Simptomi bolesti srca: 11 simptoma koje ne treba zanemarivati

Simptomi bolesti srca

Svi problemi koji dolaze od srca ne dolaze uvek sa jasnim znakovima upozorenja.

Sigurno se pitate da li bi ukoliko nešto krene po zlu sa vašim srcem saznali za to na vreme.

Ne postoji uvek alarmantno upozorenje, neki simptomi bolesti srca vam neće lako dati do znanja što se to događa.

Ukoliko imate prekomernu telesnu težinu, visok holesterol ili visok krvni pritisak, dijabetes, stariji ste od 60 godina, drugim rečima što je više faktora rizika prisutno, trebalo bi povesti više računa o nekim simptomima koji se javljaju, a karakteristični su za bolesti srca.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Koronarne bolesti

e-knjiga-koronarne-bolesti
24 prirodne namirnice koje se preporučuju kod Koronarnih bolesti

Šumske kapi

Prirodno rešenje za jako srce i krvne sudove.

sumske-kapi-kutijica

Koje su sve bolesti srca sa kojima se suočavamo

Bolest srca je jedan od najčešćih zdravstvenih problema sa kojima se suočavamo.

Znajući neke od znakova i simptoma srčanih oboljenja, moćićemo da snizimo rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija, kao što je srčani udar.

Bolest srca je termin koji se odnosi na čitav niz bolesti srca. To uključuje:

 • Aritmije
 • bolest koronarne arterije
 • otkazivanje srca
 • angina pektoris
 • druge nepravilnosti vezane za srce, infekcije i abnormalnosti pri rođenju

Srce je složeni mišić koji snabdeva celo telo krvlju i vitalnim kiseonikom i hranjivim materijama.

Za ovo delovanje srcu treba dovoljno snage, međutim zbog sadašnjeg brzog načina života najviše trpi naš kardiovaskularni sistem.

Pre svega, nedostatkom vežbanja srčani mišić više nije dovoljno treniran; a današnje bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes ili hronični stres su faktori koji negativno utiču na srce.

Posebno je potrebno da pazite na sledeće znakove i simptome bolesti srca:

1. Nemir u grudima

To je najčešći znak opasnosti kod problema sa srcem.

Ako imate blokiranu arteriju ili ste doživeli srčani udar, možete osetiti bol, stezanje ili pritisak u grudima.

Svaki pacijent ima drugačiji opis tog osećaja, jedni kažu da imaju osećaj kao da im slon sedi na grudima, a drugi pak to opisuju kao osećaj vatre ili štipanja u prsima.

Osećaj obično traje duže od nekoliko minuta. Može se dogoditi kada mirujete ili kada ste fizički aktivni.

Ako je to samo kratka bol ili ako to mesto boli više kad ga dodirnete ili ga pritiskate, verovatno se ne odnosi na vaše srce.

Imajte na umu i srčane probleme, čak i srčani udar može da dođe bez bolova u prsima.

To je posebno uobičajeno kod žena.

2. Mučnina, probavne smetnje, gorušica ili bol želuca

Neki ljudi koji imaju ove simptome tokom srčanog udara, mogu čak i povraćati. Žene imaju veću verovatnoću da će iskusiti ovu vrstu simptoma od muškaraca.

Naravno, možete imati namiran stomak iz mnogo razloga koji nemaju veze s vašim srcem. To bi moglo biti zbog nečega što ste jeli, ali morate biti svesni da se to može dogoditi i tokom srčanog udara.

3. Bol koja se širi na ruku

Drugi klasični simptom srčanog udara je bol koja se javlja s leve strane tela. To gotovo uvek počinje od grudi i kreće prema spolja.

Možda ne povezujete bolove u rukama sa srcem, ali to može biti znak srčanog udara. Ako bol ne prođe, ili ako znate da imate bolest srca trebali bi potražiti hitan medicinski savet.

4. Osećate se ošamućeno ili imate vrtoglavicu

Mnogo stvari vam može dati osećaj kao da ste izgubiti ravnotežu, ili da prebledite u trenutku. Možda niste dovoljno jeli ili pili, ili ste prebrzo ustali.

Ali ako se iznenada osećate nestabilno, a imate i nelagodu u prsima ili kratkoću daha, nazovite lekara odmah.

To bi moglo značiti da je vaš krvni pritisak pao, jer vaše srce nije u stanju da pumpa onako kako treba.

5. Bol u grlu ili vilici

Sam po sebi, bol grla ili vilice verovatno nije povezan sa srcem. Ali ako imate bol ili pritisak u sredini prsa koji se širi u grlo ili čeljust, to može biti znak srčanog udara.

6. Jednostavno ste iscrpljeni

Ako se iznenada osećate umorno ili iscrpljeno nakon što ste radili nešto što niste imali problema u prošlosti, poput npr. penjanja stepenicama ili nošenja namirnica iz marketa – odmah dogovorite sastanak sa vašim lekarom.

Ekstremna iscrpljenost ili neobjašnjiva slabost, ponekad danima u isto vreme, može biti simptom bolesti srca, posebno kod žena.

7. Hrkanje

Uobičajeno je malo hrkati dok spavate, ali neobično glasno hrkanje koje zvuči kao gušenje može biti znak apneje za vreme spavanja. Ovo predstavlja dodatni stres na vaše srce.

8. Znojenje

Znojenje bez očiglednog razloga može signalizirati na srčani udar. Ako se to dogodi uz bilo koji od ovih drugih simptoma, javite se hitno lekaru.

9. Kašalj koji ne prestaje

U većini slučajeva to nije znak srčanih problema. Ali ako imate srčanu bolest ili znate da ste u opasnosti, obratite posebnu pažnju na tu mogućnost.

Ako imate dugotrajni kašalj koji proizvodi belu ili ružičastu sluz, to bi mogao biti znak srčanog zatajenja.

To se događa kada srce ne može držati korak s potrebama tela, uzrokujući da se krv vraća nazad u pluća.

Proverite šta uzrokuje vaše kašaljanje.

10. Natečenost nogu i zglobova

To može biti znak da vaše srce ne pumpa krv efikasno kao što bi trebalo. Kada srce ne može pumpati dovoljno brzo, krv podupire u venama i uzrokuje nadutost.

Srčano zatajenje takođe može otežati uklanjanje vode i natrijuma iz tela, što može dovesti do nadutosti.

11. Nepravilni otkucaji srca

Normalno je da vaše srce brže lupa kada ste nervozni ili uzbuđeni ili da neko vreme nekako preskače ili ubrzava ritam.

Ali ako se osećate kao da vam srce hoće da iskoči iz grudnog koša i to traje više od nekoliko sekundi, ili ako se često događa, obavestite svog lekara.

U većini slučajeva, to je uzrokovano nečim što je lako popraviti, poput previše kofeina ili ukoliko nemate dovoljno sna.

No, povremeno, to bi moglo signalizirati stanje koje se zove atrijska fibrilacija koja zahteva lečenje.

Zatražite od svog lekara da to proverite.

Pogledajte VIDEO: 10 Prirodnih Načina za Jačanje Srca i Krvnih Sudova

Kako hranom smanjiti rizik od razvoja koronarnih bolesti srca

Postoji nekoliko načina na koje možete smanjiti rizik od razvoja koronarnih bolesti srca (npr. snižavanje krvnog pritiska i nivoa holesterola):

Jedite zdravu, uravnoteženu hranu. Preporučuje se ishrana s niskom masnoćom, vlaknima, koja sadrži puno svežeg voća i povrća i celovite žitarice.

Treba ograničiti količinu soli koju jedete, ne više od 6 g dnevno, jer previše soli povećava krvni pritisak. 6g soli je oko jedne čajne kašičice.

Postoje dve vrste masti: zasićene i nezasićene. Trebali bi izbegavati hranu koja sadrži zasićene masti, jer će one povećati nivo lošeg holesterola u vašoj krvi.

Hrana bogata zasićenim mastima uključuje:

 • kobasice
 • kajmak
 • maslac
 • mast
 • slanina
 • tvrdi sir
 • kolače i keks
 • namirnice koje sadrže kokosovo ili palmino ulje

Međutim, uravnotežena ishrana treba sadržati i nezasićene masti, za koje je dokazano da povećavaju nivo dobrog holesterola i pomažu smanjiti bilo kakve blokade u arterijama.

Hrana bogata nezasićenim mastima uključuje:

 • morsku ribu
 • masline
 • avokado
 • orah i semenke
 • suncokret, uljanu repicu, i biljna ulja

Takođe bi trebali izbegavati previše šećera u ishrani, jer to može povećati šanse za razvoj dijabetesa, što dokazano dramatično povećava vaše šanse za probleme sa srcem.

Kombinacija zdrave ishrane s redovnom vežbom najbolji je način održavanja zdrave, normalne težine, a normalna težina smanjuje vaše šanse za razvoj visokog krvnog pritiska.

Redovna vežba će vaše srce i krvotok učiniti efikasnijim, smanjiti nivo holesterola i održavati krvni pritisak na zdravom nivou. Važno je da saznate koja je vaša idealna težina u odnosu na vašu visinu i građu.

Ako pušite, prestanite, jer će to smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti. Pušenje je glavni faktor rizika za razvoj ateroskleroze, i takođe uzrokuje većinu slučajeva koronarne tromboze kod osoba mlađih od 50 godina.

Ako pijete, nemojte premašiti maksimalno preporučene granice. Uvek izbegavajte piće, jer to povećava rizik od srčanog udara.

Ako imate visok holesterol, visok krvni pritisak i ako su vam pak prepisani lekovi, važno je da ih uzimate i sledite tačnu dozu. Nemojte prestajati da uzimate svoje lekove bez prethodnog savetovanja s lekarom, jer ćete time vaše simptome bolesti srca pogoršati i ugroziti svoje zdravlje.

Srce je mišić i, kao i svaki drugi mišić, ima koristi od vežbanja. Jako srce može pumpati više krvi u vašem telu uz manji napor. Bilo koja aerobna vežba, kao što je hodanje, plivanje ili ples, čini vaše srce jačim i drži ga zdravim.

Hrana koja je najbolja za zdravlje srca:

1. Špargla za zdravo srce

Špargla je prirodni izvor folata, koji pomaže u sprečavanju stvaranja aminokiseline zvane homocistein u telu. Visok nivo homocisteina povezan je sa povećanim rizikom od srčanih stanja, kao što su bolest koronarnih arterija i moždani udar.

2. Pasulj, grašak, sočivo su odlični za srce

Pasulj, grašak, sočivo – inače poznati kao mahunarke – mogu značajno smanjiti nivo lipoproteina niske gustoće (LDL) ili “lošeg holesterola”.

Predstavljaju izvor proteina, bogati mineralima kao što su fosfat, kalijum, kalcijum, gvožđe, magnezijum i cink, kao i vlaknima, imaju blagotvoran efekat na srce i zdravlje uopšte.

3. Godži bobice za srce

Godži bobice su takođe pune antioksidativnih polifenola, koji pomažu u smanjenju rizika od bolesti srca.

Bobice su veliki izvor vlakana, folata, gvožđa, kalcijuma, vitamina A i vitamina C. Smatraju se voćem s najviše antioksidativnih svojstava.

4. Brokoli

Neke studije ukazuju na to da redovno konzumiranje brokolija, kuvanog na pari, može smanjiti nivo holesterola i sprečiti bolest srca.

5. Chia semenke i laneno seme

Ovo seme je bogato omega-3 masnim kiselinama, kao što je alfa-linolenska kiselina.

Omega-3 imaju mnoge blagotvorne efekte, kao što je smanjenje triglicerida, LDL i ukupnog holesterola. Oni takođe smanjuju krvni pritisak i smanjuju nakupljanje masnih naslaga u arterijama.

Omega-3 smanjuje rizik od poremećaja koji mogu dovesti do srčanog udara, kao što su tromboza i aritmije.

6. Crna čokolada

Crna čokolada je redak primer hrane koja je ukusna i dobra za vas, naravno ukoliko jedete umereno.

Naučnici sada veruju da crna čokolada ima zaštitne prednosti protiv ateroskleroze.

7. Kafa

Jedna nedavna studija pokazala je da je redovno konzumiranje kafe povezano s manjim rizikom od razvoja srčanog zatajenja i moždanog udara. Konzumiranje više od tri šolje kafe svaki dan može smanjiti rizik od ateroskleroze.

8. Morska riba

Riba je snažan izvor omega-3 masnih kiselina i proteina koji pomažu srcu.

Osobama koji imaju bolest srca ili su u opasnosti da je razviju često se preporučuje da povećaju unos omega-3 jedući ribu; to je zato što smanjuju rizik od abnormalnih otkucaja srca i usporavaju rast plaka u arterijama.

Prema američkom udruženju (AHA), potrebno je jesti najmanje tri puta nedeljno ribu – poput lososa, skuše, haringe, sardina i dr.

9. Zeleni čaj

Pijenje zelenog čaja povezano je sa smanjenjem holesterola, što je, kao što znamo, glavni faktor za razvoj bolesti srca i moždanog udara.

U 2014. godini, još jedna studija proučavala je efekte pijenja zelenog čaja na osobe s visokim krvnim pritiskom.

Izveštaj je zaključio da je zeleni čaj povezan s smanjenjem krvnog pritiska. No, autori nisu mogli utvrditi mogu li ova skromna smanjenja pomoći u sprečavanju bolesti srca.

10. Orašasto voće

Bademi, lešnici, kikiriki, pistaći i orasi su zdrava hrana za očuvanje zdravog srca. Puni su belančevina, vlakana, minerala, vitamina i antioksidansa.

Poput ribe i lanenog semena, orasi su takođe bogati omega-3 masnim kiselinama, što ih čini zdravim zalogajem u pokretu.

11. Crveno vino

Mnoge su studije zabeležile potencijalne zdravstvene prednosti antioksidansa u crnom vinu. Međutim, malo je verovatno da su prednosti antioksidansa veće od opasnosti od alkohola.

Crveno vino sadrži korisne antioksidante, ali imajte na umu da ga treba konzumirati samo umereno.

12. Spanać

U održavanju zdravog ritma srca možete pomoći redovnom konzumacijom dobrih izvora magnezijuma. Spanać je jedan od najboljih izvora dijetetskog magnezijuma, a konzumacija spanaća povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima.

13. Paradajz

Paradajz ima puno hranjivih materija koje bi mogle pomoći da naše srce ostane zdravo. Mali crveni plodovi su puni vlakana, kalijuma, vitamina C, folata i kolina, koji su svi dobri za srce.

Povećanje unosa kalijuma uz smanjenje unosa natrijuma po nekim naučnicima najvažnija je promena u ishrani u pokušaju smanjenja rizika od srčanih bolesti.

14. Povrće

Savet je da svakodnevno jedemo osam ili više obroka voća i povrća. Povrće ima malo masnoća i kalorija, ali je bogato vlaknima, mineralima i vitaminima.

Zdrava količina povrća u ishrani može pomoći kod održavanja normalne težine i krvnog pritiska.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
sherif
sherif
3 years ago

odlicno vise nego savet lekara
 

sherif
sherif
3 years ago

dali ste dobar savet , bolje nogo lekar kad je prisutan.
 
pitanje
dok sam spavao imao sam na levu stranu mali stipak na levu stranu , seckanja mala i mali znoj u celo.
Sta da uraradim.
 
spostovanje

Andjelija Petrić
Andjelija Petrić
3 years ago

Zaista puno informacija mnogo toga više nego u lekarskoj ordnaciji.Hvala….

Vitomir
Vitomir
1 year ago

Svaka vam čast na ovim savetima.
Pitanje šta treba koristiti za uvećanu srčanu aorte od 58
Hvala za savet.

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-koronarnu-baner

Preporučeni preparat

sumske-kapi-baner-srce
[icegram campaigns="13718"]