Vežbe kao lek za hemoroide ili šuljeve

vezbe-lek-za-hemoroide

Vežbanje je jedan od najvažnijih prirodnih kućnih lekova za hemoroide.

Plivanje, trčanje i hodanje može povećati cirkulaciju i sprečiti razvoj hemoroida. Stezanje i opuštanje mišića anusa osam do deset puta uzastopno, više puta na dan, jednostavna je vežba, koja likvidira zastoj krvi.

Može se raditi stojeći, sedeći, ležeći, ali i prilikom hodanja.

Najjednostavnija vežba koju možete učiniti je da svaki dan hodate najmanje 20 minuta. Ova aktivnost će i unaprediti vaše zdravlje, kao i sprečiti mnoge bolesti.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za hemoroide

e-knjiga-hemoroidi
32 prirodne namirnice koje se preporučuju kod tegoba sa hemoroidima

SADA HEMOROIDE TREĆEG STEPENA DRŽIM POD KONTROLOM

Milan Jovanov hemoreks iskustvo

Probleme sa hemoroidima i krvarenjem imam dugi niz godina.

Zbog toga mi je svaka stolica bila traumatična.

Kod mene je dodatna teškoća to što zbog ugrađenih stentova pijem aspirine za razređivanje krvi.

Obratio sam se hirurgu koji mi je dao terapiju, ali su se simptomi ubrzo vratili.

Bezuspešno sam koristio i razne kreme i čajeve.

Kegelove vežbe

za hemoroide (šuljeve)

Vežbe su dobile ime po Arnoldu Kegelu, ginekologu koji ih je preporučivao još 1940-ih godina. Ove vežbe postaju sve više popularne u današnje vreme zbog svoje praktičnosti i pogodnosti.

To su vežbe kojima jačate svoje mišiće dna karlice – mišiće koji daju podršku vašoj uretri, mokraćnoj bešici, materici i rektumu.

Kegelove vežbe za hemoroide poboljšavaju cirkulaciju rektalnog i vaginalnog dela, te mogu da pomognu u zadržavanju hemoroida.

Kako izvesti Kegelove vežbe kod kuće?

Vi samo trebate da stežete analni mišić i držite ga tako nekoliko sekundi, a zatim opustite. Trebalo bi ponoviti ovaj postupak tokom dana kako bi dobili najveći efekat.

Yoga uspešna u lečenju hemoroida

Veliki uspeh u lečenju hemoroida pokazuje i joga.

Joga je korisna vežba koja je prikladna za svakoga uključujući decu, muškarce i žene. Joga dolazi iz Indije i brzo se razvija u gotovo svim zemaljama sveta.

Dokazano je da određeni položaji hata joge može da vam pomogne ako imate hemoroide.

Za početak pokušajte sa položajem „sveća“.

Potrebno je da legnete ravno na leđa i spojite stopala, ruke stavite sa strane, a dlanove na pod. Podignite lagano noge i leđa u vertikalni položaj, koristeći ruke kao poluge. Savijte laktove da učvrstite leđa pritiskajući ih dlanovima.

Podvucite ramena kao da hoćete da spojite lopatice kako bi težina tela ležala na nadlakticama, ramenima i temenu glave, a vrat ostao slobodan i bez pritiska.

Trup i noge bi trebalo da stoje pod pravim uglom u odnosu na vrat, a brada da pritiska grudnu kost.

Veoma važno je da kontrolišete disanje, dišite lagano i ravnomerno. U ovom položaju ostanite toliko koliko vam je prijatno, pa sa izdahom polako, pridržavajući se rukama, pršljen po pršljen spuštajte telo na pod.

Videćete kako problemi sa hemoroidima polako nestaju.

HEMOROIDI

Na šta još je potrebno da obratite pažnju?

Idealna težina

Idealna težina je veoma važna ako želite smanjiti rizik od dobijanja bolesti, poboljšati zdravlje i imati savršeno telo.

Gojaznost je noćna mora za svakoga i to nije samo faktor koji može uticati na vaše hemoroide, ali ona je uzrok i raznih drugih bolesti, kao što su bolesti srca, krvnog pritiska ili dijabetesa.

Čini se teškim ublažavanje simptoma hemoroida, ako ste gojazni, jer težina će stvoriti pritisak na anus.

Postoji mnogo načina kako izgubiti težinu uključujući zdravu ishranu, ostajući aktivan vežbanjem, ići u teretanu, i drugi načini koji vam mogu pomoći da znatno smanjite težinu kod kuće.

Top namirnice koje sužavaju struk: grejpfrut, zeleni čaj, cimet, jaja, jabuke, crni biber, borovnice, bademi, itd.

top-namirnice

Praksa da se ide redovno u toalet

Odlazak u toalet na vreme je jako teško, ali treba pokušati to učiniti. U kupatilo idete samo onda kada osećate da je to potrebno. Nemojte čekati do onog trenutka kad se treba ići odmah. Ova rutina će otkloniti stalan pritisak i sprečiti naprezanje.

Ne čekajte zadnji momenat kada morate u toalet, jer to može uzorokovati nastanak hemoroida i dovesti i do drugih bolesti.

Održavanje čistoće veoma bitno kod hemoroida

Držite anus i rektum čist maksimalno koliko možete, jer to će biti faktor koji ubrzava vaš proces ozdravljenja, posebno hemoroida. Pobrinite se da izbegnete trljanje toaletnim papirom, koristeći tuš na svom analnom području.

Odaberite laganu odeću ili tkanine, pamučnu odeću, kako bi sprečili znoj i vlažnost oko anusa, što može uzrokovati svrab i uvećati vaš problem sa hemoroidima.

Izbegavanje dizanja teških predmeta osobama sa hemoroidima

Teški predmeti dovode do pritiska na kosti i to bi moglo dovesti do oteklina i boli. Dakle, trebali biste izbegavati dizanje teških predmeta.

Naročito se savetuje izbegavanje podizanja tereta onima kojima su hemoroidi u akutnom stanju, kako ne bi došlo do njihovog pucanja, koje je prilično bolno.

Slično važi i za one koji su rešili problem hemoroida, kako im se ne bi vratili.

Ispravno sedenje

Znate li da sedenje može uticati na nastanak problema zvanog hemoroidi?

Osobe sa hemoroidima, ali i one koje zbog posla sede i po osam i više sati, znatno su više izloženi riziku, mišićnog i koštanog oboljenja, gojaznosti, srčanog oboljenja. Za one ljude koji imaju hemoroide sedenje je veoma neprijatno i bolno.

Sedenje na tvrdoj podlozi može biti razlog koji uzrokuje ozbiljnije probleme kod osoba sa hemoroidima.

Dakle, sedeći na jastuku je sjajna ideja za lečenje problema, što najčešće možete da primenite u kućnim uslovima.

Smanjenje stresa

Stres je prirodna pojava koja se događa pri pokušaju organizma da se prilagodi nekoj životnoj nevolji, životnom izazovu, događaju ili situaciji. Ali stres je i tihi ubica jer može izazvati mnogo zdravstvenih problema, uključujući hemoroide i zatvor.

Stres će smanjiti kvalitet života i rada, tako da je potrebno da se izbegne ovaj faktor koliko je god moguće. To nije lako izbeći, ali trebali biste imati vremena da se opustite.

Postoje mnogi razlozi koji mogu dovesti do stresa, kao što su hronične brige, pesimizam, nerealna očekivanja, nedostatak fleksibilnosti, itd. Stres se povezuje s problemima oko dece, porodice, poslu, školi, finansijama i odnosu prema problemu.

Ukoliko je ikako moguće, izbegavajte situacije i osobe koje vam štete, ne dozvolite da se gnev akumulira u vama.

Dobar san je vrlo važan kod lečenja hemoroida

Dobar san je preduslov zdravlja, štiti fizičko i mentalno zdravlje čoveka. Za dobar san veoma je važno da u krevet uvek odlazite tačno u određeno vreme, te da izbegnete obilne obroke pred spavanje.

Kada su hemoroidi u pitanju, ako niste trudni, možete spavati na stomaku s jastukom pod bokovima. Ovaj položaj spavanja može smanjiti otekline uzrokovane hemoroidima i poboljšati probavu.

Dakle, dobar san je vrlo važan kod lečenja hemoroida.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ljubica
Ljubica
4 years ago

Članak je vrlo sadržajan i edukativna, kako u informativnom tako i u terapijskom smislu. Hvala autoru.

Milos
Milos
3 years ago

Jedan od boljih koje sam procitao.

Huse
Huse
2 years ago

Clanak je veoma poucan i edukativan. Hvala

Драган
Драган
11 months ago

Одличан текст

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-hemoroide-baner

Preporučeni preparat

hemoreks-baner
[icegram campaigns="3291"]