Vitamin A – Najvažniji vitamin za imunološku funkciju

vitamin-a

Vitamin A je vitamin topiv u masti koji je takođe i snažan antioksidans, koji kao i svi antioksidanasi, učestvuje u smanjenju upale kroz borbu protiv oštećenja slobodnih radikala, pa ga se takođe naziva “zaštitnikom celog organizma”.

Konzumiranje ishrane bogate antioksidansima je način prirodnog usporavanja starenja.

Vitamin A

Vitamin A je jedan od najvažnijih vitamina za zdravlje očiju, imunološku funkciju, rast i razvoj.

Postoje mnoge vrste hrane koje su dobri izvori ovog vitamina i trebali bi moći dobiti dovoljne količine putem ishrane.

Vitamin A se u organizmu pojavljuje u različitim oblicima, pa možemo govoriti o skupu vitamina A. Svi zajedno pripadaju retinoidima tj. derivatima retinoične kiseline – estri, etri ili alkoholni derivati. Vitamin A naziva se retinol ili vitamin A1.

Vitamini C, D, E, F, B – kompleks, kao i minerali kalcijum, cink, holin i neomicin pomažu apsorpciju vitamina  A, a odmažu apsorpciju alkohol, kafa, mineralna ulja, manjak vitamina D, antacidi i holestiramin.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Jačanje imuniteta

e-knjiga-jacanje-imuniteta
Prirodne namirnice koje će ojačati vaš imunitet i zaštititi vaš organizam

SUPER-FORMULA ZA NAJSNAŽNIJI IMUNITET!

primed13-forte
PRIMED-13 Forte je preparat na bazi meda, kordicepsa, rejši i šitake pečuraka.

Naučne studije potvrđuju da su ove pečurke NAJJAČI PRIRODNI STIMULANSI IMUNITETA!

Tajna blagotvornog dejstva pečuraka je u visokom sadržaju polisaharida i antioksidanasa, koji snažno stimulišu imunološki sistem, čak i kod stanja teško oštećenog imuniteta.

Izvori Vitamina A

U hrani Vitamin A se nalazi u nekoliko različitih oblika koji se u telu pretvaraju u potrebnu formu.

Retinol je forma vitamina A koja dolazi iz životinjskih namirnica, a karoteni, od kojih je najpoznatiji beta-karoten su forme vitamina A iz biljne hrane.

Studije su pokazale da su antioksidansi poput vitamina A vitalni za dobro zdravlje i dugovečnost; oni pomažu zdravlju oka, jačaju imunitet organizma i podstiču rast ćelija.

Prehrambeni stručnjaci i lekari preporučuju unos antioksidansa poput vitamina A prvenstveno kroz uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem i celom hranom kad god je to moguće, a ne iz dodataka ishrani.

Najbogatije vitaminom A je riblje ulje.

Zašto nam treba vitamin A?

Na sličan način kako vitamin A štiti oči, takođe se promoviše i zdravlje kožnih ćelija. Omogućuje da se oči prilagode svetlosnim promenama, zadržava oči vlažnim, a takođe poboljšava noćni vid. To može sprečiti nastanak suvih očiju.

Osigurava zdravu mrežnicu i sprečava noćno slepilo tako što povećava prilagodljivost ljudskog oka kako na svetlo tako i na tamu. Takođe može značajno smanjiti rizik od katarakte i makularne degeneracije, što je obično povezano s starenjem.

Vitamin A osigurava zdrave i lepe oči.

Takođe se smatra da je korisno za osobe koje pate od glaukoma. Posledica nedostatka vitamina A je tzv. noćno slepilo.

Vitamin A pomaže da se vaše telo oslobodi slobodnih radikala i toksina. Pomaže u održavanju kože mekom i savitljivom osiguravajući zadržavanje vlage, čime se sprečava suvoća, keratinizacija i kožne bolesti kao što je psorijaza.

Ovaj esencijalni vitamin takođe jača kosti i zube. Vitamin A pomaže u formiranju dentina, sloja tvrdog materijala koji se nalazi neposredno ispod površine zuba.

Vitamin A pomaže smanjenju proizvodnje viška sebuma, čime se smanjuje rizik od akni. Takođe pojačava zaštitna tkiva kože, čime se poboljšava celokupno zdravlje i vitalnost površine kože. Bitno je za pravilno održavanje tkiva kože i sluznica.

Ispire toksine iz vašeg tela i čisti sistem pomoću svojih antioksidativnih svojstava.

Vitamin A je takođe snažan antioksidans koji može sprečiti određene oblike raka.

Vitamin A je poznat po svojstvima za uklanjanje bora. To može usporiti proces starenja povećanjem ukupnog zdravlja kože.

Takođe se smatra da je vitamin A važan za imunološku funkciju. Poboljšava imunološku odbranu tela i pomaže telu da se brže bori od infekcija.

vitamin-a-slika

Prirodni izvori vitamina A

Sav vitamin A koji nam treba, uglavnom je dostupan putem ishrane.

Sadrže ga: mleko, maslac, obogaćeni margarin, jaja, džigerica – goveđa, riblje ulje, žuto povrće, šargarepa, sladak krompir, dinja, spanać, maslačak, zeleniš od rotkve, prokelj, detelina – lucerka, kupus, borove iglice, peršun, breskva, kajsija, šljiva.

Karotini – nalaze se u narandžastom i žutom povrću i voću, naru, crvenoj paprici, bundevi, brusnici, drenu, paradajzu.

Nedostatak vitamina A

Nedostatak vitamina A najčešće utiče na decu, posebno u zemljama u razvoju. Nedostatak vitamina A može biti primaran i sekundarni.

Primarni nedostatak vitamina A nastaje kada se u ishrani ne konzumira dovoljno vitamina A.

Sekundarni nedostatak nastaje kada se konzumira vitamin A koji se ne upija. To može biti posledica oštećene proizvodnje žuči ili dugotrajne izloženosti dimu cigareta ili alkoholu, na primer.

Nedostatak Vitamina A

Problemi kod oka, obično su prvi pokazatelj nedostatka vitamina A.

Smanjena vizija i smanjena noćna vidljivost mogu se pojaviti u početku, iako se to može nestati vraćanjem adekvatnih nivoa vitamina A u ishranu. Dugotrajan nedostatak može dovesti do trajnih problema s vidom i na kraju s potpunim slepilom.

Drugi problemi uključuju smanjenje imuniteta, uzrokujući povećanu osetljivost na infekcije urinarnog sistema, infekcije uva i slabljenje zubne cakline.

Previše vitamina A

Baš kao što premalo vitamina A može uzrokovati probleme, tako i previše vitamina A može stvoriti problem. U početku simptomi mogu uključivati vrtoglavicu i mučninu, iako se to obično može preokrenuti nakon što se nivo vitamina A vrati na normalu.

Telo skladišti vitamin A koji ne koristi odmah. Obično se skladišti u jetri, a ako se nivo akumulira, može uzrokovati trovanja i oštećenja jetre.

Previše Vitamina A

Previše vitamina A je rizik za trudnice, jer može oštetiti nerođeni fetus. Trudnica treba potražiti savete pre uzimanja vitamina A.

Ako koristite dodatke ishrani koji sadrže vitamin A, proverite količinu vitamina A i je li odgovarajuća za vaš pol i godine života.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sefika
Sefika
3 years ago

Divno

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-imunitet-baner

Preporučeni preparat

kancer-baner
[icegram campaigns="3283"]