Ishrana za obolele od raka

ishrana-za-obolele-od-raka

Nakon što organizam oboli od kancera, njegove potrebe počinju da se menjaju. To znači da će biti potrebno da promenite i celokupnu ishranu i način života.

Loše navike, poput cigareta, alkohola ili nezdrave hrane, treba da postanu prošlost, a omega 3 masne kiseline, povrće i velike količine vode, treba da postanu vaša svakodnevica.

Rak je bolest 20. veka koja sve više uzima maha.

Prognoze Svetske Zdravstvene Organizacije kažu da će do 2020. godine biti čak 15 miliona novoobolelih od neke vrste karcinoma.

Najčešći oblici raka

Najčešći oblici raka su rak dojke, kod žena, rak pluća i rak debelog creva, koji sve više pogađa zemlje sa visokim standardom.

Izbalansirana ishrana može biti dobra prevencija oboljenja, ali može i usporiti rast kancerogenih ćelija.

S druge strane, sve ono što je loše i štetno za organizam, treba poptuno izbaciti iz upotrebe.

Brojna su istraživanja koja potvrđuju da osobe čija se hrana bazira na biljnoj hrani (povrće, voće, cela zrna žitarica, mahunarke) ređe oboljevaju od kancera od osoba čija se ishrana bazira na namirnicama životinjskog porekla (crvena mesa, mesne prerađevine, mlečni proizvodi).

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Kancer

e-knjiga-kancer
16 prirodnih namirnica + BONUS terapija gljivama za borbu protiv kancera
rak-dojke-ishrana

Ishrana za obolele od raka dojke

Karcinom dojke je najčešći zloćudni tumor od koga oboljevaju žene kod nas i u svetu. Najčešće pogađa žene iznad 50 godina, ali i mlađe.

Istraživanja pokazuju da gojaznost povećava rizik za dobijanje karcinoma dojke, posebno ako žene u menopauzi dobiju na težini ili kod gojaznih osoba koja su već pobedile karcinom, pa se bolest vratila.

Takođe, veći je rizik kod osoba čija je ishrana bogata masnim mlečnim proizvodima i crvenim mesom, prostim šećerima (beli šećer, slatkiši) i koje konzumiraju alkohol.

Obolele osobe treba da konzumiraju 5-9 porcija voća i povrća, pogotovo onih bogatim vitaminom C, E i selenom, jer su dobri antioksidansi.

Takođe, treba povećati unos omega 3 masnih kiselina, a smanjiti unos omega 6 masnih kiselina.

To znači, jesti više sardine, skuše, haringe, lososa, tune, oraha, ulje lanenog semena, ulje repice i sojino ulje.

Treba ograničiti ili potpuno izbaciti suncokretovo ulje, kukuruzno ulje i masna mesa.

U ishranu obolelih od raka dojke treba uvrstiti i proizvode koji se dobijaju od celog zrna soje, poput tofu sira i miso paste.

Umesto hleba, bolje je jesti dvopek, keks, krekere, pirinač, kuvani ili pečeni krompir, a umesto mleka nemasne sireve i jogurt.

Od mesa treba jesti kuvanu piletinu i teletinu, izbegavati prženje i jake začine.

Treba povećati unos tečnosti, i to vode, a izbegavati  zaslađene i guste sokove.

Puno nam je pomogao u toku hemoterapije

primed 13 iskustva VesnaMom suprugu je pre 4 meseca otkriven karcinom pluća, nakon što je više meseci bio lečen od hronične opstruktivne bolesti pluća.

Trenutno je na hemoterapiji, do sada je imao 5 ciklusa.

Za PRIMED 13 forte smo saznali na internetu, odlučili da probamo i odmah poručili 3 pakovanja.

Redovno ga koristi, 2x dnevno.

Možemo da kažemo da nam je PRIMED 13 forte puno pomogao.

kancer-debelog creva-ishrana

Ishrana za obolele od karcinoma debelog creva

Karcinom debelog creva jedan je od najčešćih tumora i ugrožava podjedanko i žene i muškarce.

Donedavno se smatralo da u rizičnu grupu spadaju osobe starije od 50 godina, ali se danas ta granica pomerila i sve češće oboljevaju i mlađi.

Ishrana obolelih od raka debelog creva treba da sadrži pšenične mekinje bogate vlaknima i potrebno je izbegavati masnoću i crvena mesa.

Najbolje je jesti piletinu i ribu, i to pečenu ili kuvanu.

Od povrća, povećajte unos kupusa, brokolija, karfiola, prokelja, jer ono obezbeđuje vlakna i sastojke poput indola koji povoljno deluje u borbi portiv kancera.

Konzumirajte obrano mleko ili nemasni jogurt koji sadrži acidofilne kulture i smanjite unos alkohola na najviše dva pića dnevno.

Naročito se klonite piva.

rak-pluca-ishrana

Ishrana za obolele od raka pluća

Osim prestanka pušenja, preporučuje se i da promenite navike u ishrani.

Treba povećati unos karotina u ishrani, odnosno vitamina A koji se pokazao povoljnim u prevenciji i lečenju raka pluća.

Ishrana obolelih od raka pluća podrazumeva unos namirnica kao što su: šargarepa, kelj, spanać, bundeva, kajsija, breskva i tikva.

Preporučuju se i sve vrste tamnozelenog povrća, kao i narandžastog voća i povrća, i to 5 porcija dnevno.

Ne treba jesti masna mesa, masne sireve, jaja i izbegavajte masnoće.

Unos tečnosti treba povećati na 2,5 l do 3 dnevno.

rak-zeluca-ishrana

Ishrana za obolele od raka želuca

Ishrana koja pogoduje ovoj bolesti su proizvodi od celog zrna žitarica, zeleno lisnato povrće, soja, sirova šargarepa, kupus, plavi patlidžan, paradajz, crni luk, kukuruz šećerac, bundeva, mleko i mlečni proizvodi.

Treba izbaciti beli hleb, beli šećer, beli pirinač, masnu hranu, jake začine, alkohol i izbaciti duvanski dim.

Nakon izvršene resekcije želuca, izbegavajte mahunarke i pečurke, kao i sveže voće i povrće. Najbolje je da se voće i povrće kuva, bez kore i pasira da bi se konzumiralo.

Kiseli mlečni napici bi trebalo da se konzumiraju uz obroke, nikako samostalno.

Obroke rasporediti na više manjih i nikako ne preskačite doručak.

Izbegavajte mineralnu vodu i napitke sa mnogo šećera.

rak-jednjaka-pankreasa-ishrana

Ishrana za obolele od kancera jednjaka i pankreasa

Na rak jednjaka veoma utiče stil života, odnosno neadekvatna ishrana, konzumiranje alkohola i pušenje.

Ishrana protiv raka jednjaka uključuje žuto voće i povrće, poput dinje i bundeve, kao i jabuke, šljive, grožđe, crni luk, grašak i pasulj i tamnozeleno povrće.

Takođe, kod raka pankreasa treba izbaciti loše navike, poput cigareta, masne hrane i belog šećera, ali na veći rizik utiče i starost.

Oboleli treba da povećaju unos citrusa, kajsija, šargarepe i bundeve.

rak-besike-ishrana

Ishrana za obolele od raka bešike

Sa rakom mokraćne bešike se češće susreću stariji muškarci, ali se starosna granica sve više spušta, te i mlađe osobe i žene treba ozbiljno da shvate pojavu krvi u urinu, koji je obično prvi simptom raka bešike.

Češće se javlja i kod pušača i kod osoba sa hroničnim upalama mokraćnih kanala, kao i onih koji često koriste lekove protiv bolova.

Treba izbegavati masnu hranu, masna mesa, mlečne proizvode, zaslađene napitke, hlorisanu vodu, jaja, beli šećer i beli hleb, a povećati unos povrća poput: pasulja, šargarepe, repe, kelja, kupusa, karfiola, prokelja.

Od namirnica životinjskog porekla se najviše preporučuje morska hrana.

Pogledajte VIDEO: 17 Prirodnih načina za uspešno lečenje kancera
rak-grlica-materice-ishrana

Ishrana za obolele od raka grlića materice

Ova bolest je u sve većem porastu kod žena.

Mogu ga izazvati neke polno prenosive bolesti, ali je povećan rizik i kod gojaznih žena i pušača.

Ishrana koja se proporučuje obolelima od raka grlića materice podrazumeva povećan unos povrća, posebno zelenog i žutog, morska hrana, pasulj, hrana od celog zrna žitarica, a posebno izbegavati masna mesa, mlečne proizvode i druge masnoće.

rak-prostate-ishrana

Ishrana za obolele od raka prostate

Na povećan rizik utiče i nasledni faktor, ali ste u rizičnoj grupi i ako se vaša ishrana sastojala od masne hrane, obilja belog šećera i belog hleba.

Ishrana protiv raka prostate podrazumeva unos žitarica od celog zrna, pasulj, pečurke, kupus, šargarepe, paradajz, grašak, prokelj, karfiol i bundeva, a treba izbegavati masna mesa, sireve i jaja.

rak kostiju ishrana

Ishrana za obolele od raka kostiju

Rak kostiju se može javiti u bilo kojoj kosti u telu, ali najčešće pogađa one najduže. U zavisnosti od vrste, neke češće pogađaju mlade i decu, dok druge vrste raka kostiju najčešće pogađaju starije.

Medicina ni danas ne može sa sigurnošću da tvrdi šta je uzrok raka kostiju, ali genetika, zračenje tokom lečenja drugih vrsta raka ili Pedžetova bolest kostiju, u velikoj meri povećavaju rizik.

Rak kostiju nije tako čest. Češće rak nekog drugog organa metastazira na kostima, ali tada bolest ne smatramo rakom kostiju.

Javlja se najčešće na kostima ruku i nogu, a najčešće se otkrije lakim prelomima pri najmanjim naporima.

Kada se dijagnostifikuje rak kostiju, potrebno je da svoju ishranu prilgodite novonastaloj situaciji. To znači da u potpunosti treba promeniti sve loše navike, a ishrana za obolele od raka kostiju treba da se bazira na zdravoj hrani, voću i povrću.

Svakako je neophodno piti najmanje 2 – 3 l vode dnevno.

Pokušajte da u ishranu ubacite voće koje obiluje antioksidansima, kao što su limun i aronija, jer su prirodni borci protiv kancerogenih ćelija.

Ishrana bogata vlaknima, pre nego masna i industrijski prerađena hrana, prijaće vašem organizmu i pomoći će u osnaživanju imuniteta.

Pojačajte namirnice bogate kalcijumom, magnezijumom i vitaminom D.

Jedite susam, suve smokve, rogač, bademe, leblebije, kelj, ljuske jajeta, brokoli, kikiriki, orah, seme suncokreta, sardine.

Mada je rašireno mišljenje da mleko obiluje kalcijumom, ta količina nije ni blizu količini koja se nalazi u pobrojanim namirnicama.

Magnezijum ćete naći u integralnim žitaricama, orasima, morskim plodovima i mahunarkama.

Vitamin D je najbolje unositi sunčanjem.

rak bubrega ishrana

Ishrana za obolele od raka bubrega

Rak bubrega je ređa vrsta raka i obično se javlja kod dugogodišnjih pušača, osoba koje su dugo bile izložene toksičnim materijama (na poslu, recimo), kod gojaznih osoba, osoba na dijalizi i zbog zloupotrebe analgetika.

Genetika, takođe, igra bitnu ulogu.

Bolest ćete prepoznati po boji urina – od tamne do boje rđe, pa čak i po pojavi krvi. Javlja se i podmukli bol u donjem delu leđa, ispod rebara ili u slabinama.

Ishrana za obolele od raka bubrega treba da bude zdrava, bogata voćem i povrćem, nemasnim mesom, a treba izbegavati so.

Kod raka bubrega je veoma delotvorna kopriva.

Ona se, mlada ubrana, može pripremati kao salata, a možete je spremati i kao čorbu ili u nekim drugim jelima.

Kada koprivu pomešate sa cvetom nevena (u jednakoj količini, samlevene), a zatim prelijete medom, dobijete sjajan prirodan lek protiv raka bubrega.

Uzima se po 1 kašika dnevno, a tegla se čuva u frižideru.

List troskota mešajte sa mlekom, i to jednu kašičicu suvih listića prelijte šoljom vrelog mleka i ostavite da odstoji, pa napitak pijte po malo u toku dana, ne više od 3 šolje dnevno.

Pomaže i svež peršunov list koji ćete dodavati jelima, a od koga možete pripremiti i čaj.

Žalfija takođe može biti sjajan začin vašoj hrani, ali i čaj koji pomaže u lečenju raka bubrega.

rak jajnika ishrana

Ishrana za obolele od raka jajnika

Kod raka jajnika, ishrana može igrati važnu ulogu u lečenju.

Istraživanja su pokazala da su žene koje su se zdravo hranile pre raka jajnika, imale veću šansu da prežive. Zdrave navike grade i jak imuni sistem, koji je tokom lečenja veoma važan.

Kvalitetna ishrana uključuje povrće, voće i žitarice od celog zrna.

Ishrana kod raka jajnika nikako ne bi trebalo da sadrži masna mesa, šećer i rafiisane žiarice. Alkohol, cigarete, stres i malo sna dodatno otežavaju proces lečenja.

Ishranu obogatite omega 3 masnim kiselinama koje ćete pronaći u morskoj ribi, jezgrastim plodovima i u ulju noćurka.

Pijte redovno sok od brusnice, jer je snažan antioksidans, đumbir koristite kao začin ili čaj, a svakodnevno koristite i kurkumu – kao začin ili dodatak jogurtu (ili mleku).

Prirodan preparat koji se pokazao kao sjajno sredstvo protiv raka jajnika je i tamjan.

Tamjan ima brojna lekovita dejstva, a gotovo da je potpuno bezbedan za upotrebu.

Par kapljica ulja tamjana sipajte na dlan i udišite povremeno u toku dana.

Možete se i inhalirati tako što ćete jednu kašiku rastvoriti u 1 l vrele vode. Ulje tamjana se ne koristi dugo, a najbolje i najsigurnije je razrediti ga u vodi ili baznom ulju.

Ulje tamjana je bezbedno i za unutrašnju upotrebu, uz uputstva proizvođača, kao i sa prethodnim konsultovanjem lekara.

Ishrana osoba na hemoterapiji

Tokom hemoterapije možete osetiti mnoge nuspojave, poput mučnine, lošeg sna, gubitka apetita i mučnine.

Postoje mnogi lekovi koji će vam pomoći da ih ublažite, ali postoje i mali trikovi koji će vam pomoći da poboljšate kvalitet svog života i tokom lečenja.

Najbolje je ne jesti nekoliko sati pre same hemoterapije ili jesti lakši hranu.

Jedite manje obroke, češće i izbegavajte masnu, prženu hranu i kafu.

Ukoliko osećate mučninu, koristite đumbir, kao čaj ili kao sveža biljka, 250 mg 4 puta na dan ili 2 puta dnevno po 500 mg biljke.

Kako je organizam sklon infekcijama u ovom periodu, najbolje je da oko 80 % dnevnog unosa kalorija bude sveže ili termički obrađeno voće i povrće, domaći sokovi, klice, mahunarke ili nemasni mlečni proizvodi.

Za bolji imunitet, izrendajte ili usitnite u blenderu 200 g šargarepe, 1 cveklu i 2 jabuke i nalijte vodom, pa pijte čašu ove mešavine najmanje jednom dnevno.

Ishrana posle hemoterapije podrazumeva raznovrsnu hranu kojom ćete obezbediti izbalansiran unos hranljivih materija, vitamina i minerala.

Biljke koje sprečavaju razvoj kancera

Neka iskustva kažu da je rastavić biljka koja može pomoći u borbi protiv kancera. Može se koristiti spolja, kao oblog ili kao čaj.

Čaj je najbolje konzumirati ujutru, pre doručka, i uveče, pre večere.

Za jačanje imuniteta kod obolelih od tumora, može se koristiti šviden biter.

Osobe obolele od leukemije mogu da piju čaj od iđirota, oko 6 gutljaja dnevno, osobe koje boluju od raka pluća treba da piju čaj od hajdučke trave, a oboleli od raka kostiju čaj od rastavića, nevena i koprive.

Kod oboljenja želuca mogu da pomognu čajevi od hajdučke trave, koprive i bokvice, a kod oboljenja limfnih žlezda ulje od majorana, kantariona ili mast od nevena za spoljnu upotrebu.

Čajna mešavine od hajdučke trave, koprive i nevena može da pomogne kod žena obolelih od raka materice i jajnika.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
boskozakinzr@gmail.com
boskozakinzr@gmail.com
2 years ago

Hvala vam!

Katarina
Katarina
2 years ago

Znam za dijetu koja ubija rak. Dijeta se sastoji od svježe, organske i nerafinirane hrane. Dijetu je smislio doktor i spasio je mnoge ljude koje poznajem od umiranja od raka. Mnogi su potpuno ozdravili, čak i neki koji su prije bili nepokretni. Rak nastaje kao posljedica izloženosti karcinogenima, poput kemikalija koje se nalaze u našoj prerađenoj hrani, cigarama i zračenju. Dijeta se temelji na principu da stanice raka umiru kad se nemaju čime hraniti. Strogo je zabranjena hrana koja hrani stanice raka, poput crvenog mesa, soli, šećera i druge rafinirane, prerađene hrane. Dijeta se mora strogo pridržavati tijekom dužeg vremenskog… Read more »

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-kancer-baner

Preporučeni preparat

kancer-baner
[icegram campaigns="6522"]