Šta je Bronhitis i koji su simptomi Bronhitisa

sta-je-bronhitis

Bronhitis predstavlja zаpаljenje sluzokože disаjnih puteva (bronhija).

Bronhitis nije opasan po život, ali kao i kod drugih infekcija, potrebno je otići kod lekara, kako bi se dobila odgovarajuća terapija.

Bronhitis se deli u dve grupe: akutni i hronični bronhitis.

Akutni bronhitis

Akutni bronhitis se nаjčešće pojavljuje kao posledica infekcija i dejstva hladnog vazduha, najčešće se javlja preko zime kao nastavak prehlade, kijavice ili neke druge infekcije disajnih puteva. Akutni bronhitis uglavnom prolazi kroz nekoliko dana bez posledica, mada se može desiti i da traje do nekoliko nedelja.

Hronični bronhitis

Hronični bronhitis nastaje zbog konstаntne iritаcije disаjnih putevа, nаjčešće zbog pušenjа. Hronični bronhitis je bolest redovnog iskašljavanja, koji se javlja minimum tri meseca godišnje u poslednje dve godine.

Najčešće se javlja kod višegodišnjih pušača i predstavlja trajnu iritaciju disajnih puteva, koji na iritaciju duvanskim dimom reaguju odbrambenim mehanizmom, kao što je pojačana sekrecija sluzi.

Kod hroničnog bronhitisa pored kašlja i iskašljavanja može se javiti i osećaj otežanog disanja.

Simptomi se pogoršavaju svakom narednom prehladom, u kojoj pojačana upala dalje oštećuje bronhijalni epitel, stvara još obilniju i gušću sluz, otežava iskašljavanje i dovodi do suženja bronhijalnih cevi.

Tada je glavni simptom stalni kašalj, ili gubitak elastičnosti pluća u slučaju emfizema (kad je glavni simptom osećaj nedostatka vazduha u naporu zbog usporenog istiskivanja vazduha iz pluća).

Kako bi se sprečio nastanak hroničnog bronhitisa potrebno je na vreme dijagnostifikovati i lečiti akutne bolesti. Nije svako učestalo kašljanje – iskašljavanje ili otežano disanje hronični bronhitis, tako da je u svakom slučaju neophodno posetiti lekara kako bi vam potvrdio dijagnozu.

PRVIH MESEC DANA, UNAZAD DVE GODINE, KAKO SE NIJE INHALIRALA!

marija-pupovac

Moje poštovanje!

Moja ćerka ima 5 godina. Od 3. godine ima problema sa disanjem.

Škripanje u grudima i otežano disanje je nešto sto joj se dešavalo jako često.

U toku leta nije imala problema, ali čim krene jesen, i u toku cele zime, nije moglo proći više od nedelju dana bez inhalacije.

Njena dijagnoza je alergijski bronhitis uz sve svoje propratne neprijatnosti!

Pogledajte VIDEO: 12 prirodnih načina za lečenje bronhitisa

Simptomi bronhitisa

Akutno oboljenje bronhitisa obično karakteriše: jak kašalj praćen iskašljavanjem ispljuvka uglavnom žućkaste boje.

Pored iskašljavanja, javljaju se i tegobe kao što su:

  • groznica,
  • kijavica,
  • slabost,
  • malaksalost,
  • povišena temperatura,
  • bolovi u grudima, leđima i mišićima.

Prvi simptomi  kašlja su bez sekreta, ali se sekret javlja u narednih nekoliko dana, i postaje sve obilniji. Ukoliko je ispljuvak gnojan, velike su šanse da se radi o bakterijskom bronhitisu.

Virusni bronhitis

Virusni bronhitis može u potpunosti da oponaša bakterijsku infekciju, kašalj ume da potraje i do nekoliko nedelja, ispljuvak je takođe žut i gust. Kod nekih bolesnika, mogu se javiti jaki žareći bolovi u grudnom košu, koji se naročito javljaju prilikom naprezanja – kašljanja.

Po primeni terapije simptomi se obično povuku već nakon nekoliko dana, ređe potraju i do nekoliko nedelja.

Sa terapijom je jako bitno početi već od pojave prvih simptoma, jer jedna od najčeših posledica i komplikacija nelečenog bronhitisa je upala pluća. Kod ovakvih slučajeva obavezna je primena antibiotske terapije.

Mlađi ljudi je obično primenjuju oko sedam dana, nakon čega dolati do izlečenja, dok je kod starijih osoba izlečenje dosta sporije, pa se takve osobe neretko moraju i hospitalizovati.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Bronhitis

e-knjiga-bronhitis
17 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Bronhitisa

Dijagnoza bronhitisa

Akutni bronhitis se najčešće dijagnostifikuje samo kliničkim pregledom pluća, samim slušanjem preko stetoskopa se mogu čuti specifični tonovi koji se javljaju kod osoba obolelih od bronhitisa.

Nekada samo slušanje pacijenta nije dovoljno, već se moraju uraditi dodatni pregledi, kao što su: laboratorijske analize krvi, bakteriološke analize iskašljaja, rendgenski snimci pluća, sadržaj kiseonika u krvi, testovi plućne funkcije, alergološki pregledi, itd.

Bronhitis kod dece

Bronhitis kod dece je veoma čest zdravstveni problem. Prema statistici lekara do prve godine života barem jednom se javi škripanje i zviždanje u grudima kod četvrtine mališana, u prve tri godine kod 40%, a do polaska u školu svaki drugi mališan ima ove tegobe.

Deci koja imaju tegobe izazvane bronhitisom, potrebno je davati laganu, sa što manje proteina, koji mogu pojačati stvaranje sekreta.

Veoma je važno strogo mirovanje, da se organizam odmori.

Oboleli ne treba da borave u zatvorenim prostorijama u kojima se puši, sobe treba stalno provetravati i vlažiti, jer suv vazduh može iritirati disajne puteve.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dusan
Dusan
2 years ago

Hvala Vaaaam!

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-bronhitis-baner

Preporučeni preparat

bronhitis-baner
[icegram campaigns="3288"]