Prirodno lečenje upale jajnika

prirodno lecenje upale jajnika

Upala jajnika može da izazove zaista velike probleme sa urogenitalnim organima žena, te je vrlo opasna po ženski reproduktivni sistem. Može da se manifestuje kroz otežano mokrenje, te jak bol u predelu jednog ili oba jajnika, zatim slabost i nadutost stomaka, visoku temperaturu i krvarenje. 

Usled zapaljenskog procesa u jajnicima, može da se javi upala jajovoda. Ova infekcija koja je bakterijske prirode može da zahvati i matericu, pa je neretko povezana sa zapaljenjem mokraćne bešike. 

Znamo da ženske polne žlezde imaju dve uloge: proizvodnja jajnih ćelija i polnih hormona (progesteron i estrogen) koji imaju funkciju kontrole nad razvojem polnih organa i sekundarnih sekusalnih karakteristika, a hormoni iz jajnika obavljaju regulaciju mesečnog ciklusa ovulacije i menstruacije.

Upala jajnika (ovaritis) spada među najčešće razloge odlaska žena ginekologu. Ovu upalu izazivaju mnogi uzroci, ali najčešći su: gonoreja, hlamidija i trihomonijaza. Nekada može biti izazvana i uslovno patogena ili nespecifična mikroflora (kandida, bakterije streptokoke, stafilokoke i ešerihija).

Da saznate kako da prepoznate upalu jajnika, kao i koji su simptomi iste, pročitajte nastavak našeg teksta.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi i čajevi za Sterilitet

e-knjiga-sterilitet-small
9 prirodnih namirnica i 10 čajeva koji se preporučuju kod Neplodnosti

#1 Simptomi upale jajnika

Simptomi upale jajnika koje vrlo lako možete da primetite jesu nadutost, jači bol u jajnicima, krvarenje, pojačan sekret, otežano mokrenje ili jaka temperatura. Surfovanje inernetom može vam pomoći da spoznate neke od simptoma, ali pravu pomoć ćete dobiti od lekara. 

Kako biste izbegli ozbiljnije posledice upale, pa čak i moguću hospitalizaciju i svakodnevno gledanje medicinske uniforme, simptome upale je potrebno što pre uvideti, a onda i shvatiti ozbiljno.

Zato, čim primetite bilo koji od gorenavedenih simptoma, obavezno se javite lekaru. Ova vrsta upale dovešće i do veoma jakih bolova tokom menstrualnog ciklusa koji će postati neredovan, ali i do vrlo neprijatnih bolova tokom seksualnog odnosa. 

Upala jajnika može biti hronična i akutna. Žene koje su u najvećem broju zahvaćene ovim problemom su one između 24. i 40. godine života. Iako ovaritis nije konkretno vezan ni za jedno godišnje doba, mnogi pomišljaju da je mnogo češći tokom zime, gde se javlja usled nošenja nedovoljno tople odeće.

Takođe, može se javiti usled prečeste promene temperatura, kao i nakon kupanja u prljavoj vodi. Ovaj vid upale nikako ne treba olako shvatiti jer može da donese velike probleme. Ukoliko ne krenete s lečenjem u što kraćem roku, može doći do začepljenja jajovoda, a samim tim i do neplodnosti. 

Pokazano je da dešavanje čak i samo jedne upale mogu dovesti do neplodnosti, a ako se javi u toku trudnoće može prouzrokovati spontani pobačaj ili vanmateričnu trudnoću. 

#2 Uzroci pojave bolesti – kako nastaje ova upala

Uzroci za nastanak ovaritisa su zaista jako brojni i raznoliki. U najvećem broju slučajeva će se javiti kao sekundarno oboljenje usled samog položaja jajnika, koje može da spreči dolazak patogenih organizama do njih. Takođe, jedan od čestih razloga za nastanak jeste upala slepog creva.

U nastavku ćemo navesti neke od glavnih faktora nastanka upale jajnika:

 • pušenje
 • nezaštićen seksualni odnos
 • dug boravak na hladnoći
 • često menjanje partnera
 • bolesti genitourinarnih organa
 • hronične infekcije
 • problemi s endokrinim sistemom
 • oslabljen imunitet prouzrokovan stresom i umorom

#3 Kako lečiti ovaritis – način rešenja upale

S lečenjem može da se krene tek nakon postavljanja dijagnoze, a sam način lečenja zavisiće od toga da li je upala akutna ili hronična, te od samih uzroka i simptoma upale. Ukoliko se desi da je vaša upala akutna, ona će se verovatno lečiti u bolnici. Jako je bitno da ležite i odmarate, te da stavljate obloge. 

Lečenje hronične upale traje dosta duže, a ako se desilo da nastanu neke ozbiljnije komplikacije, potrebno je obaviti hiruršku intervenciju. Ukoliko se zapaljenje kasnije pogorša, neophodno je uvesti imunomodulatore da bi se ojačao imuni sistem.

Terapija ima za cilj da umanji zapaljenje i otkloni uzroke infekcije. Takođe, u cilju je da se uspešno povrati i funkcionisanje reproduktivnih organa, da se ojača imunitet, kao i da se uspostavi hormonalni balans i da se peacijent u što većoj količini oslobidi stresa.

Ukoliko se desi da je uzrok infekcije neka od polno prenosivih bolesti, potrebno je da se leči i partner. Uz to, za vreme trajanja lečenja i terapije, ne preporučuje se da budete seksualno aktivni.

#4 Prirodni lekovi za upalu jajnika – kako ublažiti upalni proces na prirodan način

Ukoliko vas zanimaju alternativni tretmani lečenja prirodnim putem, možete se pozabaviti učenjem o lekovitom bilju koje i te kako može da vam pripomogne. Svakako, upala jajnika jeste ozbiljan problem, te se nemojte osloniti samo na prirodne lekove, nego posetite lekara i pitajte ga da li možete da koristite neke od prirodnih metoda.

Alternativna prirodna solucija se preporučuje uglavnom kod hroničnih zapaljenja. Takva terapija će mnogo više pomoći nakon pojavljivanja prvih simptoma. Ovakva terapija se uglavnom sastoji od opuštajućih kupki, korišćenja rastvora za ispiranje i konzumacije prirodnih biljnih čajeva.

Uvin čaj 

Sve dok upala jajnika ne postane akutna pojava, uvin čaj će vam umnogome pomoći pri nadutosti, tromosti i osećaja težine u donjem delu stomaka. Kada se zapaljenje pojavi, vaši mokraćni kanali i vaginalna tkiva će krenuti da luče veću količinu sekreta. Ovaj čaj će reagovati tako što će ih isušiti i zatezati, kako bi smanjio to prekomerno lučenje.

Ricinusovo ulje

Ulje ricinusa predstavlja prirodni lek koji može smanjiti bolove nastale usled upale jajnika i male karlice. Rinoleična kiselina jeste jedan od sastojaka ovog ulja, a vrlo je važna za umanjivanje bolova baš zato što poseduje anelgetska i antiupalna svojstva. Uljem možete i masirati donji deo stomaka, kako biste smanjili bolove.

Ukoliko vas zanima kako bi terapija trebalo da izgleda, pratite sledeće korake:

 • Pronađite nekakvu krpu i savijte je
 • Preko nje treba da sipate nekoliko kapi ulja ricinusa (2-3)
 • U mikrotalasnoj ugrejte krpu na neku normalnu, prijatnu temperaturu
 • Zatim, lezite na peškir, a krpu postavite na donji stomak
 • Krpu umotajte u foliju
 • Tako sačekajte 15-20 minuta
 • Tokom čitave nedelje ponavljajte proces jednom ili dvaput dnevno

Druge vrste čajeva

Zeleni čaj sadrži određene antioksidante koji vam i te kako mogu pomoći. Potrebno je da ih ga koristitie svakodnevno, u količinama od 200 do 500 miligrama. Takođe, možete da pijete one čajeve koji u sebi sadrže liske zelenog čaja.

Biljka koja sadrži antimikrobska svojstva jeste neven, te je čaj od njega takođe vrlo delotvoran. Ovaj lekoviti napitak se slobodno može uzimati uz antibiotik. Naravno, možete pitati lekara koju količinu bi vam preporučio za dnevni unos.

Čaj od lista maline je takođe veoma popularan kada su u pitanju upale jajnika. Njegov list sadrži vitamin C, ali i veliku količinu minerala. Ovaj čaj je među najpoznatijim lekovima za reproduktivni sistem žena.

Za pročišćavanje krvi možete koristiti crvenu detelinu. Nju možete konzumirati u vidu čajeva, tinkture, tableta ili kapsula. Isto tako, u svim napomenutim oblicima, možete koristiti i rimsku kamilicu koja ublažava zapaljenje male karlice.

Kupka od hajdučke trave 

Potrebno je da nabavite oko 100 g hajdučke trave i da je pospete s dva litra hladne vode. Nakon toga, unutra dodajte 4-5 kašika morske soli. Kada sve promešate, kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta, a zatim poklopite i ostavite da odstoji oko 30 minuta.

Posle toga mešavinu procedite i dobijenu tečnost sipajte u svoju kupku, te dodajte toplu vodu. Bitno je da u ovako pripremljenoj kupki ostanete 20-30 minuta, a da se nakon kupanja dobro utoplite. Radite ovo 2-3 puta nedeljno tokom mesec dana i rezultati bi trebalo da budu primetni.

#5 Prevencija upale – kako da preduhitrimo upalu

Kao prevencija upale može poslužiti pravilna ishrana. Potrebno je da unosite mnogo više vitamina kroz voće i povrće. Ukoliko bude potrebe za tim, možete krenuti da unosite i suplemente pune vitamina kao određene dodatke ishrani.

Pored ishrane, potrebno je da redovno idete na preglede kod ginekologa, kako biste na vreme uočili moguća oboljenja i krenuli na vreme s lečenjem istih. Ukoliko već imate neku polnu bolest, treba odmah da krene s lečenjem.

Pokušajte da izbegavate kupanje sa drugim ljudima, posebno u bazenima. Tokom seksualnog odnosa potrebno je koristiti zaštitu, da bi se sprečila infekcija polnim bolestima. Stres bi trebalo da smanjite, ukoliko je to moguće. Dokazano je da on ima veoma negativan efekat na zdravlje.

Znamo da priča deluje jako komplikovano i da vas je verovatno uplašilo sve što ova upala može da prouzrokuje u organizmu, međuti, ovi upalni procesi zaista nisu neizlečivi. Ukoliko odmah odreagujete čim primetite simptome, odete na pregled i ne ostavljate da se problem reši sam od sebe, vaša prognoza će biti odlična a količina za velike rizike će biti dosta manja.

Takođe, može se lečiti čak i hronična upala jajnika. Ukoliko vam je terapija pravilno prepisana, ovo oboljenje vam nikako neće negativno uticati na trudnoću. VIdeli smo da su redovni pregledi, kao i zdraviji način života svakako najbolja preventiva kada se o ovom obljenju radi.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lejla
Lejla
2 years ago

Zaista se moze prilicno zakomplikovati ukoliko se ne leci na vreme i adekvatno.

Simona
1 year ago

Meni je toplota uvek pomagala za sve vrste problema sa jajnicima. Imam termofor koji koristim vec godinama

Simona
1 year ago

Iz mog iskustva ovo je samo okolnost kroz koju morate da gurate, ali nikako prepreka do cilja, uz dobrog lekara i terapiju

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-sterilitet-baner

Preporučeni preparat

Primed 10 fertimed baner