Nedostatak kalijuma u organizmu

nedostatak kalijuma

PRIMED-13 Forte

primed13-forte
Snažno stimuliše prirodne imunološke procese i povećava opštu otpornost organizma na različite viruse i bakterije.

Kalijum je mineral koji ima nekoliko važnih funkcija u telu; u velikoj meri reguliše optimalnu ravnotežu tečnosti u telu i funkcije nerava i mišića, uključujući regulaciju srčanog ritma.

Ovaj mineral je najviše zastupljen u neobrađenim namirnicama, poput voća i povrća, dok ga veoma malo ima u industrijski prerađenoj hrani, kao što su slatkiši, slaniši, slatki i slani namazi, gazirani i negazirani sokovi, itd.

Prerađena hrana doprinosi pojavi gojaznosti, dijabetesa i visokog krvnog pritiska, povećanoj nervozi, depresiji, te je svakako treba izbaciti iz jelovnika.

Budući se prirodno pojavljuje u mnogim namirnicama, sav kalijum koji nam je potreban možemo uneti putem zdrave ishrane.

Prirodni izvori kalijuma

Kalijum je prisutan u gotovo svakom voću, povrću, mesu i ribi, i ne bi trebalo biti teško dobiti sav kalijum koji trebamo kroz zdravu i uravnoteženu ishranu.

Namirnice koje su bogate kalijumom su: krompir, spanać, bundeva, brokoli, dinja, paradajz, banana, avokado, sušeno voće, nar, losos, itd.

Nedostatak kalijuma

Nedostatak kalijuma nije neuobičajen. To stanje se naziva hipokalijemija i ukoliko se ne leči može ugroziti vaše zdravlje.

Lečenje svakako zavisi o uzroku, a može uključivati promene u ishrani, lečenje proliva, kao i npr. prestanak uzimanja određenih lekova.

Simptomi koji upućuju na nedostatak kalijuma su:

  • Umor
  • Slabost
  • Grčevi
  • Depresija
  • Mučnina i povraćanje
  • Poremećaji srčanog ritma
  • Stalan osećaj žeđi
  • Zujanje u ušima
  • Nelagodnost, itd.

Nedostatak kalijuma se obično lako koriguje kroz ishranu, uzimanjem namirnica bogatih kalijumom. U posebno teškim slučajevima nedostatka kalijuma, mogu se razviti komplikacije, kao što su abnormalni srčani ritmovi.

Glavni krivci koji mogu uzrokovati hipokalemiju su kardio vežbe izdržljivosti bez odgovarajuće hidratacije, povraćanje, prolivi, bolesti bubrega i nadbubrežne žlezde, slaba konzumacija voća i povrća.

Lekovi kao što su diuretici i laksativi mogu takođe uzrokovati nedostatak kalijuma. Blaga hipokalemija se može lečiti oralnim dodacima kalijum hlorida.

Važno je da možete jesti sve, ali važno je da jedete zdravo.

Povišen kalijum

Ako se konzumira previše kalijuma, bubrezi ga filtriraju i on se izlučuje u urinu, stolici ili znoju. Čak 90% kalijuma se izlučuje urinom, dok se ostatak eliminiše preko stolice.

Međutim, ako bubrezi nisu tako efikasni za filtriranje, višak nivoa kalijuma može se akumulirati u telu. Stanje povišenog kalijuma se zove hiperkalijemija.

Početni simptomi hiperkalijemije uključuju trbušne grčeve, slabost mišića i razdražljivost. Na kraju to može dovesti do inhibicije regulacije mišića, kao i problema sa srcem.

Promene u ishrani će sigurno pomoći kod snižavanja nivoa kalijuma, odnosno treba ograničiti unos namirnica bogatih kalijumom, kao i dodatke soli.

Lečenje povišenog kalijuma može biti akutno i hronično.

Akutno lečenje hiperkalijemije ima za cilj da zaštiti srce od efekta kalijuma i smanji ukupni kalijum u organizmu.

Hronično lečenje hiperkalijemije u odmakloj bubrežnoj insuficijenciji odnosi se pre svega na ograničenje unosa kalijuma ishranom.

Nema sumnje da je kalijum apsolutno bitan deo zdrave ishrane. Ne samo da je to bitan mineral, već i elektrolit.

S ovim dvostrukim identitetom dolazi mnoštvo prednosti kalijuma ukoliko ga redovno unosite. Postoji zapravo veliki izbor voća i povrća, kada je u pitanju sadržaj ovog vitalnog minerala.

Postoji toliko mnogo ukusne hrane bogate kalijumom, a na vama ostaje njen izbor.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Slavka bogdanovic
Slavka bogdanovic
2 years ago

Molim vas da li je moguće izgubiti kalijum do te mere da ugroziti mentalno zdravlje dobije te halucinacije strahove.i to dolazenje u dohvat sa nekim otrovom ili uzimanjem leka nekog?

Teo
Teo
1 year ago

Pozdrav Slavka ja sam imao anksioznost 3 nedelje nekako sam se bez ikakvog leka izborio samo sam se molio isusu hristu i jeo zdravo nisam spavao danima! Ja bi vam preporucio da kontrolisete krv sve vitamine narucito kalium i kalcijum, hormone sve to moze zbog toga da bude veliki pozdrav

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-upalu-bubrega-baner

Preporučeni preparat

kancer-baner