Kako da na prirodan način rešite problem noćnog znojenja?

znoj-koza

Noćno znojenje, poznato i kao hiperhidroza, je stanje kada se znojenje intenzivira tokom noći, što može biti ne samo neprijatno već i frustrirajuće za one koji pate od ovog problema. 

Ovo stanje može biti uzrokovano različitim faktorima, ali srećom, postoji niz prirodnih načina da se suočite sa noćnim znojenjem i pružite sebi miran i ugodan san. 

Za problem noćnog znojenja postoje mnogi uzroci, a isto tako postoje razne efikasne metode koje vam mogu pomoći da rešite ovaj problem bez upotrebe štetnih hemikalija ili lekova.

Hiperhidroza može imati različite uzroke, uključujući fiziološke, psihološke i medicinske faktore. Noćno znojenje ponekad može biti simptom određenog zdravstvenog stanja, čije rešenje zahteva više vremena i truda kako bi se rešio.

Bez obzira da li se suočavate sa povremenim ili čestim noćnim znojenjem, u nastavku pročitajte koji su to najčešći uzročnici, i pronađite prirodna rešenja za ovaj problem.

Hormonalne promene i noćno znojenje

Noćno znojenje može biti povezano sa hormonalnim promenama tokom puberteta, menopauze, perimenopauze, trudnoće ili predmenstrualnog sindroma.

Kontrolisanje hormona je ključan korak ka rešavanju ovog problema. 

Kao jedno od efikasnih rešenja za problem prekomernog znojenja nameću se adekvatne spavaćice za žene od laganih i prozračnih materijala, kao što su pamuk ili lan, koje mogu pomoći u regulaciji telesne temperature, smanjenju nelagodnosti i obezbeđivanju mirnijeg sna.

Nekoliko saveta za stabilizovanje hormona

 • Uravnotežena ishrana – konzumiranje raznovrsnih namirnica bogatih vlaknima, vitaminima i mineralima pomaže u podržavanju endokrinog sistema i smanjenju hormonalnih disbalansa.
 • Redovno vežbanje – Fizička aktivnost pomaže u regulaciji hormona, smanjenju stresa i poboljšanju opšteg zdravlja.
 • Smanjenje stresa – Hroničan stres može uticati na hormone. Tehnike opuštanja, meditacija i joga mogu pomoći u smanjenju stresa.
 • Dovoljno sna – Nedostatak sna može uticati na hormone odgovorne za regulaciju apetita i raspoloženja. Pokušajte da spavate najmanje 7-8 sati svake noći.

Važno je napomenuti da se noćno znojenje uzrokovano hormonalnim promenama može razlikovati od osobe do osobe, stoga je važno pronaći rešenje koje će vama najviše odgovarati.

Stres i anksioznost kao okidači noćnog znojenja

Stres i anksioznost mogu biti značajni okidači noćnog znojenja. Kada smo pod stresom, naše telo oslobađa hormone poput kortizola koji mogu poremetiti prirodni ciklus sna i izazvati pojačano znojenje tokom noći.

Da biste se na prirodan način rešili problema noćnog znojenja izazvanog stresom i anksioznošću, važno je posvetiti pažnju smanjenju nivoa stresa u svakodnevnom životu.

Evo nekoliko saveta kako to postići:

 • Duboko disanje i meditacija – Tehnike dubokog disanja i meditacija mogu smiriti um, smanjiti stres i poboljšati san.
 • Fizička aktivnost – Redovna vežba doprinosi oslobađanju napetosti.
 • Vreme za sebe – Pronađite vreme za hobije, šetnje prirodom ili druženje s voljenima kako biste se opustili.
 • Opustite se pre spavanja – Pre spavanja izbegavajte aktivnosti koje podstiču stres, kao što su gledanje televizije ili pregledavanje društvenih mreža.
 • Topla kupka ili čaj – Topla kupka ili šolja umirujućeg biljnog čaja pre spavanja može pomoći u opuštanju tela i uma.

Uključivanjem ovih prirodnih metoda u vašu rutinu možete smanjiti noćno znojenje izazvano stresom i anksioznošću, poboljšati kvalitet sna i opšte blagostanje.

hladjenje-ventilator

Visoke temperature i vlažnost prostorije mogu uzrokovati noćno znojenje

Visoke temperature i vlažnost prostorije su česti uzroci noćnog znojenja. 

Visoke temperature mogu poremetiti prirodnu sposobnost tela da reguliše temperaturu, dok visoka vlažnost otežava isparavanje znoja sa površine kože, što dovodi do nelagodnosti tokom spavanja. 

Da biste sprečili prekomerno znojenje tokom spavanja, podesite klimu ili koristite ventilator kako biste smanjili i održavali prijatnu temperaturu u rasponu od 18°C do 22°C.

Otvarajte prozore uveče ili u toku noći kako bi poboljšali cirkulaciju vazduha. Takođe, tuširanje mlakom vodom pre spavanja vam može pomoći da smanjite telesnu temperaturu pre nego što legnete na spavanje.

Fizička aktivnost i vežbanje u kasnim satima

Fizička aktivnost i vežbanje u kasnim satima mogu povećati znojenje zbog povećanog telesnog napora i podizanja telesne temperature. 

Da biste smanjili nelagodnost uzrokovanu znojenjem, umerena fizička aktivnost može biti deo prirodnog rešenja za ovaj problem. 

Važno je izabrati umerene aktivnosti poput šetnje, joge ili plivanja, koje neće preopteretiti telo. Takođe se preporučuje vežbanje u hladnijim delovima dana. 

Konzumiranje začinjene hrane, kafe i alkohola

Važno je obratiti pažnju na ishranu kada se suočavamo s noćnim znojenjem. Preterano konzumiranje začinjene hrane, kafe i alkohola može uticati na nervni sistem i povećati aktivnost znojnih žlezda. 

Začinjena hrana, kofein i alkohol mogu uticati na regulaciju telesne temperature i stimulisati znojenje. 

Kako biste smanjili znojenje uzrokovano ovim faktorima, preporučuje se umereno konzumiranje ovih namirnica i pića, kao i hidratacija i izbegavanje njihovog unosa neposredno pre spavanja.

Umesto toga, izaberite uravnotežene obroke bogate voćem, povrćem i integralnim žitaricama, što će podržati hormonalnu ravnotežu i smanjiti mogućnost noćnog znojenja.

Infekcije kao uzročnik znojenja noću

Infekcije mogu biti jedan od potencijalnih uzroka noćnog znojenja, posebno kod oslabljenog imunološkog sistema. Povišena telesna temperatura usled infekcije može rezultirati povećanim znojenjem, potrebnim kako bi se smanjila telesna temperatura. 

Kako biste se na prirodan način rešili problema noćnog znojenja uzrokovanog infekcijom, važno je poboljšati imunološki sistem i pravilno negovati telo.

Evo nekoliko saveta:

 • Hidratacija – Pijte dovoljno vode kako biste održali hidriranost i pomogli telu u borbi protiv infekcija.
 • Ishrana – Konzumirajte hranu bogatu antioksidansima, vitaminima i mineralima kako biste podržali imunološki sistem.
 • Odmaranje – Dajte telu dovoljno vremena za oporavak i odmor kako biste se izborili s infekcijom.
 • Biljni čajevi -Biljni čajevi poput kamilice i nane mogu imati umirujući efekat i pomoći u smanjenju znojenja.
 • Konsultacija sa lekarom – Ako imate simptome infekcije koji se ne poboljšavaju ili se pogoršavaju, obratite se lekaru kako biste dobili odgovarajući tretman i savet.

Kombinovanjem ovih prirodnih metoda, možete podržati telo u borbi protiv infekcije i smanjiti noćno znojenje povezano s tim stanjem.

Hipertiroidizam i pojačano znojenje

Hipertiroidizam može izazvati pojačano znojenje, jer povećani nivoi hormona štitne žlezde ubrzavaju metabolizam i podstiču povećanu aktivnost znojnih žlezda. 

Rešenje za smanjenje znojenja uzrokovanog hipertiroidizmom uključuje lečenje ovog stanja, kako bi se normalizovala funkcija štitne žlezde i smanjilo pojačano znojenje.

Prirodni pristup za rešavanje noćnog znojenja uzrokovanog hipertiroidizmom može uključivati nekoliko koraka:

 • Ishrana – Izbegavajte jodiranu so i hranu bogatu jodom kako biste smanjili stimulaciju štitne žlezde. Povećajte unos hrane bogate antioksidansima i vlaknima.
 • Opuštanje – Tehnike opuštanja, poput joge i meditacije, mogu pomoći u smanjenju stresa koji može pogoršati simptome hipertiroidizma.
 • Fizička aktivnost – Redovno vežbanje može pomoći u regulaciji hormona i poboljšanju opšteg zdravlja.
 • Biljni suplementi – Konsultujte se sa stručnjakom o mogućnosti korišćenja biljnih suplemenata koji podržavaju zdravlje štitne žlezde.

Pre nego što primenite bilo kakve prirodne metode, važno je da se posavetujete sa lekarom kako biste dobili adekvatnu dijagnozu i individualizovani pristup lečenju hipertiroidizma i povezanog noćnog znojenja.

Dijabetes kao uzrok noćnog znojenja

Dijabetes može biti uzrok noćnog znojenja, posebno kod osoba koje imaju lošu kontrolu nivoa šećera u krvi. 

Neke osobe sa dijabetesom mogu imati pojačano znojenje kao posledicu fluktuacija nivoa šećera u krvi, dok druge osobe mogu imati smanjeno znojenje zbog oštećenja nervnih vlakana koja kontrolišu znojenje. 

Rešenje za upravljanje znojenjem kod dijabetesa uključuje dobru kontrolu nivoa šećera u krvi, redovne preglede i konsultaciju sa lekarom kako bi se pronašlo odgovarajuće lečenje za ovo stanje.

Neki od prirodnih načina za upravljanje dijabetesom koji mogu pomoći u rešavanju ovog problema:

 • Ishrana – Pravilna ishrana sa kontrolisanim unosom šećera i ugljenih hidrata može pomoći u održavanju stabilnih nivoa šećera u krvi.
 • Fizička aktivnost – Redovna vežba može pomoći u poboljšanju osetljivosti na insulin i boljoj kontroli nivoa šećera.
 • Hidratacija – Pijte dovoljno vode kako biste izbegli dehidrataciju koja može doprineti noćnom znojenju.
 • Odmor i opuštanje – Dovoljno sna i tehnike opuštanja mogu pomoći u smanjenju stresa, što može pozitivno uticati na regulaciju nivoa šećera i smanjenje noćnog znojenja.

Uvek se posavetujte sa lekarom kako biste razgovarali o najboljem načinu upravljanja dijabetesom kako biste postigli najbolje rezultate i očuvali dobro zdravlje.

Neurološki poremećaji

Neurološki poremećaji kao što su migrene, Parkinsonova bolest ili neuropatija, mogu biti povezani s noćnim znojenjem. 

Na primer, neki neurološki poremećaji mogu izazvati promene u radu autonomnog nervnog sistema, što može dovesti do poremećaja u regulaciji znojenja. 

Rešenje za ovakve probleme obično uključuje tretiranje osnovnog neurološkog poremećaja, kao i sprovođenje odgovarajuće terapije za regulaciju znojenja.

Konsultacija sa neurologom ili specijalistom za poremećaje znojenja može biti od suštinskog značaja kako bi se pronašlo adekvatno rešenje.

Kako bismo se na prirodan način nosili s problemom noćnog znojenja uzrokovanog neurološkim poremećajima, mogu se primeniti neki koraci:

 • Prilagodite okolinu – Održavajte sobnu temperaturu prijatnom i koristite lagano prekrivač kako biste izbegli pregrevanje tokom spavanja.
 • Tehnike opuštanja – Joga, meditacija i duboko disanje mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti koji mogu pogoršati simptome neuroloških poremećaja.
 • Biljni suplementi – Razgovarajte sa stručnjakom o mogućnosti korišćenja biljnih suplemenata koji podržavaju funkciju nervnog sistema.
 • Pravilna ishrana – Unos hrane bogate antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama može imati pozitivan efekat na neurološko zdravlje.

Važno je da se posavetujete sa lekarom kako biste dobili pravilnu dijagnozu i individualizovani plan lečenja za neurološki poremećaj.

Lekovi mogu uticati na pojavu noćnog znojenja

Lekovi mogu imati različit uticaj na znojenje kao nuspojavu. Neki lekovi, poput antidepresiva, hormonske terapije, lekova za snižavanje krvnog pritiska ili lekova za alergije, mogu izazvati pojačano znojenje kao nuspojavu. S druge strane, neki lekovi mogu izazvati smanjeno znojenje. 

Ukoliko primetite da noćno znojenje počinje nakon početka uzimanja određenih lekova, obratite se svom lekaru. Možda će biti moguće promeniti dozu, terapiju ili preći na drugi lek koji ne izaziva iste neželjene efekte ali je važno da ne prestajete sa uzimanjem leka bez prethodnog savetovanja sa lekarom.

Noćno znojenje može biti izuzetno neugodno i ometati kvalitet vašeg sna. Međutim, uz primenu prirodnih metoda i promenu životnih navika, možete smanjiti problem noćnog znojenja i pružiti sebi miran i osvežavajući san. 

Ako se problem nastavi, ne oklevajte da se posavetujete sa stručnjakom kako biste otkrili potencijalne osnovne uzroke noćnog znojenja i pravilno se njima pozabavili. Važno je da negujete svoje zdravlje i obezbedite sebi osvežavajući san za potpuno blagostanje.

KAKO VAM SE DOPAO ČLANAK?

Podelite sa nama Vaša iskustva! 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Preuzmite BESPLATNO

e-knjiga-za-imunitet-baner

Preporučeni preparat

kancer-baner