
4 years ago

Vas komentar mi se izuzetno dopao.Izuzetno strucno a vrlo ispravno ijednostavno.Dat je tako da ga svako moze razumei i primeniti odgovarajuci recept.Dijabeticar moze zaredom i vise cajeva isprobati u intervalima i tako pronaci koji stanju bolesti odgovara.Nada.

almir
almir
3 years ago

Veoma sam Zahvalan ovom Testu za Secerne Bolesti 🤗

Alma
Alma
2 years ago

Predivan tekst . Hvala.♡

Risto
Risto
2 years ago

Odlican tekst

Nadalina
Nadalina
1 year ago

Kao diabeticar, dosta citam o tome, ali je ovo najbolji tekst, jer sadrzi mnogo informacija o samoj bolesti, ali i prirodnih lijekova za istu..

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-dijabetes-baner

Preporučeni preparat

Glukonorm kapsule

[icegram campaigns="14209"]