Prirodno lečenje steriliteta – neplodnosti kod žena i muškaraca

Prirodno lecenje steriliteta

Sterilitet ili infertilitet je stanje jednog ili oba partnera zbog koga par koji želi potomstvo ne može prirodnim putem da ostvari začeće.

Sterilitet je sve češći problem današnjice, a uzroci neplodnosti mogu biti različiti.

Sterilitet zapravo nije bolest, jer ne ugrožava ni na koji način zdravlje osobe. To je medicinsko stanje koje jedino može stvarati psihičke ili socijalne probleme, usled nemogućnosti da se partneri ostvare kao roditelji.

Ranije se ova bolest isključivo povezivala sa ženama, ali razvoj nauke i medicine donosi nam otkriće da je procenat steriliteta kod muškaraca i žena danas identičan.

Sterilitet je u sve većem porastu i obuhvata 15 – 18 % parova u reproduktivnoj dobi. Njih oko 80 %, nakon lečenja, uspe da se ostvari kao roditelj.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi i čajevi za Sterilitet

e-knjiga-sterilitet-small
9 prirodnih namirnica i 10 čajeva koji se preporučuju kod Neplodnosti

Vrste steriliteta – neplodnosti

Možda niste znali, ali postoje 2 vrste steriliteta – primarni i sekundarni. Podela je izvršena na osnovu toga da li je prethodno bilo trudnoća.

Primarni sterilitet je kod žena koje nikada nisu ostvarile trudnoću.

Zapravo, to je stanje u kome, uprkos redovnim seksualnim odnosima bez korišćenja zaštite, žena ne može da začne ni jednu trudnoću.

Sekundarni sterilitet je kod žena koje su makar jednom u životu bile trudne.

U oba slučaja razlozi mogu biti brojni, poput:

 • neprohodnosti jajnika,
 • policističnih jajnika,
 • izostanka menstruacije,
 • muškog steriliteta i drugo.

Kod sekundarnog uzroci mogu biti i prethodne trudnoće koje nisu iznešene do kraja, prethodni porođaji, kao i poremećaji hormona.

Uzroci steriliteta – neplodnosti

Uzroci steriliteta mogu biti brojni. Jedan od glavnih uzroka su godine, naročito kod žena.

Poznata je stvar da nakon 35. godine muška i ženska sposobnost za reprodukciju opada, te je neophodno da reproduktivni i endokrinološki organi u 4. deceniji budu očuvani.

Generalno, preporuka je da se potomstvo planira u periodu od 20 do 30 godina.

Drugi uzroci mogu biti: stres i napetost, gojaznost, izloženost toksičnim agensima (u koje spadaju i droga, alkohol, kofein i duvan), ali i izloženost agensima spoljašnje sredine, poput povišene temperature, teških metala ili nekim organskim jedinjenjima.

UZROCI STERILITETA KOD ŽENA MOGU BITI:

 • Godine starosti

Godine kod žena igraju važnu ulogu u planiranju potomstva. Smatra se da je mogućnost steriliteta kod žena od 35 do 44 godina duplo veća u odnosu na žene između 35 i 40 godina.

 • Hormonski poremećaji

Hormonski balans je veoma važan, pa se svaki izostanak menstruacije, menopauza, poremećaji ovulacije i razvoja jajne ćelije, smanjenje ovarijalnih rezervi, prekomerna gojaznost ili mršavost, poremećaj rada štitne žlezde, stres i prevelika fizička aktivnost mogu podvesti pod uzroke striliteta.

 • Neprohodnost jajovoda

Neprohodni jajnici najčešće su uzrok neplodnosti kod žena.

Oni mogu nastati kao posledica upala jajnika, endometrijozom, pa i zbog priraslica koje nastaju nakon operacija u maloj karlici.

I prethodne vanmaterične trunoće mogu izazvati neprohodnost jajnika.

 • Slaba funkcija jajnika

Kao posledica slabe ili slabije funkcije jajnika javlja se izostanak ovulacije. Ova pojava može da se javi i kod žena sa potpuno urednom menstruacijom.

 • Anomalije materice
 • Endometrioza
 • Polipi i miomi
 • Policistični jajnici
 • Kancerogena stanja
 • Promene na grliću materice
 • Psihički problemi – stres usled nemogućnosti da se ostane u drugom stanju, napetost i nervoza.

UZROCI NEPLODNOSTI KOD MUŠKARACA MOGU BITI:

 • Godine

Kao i kod žena, i kod muškaraca opada sposobnost reprodukcije s godinama. Nakon 45. godine je naročita pojava steriliteta kod muškaraca.

 • Smanjena produkcija spermatozoida
 • Smanjen transport spermatozoida

Ovo stanje nastaje usled začepljenosti semenih kanala. Začepljenost se javlja nakon upala ili operacija, a dovodi do nedostatka spermatozoida u ejakulatu.

 • Retrogradna ejakulacija

Stanje u kome spermatozoidni idu nazad u bešiku.

 • Povrede testisa
 • Varikokela – proširene vene unutar mošnica.
 • Rak testisa
 • Defekti reproduktivnog sistema
 • Seksualno prenosive bolesti
 • Hormonska disfunkcija
 • Infekcije

Prostatitis može biti uzrok steriliteta.

 • Lekovi, stres, poremećaji metabolizmi, toksični agensi i drugo.

Kod oko 10 % parova je gotovo nemoguće utvrditi tačan razlog steriliteta i tada se uzrok traži u domenu psihologije.

Takozvani psihogeni sterilitet ne daje pozitivne rezultate ni prirodnim putem, ni vantelesnom oplodnjom.

Lečenje steriliteta

Najbitnije je da se utvrdi uzrok samog steriliteta i veoma je bitno da su oba partnera uključena u sam proces lečenja steriliteta.

Današnja medicina u stanju je da izleči čak 70 – 80 % parova kojima je je dijagnostikovan sterilitet.

Načini na koji se sterilitet leči su brojni.

Prednost se uvek daje začeću prirodnim putem, ali kada takva mogućnost ne postoji, onda se primenjuju stimulacija ovulacije i skraćivanje puta između jajne ćelije i spermatozoida, zatim insemenacija, odnosno skraćivanje puta spajanja dve polne ćelije, kao i vantelesna oplodnja, koja se vrši izvan tela žene.

Vaš ginekolog će najbolje savetovati koju terapiju ili način lečenja treba primeniti u vašem konkretnom slučaju.

Neplodnost i ishrana

Vašu borbu sa sterilitetom treba da prati i prilagođena ishrana.

Smatra se da sve one toksine koje ne preradi jetra, talože prostata i, kod žena, jajnici i materica.

Stoga, kada započnete borbu za potomstvo, zaboravite na duvan, alkohol, kafu, kao i namirnice tretirane veštačkim đubrivima, pesticidima, antibioticima i aditivima.

Savetuje se i da uradite test intolerancije na hranu, te da potpuno izostavite one namirnice na koje niste tolerantni.

Unošenjem takvih namirnica u organizam, stvarate veću štetu svom organizmu, nego korist, budući da organizma nije u stanju da je preradi i prerađuje je u toksine.

Umereno konzumiranje kofeina, znači da treba piti 2 -3 šoljice crne kafe dnevno.

Žene su podložnije negativnom uticaju kofeina, i to najviše iz kafe i crnog čaja. Istraživanja su pokazala da postoji direktna veza između prekomerne konzumacije kofeina i steriliteta i pobačaja.

Za žensku plodnost je naročito važna heljda ili crno žito, kako je još nazivaju.

Ona je bogata proteinima, a ne nedostaju joj ni drugi bitni hranljivi sastojci. Uz heljdu, i žene i muškarci bi trebalo da jedu više sirovih badema, lešnika, polena, matičnog mleča i zelenog lisnatog povrća.

Žene bi trebalo da pojačaju i unos vitamina B5 (ima ga u pečurkama, mahunarkama, lososu, mladim klicama žitarica, ćurećem mesu, citrusima, integralnom pirinču), kao i vitamina B12 (u mesu, jajima, u većini riba i džigerici).

Esencijalne masne kiseline bi trebalo crpiti iz biljnih hladno ceđenih ulja, poput maslinovog, lanenog, sojinog, bundevinog i kokosovog ulja.

Muškarci koji se leče od steriliteta treba da povećaju unos vitamina A (ima ga u šargarepi, puteru, jajima, spanaću, maslačku, prokelju, kupusu, peršunu, dinji, kajsiji, šljivi, breskvi…), vitamina B12 (meso, jaja i riba), vitamina E (žitarice, jaja, riba, piletina, mladi grašak, tamno zeleno povrće) i vitamina C (limun, peršun, ren, paprika, kopriva, spanać, jagode, kupus, vinovo lišće, prokelj i kelj).

Za mušku plodnost se preporučuje i pojačan unos minerala: kalcijuma (kelj, peršun, susam, badem, kinoa), magnezijuma (banane, mahunarke, žitarice, tunjevina, riba, većina tamno zelenog povrća), cinka (pasulj, spanać, boranija, grašak, riba, jaja, pečurke), selena (paradajz, luk, tunjevina, prokelj) i koenzima Q10.

Vitamini C, E i A štite spermatozoide od uticaja slobodnih radikala, a cink utiče na broj i pokretljivost spermatozoida.

Mangan pomaže produkciju polnih hormona kod oba pola.

Često se pojava steriliteta objašnjava i manjkom mangana u organizmu. Jedite više mekinja, oraha, hmelja, graška, celera, ananasa, ribizla i zelenog lisnatog povrća.

Spanać, blitva i brokoli sadrže koenzim Q10 koji je bitan za pokretljivost spermatozoida.

I muškarci i žene koji planiraju potomstvo i bore se protiv steriliteta, treba da jedu više folne kiseline.

Nju ćete pronaći u zelenoj salati, grašku, spanaću, kelju, pasulju, orasima, kikirikiju, pšeničnim klicama, tunjevini, paradajzu, pekarskom kvascu, banani, narandži, dinji, limunu, mleku, jajima, džigerici, bubrezima.

Likopen je neophodan za lečenje steriliteta kod muškaraca.

Naime, u testisima zdravog muškarca nalazi se visoka koncentracija likopena, dok se smanjenje beleže kod muškaraca koji se bore sa sterilitetom.

Likopen ćete naći u skoro svom crvenom voću i povrću, ali najviše u paradajzu, crvenom grejpfrutu, kečapu i kuvanom paradajzu.

Orašasti plodovi i semenke imaju poznata svojstva kao afrodizijak, ali i veoma veliku ulogu u proizvodnji i poboljšanju kvaliteta sperme kod muškaraca.

Bademi, pistaći, semenke suncokreta, indijski ili brazilski orah sjajan su izbor, jedite pola činije ove mešavine svakodnevno.

Plan ishrane za žene koje se bore sa sterilitetom

Najmanje 3 puta nedeljno bi trebalo da jedete namirnice bogate boate omega 3 masnim kiselinama.

To su skuša, haringa, losos i sardina.

Dodajte im i zdrave masti iz avokada, oraha, semenki bundeve i semena lana i sigurno ćete povećati i poboljšati propustljivost ćelijskih membrana, uključujući i jajne ćelije.

Povrće treba kuvati na pari.

Tradicionalna kineska medicina kaže da kuvano voće poboljšava plodnost, a da sirovo samo ometa varenje i stvara probleme. Vašem telu će prijati i do 2 šolje punomasnog mleka, joguta ili sira.

Četvorodnevna detoksikacija

Prvi, drugi i četvri dan jedite sedeće namirnice: povrće (bilo koje), voće (osim sušenog), biljne začine (vlašac i korijander su prirodni čistači organizma), pasulj i sočivo, integralne žitarice (ovas, raž, ječam, ali ne i pirinač i pšenicu), koštunjavo voće, semenke i ulja semenki, biljna mleka i voćne i biljne čajeve.

Treći dan jedite i belu ribu, belo pileće ili ćureće meso, jaja, jogurt, med, koštunjavo voće, suvo voće.

Plan ishrane za muškarce koji se bore sa sterilitetom

Već smo napomenuli da je dobro jesti citruse, koji obiluju vitaminom C. Uz citruse je dobro jesti i kivi, kupine, papriku i brokoli.

Brazilski orah je čudotvorna namirnica koja obiluje vitaminom E.

Semenke bundeve su prirodan izvor vitamina C neophodnog za gustinu i količinu semene tečnosti.

Četiri pravila ishrane

Kiselost i baznost organizma regulišite unošenjem mesa i mlečnih proizvoda, kao i industrijski prerađenih šećera koji povećavaju kiselost organizma.

Zlatno pravilo glasi 80 % baznih namirnica, 20 % kiselih.

Voće i povrće smanjuje kiselost organizma.

Svakodnevno jedite namirnice bogate antioksidantima. Odaberite što više raznovrsnog obojenog voća i povrća i imaćete raznovrsnost antioksidanata na tanjiru.

Birajte namirnice niskog glikemijskog indeksa.

Dokazana je povezanost ishrane namirnicama sa visokim glikemijskim indeksom i sterilitetom.

Takođe, i visok šećer u krvi dodatno otežava začeće. Jedite beli krompir, ovas, integralni hleb i testenine. Izbegavajte ove namirnice uveče.

Nastojte da vaš organizam lepo svari hranu. To je bitno, jer će na taj način iskoristiti sve korisne sastojke iz hrane.

Jedite polako, nikad u žurbi, dugo žvaćite i trudite se da jedete svakog dana u isto vreme.

Vaš glavni i najobimniji obrok bi trebalo da bude ujutru, kada je i sistem za varenje najfunkcionalniji, a kasnije u toku dana treba smanjivati porcije.

Šta ne treba jesti

Treba voditi računa o balansu kiselo – baznog u organizmu.

Uzrok steriliteta može da bude prevladanje kisele sredine u odnosu na baznu.

Kiselost organizma povećavaju namirnice poput: mnogo mesa, mlečnih proizvoda, gaziranih pića i belog šećera, dok voće i povrće smanjuju kiselost.

Industrijski sokovi su bogati šećerom, a istraživanja su pokazala da je višak šećera uzrok smanjenog nivoa testosterona.

Alkohol kod oba pola može uticati na plodnost. Treba biti umeren i ograničiti se na 1 čašu dnevno, i to najbolje domaćeg crnog vina.

Zaboravite pušenje i trudite se da ne provodite mnogo vremena u zadimljenim prostorijama, jer postoje istraživanja koja duvan dovode u direktnu vezu sa sterilitetom.

Čajevi za lečenje steriliteta

macina trava

1. Očajnica za uspostavljanje hormonskog disbalansa

Biljka očajnica ili macina trava u narodu je poznata kao biljka koja lako uspostavlja hormonski disbalans i kod žena i kod muškaraca i na taj način dovodi do trudnoće.

Može se pripremati na dva načina.

Jedna kafena kašičica herbe se prelije sa šoljom ključale vode i ostavi 5 minuta da odstoji. Čaj se zatim procedi, pa se pije nekoliko puta u toku dana.

Pije se najmanje 3 meseca, a prekida se tokom menstruacije. Ako se u međuvremenu ostane u drugom stanju, prekida se sa konzumiranjem čaja.

Najbolje je piti ga bez zaslađivanja, ali se može dodati i malo meda.

Drugi način pripreme je da se u šolju hladne vode sipa kašičica čaja, pa zatim zagreje dok voda ne proključa. Zatim se pokrije i ostavi čitav sat, procedi i pije raspoređeno u 3 – 4 doze u toku dana.

Dejstvo macine trave se povećava ako joj dodamo biljku zdravac.

Jednake količine biljke pomešajte, pa jednu kašičicu mešavine prelijte sa šoljom ključale vode i ostavite 10 minuta da stoji. Pije se samo jedna šolja dnevno.

virak

2. Virak kao prirodni lek za lečenje ženske neplodnosti

Virak se smatra efikasnim sredstvom protiv ženske neplodnosti. Jedna kašičica suve biljke se prelije šoljom ključale vode i ostavi 10 minuta, pa se nakon toga procedi i pije 2 puta dnevno.

Virku dodajte i zeleni čaj i koprivu, pa po jednu kašičicu svake biljke prelijte sa 2 dl vrele vode i ostavite da stoji 15 minuta i pije se 2 puta dnevno.

Čaj se ne preporučuje ženama koje su na hormonskoj terapiji.

Pomešajte biljku stolisnik i virak u jednakoj razmeri, pa supenu kašiku mešavine prelijte šoljom ključale vode. Poklopite i ostavite pola sata, pa procedite i pijte 2 – 3 šolje dnevno.

Ovaj čaj se koristi samo za lečenje ženske neplodnosti.

Djumbir

3. Đumbir za lečenje neplodnosti kod muškaraca

Smatra se biljkom koja povećava plodnost. Možete ga cediti u sokove, čajeve ili vodu i piti nekoliko puta u toku dana. Od đumbira se može spremiti i čaj.

Đumbirovo dejstvo pojačavate ako mu dodate ruzmarin i bosiljak.

Kašiku mešavine ovih biljaka prelijte sa 3 šolje vrele vode, pa ohladite i pijte 3 puta dnevno po šolju čaja.

Čaj je idealan za lečenje steriliteta kod muškaraca.

malina

4. Malina za prečišćavanje jajovoda

Čaj od listova maline je delotvoran za prečišćavanje jajovoda. Priprema se tako što se 1 kašičica suvih listića biljke prelije šoljom vode, ostavi da stoji poklopljeno oko 5 minuta, a zatim procedi i pije 2 – 3 šolje dnevno.

konopljika

5. Konopljika kao prirodni lek za sterilitet

Konopljika je u narodu poznata kao biljka koja vraća hormone u ravnotežu, te ukoliko je hormonski disbalans uzrok steriliteta, ova biljka može biti rešenje.

Odlična je za lečenje policističnih jajnika i sadrži prolaktin koji podstiče ovulaciju.

Čaj se priprema od kašičice suve ili sveže biljke koju prelijete šoljom ključale vode i ostavite poklopljeno oko 10 minuta.

Čaj se pije nezaslađen, jednom dnevno, a pije se nekoliko meseci ili manje.

Čaj se ne preporučuje kada ste u procesu vantelesne oplodnje.

Zeleni caj

6. Zeleni čaj podstiče proizvodnju spermatozoida

Poznat kao jak antioksidans, zeleni čaj uništava slobodne radikale i ne dozvoljava im da oštete spermatozoide. Zeleni čaj podstiče proizvodnju spermatozoida i njihovu pokretljivost, ali prevelike doze mogu imati suprotan efekat.

Čaj se priprema tako što kašičicu zelenog čaja prelijete ključalom vodom i ostavite 10 – 15 minuta da odstoji.

Zatim se procedi i pije, bez dodataka ili sa malo meda ili limunovog soka.

crvena detelina

7. Crvena detelina za lečenje steriliteta

Supenu kašiku crvene deteline prelijte sa 7 dl tek ključale vode, pa poklopite i ostavite oko pola sata. Nakon toga procedite, pa pijte u manjim gutljajima tokom dana.

Čaj se preporučuje ženama, a pije se 3 nedelje i pravi pauza tokom menstruacije.

crveni zdravac

8. Čaj od crvenog zdravca

Prstohvat biljke crveni zdravac sipati u pola šolje provrele vode, pa poklopiti i ostaviti do 10 minuta. Čaj se procedi i pije 2 puta dnevno, najbolje ujutru i uveče pre spavanja.

Preporučuje se da ga piju oba partnera 6 – 8 nedelja.

9. Slatki grahovac za lečenje steriliteta kod oba partnera

Od biljke slatki grahovac i biljke babin zub napravite mešavinu razmera 1:1. Uzmite 3 supene kašike ove mešavine i prelijte sa 0,7 dl ključale vode i zatvorite posudu, pa ostavite oko 1 h.

Pijte ga u popodnevnim časovima, a mogu ga piti oba partnera, najbolje do 90 dana, kada se pravi pauza.

zalfija

10. Žalfija kao prirodni lek za lečenje steriliteta

Žalfija se koristi za lečenje steriliteta kod oba partnera. Čaj se priprema tako što 2 kafene kašičice prelijete sa 2,5 dl ključale vode, pa ostavite da stoji oko 15 minuta.

Čaj je najbolje piti sa malo meda i rena, ujutru i uveče.

Prirodni lekovi za lečenje neplodnosti

Med

1. Med kao prirodni lek za sterilitet

Ovaj preparat na bazi meda preporučuje se muškarcima za popravljanje spermograma. U 200 g meda (domaćeg) ubacite 50 g svežeg izrendanog rena, pa poklopite i ostavite da stoji 10 dana.

Ovu mešavinu uzimajte svakog dana, pre doručka, uz čaj od žalfije.

Ovaj preparat mogu koristiti i žene i nema nikakva škodljiva dejstva ni u periodu menstralnog krvarenja.

U pola kilograma domaćeg meda možete dodati 50 g cimeta u prahu i izmešati. Uzima se kašičica ujutru uz čašu mlake vode.

Tretman traje 15 dana, nakon čega se pravi 15 dana pauze i može se početi ispočetka.

Kozja dzigerica

2. Kozja džigerica za lečenje steriliteta kod žena

Neobičan oblog za lečenje steriliteta kod žena napravite od kozje ili ovčije džigerice.

Domaću i svežu kozju džigericu sameljite i namažite na listove zelene salate, te privijte na donji deo stomaka kao oblog, tako da meso bude do vaše kože.

Preko lista zelene salate stavite vuneni šal, pa termofor, jer će toplota aktivirati vitamin P i folnu kiselinu koja aktivira jajnu ćeliju.

Oblog se stavlja jednom dnevno, najbolje pred spavanje. Koriste se 2 – 3 dana nakon završetka ciklusa, sve do narednog ciklusa, kada se pravi pauza.

Nar

3. Nar za podsticanje plodnosti

Nar je idealna namirnica za podsticanje plodnosti kod žena i muškaraca. Kod žena deluje tako što utiče na prokrvljenost materice, ali i čuva plod.

Napravite fini prah od kore i semena biljke, pa ga čuvajte u staklenoj teglici.

Svako jutro ½ kafene kašičice i praha razmutite u toploj vodi, pa popijte. Ponovo popijte napitak u toku dana.

Tretman treba da traje nekoliko nedelja. Uz njega, pojedite i pomalo nara ili popijte sveže pripremljen sok.

urme

4. Urme

Smatraju se sjajnom hranom kada želite da ostanete u drugom stanju, zbog obilja vitamina i minerala.

Sameljite 10 – 12 urmi očišćenih od koštica sa 2 kašike seckanog korena korijandera i napravite pastu. Dodajte ovome 2 šolje mleka i kuvajte.

Kada provri, sklonite i ostavite da se ohladi, pa pijte ovaj napitak jednom dnevno, najbolje nedelju dana od poslednjeg dana menstruacije.

Zuti nocurak

5. Žuti noćurak pozitivno utiče na upostavljanje hormonskog balansa

Žuti noćurak pozitivno utiče na upostavljanje hormonskog balansa u organizmu. Najbolje je koristiti ulje žutog noćurka koje treba potražiti u apoteci i upotrebljavati po uputstvima proizvođača.

Zlatna maka

6. Zlatna maka kao prirodni lek za sterilitet

Zlatna maka jednako je delotvorna i kod muškaraca i kod žena. Koren zlatne make se prodaje u prahu i koristi tako što se ¼ ili najviše ½ kašičice pomeša sa šoljom toplog mleka ili se umeša u mlaku vodu i pije jednom dnevno nekoliko meseci.

Možete ga dodati i u jogurt ili neku drugu tečnost koju pijete za doručak.

cimet

7. Cimet

Čaj od cimeta može da bude efikasan u lečenju endometrioze, policističnih jajnika, fibroida materice i amenoreje, a uspešno leči i kandidu.

Kašičicu cimeta umešajte u čašu tople vode i pijte ovaj napitak u toku dana.

Možete koristiti cimet i za poslastice, za posipanje salata ili žitarica, ali se ograničite na 2 kašičice dnevno.

Beli luk

8. Beli luk je sjajan lek za poboljšanje spermograma

Manje je poznato da je beli luk prirodan afrodizijak, ali i sjajan lek za poboljšanje spermograma. Beli luk utiče na količinu spermatozoida, ali i poboljšava njihovu pokretljivost.

Jedite 1 ili 2 drobljena čena svakodnevno i trudite se da budu sirovi.

Možete ga dodavati i kuvanoj hrani, ali imajte na umu da dužim kuvanjem gubi nešto svojih svojstava.

Crni kumin

9. Crni kumin je prirodni lek za lečenje steriliteta

Ulje crnog kumina koristi se za lečenje steriliteta kod oba partnera. Najbolje je koristiti pola kašičice ovog ulja (ili 30 kapi) sa pola šolje tople vode 3 – 6 meseci.

Metode za lakše začeće

Postoji nekoliko metoda za koje stručnjaci iz svojih oblasti tvrde da mogu pomoći. Ova nestandardna sredstva uključuju unutrašnji mir, blagostanje, ali i spoljašnje promene vašeg života.

 • Feng šui

Uređenje doma po feng šuiju, smatra se, poboljšaće protok energije i doprineće željenom potomstvu.

Pospremite nered. To znači da treba baciti sve nepotrebne stvari, ne dozvoliti da vam obuća bude razbacana kod ulaznih vrata i, najvažnije, spavaća soba mora biti uredna.

Počnite od krupnijih stvari koje najviše blokiraju slobodan protok energije.

Kada ste dom opremili prema feng šui pravililima, postavite sliku nepoznate bebe na vidno mesto.

 • Akupunktura

Drevna kineska tehnika vam, navodno, može pomoći u borbi protiv steriliteta.

Akupunktura poboljšava cirkulaciju, oslobađa napetosti i stresa, a pomaže i rad endokrinog i imunološkog sistema.

Akupunktura utiče na hormone, ali i na psihu, pa se preporučuje i kod takozvanog psihogenog steriliteta.

 • Homeopatija

Istraživanja su pokazala da se plodnost, nakon uzimanja homeopatskih lekova, kod žena povećala za 57 %, a kod muškaraca za čak 65 %.

Tretman se bira shodno celokupnom stanju organizma pojedinca, pa je moguće da jedan homeopatski lek neće odgovarati dvema osobama koje se leče od steriliteta.

 • Reiki

Reiki je tretman balansiranja životne energije na nivou čakri.

U toku reiki tretmana se balansira nivo hormona do optimalnog nivoa, a telo dovodi do stanja opuštenosti i bezbrižnosti.

Saveti Majkla Arnolda

Neurolog Majkl Arnold preporučuje da se tokom 6 meseci potencijalni roditelji pridržavaju sledećih pravila:

 1. Redovni seksualni odnosi su osnov. Najmanje 3 puta nedeljno će povećati šanse za potomstvom čak dvostruko.
 2. Unos dovoljne količine vode je osnov pravilnog funkcionisanja organizma, pa i reproduktivnih organa. Pijte 2 l vode dnevno. Nedostatak vode uzrokuje umor, stres, nakupljanje toksičnih materija i negativne emocije.
 3. Doručkujte između 7 i 9, a ležite u krevet do 23 h. To je vreme kada se hranljive supstance iz hrane najbolje iskoriste, ali i vreme kada se reproduktivni organi i čitavo telo uveče podmlađuju.
 4. Umerena fizička aktivnost, 3 puta nedeljno po 30 minuta može veoma pozitivno delovati na vašu borbu za potomstvo.
 5. Šetajte u prirodi, parku, na planini, kraj reke, šumom…
 6. Alkohol i kofein su neprijatelji plodnosti.
 7. Zdravlje vaše kose može biti razlog neplodnosti. Naime, teški metali koji se zadržavaju u kosi, mogu inicirati lučenje hormona kortizola koji izaziva stres i otežati oplodnju.
 8. Uzimajte 9 porcija voća i povrća dnevno, naročito onih poznatih po antioksidativnim svojstvima.
 9. Vežbe disanja vas mogu osloboditi stresa. Sami, u tihoj prostoriji duboko udahnite, zadržite nakratko dah i ispustite. Ponavljate nekoliko puta.

Pokušajte da se zaštitite od toksina. Pokušajte da konzerve i plastiku zamenite drugim materjalima, oblačite se u prirodne materijale i pazite kakav vazduh udišete i kakvu vodu pijete.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Ako mislite da smo izostavili neke od prirodnih lekova koji mogu pomoći kod steriliteta, budite slobodni da dopunite temu.

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-sterilitet-baner

Preporučeni preparat

Primed 10 fertimed baner