Vežbe za jačanje prostate

vezbe-za-jacanje-prostate

Poznato je da neki oblici fizičke aktivnosti mogu olakšati simptome povezane s benignom hiplazijom prostate. Za poboljšanje tegoba naročito je korisno hodanje ubrzanim tempom, ali i trčanje i plivanje.

Istraživanja su pokazala da se redovnim vežbanjem 15-ak minuta na dan, smanjuje smrtnost od karcinoma prostate i poboljšava stanje bolesnih od ove bolesti. Uglavnom, dokazano je da su muškarci koji su bili aktivniji imali manju verovatnoću za dobijanje uvećane prostate.

Čak i veoma malo izdvojenog vremena u toku dana za vežbanje, bolje je nego ne vežbati nikako.

Od vežbi, naročito su popularne Kegelove vežbe.

BESPLATNA e-knjiga
14 Prirodnih lekova za prostatu

e-knjiga-prostata
Saznajte koje su to prirodne namirnice koje se preporučuju kod uvećane prostate.

Kegelove vežbe za olakšavanje tegoba uvećane prostate

Kegelove vežbe koje promoviše Arnold Kegel, po kome su i dobile ime, mogu pomoći da olakšate neke od tegoba uvećane prostate, stezanjem i stiskanjem specifičnih mišića dna karlice za kontrolu mokrenja.

Ispraznite bešiku i lezite na pod sa savijenim kolenima. Kolena stavite odvojeno. Zategnite svoje mišiće dna karlice na 5 sekundi, a zatim ih opustite na 5 sekundi. Ponovite to 10 do 20 puta, tri ili četiri puta na dan. Mišići dna karlice su mišići koji se koriste da se zaustavi protok mokraće.

Redovno radite Kegelove vežbe tokom dana. Možete ih raditi nakon buđenja, ujutro, u vreme ručka, u večernjim satima, ali i pre odlaska u krevet.  Ako imate poteškoće u tome da li ste sigurni da koristite prave mišiće, tražite pomoć stručnjaka.

Napomena:

Muškarci koji pate od hroničnog prostatitisa ili imaju hronični sindrom bola u karlici moraju izbegavati Kegelove vežbe.

Aerobne vežbe za uvećanu prostatu

Aktivnost je dobra za prostatu, kao i celokupno zdravlje. Neaktivnost pridonosi gojaznosti, što je jedan od faktora rizika za uvećanje prostate.

Aerobno vežbanje ili kako ga danas popularno nazivaju kardio treninzi je najpoželjniji oblik rekreativnog vežbanja, u kojoj nije bitna starosna dob ili pol.

Aerobno vežbanje uključuje vežbe koje stimulišu srčanu aktivnost, isto kao i plućnu, da bi dobili očekivane rezultate, odnosno dovoljne količine kiseonika koju telo može da potroši u toku određenog vremena. To se dobija kretanjem, poput hodanja i trčanja, vožnje biciklom, plivanjem itd.

Čak i mala količina vežbe može pomoći u smanjenju urinarnih problema uzrokovanih uvećanom prostatom, a može čak i sprečiti ovaj problem.

Aerobne vežbe mogu pomoći u održavanju zdrave telesne težine, te ih je potrebno uključiti u redovnu dnevnu rutinu.

Joga vežbe za prostatu

Sedite u položaj za meditaciju, sa kolenima čvrsto na zemlji, petom pritisnite perineum (grupu mišića oko vaginalnog otvora i anusa). Mišići perineuma su ispod stomaka i njihov zadatak je da pridržavaju stomak, bešiku, mokraćni kanal, rektum, grlić vagine i maternicu. Dlanove stavite na kolena. Zatvorite oči i opustite se.

Duboko udahnite, zadržite dah i kontrahujte mišiće u predelu perineuma i uvucite ih nagore. Zadržite ovaj položaj koliko je to u vašoj moći, zatim polako izdahnite i opustite kontrakciju perineuma. Ponovite to više puta dnevno, do deset puta.

Druga vežba je bilo koji meditativni položaj. Zatvorite oči i normalno dišite. Stegnite mišiće anusa na nekoliko sekundi, zatim ih opustite, te ponavljajte postupak koliko možete.

Sledeća joga vežba poboljšava prokrvljenost prostate i okolnog tkiva, a može i da ublaži upalu prostate.

Lezite na leđa, dok su vam ruke pružene niz telo. Kolena neka budu podignuta, a stopala primaknite zadnjici. Neka vam tabani budu sastavljeni, a ako to ne možete, neka se dodiruju samo unutrašnje ivice tabana. Potrebno je da kolena polako opustite, da se spuštaju lagano na stranu prema spolja. Ostanite u tom položaju oko pet minuta.

Usvojite tehnike za smanjenje stresa.

Istraživanja pokazuju da stres može pogoršati simptome benigne hiplazije prostate (BPH). Izrada tehnike upravljanja stresom, kao što su duboko disanje, vežbe i dobra ishrana, deo su vaše dnevne rutine koja može ublažiti simptome.

Istražite prirodne terapije.

Prirodni pristupi za prevenciju i lečenje BPH i zdravlje prostate uključuju akupunkturu, homeopatiju, masažu, refleksologiju i tehnike upravljanja stresom.

Sledite zdrav način života za prostatu.

Pušenje i nepravilno spavanje mogu uticati na prostatu.

Sveukupno, usvajanje zdravih životnih navika će vam pomoći smanjiti upalu, i učiniti prvi korak na dugom putu prema smanjenju simptoma BHP, i ozdravljenja.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Misa prgomelja
Misa prgomelja
2 years ago

Pitao sam za vezbe posle operacije prostate,kako smanjiti učestalo gubljenje urina.

Vlatko
Vlatko
2 years ago

Korisno

Vasko
Vasko
11 months ago

Koliko vremenski se rade Kegelove vjezbe da bi se osjetilo poboljsanje ?

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-uvecanu-prostatu-baner

Preporučeni preparat

primed-6-baner