Šta su Holesterol i Trigliceridi i kako ih smanjiti prirodnim putem

holesterol-trigliceridi

Holesterol je neophodan sastavni deo organizma i potreban je za normalno funkcionisanje svake ćelije.

Kao elemenat čini sve ćelijske i intraćelijske membrane, a u određenim organima ima i posebne, specifične uloge:

 • sinteza žučnih kiselina u hepatocitima
 • sinteza steroidnih hormona u kori nadbubrežnih i polnih žlezda
 • transport liposolubilnih vitamina – A, D, E i K.

Prevedeno sa grčkog jezika HOLESTEROL znači „čvrsta žuč“, mast slična vosku, koja kruži našim telom.

Izvor HOLESTEROLA

Dolazi iz dva izvora, jedno je ljudsko telo, a drugi izvor je putem unesene hrane.

Holesterol koji proizvodi ljudsko telo u jetri i pretvara ga u žuć potreban je za varenje hrane, kao i za proizvodnju hormona u telu. Predstavlja važnu mast u našem telu, kruži u krvi, a višak se skladišti u žućnoj kesi.

Holesterol, koji unosimo hranom, unosi se konzumacijom hrane životinjskog porekla (meso, jaja, mleko). Važno je napomenuti da holesterola nema u voću, povrću, semenkama, orašastim plodovima i klicama.

Kako bi saznali koji nivo holesterola imate u krvi potrebno je da date krv na analizu.

sumske-kapi-baner
Šumske kapi

Prirodan eliksir Šumske kapi napravljen je od gljiva i lekovitog bilja.

Poboljšava opšte stanje organizma, jača imunitet, vrši detoksikaciju celog organizma, reguliše nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi.

Referentne vrednosti ukupnog, dobrog i lošeg Holesterola

Normalan nivo ukupnog holesterola u krvi je oko 3,36–7,76 mmol/L (oko 1,3–3,0 g/L).

Referentne vrednosti

Normalne vrednosti ukupnog holesterola su 5,2, dok je granica do 6,5. Kod lošeg holesterola prihvatljive vrednosti su od 4,0 do 5,0, a kod dobrog – od 1,0 do 0,9.

Sve što je izvan ovih granica se smatra za stanje bolesti i preporučljivo je da se preduzmu odgovarajuće mere.

Visok nivo holesterola doprinosi nastanku kardiovaskularnih bolesti, srčanih i moždanih udara, pa je stoga veoma važno kontrolisati holesterol i držati ga na dozvoljenim granicama.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Holesterol, Trigliceride i Visok krvni pritisak

e-knjiga-holesterol-trigliceridi-pritisak
15 prirodnih namirnica koje bi trebali da uključite u vašu ishranu

Povišeni (visoki) Trigliceridi

Takođe, povišenjem holesterola dolazi i do povišenja triglicerida, vrste lipida, odnosno masti koje se zajedno sa holesterolom nalaze u krvnoj plazmi. Oni obezbeđuju veliki deo energije potrebne za normalno funkcionisanje ćelija.

Trigliceride proizvodi naše telo, ali dolaze i iz masti iz hrane koju konzumiramo. Glavni su sastojak životinjskih i biljnih masti i ulja.

Dobili su ime po tome što se tri masne kiseline vežu na tri hidroksilne grupe glicerola.

Tipičan primer čistih triglicerida je maslac. Ali organizam je sam sposoban da ih proizvede od viška ugljenih hidrata, odnosno šećera unetih hranom.

Kada pojedemo više kalorija, nego što je to potrebno, trigiliceridi se zajedno sa masnim ćelijama skladište, kako bi se koristili kada nam je potrebna energija.

Vrednosti Triglicerida

Normalan nivo 1,69 mmol/l, povećan 1,7 do 2,23 mmol/l a visok nivo triglicerida, koji nosi I visok rizik je 2,26 do 5,65 mmol/l.

Po pravilu osobe koje imaju visok nivo triglicerida imaju i visok nivo holesterola (LDL lošeg holesterola), ali ne mora to da bude pravilo. Naročito je to izraženo kod starijih goidna.

Osobe sa povišenim nivoom, kao i kod holesterola imaju uvećan rizik od kardiovaskularne bolesti.

Svim ćelijama u našem telu potrebna je mast, holesterol i trigliceridi, za izgradnju ćelijskih membrana.

Lipoproteini – kombinacija lipo (masti) i proteina, prenosi holesterol i masti iz jetre putem krvi do svih ćelija i zatim nazad u jetru.

Najveći deo holesterola nastaje u jetri, a do njegove sinteze može doći i u sluznici creva i nadbubrežnim žlezdama. Odatle se krvotokom transportuje do ćelija u organizmu.

Pošto je kao i ostali lipidi netopljiv u vodi, u krvi se holesterol transportuje na taj način što se veže za proteine ​​gradeći lipoproteine.

Postoji više vrsta ovih lipoproteina, koji su podeljeni prema gustoći na:

 • Hilomikroni, čija je uloga transport lipida dospelih hranom, iz probavnog sistema u organizam i sadrže uglavnom trigliceride
 • VLDL (engl. Very Low Density Lipoprotein), lipoproteini vrlo male gustoće, kako ovi lipoproteini putuju kroz organizam, ćelije iz njih uzimaju trigliceride smanjujujući veličinu VLDL. Cirkulišući kroz organizam putem krvi, sakupljaju holesterol iz drugih lipoproteina koji se nalazi u krvi i postaju lipoproteini niske gustoće ili LDL
 • IDL (engl. Intermediate Density Lipoprotein), lipoproteini intermedijerni, prelazne gustoće
 • LDL (engl. Low Density Lipoprotein), lipoproteini male gustoće. Cirkulišući organizmom, svoj sadržaj čine dostupnim svim ćelijama organizma, (mišićne ćelije, ćelije srčanog mišića itd). Ćelije tkiva iz LDL uzimaju trigliceride, kao i holesterol od koga grade ćelijski zid, tj. membranu. Ćelije organizma nakon što uzmu glicerol i masne kiseline, mogu otpuštati holesterol i fosfolipide u krv. Lipoproteini niskog stepena gustoće, koji se formiranju kao derivat VLDL, nakon što ćelije iz njih uklone triglicerice. Građeni su uglavnom od holesterola¸
 • HDL (engl. High Density Lipoprotein), lipoproteini velike gustoće. Jetra pravi posebni lipoprotein visoke gustoće HDL za transport holesterola i fosfolipida od ćelija organizma nazad ka jetri, gde se “reciklira” ili odlaže. Lipoproteini visokog stepena gustoće. To je tip lipoproteina koji transportuje holesterol iz perifernih ćelija organizma nazad u jetru. Građeni su uglavnom od proteina.

Sva četiri tipa lipoproteina (hilomikroni, VLDL, LDL I HDL) nose sve vrste lipida: trigliceride, fosfolipide i holesterol, ali su hilomikroni najveći i najbogatiji trigliceridima, dok je LDL najbogatiji holesterolom.

Pogledajte VIDEO: 15 prirodnih načina za regulisanje holesterola i triglicerida
LDL i HDL

Odnos LDL i HDL ima uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova.

Visoke koncentracije LDL su povezane sa visokim stepenom rizika od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, visokoga krvnog pritiska, dok visoke koncentracije HDL nose smanjeni rizik od pomenutih oboljenja.

Zato se LDL nazivaju “loše” a HDL “dobre” masnoće. (Radi lakšega pamćenja LDL se može pamtiti kao “Loši” lipoprotein, za razliku od “dobrog” HDL – lipoproteina visoke gustoće).

Uzrok povišenih triglicerida i holesterola je:

 • Nedostatak fizičke aktivnosti

 • Višak kilograma, gojaznost

 • Unos masne hrane

 • Pušenje

 • Prekomerni unos šećera

 • Stres

Istraživanje HDL koje je sprovedeno u decenijama iza nas, utvrdilo je da visok nivo HDL-a može da očisti holesterol i plak sa zidova arterija, koje su već zapušene.

Kako bi odredili kakav je rizik od bolesti zbog povišenog holesterola, lekari posmatraju kako odnos između HDL I LDL, tako i ukupnog nivoa holesterola.

Ukoliko ste konstatovali da vam je visok nivo holesterola i triglicerida, prvenstveno se orjentišite na BILJNU ISHRANU, bez ikakvih namirnica životinjskog porekla.

Prirodne namirnice za snižavanje Holesterola i Triglicerida:

Beli luk

BELI LUK je poznat po svojoj sposobnosti, po tome da snižava nivo holesterola, pa je potrebno da konzumirate tri čena na dan, jedan po jedan u toku dana, u sirovom stanju ili iseckan. Nemojte kuvati beli luk, kako ne bi uništili njegovu lekovitost.

sremus

SREMUŠ kojega nalazimo na našem podneblju naučno je dokazano popravlja krvnu sliku, reguliše holesterol i najbrže skida trigliceride.

Druga stvar koja je bitna da u svoje dnevne aktivnosti uvrstite vežbu, ili naprosto kretanje, jer vežba dokazano snižava nivo holesterola i do 30%. Stoga nemate razloga da to ne učinite.

Stres isto tako može da podigne nivo holesterola, pa je veoma važno da smanjite stress.

Ukoliko se budete pridržavali svega ovoga nema razloga da ne smanjite nivo holesterola i triglicerida u krvi i ne eliminišete mogućnost nastanka veće štete po vaš organizam.

Zdrav način života doprineće opšem zdravlju organizma, na vama je da ga sprovodite i osetite boljitak bez raznih lekova za smanjenje lošeg holesterola i triglicerida.

Mediteranska ishrana

Preporuka je svakako da se orjentišete na mediteransku ishranu kod povišenog holesterola, jer jedino sa njom nećete morati da brojite kalorije i da se odričete mnogih namirnica.

Zamenu loših masti zamenićete dobrim, maslinovim uljem umesto maslaca i ribe umesto crvenog mesa.

Mediteranska ishrana podrazumeva unos sveže sezonske hrane, umesto brze hrane. Lako je možete pripremiti, a obroci važe kao lagani i osvežavajući, uz mediteranske začine poput lovorovog lista, korijandera, ruzmarina, bibera i cimeta, koji smanjuju potrebu za soli.

Skoro sve u mediteranskoj ishrani je zdravo, pa unosom takve hrane vaš organizam dobija hranu bogatu antioksidansima, koja je dobra za ceo organizam.

Mnoge bolesti čovek bi mogao da pobedi upravo odbacivanjem loših navika u ishrani, stoga usmerite se u pravom smeru, na ishranu, a ne na pijenje lekova.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ismir
Ismir
3 years ago

Tekst je odlican
Hvala vam za vas trud i znanje koje ste podijelili bez naknade
Hvala i svako dobro

Robert
Robert
3 years ago

Odličan tekst!
Hvala!!!

Biljana Zdrakanovic
Biljana Zdrakanovic
2 years ago
Reply to  Robert

Korisne informaciju!

Mirjana
Mirjana
3 years ago

Hvala sto delite vase znanje. Na jednom mestu sve sto je potrebno nekome ko ima zdravstvene probleme. Budite zdravi

MILAN
MILAN
3 years ago

MNOGO HVALA ZA SAVETE

Sladjana
Sladjana
3 years ago

Hvala Vam!
Tekst je odlično napisan!

Bosa
Bosa
1 year ago

Hvala za lep tekst,ja to sve znam napamet,I delimično se pridrzavam takvoj ishrani,I ostalim načinima zdravog života.Sada želim ubediti supruga da zajedno počnemo zdrav život,uz ovakvu ishranu..biljnog porekla,uz maslinovo ulje.Ako uspem da ga ubedim,ako ne..ja krećem sama.
Nadam se najboljem.pozdrav.

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-pritisak-holesterol-trigliceride-baner

Preporučeni preparat

sumske-kapi-baner
Pogledajte povezane članke

[icegram campaigns="3534"]