Šta je uvećana prostata i koji su simptomi koji najćešće prate ovo stanje

uvecana-prostata-simptomi

Šta je prostata?

Prostata je žlezda koju ima samo muški pol i ona je deo muškog reproduktivnog sistema, a uključena je u proizvodnju muške semene tečnosti.

Sekret prostate sadrži i materije koje štite repoduktivne i mokraćne puteve od infekcije.

U normalnom stanju, po obliku i veličini podseća na kesten, pa je i zovu Kestenjača.

PROSTATA

Statistika je pokazala da od svih unutršnjih organa čoveka, najčešće oboleva prostata.

Prostata ima prosečne dimenzije 3.5 x 4.5 x 2.5 cm i težinu od 16 do 22 grama.

Nalazi se ispod mokraćne bešike i kroz nju prolazi mokraćna cev ili takozvana uretra.

Prostata je sačinjena od žlezdanog, mišićnog i vezivnog tkiva.

Podeljena je na zone-prednja, periferna, centralna i prelazna. Svaka zona ima različit značaj i svoje karakteristike u smislu funkcije i oboljevanja.

Prostata kroz život

Već od 35. godine života kod mnogih muškaraca dolazi do povećanja veličine prostate. Obično se radi o benignom uvećanju i ono se naziva Benigna hiperplazija prostate ili BPH. Za prostatu su zaslužni muški polni hormoni, u određenom životnom dobu dolazi do naglog razmnožavanja ćelija, ne dolazi do odumiranja starih i usled nagomilavanja ćelija dolazi do uvećanja prostate.

Uvećanje prostate utiče na bešiku i na mokraćni sistem. Simptomi su u početku blagi i ako se ne leči stanje može dosta da se pogorša.

Pogledajte VIDEO: 15 prirodnih namirnica za lečenje prostate

Dijagnoza se postavlja na osnovu:

 • detaljne anamneze sa pacijentom,

 • ultrazvučnog pregleda prostate,

 • digitorektalnog pregleda prostate (pregled prostate prstom kroz debelo crevo, na osnovu ovog pregleda se opipava veličina i mekoća prostate i donosi se zaključak),

 • labaratorijskih analiza ( KKS, biohemije, običnog pregleda urina, ako se izoluju bakterije ukazuje na infekciju, gde je potrebno uraditi urinokulturu- to ukazuje na nemogućnost dovoljnog pražnjenja bešike i skupljanje urina u bešici, antigen specifičan za prostatu PSA ) ,

 • drugih snimanja i procedura – Cistoskopija ( je pregled mokraćne bešike cistoskopom), Cistouretrogram ( nativno snimanje uretre- RTG).

BESPLATNA e-knjiga
14 Prirodnih lekova za prostatu

e-knjiga-prostata
Saznajte koje su to prirodne namirnice koje se preporučuju kod uvećane prostate.

Klinička slika uvećane prostate i prvi simptomi:

Usled sužavanja mokraćne cevi i otežanog mokrenja dolazi do jake kontrakcije mišića bešike. Mišići bešike slabe vremenom i onda dolazi do prvih simptoma uvećane prostate:

 • nemogućnost potpunog pražnjenja bešike,

 • nekontrolisano mokrenje,

 • često noćno mokrenje,

 • usporeno mokrenje,

 • nekontrolisani mlaz mokraće,

 • pojava krvi u mokraći,

 • nemogućnost mokrenja,

 • zastoj mokraće,

 • slab mlaz,

 • urgentno mokrenje ( jak i iznenadni nagon za mokrenjem),

 • bol pri mokrenju

Simptomi uvećane prostate

Simptomi u početku počinju postepeno, pa je potrebno i nekoliko godina da bi se pojačali i ukazivali na uvećanje prostate. Čim posumnjate, najbolje je odmah obratiti se lekaru, kako biste  preventivno delovali. Ako se ne primete na vreme mogu da dovedu do određenih komplikacija :

 • retencije mokraćne bešike – dolazi do potpune blokade urina i dolazi do nemogućnosti mokrenja što vuče svoje rizike za dalje lečenje,
 • hronična retencija– nemogućnost da se bešika isprazni do kraja što daje subjektivni osećaj za nagonom za uriniranjem. Zadržavanje urina u bešici može da dovede do nakupljanja bakterija, što može da dovede do određenih komplikacija.

Konvencionalno lečenje uvećane prostate:

 1. Medikamentozna terapija – lekovi koji opuštaju zid mokraćne bešike time omogućavaju nesmetano oticanje urina,
 2. Hirurško lečenje:
  • Cistoskopija – snimanje mokraćne bešike ulaskom kroz uretru aparatom cistoskopom.
  • Transuretalna resekcija prostate (TURP) – ovo je najčešća operacija za uvećanu prostatu i smatra se da donosi u najvećoj meri utiče na smanjenje simptoma. Ulaskom cistoskopom kroz uretru do mokraćne bešike zarad uklanjanja malih delova uvećane prostate oslobađajući mokraćnu cev i olakšavajući simptome pacijentu. Kad je potrebna operacija, većina lekara predlaže upotrebu TURP-a, jer je manje traumatična od otvorene operacije i zahteva kraće vreme oporavka.
  • Laserska prostatektomija – ista primena kao i kod TURP.
  • Transuretralni rez prostate (TUIP) – Ova procedura uključuje rezanje prostate umesto uklanjanja tkiva prostate. Ovi rezovi smanjuju pritisak na mokraćnu cev, što olakšava mokrenje- pravi se rez gde se prostata spaja sa mokraćnom bešikom, tim se rasterećuje mokraćna bešika i dovodi do boljeg protoka urina.. Pacijenti se po operaciji vraćaju kući istog dana i nose kateter dan ili dva. Većina muškaraca je zadovoljna otklanjanjem simptoma, ali je vreme oporavka nešto sporije od TUPR-a.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Admir
Admir
4 years ago

Da li ste koristili vrbovicu za uvećanu prostatu

Mihajlo Drenkovski
Mihajlo Drenkovski
3 years ago

Skoro cu u 7 desetoj godini starosti.Vise mokrim a i ne mogu se uzdrzati kad dodje do potrebe mokrenja.Ako je ovo zbog starosti, a ,isli da je, molim vas preporucite kako se ova pojava moze izbeci
Hvala vam unapred

Ramić Ahmed - Gene
Ramić Ahmed - Gene
1 year ago

Pridružuje, uskoro ću na operaciju i poslije toga iznijeti ću svoja iskustva. Do tada pozdrav za sve doktore urologe i urološke pacijente.

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-uvecanu-prostatu-baner

Preporučeni preparat

farmula-za-muskarce1