Vitamin D – za zdrave kosti

vitamin-d

Vitamini su potrebni vašem telu za dobro zdravlje. Oni su od vitalnog značaja za sve i osiguravaju dobro funkcionisanje vašeg tela; sposobni su da se bore protiv bolesti.

Vitamin D nije kao većina drugih vitamina.

Vaše telo samostalno stvara vitamin D kada vašu kožu izložite suncu. Ali vaše telo ne može stvoriti druge vitamine.

Ono što Vitamin D čini jedinstvenim u poređenju s ostalim vitaminima, jeste u tome, da kada vaše telo dobije svoj vitamin D, vitamin D postaje hormon. Ovaj hormon se ponekad zove “aktivirani vitamin D” ili “kalcitriol”.

Vitamin D se još zove vitamin sunca, jer sunce je najveći prirodni izvor ovog vitamina.

VITAMIN D

Vitamin D je važan za zdravlje kostiju, uključujući i zube.

Naša koža će ga proizvesti kada je izložimo sunčevim zracima direktno, a budući da sunčevi zraci ne mogu proći kroz staklo, kada se nalazimo u automobilu, kući ili kancelariji, naša koža neće stvarati ovaj vitamin.

Pojam “vitamin D” odnosi se na nekoliko različitih oblika ovog vitamina.

Dva su oblika važna kod ljudi: vitamin D2, kojeg proizvode biljke, i vitamin D3, koji je napravila ljudska koža kada je izložena sunčevoj svetlosti. Hrana može biti obogaćena vitaminom D2 ili D3.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Reumatoidni artritis

e-knjiga-reumatoidni-artritis
19 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Reumatoidnog artritisa

Apitoks forte

Apitoks mast
Mast sa pčelinjim otrovom protiv bolova u kostima i zglobovima

Zašto nam je potreban vitamin D?

Za razliku od većine drugih vitamina, naše telo stvara svoj vitamin D kada je koža izložena sunčevoj svetlosti. Ona pretvara ovaj vitamin u aktivirani oblik koji telo može koristiti.

Vitamin D podstiče apsorpciju kalcijuma i reguliše količinu fosfata u telu. Ove aktivnosti su bitne za jačanje kostiju, smanjujući rizik od deformacije kostiju ili preloma.

Iako je vitamin D najpoznatiji po svojoj ulozi u zdravlju kostiju, smatra se da on ima i druge važne funkcije u telu. To može uključivati razvoj mozga, funkciju mišića – uključujući srce, i imunološku funkciju.

Prirodni izvori vitamina D

Najbolji prirodni izvor vitamina D je sunce; više sunca kojem ste izloženi, veća je proizvodnja vitamina D. Može biti teško odrediti količinu vitamina D koju primate, ali što je koža više izložena, to se proizvodi više vitamina D.

Potrebno je izlagati ruke i lice, na primer, kako bi se dobila adekvatna količina vitamina D.

Postoji mnogo zdravstvenih problema zbog izloženosti suncu, i potrebno je to imati na umu. Kada vam koža postane crvena, prekrijte je, sedite u hladovinu, ili uđite unutra, kako bi se zaštitili o prekomernog izlaganja.

Vitamin D je takođe dostupan putem hrane, iako je teško na taj način dobiti sav vitamin D koji vam je potreban.

Izvor VITAMINA D: skuša, losos, tuna, sardine, žumance, mleko, bademovo mlijeko,tofu, shiitake gljive, itd.

Vitamin D je uključen u većinu multivitamina.

Nedostatak vitamina D

Za nedostatak vitamina D, misli se da je ponovno u porastu, jer deca provode više vremena igrajući se u zatvorenom prostoru nego napolju. Iako su deca osetljivija na nedostatak vitamina D, takođe se smatra da postaje sve veći problem među odraslim osobama.

Starije odrasle osobe imaju povećan rizik od razvoja insuficijencije vitamina D, budući da, kako starimo, koža ne može sintetizovati vitamin D efikasno, verovatno i stoga što provode više vremena u zatvorenom prostoru.

Početni simptomi nedostatka vitamina D mogu uključivati  neraspoloženost, bolne zglobove i probleme s probavnim sistemom.

Kod dece, deformacije kostiju postaju česte kada počinju hodati, budući da su njihove kosti previše mekane da bi poduprle njihovu težinu.

Kod odraslih osoba može doći do slabljenja kičme i povećava se osetljivost na frakture kostiju.

Osteoporoza je najčešće povezana s neadekvatnim unosom kalcijuma, ali nedostatak vitamina D doprinosi osteoporozi smanjujući apsorpciju kalcijuma.

I ako su karcinomi i osteomalazija ekstremni primeri efekata nedostatka vitamina D, osteoporoza je primer dugoročnog efekta nedostatka kalcijuma i vitamina D.

Odgovarajući nivo skladištenja vitamina D održava čvrstoću kostiju i može sprečiti osteoporozu kod starijih odraslih osoba, neambulatornih pojedinaca koji imaju poteškoće u vežbanju, žena u postmenopauzi i pojedinaca na hroničnoj steroidnoj terapiji.

Normalno je da se kost neprestano preoblikuje. Hormonska terapija s estrogenom i progesteronom mogla bi biti u stanju odloži početak osteoporoze.

Deficit vitamina D se odražava na povećani rizik ili nepovoljan razvoj kod sledećih bolesti:

  • karcinoma dojke

  • karcinoma debelog creva

  • bolesti bubrega

  • depresije

Pogledajte VIDEO: 20 Prirodnih lekova za lečenje reumatoidnog artritisa

Previše vitamina D

Toksičnost vitamina D može uzrokovati nespecifične simptome kao što su anoreksija, gubitak težine i srčane aritmije.

Previše vitamina D najčešće se javlja kod predoziranja uz dodatake ishrani. Uzimanje previše vitamina D može uzrokovati previše kalcijuma koji se apsorbuje u telu. Taj višak kalcijuma obično se deponuje u bubrezima, što ih može oštetiti.

Budući nam dermatolozi sve češće govore o riziku od nastanka raka kože ako se izlažemo suncu, dok nedostatak vitamina D uzrokuje niz ozbiljnih bolesti, nameće se pitanje šta se i koliko izlaganja suncu smatra korisnim.

Najnovija istraživanja ukazuju da je dovoljno da ruke i lice izložite suncu između pet i 30 minuta, dva do tri puta nedeljno kako bi izbegli rizik od manjka vitamina D.

I naravno: nedeljni unos ribe poput sardine, skuše, tune, lososa zadovoljavaju potrebe za vitaminom D.

Stručnjaci preporučuju da vaš lekar ispita nivo vitamina D, pogotovo ako imate rizik od nedostatka i da uzimate dodatke ishrani ako je potrebno.

Neka hrana sadrži vitamin D, ali ona nije dovoljna da zadovolji dnevnu potrebu.

Previše vitamina D može uzrokovati nuspojave, stoga uzmite samo onu količinu koju vaš lekar preporučuje.

Telo reguliše količinu vitamina D koju dobija od sunca, ali ne može vas zaštititi od viška vitamina D iz dodataka ishrani.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nada
Nada
4 years ago

vrlo dobre I korisne informacije
hvala

Nada
Nada
4 years ago

odlican , hvala

Dragana
Dragana
2 years ago

Postovani,

vrlo korisne i dobre informacije, pogotovo hvala za E- knjigu – Artritis i vežbe povezane sa tim, hvala

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-artritis-baner

Preporučeni preparat

Apitoks baner
[icegram campaigns="10161"]