Vitamini za kožu – najbolji vitamini za negovanu i lepu kožu lica

Koža pamti”, “koža je naš najveći organ” i “koža je prvi štit organizma” – koliko ste samo puta čuli ove izreke i činjenice?

Nije slučajno to što se koža ističe kao jedan od najvažnijih organa i što joj se i u svakodnevnoj priči o zdravlju pridaje tolika pažnja. Ne samo da koža ima ogromnu ulogu u zdravlju i stanju čitavog organizma, te i njegovom balansu, već je i na vidnom mestu, pa je potrebno da bude i lepa, blistava i čista.

Sigurno već kao pesmicu znate da je za lepotu, pa i za zdravlje celog tela, ishrana jedna od najvažnijih faktora, kao i to da ona mora biti bogata vitaminima. Osim toga, nega uz vitamine kojima je bogata hidratantna dnevna krema i ostala kozmetika koju koristite, takođe će umnogome doprineti zdravlju kože – ona će upijati potrebne vitamine!

Pa, koji su to vitamini za kožu, koje možete unositi uz kvalitetnu kozmetiku i oni koji bi trebalo da budu deo svakog vašeg obroka? Hrana organskog porekla preporučljiva je sama po sebi, kako za kvalitet kože, tako i za celokupno zdravlje i stanje organizma, ali kakva je vitaminska formula koju bi trebalo da sadrži?

Kako bi vaša koža bila lepa i zdrava, očigledno je neophodno da znate koje vitamine treba unositi u organizam. Pa, evo koji su najbolji vitamini za kožu, koji već danas treba da postanu deo vaše svakodnevice.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Ekcem

e-knjiga-ekcem
Najbolje prirodne namirnice koje se preporučuju kod Ekcema

PRIRODNO REŠENJE PROTIV EKCEMA I DERMATITISA!

primederma-atoppik-paket-ver2-sjaj_r2_c2
Protiv isušenosti, svraba, perutanja, ogrubelosti i crvenila kože!

Vitamin A – odličan za sve slojeve kože

Vitamin A definitivno je jedan od kraljeva vitamina za lepu i negovanu kožu. Vitamin A blagotvorno deluje, kako na spoljni, tako i na unutrašnje slojeve kože, a svim slojevima kože istovremeno je i preko potreban.

Vitamin A, posebno se preporučuje za negu kože kojoj je potrebna nega protiv starenja, odnosno nega koja sprečava pojavu bora i ublažava druge znake starenja. Osim toga, pokazalo se da vitamin A može preventivno delovati na oštećenja kože izazavane sunčevim zračenjem. Ovaj vitamin sprečava oštećenje kolagena, koji za posledicu ima i sama oštećenja kože.

Vitamin A deluje i kao antioksidant, a ukoliko želite da počnete da ga unosite kroz obroke – savetujemo da to učinite uz namirnice kao što su:

 • šargarepa,
 • batat,
 • spanać, ili mango.

Poseban tip vitamina A, poznat kao retinoid, može se uneti i putem:

 • govedine,
 • jaja i mlečnih proizvoda.

Nedostatak vitamina A, dobri dermatolazi lako će prepoznati na koži  – ona se odlikuje suvoćom, blagim svrabom, ili osećajem zatezanja. Zato – nemate više šta da čekate! Uključite vitamin A u svoju ishranu, ali i negu kremama bogatim ovim vitaminom i obradujte svoju kožu!

Vitamin C za kožu koja isijava zdravljem

Njegovo veličanstvo, vitamin C, sjajan je za zdravlje kože, a i sigurno već i sami znate da je pogodan i ze lečenje prehlada, pa i jačanje imuniteta generalno. Kada je reč o koži, vitamin C za nju radi 2 sjajne stvari: štiti je od UV zraka i pomaže sintezu kolagena (ključan proces za zdravu kožu).

Kolagen je jako važan za blistav sjaj i celokupno zdravlje i stanje kože. Kada vremenom, odnosno godinama, produkcija kolagena u koži prirodno počne da se smanjuje – to se ocrtava i na samoj koži. Zato vitamin C, koji pospešuje proizvodnju kolagena, čini kožu i elastičnom i “popunjenom”, pa je važan i za delotvoran protiv njenog starenja.

Različita istraživanja o uticaju vitamina C na kožu imaju i drugačije rezultate. Ono što je sigurno je da vitamin C definitivno dobro utiče na stanje kože, ali je pitanje da li to može činiti sam, ili samo uz druge vitamine, kao što su vitamin A i E.  Svakako, za zdravlje kože važno je da se svi vitamini unose u dovoljnim količinama – i to redovno.

Ukoliko se pitate gde, sem u određenoj kozmetici koju koristite, možete pronaći izvore vitamina C – to su definitivno zdrave namirnice, kao i suplementi. U hrani, vitamin C ćete pronaći u najrazličitijem voću i povrću: citrusno voće, borovnice, jagode, brokoli, paprika i zeleniš… Spisak namirnica bogatih vitaminom C je ogroman!

Pogledajte VIDEO: 20 Prirodnih načina za lečenje ekcema

Vitamin E – prirodan štit kože

Sa sličnim efektima kao vitamin C, a u vezi sa zaštitom kože od UV zračenja, vitamin E je antioksidans koji brine o zaštiti kože protiv neželjenih sunčevih zraka, odnosno svega lošeg što može biti produkt njenog izlaganja suncu.

Vitamin E vrlo je delotvoran i definitivno treba da se nađe na listi preporučljivih vitamina za kožu. U kožu se, prirodno, vitamin E transportuje sebumom (sebum je onaj prirodan masan spoljašnji sloj koji se pojavljuje na koži). Ipak, kada sebuma ima previše, pa i samog vitamina E – koža može postati masna i problematična.

Iako je ovako, prirodno proizveden, vitamin E odličan za kožu i njenu zaštitu od sunčevog zračenja, istraživanja o upotrebi vitamina E putem krema i različitih kozmetičkih proivoda potvrdila su da to ne mora biti slučaj i kod ovakvog “konzumiranja” vitamina E.

Da se razumemo, krema koja ima vitamin E ne može biti neprijatelj kože, naprotiv! Ipak, pokazalo se da je prirodna “proizvodnja” ovog vitamina mnogo delotvornija za zdravlje kože.

Ukoliko želite da obogatite ishranu vitaminom E, te tako utičete i na samo zdravlje kože – počnite sa konzumacijom:

 • orašastih plodova,
 • semenki,
 • najrazličitijih hladno ceđenih ulja i
 • avokada.

Vitamin D – sunčev vitamin za kožu

Za razliku od drugih navedenih vitamina, sa vitaminom D stvari nisu tako jednostavne.

Sigurno već znate da je on jedini vitamin koji se ne unosi oralnim putem i namirnicima kojima se svakodnevno hranimo, već izlaganjem suncu upravo vitamin D.

Deluje jednostavno  – puno vremena na suncu daće nam savršeno blistav ten i lepu kožu!

Ne!

Sunčevi UV zraci, kao što znate, mogu oštetiti kožu, sprečiti produkciju kolagena i ubrzati starenje. Pa, kako onda kožu nahraniti vitaminom D, a istovremeno je ne oštetiti?

Lako je! 

Uvek, čak i zimi, čak i po tmurnim i danima bez jakih sunčevih zraka, treba koristiti kreme sa zaštitnim faktorom koje štite kožu od neželjenog zračenja. Istovremeno, izlaganje suncu od 15, 20 minuta na dnevnom nivou sasvim je dovoljno da bi koža bila zadovoljna dnevnom dozom vitamina D.

Vitamin K – delotvoran vitamin za kožu

Vitamin K je među doktorima i svima koji znaju o zdravlju i samom ljudskom organizmu, poznat kao vitamin koji zgrušava krv. Znate ono kad se posečete, a krv ne lipti svuda oko vas? Na tome se možete zahvaliti upravo ovom vitaminu!

Kada je reč o koži, postoje određena istraživanja koja pokazuju da vitamin K odlično može delovati na zaceljenje rana i ožiljaka na koži, pa i na neželjena kožna stanja kao što su rozacea, strije ili proširene vene i kapilare.

Vitamin K možete pronaći u povrću kao što je:

 • kupus,
 • karfiol,
 • ostalo lisnato zeleno povrće,
 • pa i paradajz,
 • grašak,
 • soja,
 • krompir,
 • ali i u raznim biljnim uljima,
 • kao i ribljem ulju.

Kao i ostale vitamine, naravno, možete ga unositi i putem suplemenata.

B kompleksi vitamina za kožu

Nećemo zaboraviti ni na važne vitamine B. Određena neželjena stanja kože mogu biti upravo pokazatelj toga da vašoj koži nedostaje vitamina B. Kompleks vitamina B uključuje: vitamine B-1, B-2, B-3, B-5, B-6, boitin, folnu kiselinu, kao i vitamin B-12.

Ovi vitamini u organizmu imaju ulogu da ga nahrane energijom, da poboljšaju metabolizam, pa i moždane funkcije.

Kada organizmu nedostaje vitamina B, to se može ocrtati i na njegovom najvećem organu. Simptomi su najčešće osip kože, suva i ispucala usta, kao i mnogi drugi problemi sa kožom.

Zato, ako imate suvu, a možda i problematičnu kožu – kompleks vitamina B može biti odgovor na sve vaše dermatološke probleme. Različite vitamine iz ovog kompleksa možete pronaći u:

 • lososu,
 • zelenom lisnatom povrću,
 • džigerici,
 • jajima,
 • mleku,
 • govedini,
 • piletini i ćuretini,
 • kao i mnogim drugim namirnicama koje, sasvim sigurno, već imate u frižideru!

Minerali za kožu koja blista

Iako smo se u članku orijentisali na vitamine i njihov značaj po lepotu i zdravlje kože, moramo naglasiti i to da su minerali i njihov unos u organizam za kožu jednako važni! To su, pre svega:

 • cink, koji je posebno dobar borac protiv akni;
 • selen, koji je snažan antioksidans i utiče na elastičnost kože;
 • kalcijum, koji uz kosti i zube, ojačava i kožu;
 • kalijum, koji reguliše hidrataciju kože, kao i mnogi drugi minerali.

Sve ove vitamine, naravno, za blistav ten i zdravu kožu, treba dopuniti sa valjanom hidratacijom sa dovoljnom količinom vode (minimum 2l na dnevnom nivou), ali i što boljom negom.

Kozmetika bogata vitaminima za zdravu i lepu kožu

Osim toga što nega kože treba da bude redovna, a i da uključuje sve neophodne proizvode za čišćenje kože, njenu negu, pa i regeneraciju – ona bi morala da bude i kvalitetna, bogata vitaminima i drugim, za kožu korisnim, supstancama.

Ono što se u svetu dermatologije sve više preporučuje kao savršen način za snabdevanje kože dovoljnom količinom nege, jeste prirodna kozmetika koja u sebi ima upravo mnoštvo korisnih vitamina, koje dobija iz samih svojih sastojaka iz prirode.

Kao što smo već naglasili – koža upija! Zato joj osim unosom vitamina u organizam, možete prirediti pravi ugođaj ako tome dodate i kvalitetnu kozmetiku. Ne preskačite svoje rituale nege i koristite kozmetiku prilagođenu tipu vaše kože, ali i načinu na koji živite!

Počnite više pažnje da obraćate na obroke i vitamine koje unosite u organizam, hidrirajte se dobro i ne izbegavajte da posetite dermatologa ukoliko primetite probleme sa kožom. On će najbolje znati da odredi problem, a možda vam ukaže upravo na nedostatak nekog od navedenih vitamina.

Koža će vam biti zahvalna na ovakvom tretmanu, a za uzvrat će vam pružiti ono što ste oduvek sanjali – čistotu, blistavost, lepotu i zdravlje!

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-ekcem-baner

Preporučeni preparat

atopik-paket
[icegram campaigns="3538"]